Türkiye gündemi haber özetleri - 8 Ağustos 2020 Cumartesi

8 Ağustos 2020,CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1. Doğu Akdeniz’de Taviz Yok! Barbaros gemisi sismik taramalara başladı
Barbaros, KKTC'nin TPOA'ya ruhsatlandırdığı Gazimağusa kenti ile Lübnan arasındaki sularda 18 Eylül'e kadar petrol ve doğalgaz arayacak. Bu kapsamda Barbaros, Rumların hak iddia ettiği 2 ve 3 numaralı parseller üzerinde sismik araştırma yapmış olacak. Bir süre önce denizcilere yönelik yayınlanan uyarı mesajları (Navtex) ile Oruç Reis için de Doğu Akdeniz'de görev yeri belirlenirken, gemi Antalya açıklarında göreve hazır şekilde bekliyor. Öte yandan Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de etkinliğini daha da artıracak olan bir süre önce satın alınan Kanuni sondaj gemisinde de yenileme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Geminin birkaç ay içerisinde tamamlanarak, Libya açıklarına sondaja gönderilmesi hedefleniyor. Yavuz sondaj gemisinin ise bir süredir Selçuklu-1 lokasyonunda devam ettirdiği sondaj çalışmalarının 18 Ağustos itibariyle sona ermesi planlanıyor.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/08/dogu-akdenizde-taviz-yok-barbaros-gemisi-sismik-taramalara-basladi


2. ABD Suriye’ye yeni üs kuruyor
ABD Suriye'de işgalini genişletiyor. Bu çerçevede Haseki’nin güneyindeki El Şeddadi kasabasındaki askeri üs genişletme çalışmalarında sona gelindi.50 dönümlük alan üzerine inşa edilmeye başlanan üssün ilk aşamada 25 dönümü kullanılacak. Bölgede geçen ay üs bölgesinde özel bir teknik atölye kuruldu. Savaş uçaklarının inişi için ise pist genişletme çalışmaları da devam ediyor.Genişletme sürecinin tamamlanması ile birlikte El-Şaddadi’deki askeri üssün Suriye’deki Amerikan güçlerinin en büyüğü haline geleceği iddia ediliyor.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-suriye-ye-yeni-us-kuruyor-h266526.html


3. Savaş gemileri Akdeniz’e iniyor! Türkiye yeniden Navtex ilan etti
Doğu Akdeniz'de tansiyonu yükseltecek hamle Mısır ve Yunanistan'dan geldi. İki ülke Mühasır Ekonomik Bölge anlaşması imzaladı. Yunan Başbakan Miçotakis anlaşmanın "uluslararası hukuka uygun" olduğunu savundu. Türkiye için ise anlaşma "yok hükümünde." Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "bu işbirlikleri bizi yolumuzdan alıkoyamaz" dedi. Libya'nında haklarını gasp eden anlaşmaya ilişkin, Libya Dışişleri Bakanlığı'ndan da sert bir açıklama geldi. Türkiye ve Libya arasındaki mutabakata bağlılık vurgulandı. Öte yandan Türkiye, Doğu Akdeniz'de yeni Navtex ilan etti.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/savas-gemileri-akdenize-iniyor-turkiye-yeniden-navtex-ilan-etti-h266560.html


4. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan-Mısır anlaşmasının hiçbir kıymeti harbiyesi yok
Erdoğan: Şimdi Yunanistan ile Mısır arasında yapılan bu anlaşmanın hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Niye yok? Şimdi bir defa buralara baktığımız zaman özellikle Yunanistan'ın yani Libya ile ilgili olarak buradaki kıyıdaş olma konusunda bir alakası var mı? Ne işi var orada? Mısır'ın bir alakası var mı? Yok. Biz Libya ile böyle bir anlaşmayı yaptıktan sonra bunların hepsi bunların üzerine atladılar. Şimdi bize oralardan gelen bilgiler de, "biz bunu size karşı yapmış değiliz" gibi bilgileri de bize yansıtıyorlar. Olsa da olmasa da biz şu anda Libya'yla yapmış olduğumuz anlaşmayı kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdüreceğiz.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/cumhurbaskani-erdogan-yunanistan-misir-anlasmasinin-hicbir-kiymeti-harbiyesi-yok-215289-3


