Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Ekim 2020 Perşembe

8 EKİM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye S-400’ü teste başladı. ABD, CAATSA sopasını gösterdi
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Konudan haberdarız. Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini satın almasına karşı çıkmaya gayretle devam ediyoruz. Ankara'nın S-400’ün kullanıma geçirilmesi konusunda çaba göstermeye devam ettiğine dair gelen bilgilerden dolayı da derin endişe duyuyoruz. S-400 anlaşmasının ikili ve NATO ile ilişkilerin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini, aynı zamanda olası CAATSA yaptırımları getirilmesi riski taşıdığını en üst düzeylerde vurgulamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve beraberindeki üst düzey yetkililerin tutumumuzu anlayacağından eminiz." denildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3021434-turkiyenin-s-400-hamlesi-abdyi-kizdirdi-dikkat-ceken-aciklama

2) ABD’li senatörlerden Türkiye’ye S-400 yaptırım talebi
Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya yazdıkları mektupta Yunan medyasında çıkan S-400’lerin aktifleştirildiği haberini sordu. Washington’un Türkiye’nin S-400 alımı konusunda daha kararlı bir duruş ortaya koyamamasının, Ankara’yı “cesaretlendirdiği” görüşünü dile getirdiler. Mektupta, "Sizi bir kez daha Türkiye'ye yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz" ifadesini kullanan iki senatör ayrıca, "Türkiye, NATO'nun taktiksel veri bağlantısı Link 16'yı S-400 sistemine entegre etti mi? Eğer öyleyse, bu entegrasyon Rusya'ya NATO müttefikleri üzerinde bilgi toplama imkanı sağlayacak mı?" diye sordu.
https://www.amerikaninsesi.com/a/abdli-senatorlerden-turkiye-ye-yaptirim-cagrisi/5612778.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dlvr.it

3) Aliyev: “İran'ın Karabağ yaklaşımı adaletlidir”
“İran Azerbaycan'ın hak işini destekledi. 1-2 gün önce İran'ın resmi yöneticileri açıklamalar yaptı, 'İnşallah son bulmalı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı ve mülteciler öz topraklarına gitmelidir' denildi. Bu da adaletli bir açıklamadır.”

https://parstoday.com/tr/news/middle_east-i154367-aliyev_İran'ın_karabağ_yaklaşımı_adaletlidir

4) Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Türkiye arabulucu olmalı”
Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalarda 10’uncu günde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den kritik açıklamalar geldi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Aliyev, Rusya devlet televizyonuyla yaptığı söyleşide Türkiye’nin arabuluculuğa katılma hakkı olduğunu söyledi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/aliyev-sicak-catisma-biterse-gorusmelere-geri-doneriz-6070780/

5) Fransa'dan “Türkiye Karabağ'a askeri müdahalede bulundu” iddiası
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Dağlık Karabağ'daki çatışmadan gelen haber, Türkiye'nin askeri müdahalesi olduğu yönünde. Bu, çatışmanın uluslararasılaştırma tehdidini taşıyor. Biz kendimiz bundan her türlü kaçınmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

https://www.criturk.com/haber/gundem/fransadan-turkiye-karabaga-askeri-mudahalede-bulundu-iddiasi-170158

6) Köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye bir dizi iftiralarda bulundu.
Türkiye'nin Dağlık Karabağ çatışmasına dahil olduğunu ve bunu "Ermeni soykırımı politikasının bir parçası" olarak yaptığını savunan Paşinyan, "Türkiye Güney Kafkasya'ya Ermeni soykırımına devam etmek için döndü" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5581216/pasinyandan-turkiyeye-buyuk-iftira-rusya-savasa-dahil-olab

7) Fransa: “Ateşkes görüşmeleri Cenevre ve Moskova’da yapılacak”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ konusunda başlayan çatışmaların sonlandırılıp ateşkes sağlanması için ilk görüşmenin yarın Cenevre'de yapılacağını açıkladı. Rusya ise, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda Ermenistan'ın yanında yer almanın söz konusu olmadığını duyurdu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/fransa-ateskes-gorusmeleri-cenevre-ve-moskovada-yapilacak-6071203/

8) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cuma günü KKTC'nin kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararını görüşecek.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-guvenlik-konseyi-kktcnin-kapali-maras-kararini-gorusecek-/1999328

9) HDP kapatılacağını gördü, Sancar “kapatılmaya hazırız” dedi

https://halktv.com.tr/hdp-es-genel-baskani-mithat-sancar-halk-tvde-436292h

 

