Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Ocak 2021 Perşembe

7 OCAK 2021, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Amerikan senatosunda silahlar çekildi ve kan aktı
Polis barikatını aşan kalabalık bir grup, Kongre binasına girdi. Polis, göz yaşartıcı silahlarla baskını durduramayınca gerçek silahlar çekildi. Milletvekilleri ve senatörlere gaz maskeleri dağıtıldı. Mike Pence, korumalar eşliğinde Kongre’den çıkarıldı. ABD Kongre binasında bir kadının yaşanan olaylar sırasında silahla ağır yaralandığı bildirildi. Daha sonra yapılan açıklamada kadının hayatını kaybettiği ileri sürüldü.
https://www.aksam.com.tr/dunya/trump-yanlilari-senatoyu-basti-silahlar-cekildi-kongre-isgal-edildi-abdde-kaos/haber-1139457

2) Joe Biden'dan ilk açıklama: “Bu bir kalkışmadır”
Başkentte yaşananların gerçek Amerika'yı yansıtmadığını belirten Biden, "Yapılan protesto değildir. Bir kalkışmadır. Bu kesinlikle kaostur. Ayrılıkçılığa bile girer. Bu kalabalığa çağrı yapıyorum. Geri çekilin" dedi. Joe Biden, Başkan Trump'a çağrı yaparak, "Ulusal televizyona çık ve yemini tut. Anayasa'yı savun" ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/joe-bidendan-ilk-aciklama-bu-bir-kalkismadir-41708151

3) Trump'tan ABD'yi ayağa kaldıran sözler
ABD Başkanı Donald Trump “Çalmayı Durdur” mitinginde yaptığı konuşmada, seçim sonuçlarına asla teslim olamayacağını ifade ederek, Başkan Yardımcısı Mike Pence'i Joe Biden'ın zaferini Kongre'de onaylamaması çağrısında bulundu. Trump, miting konuşmasında destekçileriyle yürüyüş yapacağını açıkladı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3053544-son-dakika-trumptan-abdyi-ayaga-kaldiracak-sozler

4) Pensilvanya Valisi'nden açıklama: Bu bir darbe girişimi!
Pensilvanya Valisi Wolf, başkent Washington'da göstericilerin Kongre binasına girmesini "darbe girişimi" olarak nitelendirdi. Wolf, ABD'nin adil ve özgür bir seçim yaptığını ve sonucun belli olduğunu belirterek, Cumhuriyetçilere şiddeti durdurma çağrısında bulundu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3053609-pensilvanya-valisinden-aciklama-bu-bir-darbe-girisimi

5) TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan ABD, 15 Temmuz göndermesi
"ABD'deki olayları endişe ile izliyor; tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk; herkese de bunu tavsiye ederiz."
https://www.aydinlik.com.tr/haber/tbmm-baskani-mustafa-sentop-tan-abd-ye-itidal-cagrisi-228324-1

· AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, ABD’li senatör Black’in 15 Temmuz mesajına gönderme yaparak ''Demokrasiye inanıyoruz Mr. Dick !!!'' ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3053616-15-temmuza-alkis-tutmuslardi-abdye-bu-sozler-hatirlatildi

6) Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD açıklaması: “ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/disisleri-bakanligi-ndan-abd-aciklamasi-endiseyle-takip-ediyoruz-228325-1

7) Yardımcısı Pence Trump’a sırtını döndü, Biden'in fotoğrafını koydu
ABD Başkanı Donald Trump 'Çalmayı Durdur' mitinginde yaptığı konuşmada, seçim sonuçlarına asla teslim olamayacağını ifade ederek, Başkan Yardımcısı Mike Pence'i Joe Biden'ın zaferini Kongre'de onaylamaması çağrısında bulundu. Pence ise çağrıyı reddederek, Twitter kapak fotoğrafına Joe Biden ve Kamala Harris'in fotoğrafını koydu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3053593-trumpa-yardimcisi-penceden-kazik-bidenin-fotografini-koydu

8) Trump'ın azledilmesi gündemde
ABD'nin başkenti Washington DC'de Başkan Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını basmasıyla çığırından çıkan olayların ardından ülkede siyasi kriz yaşanıyor. Demokratların önde gelen isimleri Trump'ın azledilmesi de dahil olmak üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3053625-son-dakika-trumpin-azledilmesi-gundemde

9) ABD'de Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını basmasının ardından, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Sarah Matthews, Beyaz Saray Sosyal İşler Müdürü Rickie Niceta ve Melania Trump'ın Özel Kalem Müdürü Stephanie Grisham istifa etti.
https://tr.sputniknews.com/abd/202101071043528518-abdde-kongre-baskininin-ardindan-beyaz-saraydan-3-istifa/