5. Rus jeti Karadeniz’de iki ABD uçağına önleme yaptı
Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Ulusal Savunma Yönetim Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Rusya sınırlarına yaklaşan iki ABD keşif uçağının belirlendiği ve Rusya Güney Askeri Bölgesi hava savunma birliklerine ait bir Su-27 avcı uçağının önleme için havalandırıldığı belirtildi. Açıklamada, Rus Su-27 pilotlarının yaklaşan hedefleri ABD Hava Kuvvetleri’ne ait RC-135 keşif uçağı ve ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait P-8A Poseidon devriye uçağı olarak belirlediği ve rotalarını değiştirmeye zorladıktan sonra üssüne güvenli bir şekilde geri döndüğü vurgulandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/rus-jeti-karadeniz-de-iki-abd-ucagina-onleme-yapti-215306


6. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kalkınmamızı devam ettireceğiz”
Erdoğan, dün İstanbul'da toplanan ekonomi zirvesinin sorulması üzerine, "Dünyada şu anda ekonomik gelişmeleri şöyle bir gözden geçirecek olursanız başta Amerika olmak üzere Rusya, Avrupa, bütün buralara baktığımız zaman ekonomide koronavirüs seyrinden sonra çok ciddi zikzakların olduğunu görürsünüz. Burada tüm samimiyetimle ben içerdeki düşmanları zaten gündeme getirmek istemiyorum, bize zaten dışardakiler yetiyor ama içerdekiler de onlara gayet güzel pompalama görevi ifa ediyorlar. Burada çok açık, samimi bir şey söylüyorum. Biz 2002 Kasım'ında göreve geldik. Göreve geldiğimiz zaman toplam milli gelirimiz 236 milyar dolardı fakat 2019'da toplam milli gelirimiz 754 milyar dolara çıktı. Bakın nereden nereye. Aynı şekilde fert başı milli gelir o zaman 3 bin 581 dolardı ve bu rakam 2019'da 9 bin 127 dolara çıktı." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-erdogan-kalkinmamizi-devam-ettirecegiz/1934565

7. ABD, Sirte’nin silahtan arındırılması için taraflarla görüştü
ABD'nin Libya Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Ulusal Güvenlik Konseyinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Kıdemli Direktörü Tümgeneral Miguel Correa ve Büyükelçi Richard Norland öncülüğündeki bir ABD heyetinin, Libya Ulusal Güvenlik Müsteşarı Taceddin Er-Rezaki ve Tobruk Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Yusuf El-Akuri ile video-konferans yöntemiyle ayrı ayrı görüşme yaptığı belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-sirtenin-silahtan-arindirilmasi-icin-libyali-taraflarla-gorustu-/1935158

8. Suriyeli aşiret temsilcilerinden YPG/PKK terör örgütüne tepki
Şanlıurfa'da, Suriyeli aşiret liderleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, YPG/PKK terör örgütünün ülkelerinde gerçekleştirdiği saldırılarını kınadı.Akidet ve Zübeyd Kabilesi Derneği Başkanı İsmail Asker Hıfıl, Suriye'deki aşiret liderleri ve STK temsilcileriyle Şanlıurfa'daki dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Pazar günü Deyrizor'un doğu kırsalındaki el-Havayıç köyünde, terör örgütü YPG/PKK tarafından düzenlenen saldırıda Akidet kabilesi önderlerinden Şeyh Mutşir el-Hammud el-Ced'anın hayatını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/suriyeli-asiret-temsilcilerinden-ypg-pkk-teror-orgutune-tepki/1934933


9. MSB: Irak’ın kuzeyinde 7 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığının (MSB) Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ile Milli İstihbarat Teşkilatımızın koordineli çalışması sonucu, Irak kuzeyindeki Asos bölgesinde keşif ve gözetleme vasıtalarımızla tespit edilen bölücü terör örgütü mensubu 7 PKK'lı terörist düzenlenen hava harekatıyla etkisiz hale getirildi." ifadesi kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/msb-irakin-kuzeyinde-pkkli-7-terorist-etkisiz-hale-getirildi/1934819