10) HDP’li Tuma’nın milletvekilliği düşürüldü
TBMM Genel Kurulunda, hakkında "nitelikli cinsel saldırı" ve "tehdit" suçlamasıyla fezleke düzenlenen Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in yasama dokunulmazlığı kaldırıldı.
https://halktv.com.tr/cinsel-saldiriyla-suclanan-tuma-celikin-milletvekilligi-dusuruldu-436287h

11) Akşener tepkili vekillerle görüşecek

https://halktv.com.tr/iyi-partideki-krize-karsi-aksenerden-hamle-436288h

12) Bilim Kurulu: “İlk aşı için üretim aşamasına geçildi”
Bilim Kurulu'nda, Kovid-19 testlerinin yaygınlaştırılarak temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının artırılması yönünde görüş birliğine varıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/bilim-kurulu-ilk-asi-icin-uretim-asamasina-gecildi/1999191

13) Uzmanlara göre, "Doğu Akdeniz Konferansı"na kıyıdaş ülkelerin katılmaması durumunda Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını tek taraflı deklare etmesi hukuken mümkün olabilecek.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/uzmanlara-gore-turkiye-dogu-akdeniz-konferansinda-meb-sinirlarini-tek-tarafli-deklere-edebilir/1998441

14) Stoltenberg, Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerilimin düşürülmesine ilişkin "NATO bünyesinde Türkiye ve Yunanistan'ı bir araya getirmeyi başardık" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, hafta başında Türkiye ve Yunanistan’a yaptığı ziyaretlere değinerek, iki ülkenin NATO’nun önemli müttefikleri olduğunu, bazı konularda taraflar arasında ciddi fikir ayrılıklarının yaşandığını kaydetti. Stoltenberg farklılıkların çözümünün diyalog ve birlikte bir çıkış yolu bulmaktan geçtiğine inandığını söyledi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5583409/nato-duyurdu-turkiye-ve-yunanistani-bir-araya-getirmeyi-basardik

15) İstanbul'dan ilk üç çeyrekte 5 milyar 550 milyon dolarlık ihracat
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile 2020 yılının ilk üç çeyreğinde 5 milyar 550 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 4 ihracat artışı yakaladı.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/istanbuldan-ilk-uc-ceyrekte-5-milyar-550-milyon-dolarlik-ihracat-6323

16) Bakan Dönmez: “Türk ekonomisi, bu süreci en az hasarla atlatan ülkelerden olacak”
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-donmez-turk-ekonomisi-bu-sureci-en-az-hasarla-atlatan-ulkelerden-olacak-41630341

17) Pandemide tüm engelleri aşarak atağa geçen gemi inşacılar, eylülde yeni rekor kırarak ihracatını en fazla artıran sektör oldu. Sektör, 1 milyar dolar olan yılsonu hedefini de 1.2 milyar dolara çıkardı.
https://www.dunya.com/denizcilik/gemi-insa-yeni-rekorla-hedef-buyuttu-haberi-484471

18) Bu sezon yüzde 20’den fazla rekolte kaybı nedeniyle pamuk üreticisi zor bir dönem geçiriyor. Üreticiler, önümüzdeki yıl düşüşün sürmemesi için prim desteğinin, maliyetleri karşılayacak oranda artırılarak 1,5 TL’ye çıkarılmasını ve ödemelerin zamanında yapılmasını istiyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/turkiye-dunya-pamuk-gununu-buruk-kutladi-haberi-484473

19) ABD turizmde kaybedecek
Amerika merkezli Skift Research ve McKinsey işbirliğiyle hazırlanan rapora göre küresel salgından en çok etkilenen sektör olan turizm, yeni normalde iç turizmle güçlenecek. Salgın sonrasında Çin ipi göğüsleyecek. Kazananlar arasında Almanya, İngiltere ve Rusya yer alacak. Amerika ise kaybedecek.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-turizmde-kaybedecek-220154

20) ABD'den Çin'e karşı cephe çağrısı
ABD Dışişleri Mike Pompeo Güneydoğu Asya turunda Çin'i hedef gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı, dünyanın uzun süredir "Çin tehdidi altında" olduğunu öne sürdü. Bölge ülkelerini Çin' karşı tavır almaya çağırdı.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-den-cin-e-karsi-cephe-cagrisi-h269982.html

21) ABD Başkanı Trump: “Afganistan'daki askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı.”

https://www.trthaber.com/haber/dunya/trump-noele-kadar-askerlerimiz-evlerinde-olmali-521769.html

