Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Ekim 2020 Çarşamba

7 EKİM 2020, ÇARŞAMBA

HABER ÖZETLERİ



1) S-400'ler test atışı için Sinop'a sevk edildi
Türk Hava Kuvvetleri, 5-16 Ekim 2020 tarihleri arasında S-400 bataryası ile bir dizi atışlı test icra edecek. Atışlı testler esnasında, 10 adet Banshee Hedef Uçağı kullanılacak. İcra edilecek test faaliyetleri ile S-400'ün radar işlevselliği, hedef tespit ve takip yetenekleri, iletişim sisteminin kabiliyetleri ve komuta kontrol sisteminin performansı gözlenecek. Bu testin sonucunda, Türk S-400'lerinin operasyonel kapasiteye ulaşacağı tahmin ediliyor.
https://www.haberler.com/s-400-ler-test-atisi-icin-sinop-a-sevk-edildi-13649461-haberi/

2) Biden yine haddini aştı
ABD Başkan Adayı Biden, "Trump yönetimi, başarılı bir diplomasi ortamının yaratılması için güç kullanma gibi tehditler de dahil olmak üzere Türkiye'ye bölgede Yunanistan'a karşı provokatif eylemlerden kaçınması için baskı uygulamalı" dedi. Reuters'ta yer alan habere göre Biden ayrıca "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı da Ayasofya'yı camiye çevirme kararını geri almaya ve Ortodokslar da dahil olmak üzere herkesin eşit erişime sahip olmasını sağlayarak müze statüsüne döndürmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3021265-son-dakika-biden-turkiye-ile-ugrasmaktan-vazgecmiyor-iki-skandal-cagri

3) Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan taviz verme mesajı
Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, "Azerbaycan ile Karabağ konusunda 'karşılıklı tavizlere' bağlı olarak görüşmeye hazırız." dedi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/ermenistan-basbakani-pasinyan-bazi-tavizlere-haziriz-h269936.html

4) Ermenistan askerleri kaçıyor
Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada Ermenistan ordusuna ait komuta gözlem noktasının yok edildiği bildirildi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/azerbaycan-ermenistan-gerilimi-dusman-kaciyor-6069948/

5) Ruhani, Aliyev’le görüştü: “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü için yardıma hazırız”
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı görüşmede Bakü-Erivan arasındaki çatışmanın bir an evvel son bulması gerektiğini belirterek, Tahran’ın Bakü-Erivan çatışmasının uluslararası kurallar ve Azerbaycan cumhuriyetinin toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümüne yardıma hazır olduğunu bildirdi. Aliyev de İran’ın yapıcı tutumuna ve ülkesinin toprak bütünlüğüne yapılan vurguya teşekkür ederek, İran güvenliğini kendi güvenlikleri gibi gördüğünü ve çatışmaların komşu ülkelerde istikrarsızlığa sebep olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154316-İran_azerbaycan_cumhuriyeti_ermenistan_çatışmasının_çözümüne_yardıma_hazır_olduğunu_bildirdi

6) Azerbaycan Başsavcılığından yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun saat 21.00 sularında Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Yevlah ilinden geçen kısmına füze saldırısı düzenlediği belirtildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ermenistan-baku-tiflis-ceyhan-petrol-boru-hattina-fuzeyle-saldirdi/1998037

7) Rus istihbarat başkanından Karabağ uyarısı: “Teröristler Rusya'ya girebilir”
Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Narışkin, Karabağ'ın teröristler için bir çıkış noktası haline gelebileceğini söyledi. Narışkin, bu kişilerin Rusya topraklarına girebileceği uyarısında bulundu.

https://www.gazeteduvar.com.tr/rus-istihbarat-baskanindan-karabag-uyarisi-teroristler-rusyaya-girebilir-haber-1500910

8) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "AİHM'nin, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırıları çerçevesinde ülkemiz aleyhine yaptığı ihtiyati tedbir başvurusu hakkında bugün aldığı karar hukuki dayanaktan tamamen yoksundur." değerlendirmesini yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoydan-aihm-kararina-tepki-hukuki-dayanaktan-tamamen-yoksundur/1998114

