Türkiye gündemi haber özetleri - 7 Ağustos 2020 Cuma

07.08.2020
HABER ÖZETLERİ

 


1. Mısır ile Yunanistan 'deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını' imzaladı
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, başkent Kahire'de basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Şükri, "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının" imzalandığını belirterek, söz konusu anlaşmanın, "Yunanistan ile ekonomik işbirliği konusunda yeni ufuklar açtığını" söyledi.
Yunanlı Bakan Dendias ise Mısır ile yapılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının, "meşru" olduğunu ve bölgedeki meydan okumalar ile mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğinin boyutlarını yansıttığını ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/misir-ile-yunanistan-deniz-yetki-alanlarini-sinirlandirma-anlasmasini-imzaladi/1933923

2. Yunanistan Başbakanı Miçotakis Mısır ile yaptıkları anlaşmanın 'meşru' olduğunu savundu
Mısır ile yaptıkları anlaşmanın "uluslararası hukuka uygun" olduğunu savunan Miçotakis, bunun "her iki ülkeyi de tam olarak tatmin eden meşru bir anlaşma" olduğunu ileri sürdü.
Miçotakis, sözde anlaşmanın Doğu Akdeniz'de "yeni bir realite yarattığını" öne sürerek, "Birkaç ay önce İtalya ile olduğu gibi Mısır'la da uluslararası hukuka uymanın güvenlik, barış, istikrar ve iyi komşuluk ilişkilerinde tek yol olduğunu kanıtladık." iddiasını dile getirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-basbakani-micotakis-misir-ile-yaptiklari-anlasmanin-mesru-oldugunu-savundu/1934014

3. Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan anlaşma, Türkiye için yok hükmündedir
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bu iki ülke arasında deniz sınırı bulunmadığına işaret edilerek, "Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması, Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır." ifadelerine yer verildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-yunanistan-ile-misir-arasinda-imzalanan-anlasma-turkiye-icin-yok-hukmundedir/1933878

4. Libya Dışişleri: Libya'nın deniz haklarının ihlal edilmesine izin verilmeyecek
Libya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed el-Kablavi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Libya'nın denizdeki haklarını ihlal edilmesinde hiçbir tarafa izin verilmeyeceğini vurgulamaktadır. Türkiye ile imzaladığımız (Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin) Mutabakat Muhtırasını uygulamaya bağlılığımızı tekrar ediyoruz." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-disisleri-libyanin-deniz-haklarinin-ihlal-edilmesine-izin-verilmeyecek/1934113


5. Bakan Soylu: Kısıtlama gündemimizde yok
Süleyman Soylu, "Bazı illerdeki vaka artışlarının ardından sokağa çıkma kısıtlamaları tekrar gelebilir mi?" sorusu üzerine, salgın başladığı andan itibaren maalesef sosyal medyada, bir takım WhatsApp hatlarında tezviratların söz konusu olduğunu anımsattı.
Dönem dönem rakamlarda iniş çıkışların olabileceğine dikkati çeken Soylu:
"Sokağa çıkma yasağıyla ilgili ortaya konulabilecek değerlendirmeler de bu tezviratların bir parçası. Böyle bir şey söz konusu değil, gündemimizde de yok. Elbette Bilim Kurulunun tüm tavsiyelerine uyuyoruz. Doktor değilim, profesör değilim, hastalıktan anlamam. Hastalıktan anlayan kim varsa onun uyguladığı tedbirleri veya söylediği tedbirleri uygulamakla mükellefiz. Belki bir hakkımız olabilir o da toplumun sosyal durumunu iyi bir şekilde analiz edip ona göre adımlar atabilmek. Milletimizi telaşa kaptırmak isteyenlerle, dezenformasyonlarla topluma yanlış bilgi aktarmaya çalışanlarla, endişe oluşturmak isteyenlerle ilgili maharetliyiz.
Gerek sosyal medyada gerek diğer noktalarda bunu yapmaya çalışanlar varsa kanunlarımız çerçevesinde yakasından tutar alırız. Kimsenin endişesi olmasın. Toplumumuzla bilgilerimizi paylaşıyoruz. Sokağa çıkma yasağı ve hastanelerle ilgili ortaya çıkarılan tezviratların gerçekler oluşunca karşılık bulmadığı görülmektedir." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-soylu-kisitlama-gundemimizde-yok/1933343


6. ABD'den Libya'daki 'kaçakçılık' ile ilgili 3 şahıs ve 1 şirkete yaptırım
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, Libya vatandaşı Faysal el-Vadi'yi, uyuşturucu ve Libya petrolünü Malta'ya kaçırdığı gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını vurguladı.
Ayrıca bu kapsamda, El-Vadi ile bağlantılı Musbah Muhammed Vadi ve Nureddin Milud Musbah'ın yanı sıra Malta merkezli Alwefq Ltd. şirketinin de yaptırım listesine eklendiğini kaydeden Pompeo, yaptırımlar kapsamında bu kişilerin ABD'deki mal varlıklarına el konulacağını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-libyadaki-kacakcilik-ile-ilgili-3-sahis-ve-1-sirkete-yaptirim/1934065