22) Foreign Affairs Dergisi'nde yayımlanan bir makale ABD'nin yükselen güç Çin karşısında çaresiz bir durumda olduğunu tekrar gösterdi.
ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff imzalı makalede, Amerikan ulusal güvenlik tehdidi algılamasının kasım seçimleri sonucu ne olursa olsun değişmeyeceğine dair ibareler göze çarpanlar arasında. Schiff, "Yüzlerce saat görüşme yaptık, bir düzineden fazla istihbarat teşkilatı tarafından işletilen tesisleri ziyaret ettik. Binlerce analitik değerlendirmeyi inceledik. Bulduğumuz şey rahatsız ediciydi. ABD, önümüzdeki on yıllar boyunca küresel sahnede Çin ile rekabet etmeye hazır değil." ifadelerini kullandı.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/adam-schifften-itiraf-gibi-rapor-170003

23) Yunanistan yargısı, aşırı ırkçı Altın Şafak partisinin suç örgütü olduğuna hükmetti. Bir zamanlar yüzde 7 oy alarak parlamentoya giren göçmen karşıtı ve ırkçı şiddet eylemleri düzenleyen bir parti artık suç örgütü. Bu hem Yunanistan siyaseti ve yargısı hem de aşırı sağın yükselişe geçtiği Avrupa için önemli bir karar olarak tarihe geçti.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/yunan-yargisindan-emsal-karar-h269980.html

24) Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, "siyasi güçlerle diyaloğa hazır olduğunu" bildirdi.
Ceenbekov, bazı siyasi güçlerin eylemleri nedeniyle ülkenin mevcut siyasi krize girmesinin üzerinden üç gün geçtiğini ifade ederek, "Halkın taleplerini iyi anlıyorum. Ortaya çıkan krizi çözmek için mümkün olan her türlü çabayı gösteriyorum." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kirgizistan-cumhurbaskani-sooronbay-ceenbekovdan-siyasi-guclerle-diyaloga-hazirim-mesaji-/1999110

 

25) KILIÇDAROĞLU'NDAN UYGUR BİLDİRİSİ YORUMU
Kemal Kılıçdaroğlu, Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı ziyaretinde yaptığı açıklamada BM'de 39 ülkenin Uygurlar hakkında Çin'e karşı imzaladığı bildiriyi yorumladı. Kılıçdaroğlu, "Uygur halkına yapılan zulmü kabul etmiyoruz. Özellikle MHP, anlaşmaya imza atması için bir hükümete bir çağrı yapmalı. Eğer (MHP) kendisini gerçekten dünyada bütün Türklerin haklarını koruma gibi bir işlev yüklenmişse..." ifadelerini kullandı.

8 EKİM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Türkiye S-400’ü teste başladı. ABD, CAATSA sopasını gösterdi
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Konudan haberdarız. Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini satın almasına karşı çıkmaya gayretle devam ediyoruz. Ankara'nın S-400’ün kullanıma geçirilmesi konusunda çaba göstermeye devam ettiğine dair gelen bilgilerden dolayı da derin endişe duyuyoruz. S-400 anlaşmasının ikili ve NATO ile ilişkilerin önünde büyük bir engel teşkil ettiğini, aynı zamanda olası CAATSA yaptırımları getirilmesi riski taşıdığını en üst düzeylerde vurgulamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ve beraberindeki üst düzey yetkililerin tutumumuzu anlayacağından eminiz." denildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3021434-turkiyenin-s-400-hamlesi-abdyi-kizdirdi-dikkat-ceken-aciklama

2) ABD’li senatörlerden Türkiye’ye S-400 yaptırım talebi
Cumhuriyetçi Senatör James Lankford ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya yazdıkları mektupta Yunan medyasında çıkan S-400’lerin aktifleştirildiği haberini sordu. Washington’un Türkiye’nin S-400 alımı konusunda daha kararlı bir duruş ortaya koyamamasının, Ankara’yı “cesaretlendirdiği” görüşünü dile getirdiler. Mektupta, "Sizi bir kez daha Türkiye'ye yaptırımlar uygulamaya çağırıyoruz" ifadesini kullanan iki senatör ayrıca, "Türkiye, NATO'nun taktiksel veri bağlantısı Link 16'yı S-400 sistemine entegre etti mi? Eğer öyleyse, bu entegrasyon Rusya'ya NATO müttefikleri üzerinde bilgi toplama imkanı sağlayacak mı?" diye sordu.
https://www.amerikaninsesi.com/a/abdli-senatorlerden-turkiye-ye-yaptirim-cagrisi/5612778.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=dlvr.it