10. İçişleri Bakanlığından ‘Ormanlık Alanlar ve Civarında Ateş Yakılmaması’ konulu genelge
İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine "Ormanlık Alanlar ve Civarında Ateş Yakılmaması" konulu genelge gönderildi.Genelgede, doğal zenginliklerin başında gelen ormanların korunması amacıyla daha önce mevsimsel veya insani faktörlere dayalı olarak orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla valiliklerin talimatlandırıldığı hatırlatıldı. Özellikle yaz mevsimi ve tatil sezonu olması sebebiyle vatandaşların yoğun bir şekilde mangal, semaver veya ocak yaktıkları, bu durumun da hava sıcaklığının yüksekliği ve kuru ot ile çalılık miktarının artmasına bağlı olarak orman yangınlarında artışa neden olduğu ifade edilen genelgede, artan orman yangınları ile birlikte daha önceki tedbirlere ilave yeni tedbirler alındığı belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/icisleri-bakanligindan-ormanlik-alanlar-ve-civarinda-ates-yakilmamasi-konulu-genelge/1935116


11. Trump: Rusya’nın Oval Ofis’te görmek istediği en son kişiyim
Trump, New Jersey eyaletindeki Bedminster'da düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Rusya, İran ve Çin'in ABD seçimlerine müdahale etmeye çalıştığı iddialarına ilişkin Trump, "Bence, ben Rusya'nın Oval Ofis'te görmek istediği en son kişiyim çünkü kimse Rusya'ya karşı benim kadar sert olmamıştı." ifadesini kullandı.Trump, göreve geldiği günden bu yana Rusya ve Çin'e karşı birçok adım atıldığına işaret ederek, "Çin de Trump'ın, Uykucu Joe Biden'a karşı kaybettiği bir seçim görünce çok sevinir. Biden başkan seçilirseydi, Çin bizim ülkemize sahip olurdu." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-rusyanin-oval-ofiste-gormek-istedigi-en-son-kisiyim/1935253

12. MHP’li Yönter’den kriz fırsatçısı CHP’ye tepki: CHP’li Öztrak kimin tetikçiliğini yapıyor
MHP'li Yönter, "Cümle alem bize saldırmış, pozisyon almış, Türkiye içeride ve dışarıda muazzam bir duruş gösteriyor. Bizden intikam almak isteyenler her fırsatı kullanıyor, CHP de onlar ile kuyruğa giriyor. Diyecek bir şey yok. Yorumu aziz milletimiz yapacak... Türkiye'nin bu varoluş mücadelesi sırasında sırtımızdan hançerlemek izahı olmayan bir davranış, bir cinayet, bir rezalet. Faik Öztrak fırsatçılık yaparak, döviz kurlarındaki birden bire gelişen oynaklık karşısında nasıl hükümetin istifasını ister? Biz muz cumhuriyeti miyiz, çadır devleti miyiz, yeni yetme bir devlet miyiz? Öztrak kime hizmet ediyor, kimin tetikçiliğini yapıyor? Bunları açıklaması lazım. Kimin yanında, kimin eteklerinin altında. Bu ne utanmazlık. İstifa etmesi gereken birisi varsa, utanması gereken birisi varsa kendisi" dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/08/mhpli-yonterden-kriz-firsatcisi-chpye-tepki-chpli-oztrak-kimin-tetikciligini-yapiyor

13. Hindistan Havayollarına ait 191 yolculu uçak iniş sırasında ikiye ayrıldı
Hindistan'ın Kerala eyaletinde Air India Express şirketine ait içinde 184 yolcu ve 7 mürettebatın bulunduğu uçak, iniş sırasında pistin dışına çıkarak ikiye bölündü.İniş sırasında pistin dışına çıkan ve yaklaşık 10 metre yükseklikten düşerek ikiye bölünen uçaktaki, ilk belirlemelere göre 15 kişi öldü, 123 kişi yaralandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/07/son-dakika-hindistan-havayollarina-ait-191-yolculu-ucak-inis-sirasinda-dustu


14. Sağlık Bakanı Koca: Yeni hasta sayımızda artış devam ediyor
Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından son verilere ilişkin yaptığı paylaşımda, şu değerlendirmelerde bulundu: "Yeni hasta sayımızda artış devam ediyor. İyileşen hasta sayımız, dün olduğu gibi yeni hasta sayısından az. Test sayımızsa giderek artıyor. Vaka sayılarını düşürmeyi başarana kadar tedbirde teyakkuz halinde olmalıyız. İyi haber, sıkı tedbire bağlı."
https://www.ulusal.com.tr/egitim-saglik/saglik-bakani-koca-yeni-hasta-sayimizda-artis-devam-ediyor-h266563.html


15. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: Yeni Soğuk Savaş girişimini reddediyoruz
Wang Yi: ABD'nin Çin ile diyalog politikasının başarısız olduğu iddiası, Soğuk Savaş zihniyetinin yeniden ortaya çıkışıdır. Bu iddia Çin-ABD ilişkilerinde geçen on yıllarda elde edilen her şeyi görmezden gelmekte, tarihsel süreci inkar etmekte, Çin ve Amerikan halklarına karşı saygısızlık etmektedir. Bu, Birleşik Devletler’deki ve uluslararası toplumdaki insanlar tarafından makul bir şekilde sorgulanan ve kınanan bir siyasi virüstür.
Kırk yılı aşkın bir süre önce, Çin ve ABD liderleri büyük Pasifik Okyanusu kıyısında el sıkıştılar. Bunu mümkün kılan, her iki ülkenin de ideolojik farklılıkları bir kenara bırakarak karşılıklı saygı ve ortak zemin arama ilkesine bağlı kalmasıydı.
İki ülkenin diplomatik ilişkilere girmesinden bu yana geçen 40 yıl ve daha uzun süredir, Çinli ve Amerikalı birkaç nesil, Çin-ABD ilişkilerini ilerletmek için birlikte çalıştı. Bunun sonucunda, ikili ilişkiler dünyanın geniş işbirliği alanlarına ve kapsamlı ortak çıkarlarına sahip en derin iç içe geçmiş ilişkilerinden biri haline gelmiştir.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/cin-disisleri-bakani-wang-yi-yeni-soguk-savas-girisimini-reddediyoruz-215333


16. Çin’in döviz rezervi Temmuz ayının sonunda 3.15 trilyon dolara yükseldi
Çin Merkez Bankası (PBOC) verilerine göre Çin'in Döviz rezervi Temmuz ayının sonunda 3.15439 trilyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Çin'in Döviz rezervi Haziran ayının sonunda 3.1123 trilyon dolar olmuştu
https://www.aydinlik.com.tr/haber/cin-in-doviz-rezervi-temmuz-ayinin-sonunda-3-15-trilyon-dolara-yukseldi-215285

17. Çin’in ihracatında sürpriz artış
COVID-19 pandemisini tüm ülkelerden önce deneyimleyen Çin’in temmuz ayı ihracatı hazirandaki sürpriz yüzde 0,5’lik artışın ardından beklentilerin aksine yine düşmedi ve yıllık bazda yüzde 7,2 yükseldi. Bu ihracatta aralıktan bu yana kaydedilen en hızlı artış oldu. Beklenti ihracatın temmuzda yüzde 0,2 düşmesiydi. Çin Genel Gümrük İdaresi verilerine göre temmuzda Çin’in ithalatı ise yüzde 1,4 düştü. Reuters analistleri Çin’in ihracatının temmuzda yüzde 0,2 düşmesini düşmesini öngörmüştü. İthalatın ise hazirandaki yüzde 2,7’lik artışın ardından yüzde 1,0 yükselmesi bekleniyordu.
https://www.dunya.com/dunya/cinin-ihracatinda-surpriz-artis-haberi-477189

18. MB döviz rezervi bir haftada 4.3 milyar dolar eridi
Merkez Bankası tarafından açıklanan haftalık para banka verilerine göre, 31 Temmuz haftasında brüt döviz rezervi, 50 milyar 926 milyon dolardan 46 milyar 673 milyon dolara geriledi. Bu rakamlar MB'nin döviz rezervlerinin bir haftada 4,3 milyar dolar azaldığı anlamına geliyor. Merkez Bankası altın rezervi ise 42 milyar 425 milyon dolardan 43 milyar 572 milyon dolara yükseldi. Böylece toplam rezervler ise 93 milyar 31 milyon dolardan 90 milyar 245 milyon dolara seviyesine gerilemiş oldu.
https://www.dunya.com/finans/haberler/mb-doviz-rezervi-bir-haftada-43-milyar-dolar-eridi-haberi-477225