9) Ermenistan'a PKK'dan sonra bir destek de GKRY'den
Terör örgütü PKK'nın Ermenistan'a gönderdiği 300 teröristin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) komutan düzeyinde işgalci Ermenistan'a destek verdiği ortaya çıktı. Korgeneral Apostolos Pervolarakis’in Ermeni milisleri, PKK/YPG mensupları ve farklı ülkelerden paralı askerlerden oluşan bir grubu bir aydır eğittiği belirlendi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/07/ermenistana-pkkdan-sonda-bir-destek-de-gkryden

10) Maraş 46 yıl sonra açılıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Ankara’da tarihi bir karar açıkladı. Kıbrıs’ta 1974’ten bu yana sivillere kapalı olan Maraş yarın açılıyor. Tatar halkın perşembe sabahtan itibaren Maraş sahiline gidebileceğini söyledi. Maraş’ın bütünüyle açılmasını temenni ettiklerini belirten Erdoğan da, “Bu konuda KKTC makamlarına her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/maras-46-yil-sonra-acildi-3569965

11) Kapalı Maraş’ın açılma kararı koalisyon hükümetini yıktı. Tatar’dan ilk yorum…
HP Genel Başkanı Senin yaptığı basın açıklamasında, 1974'ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinin açılması konusunun kendileriyle paylaşılmadığını söylemiş ve "Devletin bütünlüğü bozuldu, kurumları hiçe sayıldı. Tatar bu konuyu seçim malzemesi yaptı" demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Tatar, Maraş'ın Perşembe günü açılacağını duyurmuştu. Kualisyonu bozma kararının halkın yararına olmadığını belirten Başbakan Tatar yeni hükümet için cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonrasını işaret etti.
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54442525

12) Yunanistan'dan “Kapalı Maraş” açıklaması
Yunanistan, Kapalı Maraş'ın perşembe günü açılacağının açıklanması üzerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) tam destek vereceklerini açıkladı.
https://halktv.com.tr/yunanistandan-kapali-maras-aciklamasi-436201h

13) CHP’nin kapalı grup toplantısında bazı milletvekilleri HDP'ye verilen desteği eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise vekilleri 'özgüvenli olun' diye telkin etti. HDP'nin Kobani olaylarındaki rolünü görmezden gelen Kılıçdaroğlu, “hukuksuzluğa karşı geldiklerini” savundu
https://www.aydinlik.com.tr/haber/chp-de-hdp-tartismasi-zayif-itirazi-da-bastirdi-220065

14) İYİ Parti’de muhalifler kazan kaldırdı
İYİ Parti’de 2. Olağan Kurultay ile başlayan tartışmalar alevleniyor. “Oy verilmeyecekler listesi” hazırlayıp dağıtan Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın’ın tekrar A Takımı’na alınmasına tepki gösteren 10 milletvekili dünkü grup toplantısına katılmadı. Vekillerin artık partide alınan hiçbir kararı uygulamayacağı belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/iyi-partide-muhalifler-kazan-kaldirdi-3569949

15) Batılı ülkeler Türkiye’ye yeniden ambargo kartını öne çıkarmaya başladı.
Kanada, Bayraktar TB2’nin Karabağ’da kullanılmasını gerekçe gösterip Türkiye’ye SİHA’larda kullanılan kameraların satışını durdurdu. Ancak Kanada, Barış Pınarı Harekatı’nda da ambargoyu gündeme getirdiği için ASELSAN’ın elektro optik sistem CATS’lerin üretim sürecini hızlandırmıştı. Bayraktar ve ANKA’lar üzerinde test edilen sistemin seri üretimi yapılacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/ambargo-tehdidi-sokmez-3569962

16) Tezkere uzatıldı: Türk askeri 1 yıl daha Lübnan, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde
https://www.yenisafak.com/gundem/turk-askerinin-mali-ve-orta-afrika-cumhuriyetindeki-gorev-suresi-uzatildi-3569970