3) Aliyev: “İran'ın Karabağ yaklaşımı adaletlidir”
“İran Azerbaycan'ın hak işini destekledi. 1-2 gün önce İran'ın resmi yöneticileri açıklamalar yaptı, 'İnşallah son bulmalı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanmalı ve mülteciler öz topraklarına gitmelidir' denildi. Bu da adaletli bir açıklamadır.”

https://parstoday.com/tr/news/middle_east-i154367-aliyev_İran'ın_karabağ_yaklaşımı_adaletlidir

4) Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: “Türkiye arabulucu olmalı”
Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalarda 10’uncu günde Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den kritik açıklamalar geldi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Aliyev, Rusya devlet televizyonuyla yaptığı söyleşide Türkiye’nin arabuluculuğa katılma hakkı olduğunu söyledi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/aliyev-sicak-catisma-biterse-gorusmelere-geri-doneriz-6070780/

5) Fransa'dan “Türkiye Karabağ'a askeri müdahalede bulundu” iddiası
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, "Dağlık Karabağ'daki çatışmadan gelen haber, Türkiye'nin askeri müdahalesi olduğu yönünde. Bu, çatışmanın uluslararasılaştırma tehdidini taşıyor. Biz kendimiz bundan her türlü kaçınmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

https://www.criturk.com/haber/gundem/fransadan-turkiye-karabaga-askeri-mudahalede-bulundu-iddiasi-170158

6) Köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye bir dizi iftiralarda bulundu.
Türkiye'nin Dağlık Karabağ çatışmasına dahil olduğunu ve bunu "Ermeni soykırımı politikasının bir parçası" olarak yaptığını savunan Paşinyan, "Türkiye Güney Kafkasya'ya Ermeni soykırımına devam etmek için döndü" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5581216/pasinyandan-turkiyeye-buyuk-iftira-rusya-savasa-dahil-olab

7) Fransa: “Ateşkes görüşmeleri Cenevre ve Moskova’da yapılacak”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ konusunda başlayan çatışmaların sonlandırılıp ateşkes sağlanması için ilk görüşmenin yarın Cenevre'de yapılacağını açıkladı. Rusya ise, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda Ermenistan'ın yanında yer almanın söz konusu olmadığını duyurdu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/fransa-ateskes-gorusmeleri-cenevre-ve-moskovada-yapilacak-6071203/

8) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), cuma günü KKTC'nin kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararını görüşecek.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-guvenlik-konseyi-kktcnin-kapali-maras-kararini-gorusecek-/1999328

9) HDP kapatılacağını gördü, Sancar “kapatılmaya hazırız” dedi

https://halktv.com.tr/hdp-es-genel-baskani-mithat-sancar-halk-tvde-436292h

 

10) HDP’li Tuma’nın milletvekilliği düşürüldü
TBMM Genel Kurulunda, hakkında "nitelikli cinsel saldırı" ve "tehdit" suçlamasıyla fezleke düzenlenen Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik'in yasama dokunulmazlığı kaldırıldı.
https://halktv.com.tr/cinsel-saldiriyla-suclanan-tuma-celikin-milletvekilligi-dusuruldu-436287h

11) Akşener tepkili vekillerle görüşecek

https://halktv.com.tr/iyi-partideki-krize-karsi-aksenerden-hamle-436288h

12) Bilim Kurulu: “İlk aşı için üretim aşamasına geçildi”
Bilim Kurulu'nda, Kovid-19 testlerinin yaygınlaştırılarak temas şüpheli vakalar haricinde test sayısının artırılması yönünde görüş birliğine varıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/bilim-kurulu-ilk-asi-icin-uretim-asamasina-gecildi/1999191

13) Uzmanlara göre, "Doğu Akdeniz Konferansı"na kıyıdaş ülkelerin katılmaması durumunda Türkiye'nin Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarını tek taraflı deklare etmesi hukuken mümkün olabilecek.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/uzmanlara-gore-turkiye-dogu-akdeniz-konferansinda-meb-sinirlarini-tek-tarafli-deklere-edebilir/1998441

14) Stoltenberg, Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerilimin düşürülmesine ilişkin "NATO bünyesinde Türkiye ve Yunanistan'ı bir araya getirmeyi başardık" ifadelerini kullandı.
Stoltenberg, hafta başında Türkiye ve Yunanistan’a yaptığı ziyaretlere değinerek, iki ülkenin NATO’nun önemli müttefikleri olduğunu, bazı konularda taraflar arasında ciddi fikir ayrılıklarının yaşandığını kaydetti. Stoltenberg farklılıkların çözümünün diyalog ve birlikte bir çıkış yolu bulmaktan geçtiğine inandığını söyledi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5583409/nato-duyurdu-turkiye-ve-yunanistani-bir-araya-getirmeyi-basardik