7. Libya'dan ABD'nin kaçakçılıkla ilgili yaptırım kararına destek
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ülkedeki "yolsuzla mücadelede uluslararası taraflarla yakın dayanışma içinde" olduklarını ifade etti.
ABD'nin, Libya'da "kaçakçılık şebekesi" olarak hareket ettikleri ve bölgedeki gerginliğin artmasında payı oldukları gerekçesiyle Libya vatandaşı 3 kişi ve Malta merkezli bir şirketi yaptırım listesine alma kararına değinen Başağa, "ABD'nin yaptırımları, barışın baltalanmasına hizmet eden, kaos ve bölünmeyi yayan yolsuzlara vurulacak darbelerde buzdağının görünen kısmıdır." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyadan-abdnin-kacakcilikla-ilgili-yaptirim-kararina-destek-/1934106


8. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiroşima, ‘yanlışı tekrar etmeme’ kararlılığımızın nişanesi olmalı
Japonya’nın Hiroşima kentine 6 Ağustos 1945 sabahı atılan atom bombası sonucu hayatını kaybedenler ve yaralananlar için kentteki Barış Anıt Parkı'nda anma töreni düzenlendi.
Törene video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hiroşima’ya atom bombası atılmasının insanlık tarihinin en karanlık günlerinden biri olduğuna dikkati çekti.
Hiroşima’nın kurbanlarını taziyeyle anan Erdoğan, ¨Dost Japon halkına başsağlığı diliyorum. 75 senedir yüreklerindeki acıyı dindirmeye çalışan mağdurların yakınlarına başsağlığı diliyorum.¨ cümlelerini kullandı.
Erdoğan, ¨Bu meşum olaydan ders almayı başarmak zorundayız. Barış anıt parkında yer alan kaideye kazıldığı gibi Hiroşima, ‘yanlışı tekrar etmeme’ kararlılığımızın nişanesi olmalıdır.¨ dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-hirosima-yanlisi-tekrar-etmeme-kararliligimizin-nisanesi-olmali/1933074


9. AB: Üye ülkeler Türkiye ile ilişkilerin güçlendiğini görmek istiyor
Avrupa Birliği (AB), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell arasındaki görüşmeden sonra "AB üyesi ülkeler, Türkiye ile mevcut olumsuz gidişin tersine çevrilerek ikili ilişkilerin güçlendiğini görmek istiyor." açıklaması yaptı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-uye-ulkeler-turkiye-ile-iliskilerin-guclendigini-gormek-istiyor/1934118


10. ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook istifa etti
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı yazılı açıklamada, "Brian Hook, ABD'nin İran Özel Temsilciliği ve Dışişleri Bakanlığı Başdanışmanlığı görevinden istifa etme kararı aldı." bilgisini verdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdnin-iran-ozel-temsilcisi-brian-hook-istifa-etti/1934009


11. Bakan Çavuşoğlu: İrini operasyonu taraflı bir operasyon
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılan İrini operasyonunun taraflı olduğunu vurgulayarak, Almanya'nın operasyona fırkateyn göndermesinin yanlış bir adım olduğunu, Berlin Konferansı'na ev sahipliği yapan ülkenin, taraflı bir operasyona dahil olması durumunda Konferansın meşruiyetinin de ortadan kalkacağını söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bakan-cavusoglu-irini-operasyonu-tarafli-bir-operasyon/1933668


12. “Sistem aksıyorsa değişiklik yapılır”
Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle ilgili tartışmalara ilişkin de, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili zaman içinde ortaya birtakım aksaklıklar çıkarsa bunlarla ilgili gerek Anayasa’da gerek kanunlarda değişiklikler yapılır. Bu da gayet doğaldır. Fakat bugün itiraz olarak ileri sürülen hususların hepsinin isabetli ve doğru olmadığı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5081293/sistem-aksiyorsa-degisiklik-yapilir


13. Meclis Başkanı Şentop'tan İstanbul Sözleşmesi açıklaması
İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin ortaya çıkan iki farklı görüşün sorulması üzerine Mustafa Şentop,
“Sözleşme kalkarsa kadına şiddet artar, sözleşme kalkmazsa aile yapısı bozulur’ demek yanlıştır. Uluslararası sözleşmelerin doğrudan bizim hukuk sistemimizde, sosyal hayatımızda bir etkisi yoktur. Kanun var bu konuyla ilgili. Aksayan bazı yönler, itiraz edilen bazı yönler varsa bunlar kanunda yapılacak değişikliklerle giderilir. Bu sözleşmelerin hiç birisi bir devletin yaklaşımı ile hazırlanmaz sadece. Niye imzaladık o zaman? Tamamen bizim bakış açımıza uygun bütünüyle, tamamen kendi kültürel yaklaşımımıza uygun olarak sözleşme imzalayacaksak, imzalayacak sözleşme bulamayabiliriz. Avrupa merkezli bir insan hakları anlayışı paradigması var. Bu paradigmanın bazı unsurları evrensel ama bazı unsurları ise batı Avrupa’nın kültürel unsurları. Ama Avrupa bu paradigmayı evrensel bir paradigma olarak dayatıyor bütün dünyaya” şeklinde konuştu.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5079398/meclis-baskani-sentoptan-istanbul-sozlesmesi-aciklamasi


