Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Aralık 2020 Salı

8 ARALIK 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Reuters: “Hafter güçleri Libya'da Türk gemisine el koydu”
Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Reuters'a yaptığı açıklamada ülkenin batısındaki Misrata Limanı'na giden Jamaika bandıralı ticari kargo gemisi Mabrouka'nın, 9'u Türkiye vatandaşı olmak üzere 17 mürettebatıyla birlikte Derne Limanı yakınlarında alıkonulduğunu bildirdi.
https://tr.sputniknews.com/afrika/202012081043358048-reuters-libyada-turk-gemisine-el-koyuldu/

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan AB zirvesine mesaj: “Gelişmeleri tribünden izleyemeyiz”
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-dogu-akdenizdeki-son-gelismeleri-degerlendirdi-tribunden-izleyemeyiz-3588492

 

3) Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten Türkiye itirafı
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile yaşadıkları anlaşmazlığı, "Türkiye-Avrupa Birliği (AB) anlaşmazlığına çevirmeyi başardıklarını" savundu. Miçotakis, Türkiye'ye AB’den yaptırım kararı çıkmaması halinde başka konularda "veto" kartını kullanıp kullanmayacağı sorusuna ise "Avrupalıların çoğunluğu Atina'nın yanındadır. Müttefiklerimiz çoktur. Bunu başkaları da kullanabilir." yanıtını verdi.
https://www.yenisafak.com/dunya/yunanistan-basbakani-micotakisten-turkiye-itirafi-turkiye-korkusu-boyle-bir-sey-3588505

4) Almanya Dışişleri Bakanı Maas: “AB Türkiye ile diyaloğu sürdürmek zorunda”
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Brüksel'deki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Prensip olarak AB'nin Türkiye ile diyaloğu sürdürmek zorunda olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/almanya-disisleri-bakani-maas-ab-turkiye-ile-diyalogu-surdurmek-zorunda-3588473

5) Rostec: “S-400’e yönelik ikinci anlaşma için Türkiye’nin kararını bekliyoruz”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012071043353535-rostec-s-400e-yonelik-ikinci-anlasma-icin-turkiyenin-kararini-bekliyoruz/

6) Lavrov’dan Borrell’in “Astanalaştırma” açıklamasına yorum: “Çözümlerde dürüst davranılırsa herkese yeteri kadar yer var”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012081043358450-lavrovdan-borrelin-astanalastirma-aciklamasina-yorum-cozumlerde-durust-davranilirsa-herkese-yeteri/

7) Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a eleştiri: “Katar sevdası sizin gözlerinizi kararttı”
“Tank Palet Fabrikası bu ülkenin namusudur. Dünyanın hangi ülkesi kendi Tank Palet fabrikasını bir ülkeye teslim etmiştir. 128 milyar doları kimlere sattınız? 20 milyar dolar değil, 1 dolar olsa bile, bu memleketin namusudur. Bu memleketin bütün sırları orada. Katar tank yapsa, biz buradan yararlanacağız diyeceğim, Ethem Sancak’ın hangi tank yapma işi var bana söyler misiniz? Erdoğan şunu söylüyor; ‘Fabrikanın Katarlılara satışı gibi bir şey söz konusu değildir.’ Bu doğru çünkü bedava verdiler. Satış olsa para alacaklardı. Bir dolar değil bir kuruş bile alınmadı, bedava verildi. O yüzden biz ‘Tank Palet Fabrikası peşkeş çekildi’ diyoruz.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kilicdaroglundan-erdogana-sert-elestiri-katar-sevdasi-sizin-gozlerinizi-karartti-6157484/

8) Kılıçdaroğlu’ndan Varlık Fonu eleştirisi
“Madem ki Türkiye Varlık Fonu orada, bu paralar nereye gidiyor. Değerli arkadaşlarım 170 milyarın denetlenmesi gerekiyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türkiye Varlık Fonu'nun denetlenmesi gerekiyor. Kısa vadeli borçları 2017'de 26 milyar liraydı…Bu kadar fakir fukara var bu ülkede. Nereye gidiyor bu paralar söyleyin.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/kilicdaroglundan-erdogana-sert-elestiri-katar-sevdasi-sizin-gozlerinizi-karartti-6157484/

9) MHP lideri Bahçeli: “Zillet ittifakının cumhurbaşkanı adayının Kılıçdaroğlu olduğu anlaşıldı”
https://www.yenisafak.com/gundem/mhp-lideri-bahceli-zillet-ittifakinin-cumhurbaskani-adayinin-kilicdaroglu-oldugu-anlasildi-3588487

10) Merkel'den aşıyı bulan Türk doktorlara övgü
Almanya Başbakanı Angela Merkel, BioNTech’in kurucularından Türk göçmenlerin çocukları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı aşıyı bulmalarından dolayı mutlu olduğunu söyledi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/merkelden-asiyi-bulan-turk-doktorlara-ovgu-1796970

 

11) Çin’e ihracat treni tam yol ilerliyor
Bazı muhalif çevrelerin iddia ettiğinin aksine; tren törenin ardından Çin’e doğru yola çıkmadan önce, Çin’den gelen ilave taleplerin gümrükleme işlemleri için Halkalı İstasyonu’na uğradı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/cine-ihracat-treni-tam-yol-ilerliyor-3588485

 

