Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Aralık 2020 Pazartesi

7 ARALIK 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Tek yol tek millet
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı Ermenistan işgalinden kurtarmasından sonra Nahçıvan koridorunun açılması, Doğu Anadolu’da sevinçle karşılandı. Nahçıvan koridoru ile Türkiye ve Orta Asya hattı kurulacağını belirten iş dünyası temsilcileri, Bakü- Tiflis- Kars güzergahına güçlü destek oluşturarak, tarihi İpek Yolu’nun canlanmasına çok önemli katkı sağlayacağını söyledi.
https://www.yenisafak.com/dunya/doguda-nahcivan-koridoru-sevinci-tek-yol-tek-millet-3588364

2) Çin'e giden ilk ihracat treni Ankara'dan geçti
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012071043351687-cine-giden-ilk-ihracat-treni-ankaradan-gecti/

3) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy: “Yunanistan Türkiye ile ikili meselelerini ancak masaya oturarak çözebilir”
"Aksine Yunanistan, 20 Ekim tarihinden itibaren yayımladığı '11 NAVTEX' ve '12 NOTAM' ile Ege ve Doğu Akdeniz’de 24 askeri faaliyet yapacağını duyurarak bölgede kışkırtıcı ve gerginliği artırıcı askeri faaliyetlerine devam etmektedir. Yunanistan askeri konularda da diyalog kanallarını kapalı tutmakta, NATO Genel Sekreteri’nin ayrıştırma inisiyatifinin ilerletilmesini önlemektedir."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoy-yunanistan-turkiye-ile-ikili-meselelerini-ancak-masaya-oturarak-cozebilir/2067638

 

4) Avrupa Birliği’nde de gündem Türkiye’ye yaptırım
ABD'de geçen hafta Kongre ve Temsilciler Meclisi'nin alt komisyonlarında Türkiye'ye yaptırımın önünü açan tasarının kararlaştırılmasının ardından bu hafta Avrupa Birliği de Türkiye'ye yaptırımı görüşecek.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/avrupa-birliginde-de-gundem-turkiyeye-yaptirim-6156620/

5) Çin’de Kovid-19 aşısının toplu kullanımı için resmi onayın önümüzdeki günlerde çıkması bekleniyor.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/cin-de-koronaviruse-karsi-toplu-asilama-icin-onay-bekleniyor

6) DSÖ: “Türkiye’yle ilgili röportajımızı medya çarpıttı”
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye ofisinden yapılan yeni açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Türkiye, pandemiyi ilk günden beri gayet iyi bir şekilde yönetiyor. Şimdi, diğer ülkelere kıyasla iyi durumdayız. Ama azaltım tedbirlerine bağlılığımızı sürdürmeliyiz. Sağlık çalışanları, bizim kahramanlarımız. Yatak ve hastane kapasiteleri artırıldı ama insan kaynağı kapasitesinin önemli ölçüde artırılması, aylar yıllar alıyor. Kahraman sağlık çalışanlarımız için herkesin sorumlulukla hareket etmesi gerekiyor. Türkiye ve Sağlık Bakanlığı ile çok güçlü bir ilişkimiz var. Bölge Direktörümüzün son 6 ay içerisinde Türkiye'yi iki kere ziyaret etmiş olması, iki kurum arasındaki ikili ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor.”
https://www.haber7.com/saglik/haber/3041955-dsoden-son-dakika-turkiye-aciklamasi-yanlis-yorumlandi

7) ABD heyeti Suriye’nin kuzeyinde: ENKS-PYNK görüşmeleri yeniden başlıyor
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/0612202011

8) Erdoğan'ın katıldığı törende “sabotaj” iddiası Meclis’te
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın video konferans ile katıldığı, Eskişehir’deki Helikopter Motoru TEİ-TS1400’ün teslim töreninde, TEİ Genel Müdürü Akşit’in “Töreni sabote etmek isteyenlere hakkımızı helal etmiyoruz” sözünü CHP'li Utku Çakırözer Meclis gündemine taşıdı.
https://halktv.com.tr/erdoganin-katildigi-torende-sabotaj-iddiasini-chpli-cakirozer-meclise-tasidi-441209h

9) Kılıçdaroğlu'ndan asgari ücret açıklaması
Asgari ücret ile geçimini sağlamaya çalışan yurttaşlarımızın, insani yaşam koşullarına kavuşabilmesi için asgari ücretin en az 3 bin 100 TL olması ve asgari ücretin vergiden muaf olması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.criturk.com/haber/gundem/kilicdaroglu-ndan-asgari-ucret-aciklamasi-178999

10) Türkiye’yi güneşle buluşturan teknoloji
Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ihtiyacını karşılamak ve ihracat fırsatlarını değerlendirmek için üretim kapasitesini 2 katına çıkarma kararı aldı. Burada üretilen güneş panelleri ise eş zamanlı olarak Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali olarak planlanan Karapınar GES’in kurulumunda kullanılmaya başlandı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turkiyeyi-gunesle-bulusturan-teknoloji-3588351

11) “AKP’li belediye marka adı verip ihaleye çıktı”
Kağıthane Belediyesi’nin 48 kalemde açtığı ihalenin şartnamesinde tek bir markanın adı yazıldı. Mevzuata göre suç olan şartname için ihaleyi düzenleyen yetkili “Doğru değildi ama yazıldı bir kere” diye konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/akpli-belediye-marka-adi-verip-ihaleye-cikti-6156535/

12) İran'ın güney bölgelerinde meydana gelen sel felaketi nedeniyle Hürmüzgan eyaletine bağlı Parsian ilçesinde 5 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 7'ye yükseldi.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202012071043351837-iranda-sel-felaketinde-olu-sayisi-7ye-yukseldi/

13) Rusya'dan ABD'ye Kuril Adaları yanıtı: “Sınırlarınızı ve 'kırmızı çizgilerinizi' bilin
ABD'nin Green Card çekiliş kurallarında Güney Kuril Adaları'nda doğan Rusyalıları Japonya vatandaşı olarak nitelemesine Rusya'dan yanıt geldi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012061043350604-rusyadan-abdye-kuril-adalari-yaniti/

14) Fransa'da güvenlik yasa tasarısına karşı yapılan eylemlerin sürdürülmesi çağrısı
Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde "drone" kameralarının yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-guvenlik-yasa-tasarisina-karsi-yapilan-eylemlerin-surdurulmesi-cagrisi/2067675

15) IKYB’de protestocular binaları ateşe verdi
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Süleymaniye ilinde yaşanan ekonomik krizi protesto eden bir grup, Kürdistan Demokratik Partisi’ne (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait parti binalarını basarak ateşe verdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ikyb-de-protestocular-binalari-atese-verdi

16) Ukrayna yönetiminin Donbass'ta çözüm için Dağlık Karabağ'daki gibi askeri güç kullanma planları yaptığını kaydeden Rus senatör Aleksey Puşkov, Donbass'ta bu senaryonun başarılı olamayacağını ifade etti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012061043350905-rus-senator-puskov-donbassta-uygulanacak-olasi-bir-daglik-karabag-senaryosu-basarisizliga-mahkum/

17) Yemen, Husilerin uluslararası terör listesine alınmasını istedi
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/yemen-husilerin-uluslararasi-teror-listesine-alinmasini-istedi-179008

18) Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkede düzenlenen parlamento seçimleri için halka oy verme çağrısında bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/maduro-halki-secimlere-katilmaya-cagirdi