10) Twitter, Facebook ve Instagram’dan Trump'a sansür!
Twitter'ın Trump'a uyguladığı engellemeye göre Trump paylaşım yapamıyor ve RT/ beğeni / link kopyalamaya özelliklerini kullanamıyor. Facebook, Başkan Donald Trump'a, Kongreye yapılan baskına yönelik paylaşımları nedeniyle 24 saat boyunca paylaşım engeli koyduğunu belirtti.
Twitter: https://www.haber7.com/dunya/haber/3053597-son-dakika-twitterdan-trumpa-sansur
Facebook – Instagram: https://tr.sputniknews.com/abd/202101071043528546-facebook-ile-instagramdan-trumpa-24-saatlik-engelleme/

11) CNN Internetional’in o sorudan kaçışı
CNN International muhabiri Whitney Wild, CNN Türk sunucusu Tunç Arslanalp'ın "ABD demokrasisi bir kırılma noktası yaşadı. Demokrasiyi yeniden revize etmek nasıl mümkün olacak?" sorusu sonrası CNN International tarafından yayından alındı.
https://video.haber7.com/video-galeri/178151-cnn-turk-spikerinin-sorusu-yayindan-aldirdi

 

12) Senato Demokratların eline geçti
ABD'nin Georgia eyaletinde yapılan 2'nci tur Senato seçimlerinin sonucu belli oldu. Senato'da eyalet için ayrılan 2 koltuğun sahibini belirlemek üzere dün yenilenen seçimlerde, Demokrat senatörler ipi göğüsledi. Sonuçlar onaylandığı anda Cumhuriyetçiler, Trump'ın koltuğunun ardından Senato'yu da kaybedecek.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3053300-abd-secimlerinde-son-dakika-senato-demokratlarin-eline-gecti

13) ABD'de Blake'i sırtından vurarak felç eden polislerin davası düşürüldü
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-de-blake-i-sirtindan-vurarak-felc-eden-polislerin-davasi-dusuruldu

14) ABD'de panik yaratan ses kaydı: “Başkente uçuyoruz, Süleymani'nin intikamı alınacak”
https://tr.sputniknews.com/abd/202101061043521730-abdde-panik-yaratan-ses-kaydi-baskente-ucuyoruz-suleymaninin-intikami-alinacak/

15) New York borsası, Çinli telekomünikasyon şirketlerini yeniden liste dışı bırakmaya karar verdi.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202101061043524965-new-york-borsasi-cinli-telekomunikasyon-sirketlerini-yeniden-liste-disi-birakmaya-karar-verdi/

16) İsrail Şam'a saldırdı
İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'ın güneyine saldırı düzenlediği duyuruldu.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3053621-israil-sami-bombaladi

17) İsrail'den Husilere karşı demir kubbe tedbiri
İsrail, “Yemen’deki Husi Hareketi'nin saldırı tehditlerine karşı” Kızıldeniz kıyısına hava savunma sistemi “Demir Kubbe"yi yerleştirdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-den-husilere-karsi-demir-kubbe-tedbiri

18) Davutoğlu’ndan Rûdaw’a: “Kürt sorunu ile ilgili en özgürlükçü programa sahibiz”
“Kürtçe’ye dönük olarak en net mesajları Gelecek Partisi vermiştir. Bu konuda hiç ikircikli bir tutumumuz yok. Onun için Bahçeli bana ‘Serok Ahmet’ demeye başladı.”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/060120214

19) Avrupa SİHA'lar için sıraya girdi
İngiltere, Sırbistan ve Kazakistan; envanterine Bayraktar TB2 katmak için harekete geçti. Daha önce altı adet Bayraktar TB2 satın alan Ukrayna ise deniz kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni Bayraktar SİHA'lar alacaklarını duyurdu.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3053623-avrupa-sihalar-icin-siraya-girdi-talep-her-gecen-gun-artiyor

20) Koç Holding, SEK'i sattı
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202101061043524604-koc-holding-seki-satti/

21) Putin: “Militanların Suriye’de kontrol ettiği bölgeler hala tehdit kaynağı”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101071043526311-putin-militanlarin-suriyede-kontrol-ettigi-bolgeler-hala-tehdit-kaynagi/

22) Rus Dışişleri: “Venezüella Ulusal Meclisi'nin yeni üyeleri ile çalışmaya hazırız”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101061043525000-rus-disisleri-venezuella-ulusal-meclisinin-yeni-uyeleri-ile-calismaya-haziriz/

23) Ukrayna ordusu, NATO askeri rütbelerini kullanmaya başlıyor
https://tr.sputniknews.com/savunma/202101071043526466-ukrayna-ordusu-nato-askeri-rutbelerini-kullanmaya-basliyor/