12) Uzay yatırımlarına dev teşvik
Türkiye'nin kabiliyetleri, insan kaynağı ve hedefleri ışığında stratejilerin geliştirildiği program çerçevesinde üniversiteler ve diğer kurumlarla iş birlikleri tesis edildi. Bunun yanı sıra uzay alanında ikili ve çok taraflı iş birlikleri de geliştiriliyor. Şimdiye kadar; Ukrayna, Kazakistan ve Macaristan ile iş birliği anlaşması imzalayan Türkiye, bu alanda daha yakın çalışmak isteyen İtalya, İspanya, Çin, Rusya ve Japonya’nın da içinde bulunduğu on altı ülkeyle görüşme trafiğini sürdürüyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/uzay-yatirimlarina-dev-tesvik-3588491

13) Kremlin: “Türkiye’deki Rus gazetecilerin serbest bırakılması konusu diplomatik kanallardan çözüldü”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012071043356605-kremlin-turkiyedeki-rus-gazetecilerin-serbest-birakilmasi-konusu-diplomatik-kanallardan-cozuldu/

14) İletişim Başkanlığından askeri tesisi izinsiz görüntüleyen iki Rus vatandaşı ile ilgili açıklama
"Perşembe günü askeri bir tesisi izinsiz olarak görüntülemek isterken gözaltına alınan iki Rus vatandaşı bugün serbest bırakılmıştır. Rus muhataplarımızın son günlerde gösterdikleri işbirliğini takdirle karşılıyor; ülkemize gelecek yabancı basın mensuplarının resmi vize ve akreditasyon kuralları ile kanunlarımıza uymalarının önemini yeniden hatırlatıyoruz."
https://www.yenisafak.com/gundem/iletisim-baskanligindan-askeri-tesisi-izinsiz-goruntuleyen-iki-rus-vatandasi-ile-ilgili-aciklama-3588476

15) PKK ile mücadelede yeni dönem!
Güvenlik güçlerinin ‘terörü bitirme’ stratejisi ile PKK’nın yurt içindeki hareket alanları iyice kısıtlandı. Son üç yılda yüzde 127 oranında artırılan başarılı operasyonlarla 809 terörist etkisiz hâle getirilirken 832 örgüt üyesi de devlete sığındı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3042509-pkk-ile-mucadelede-yeni-donem

16) BM'den Rusya kararı: “Kırım'ı terk edin”
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın askeri güçlerini Kırım'dan bir an önce çekmesi ve "Ukrayna'nın topraklarındaki geçici işgaline gecikmeden son vermesi" çağrısında bulunan bir kararı kabul etti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3042529-bmden-rusya-karari-kirimi-terk-edip-ukrayna-isgaline-son-verin

17) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “Enflasyonu tek haneli seviyelere kalıcı olarak indirmekte kararlıyız”
Oktay, "Bugün Sayın Kılıçdaroğlu'nun kendi ifadesiyle güzel bir şey duyduk: 'Sağlık kurumlarımız ve çalışanlarımız üzerinden olsa bile...' Yani dolaylı olsa bile sağlık ve Kovid-19 mücadelemizi teyit etmiş olduğunu gördük. Bunu kabul ettiklerini gördük. Bir defa da olsa önemli bir gelişmedir. Bazen hakkı teslim etmek önemli." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-enflasyonu-tek-haneli-seviyelere-kalici-olarak-indirmekte-kararliyiz/2068784

18) ABD'den 10 ülkeyi 'dini özgürlük ihlalleri' listesine aldı
Açıklamada Pompeo, "ABD, Myanmar, Çin, Eritre, İran, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ı sistematik, devamlı, korkunç dini özgürlük ihlalleri işledikleri ya da bunları görmezden geldikleri gerekçesi ile haklarında endişe duyulan ülkeler olarak listelemiştir." bilgisini paylaştı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-10-ulkeyi-dini-ozgurluk-ihlalleri-listesine-aldi/2068876

19) Venezüella'da parlamento seçimlerinin ardından meclisteki sandalye dağılımı belli oldu
İktidar partisi liderliğindeki ittifakın, oyların yüzde 68.43'ünü alarak Ulusal Meclis'teki (AN) 277 sandalyeden 177'sini kazandığını duyurdu.
https://tr.sputniknews.com/guney_amerika/202012081043358640-venezuellada-parlamento-secimlerinin-ardindan-meclisteki-sandalye-dagilimi-belli-oldu/

20) Pompeo açıkladı: “ABD Venezuela'da Guaido'yu tanımaya devam edecek”
Pompeo, "Bu saçmalık (seçimler), Venezuela halkının gerçek temsilcisi olan yegane demokratik kurumunu yok ederek, Maduro'ya boyun eğen, kukla ve suç ortağı Ulusal Meclis kurma çabasından başka bir şey değildir." yorumunda bulundu.
https://www.yenisafak.com/dunya/pompeo-acikladi-abd-venezuelada-guaidoyu-tanimaya-devam-edecek-3588493

21) Rusya’dan Venezuela açıklaması
Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada "Yenilenen Venezüella Ulusal Meclisi'nin, ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukların çözümü, Venezüella toplumunda var olan farklılıkların müzakereler yoluyla aşılması amacıyla tüm siyasi güçler arasında yapıcı diyalog için temsili bir platform olacağını umuyoruz" ifadelerine yer verdi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012071043357434-rusya-disislerinden-venezuelladaki-secim-sonuclariyla-ilgili-yorum-diyalog/

22) Rusya: “Karadeniz üzerinde ABD ve Fransa’ya ait keşif uçaklarına Su-30 jetiyle önleme yapıldı”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012081043358297-rusya-karadeniz-uzerinde-abd-ve-fransaya-ait-kesif-ucaklarina-su-30-jetiyle-onleme-yapildi/

23) Lukaşenko'ya olimpiyat yasağı
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun, olimpiyatlar da dahil tüm IOC organizasyonlarına katılmasını yasakladı.
https://tr.sputniknews.com/politika/202012081043358934-lukasenkoya-olimpiyat-yasagi/