15) İstanbul'dan ilk üç çeyrekte 5 milyar 550 milyon dolarlık ihracat
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile 2020 yılının ilk üç çeyreğinde 5 milyar 550 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 4 ihracat artışı yakaladı.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/istanbuldan-ilk-uc-ceyrekte-5-milyar-550-milyon-dolarlik-ihracat-6323

16) Bakan Dönmez: “Türk ekonomisi, bu süreci en az hasarla atlatan ülkelerden olacak”
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-donmez-turk-ekonomisi-bu-sureci-en-az-hasarla-atlatan-ulkelerden-olacak-41630341

17) Pandemide tüm engelleri aşarak atağa geçen gemi inşacılar, eylülde yeni rekor kırarak ihracatını en fazla artıran sektör oldu. Sektör, 1 milyar dolar olan yılsonu hedefini de 1.2 milyar dolara çıkardı.
https://www.dunya.com/denizcilik/gemi-insa-yeni-rekorla-hedef-buyuttu-haberi-484471

18) Bu sezon yüzde 20’den fazla rekolte kaybı nedeniyle pamuk üreticisi zor bir dönem geçiriyor. Üreticiler, önümüzdeki yıl düşüşün sürmemesi için prim desteğinin, maliyetleri karşılayacak oranda artırılarak 1,5 TL’ye çıkarılmasını ve ödemelerin zamanında yapılmasını istiyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/turkiye-dunya-pamuk-gununu-buruk-kutladi-haberi-484473

19) ABD turizmde kaybedecek
Amerika merkezli Skift Research ve McKinsey işbirliğiyle hazırlanan rapora göre küresel salgından en çok etkilenen sektör olan turizm, yeni normalde iç turizmle güçlenecek. Salgın sonrasında Çin ipi göğüsleyecek. Kazananlar arasında Almanya, İngiltere ve Rusya yer alacak. Amerika ise kaybedecek.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-turizmde-kaybedecek-220154

20) ABD'den Çin'e karşı cephe çağrısı
ABD Dışişleri Mike Pompeo Güneydoğu Asya turunda Çin'i hedef gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı, dünyanın uzun süredir "Çin tehdidi altında" olduğunu öne sürdü. Bölge ülkelerini Çin' karşı tavır almaya çağırdı.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-den-cin-e-karsi-cephe-cagrisi-h269982.html

21) ABD Başkanı Trump: “Afganistan'daki askerlerimiz Noel'e kadar evlerinde olmalı.”

https://www.trthaber.com/haber/dunya/trump-noele-kadar-askerlerimiz-evlerinde-olmali-521769.html

22) Foreign Affairs Dergisi'nde yayımlanan bir makale ABD'nin yükselen güç Çin karşısında çaresiz bir durumda olduğunu tekrar gösterdi.
ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff imzalı makalede, Amerikan ulusal güvenlik tehdidi algılamasının kasım seçimleri sonucu ne olursa olsun değişmeyeceğine dair ibareler göze çarpanlar arasında. Schiff, "Yüzlerce saat görüşme yaptık, bir düzineden fazla istihbarat teşkilatı tarafından işletilen tesisleri ziyaret ettik. Binlerce analitik değerlendirmeyi inceledik. Bulduğumuz şey rahatsız ediciydi. ABD, önümüzdeki on yıllar boyunca küresel sahnede Çin ile rekabet etmeye hazır değil." ifadelerini kullandı.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/adam-schifften-itiraf-gibi-rapor-170003

23) Yunanistan yargısı, aşırı ırkçı Altın Şafak partisinin suç örgütü olduğuna hükmetti. Bir zamanlar yüzde 7 oy alarak parlamentoya giren göçmen karşıtı ve ırkçı şiddet eylemleri düzenleyen bir parti artık suç örgütü. Bu hem Yunanistan siyaseti ve yargısı hem de aşırı sağın yükselişe geçtiği Avrupa için önemli bir karar olarak tarihe geçti.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/yunan-yargisindan-emsal-karar-h269980.html

24) Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, "siyasi güçlerle diyaloğa hazır olduğunu" bildirdi.
Ceenbekov, bazı siyasi güçlerin eylemleri nedeniyle ülkenin mevcut siyasi krize girmesinin üzerinden üç gün geçtiğini ifade ederek, "Halkın taleplerini iyi anlıyorum. Ortaya çıkan krizi çözmek için mümkün olan her türlü çabayı gösteriyorum." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kirgizistan-cumhurbaskani-sooronbay-ceenbekovdan-siyasi-guclerle-diyaloga-hazirim-mesaji-/1999110