17) Dışişleri'nden AB'nin Türkiye raporuna sert tepki!
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu 2020 Türkiye Raporu’nun Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs meselelerine ilişkin bölümleri tamamen Yunan-Rum tezlerine dayanmaktadır. Bu durum Komisyonun tarafsızlığına leke düşürmektedir. Ne Kıbrıs sorununun çözümüne ne de Ege ve Doğu Akdeniz'in istikrarına katkı sağlayan bu yanlı ve hukuk dışı bakış açısını reddediyoruz. Dahası Yunan- Rum ikilisinin, AB- Türkiye ilişkilerini bu raddede rehin alabilmesi, Birliği stratejik akıl ve vizyondan uzaklaştırmakta, AB'nin çıkarlarına da zarar vermektedir." ifadeleri kullanıldı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-disislerinden-abnin-turkiye-raporuna-sert-tepki-41629576

18) Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Serrac başkanlığındaki Libya heyetiyle İstanbul’da yapılan görüşmelerde, UMH içerisindeki ihtilafın sona erdirilmesi ve Trablus’un diplomaside güçlü pozisyonunun devamına ilişkin kararlara imza atıldı.
https://www.yenisafak.com/gundem/turkiyenin-pozisyonu-degismez-3569966

19) Üye sayısı 2 bin 500’ü bulan Rusya merkezli Uluslararası İslami Ticaret Birliği Başkanı Marat Kabayev, Müslüman işadamlarının gözünün Türkiye’de olduğunu söyledi. Kabayev, “Türkiye çok gelişti. Erdoğan’a 10 üzerinden 10 veriyoruz” dedi.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/07/erdogana-10-uzerinden-10

20) Kırsal alanda refah, katma değerli tarımsal ürünlerle yükselecek
Katma değeri ve stratejik önemi fazla tarımsal faaliyetlerden yüksek verim alınması için çalışmalar yapılarak kırsal alanda refah yükseltilecek, istikrarlı gıda arzı sağlanacak.

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/kirsal-alanda-refah-katma-degerli-tarimsal-urunlerle-yukselecek-6323173

21) İzmir’de faaliyet gösteren OSB başkanları, elektrik ve doğalgaz kullanımında pandemi öncesini geçtiklerini, kimi noktalarda geçmiş yıllardaki tüketimin de aşıldığını belirtti. Başkanlar, ekonomik tedbirlerin devam etmesi, kararın ay sonundan önce açıklanması çağrısında bulundu.
https://www.dunya.com/ekonomi/alinacak-tedbirler-ay-sonu-beklenmeden-aciklansin-haberi-484305

22) Amerika karma ekonomiyi tartışıyor
ABD'nin ünlü dış politika dergisi Foreign Affairs dergisinde yayımlanan makalede devlet, halk ve özel şirketler üçgenindeki eşitsizlikler kaleme alındı. 2008 küresel mali krizi sırasında devletlerin serbest bıraktıkları 3 trilyon doların reel ekonomiye değil finans sektörüne aktığını anımsatan Foreign Affairs, "Hükümetler krize doğrudan katkıda bulunan büyük yatırım bankalarını kurtardı. Vergi mükellefleri, kendi açılarından eskisi kadar bozuk, eşitsiz ve boğucu bir küresel ekonomiyle baş başa kaldılar." ifadelerini kullandı.
https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/amerika-karma-ekonomiyi-tartisiyor-169803

23) ABD'de dış ticaret açığı, ağustosta 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, ülkenin dış ticaret açığı, ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 5,9 artarak 67,1 milyar dolar oldu.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/abdde-dis-ticaret-acigi-agustosta-14-yilin-en-yuksek-seviyesine-cikti-169910

24) Rus jetleri Karadeniz'de İngiliz uçaklarını önledi
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz hava sahasında Rusya sınırlarına yaklaşan dört İngiliz askeri uçağının Su-27 jetleriyle önlendiğini duyurdu.
https://halktv.com.tr/rus-jetleri-karadenizde-ingiliz-ucaklarini-onledi-436219h

25) Kırgızistan’da halk sokakta! Başbakan Boronov istifa etti
Kırgızistan'da seçim protestoları devam ederken Başbakan Kubatbek Boronov ve Meclis Başkanı Dastanbek Cumabekov'un istifa ettiği açıklandı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/kirgizistanda-halk-sokakta-basbakan-boronov-istifa-etti-6069660/