14. Dışişleri Türkiye, Malta ve Libya'dan ortak açıklama: İstikrar ve güvenlik vurgusu
Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye-Malta-Libya ortak açıklaması yayımlandı.
Libya, Malta, ve Türkiye dışişleri bakanlarının, Libya'daki son durumu ve üç devlet arasında ortak iş birliği ilişkilerini ele almak üzere bugün Trablus'ta bir toplantı düzenledikleri belirtilen açıklamada, "Malta ve Türkiye, uluslararası düzeyde tanınan Libya Devleti’nin Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne desteklerini, Libya krizinin askeri bir çözümü olmadığını ve Libya'nın istikrar ve güvenliğinin hayati önem taşıdığını vurguladılar." denildi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/turkiye-malta-ve-libyadan-ortak-aciklama-is-birligi-vurgusu-41581355


15. Merkez Bankası'ndan açıklama geldi
Merkez Bankası (TCMB): Araçlar oynaklığın azaltılması doğrultusunda kullanılacak. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Uygulamaya alınan mali ve parasal politikalar küresel salgın hastalığın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin sınırlandırılmasında ve üretken kapasitenin korunmasında başarılı olmuştur. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi toparlanmanın güç kazandığına işaret etmektedir. Bu bağlamda Ağustos başı itibariyle iktisadi faaliyetteki normalleşme süreciyle birlikte, hedefli ilave likidite imkânları kademeli
https://halktv.com.tr/ekonomi/merkez-bankasindan-aciklama-geldi-431072h


16. Dolar ve Euro yeni zirveleri gördü, uzmanlar ‘faiz artırımı şart' diyor
Türk Lirasında güç kaybı yeniden hız kazandı. Dolar/ TL’nin haziran başından temmuz sonuna kadar devam eden 6,85’lerdeki yatay seyri ağustos ayı ile birlikte yukarı yönlü olarak kırıldı. Özellikle son iki gündür Londra piyasasında gecelik TL faizlerinde yaşanan volatil hareketler, kurda da oynaklık düzeyini oldukça artırdı. Dolar/TL dün 7,05 seviyelerinden 7,30 zirvesine ulaştı. Euro/TL ise iç dinamiklerin yanı sıra Euro’nun dolar karşısında güçlenmesinin etkisiyle başladığı zirve yolculuğunda dün 8,67 zirvesine ulaştı.
https://www.dunya.com/ekonomi/dolar-ve-euro-yeni-zirveleri-gordu-uzmanlar-faiz-artirimi-sart-diyor-haberi-477159

 

17. YPG'yi besleyen ABD üssü vuruldu
Haseke merkezinin güneyinde yer alan Eş- Şeddadi kasabasında, ABD askerlerinin bulunduğu bir üs bilinmeyen bir grup tarafından bombalandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ypg-yi-besleyen-abd-ussu-vuruldu-215175


18. Rum basını yazdı: Fransa, Rum askerlerine eğitim ve silah verecek
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Fransa arasında 2017'de imzalanan savunma iş birliği anlaşmasının bu ayın başında yürürlüğü girdiği açıklandı.
Anlaşma ile enerji sektörü ve deniz güvenliği alanlarının yanı sıra kriz yönetimi ile terör ve korsanlıkla mücadele gibi alanlarda iş birliği hedefleniyor.
Anlaşma, askeri düzeyde, teçhizat ve savunma konusunda iş birliği, ortak personel eğitimi ile arama ve kurtarma tatbikatlarının yürütülmesini de öngörüyor.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/rum-basini-yazdi-fransa-rum-askerlerine-egitim-ve-silah-verecek-h266471.html


19. Çin'den Pompeo'ya tepki: Soğuk Savaş zihniyetinin tekrarı!Ankara'da 11 Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Çin’e yönelik eleştirilerine sert tepki gösterdi. Wang resmi haber ajansına verdiği röportajda, Pompeo’nun ABD’deki eski yönetimlerin Çin ile diyalog öngören politikalarının başarısızlığa uğradığı eleştirisiyle ilgili olarak, "Bu iddia, Soğuk Savaş zihniyetinin tekrarıdır" ifadesini kullandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/cin-den-pompeo-ya-tepki-soguk-savas-zihniyetinin-tekrari-215191


20. Pentagon: YPG/PKK çocukları zorla silah altına almaya devam ediyor
ABD Savunma Bakanlığı Başmüfettişliği, Birleşik Ortak Görev Gücü Doğal Kararlılık Harekatına (Operation Inherent Resolve) ilişkin yeni bir rapor yayımladı.
ABD ve müttefiklerinin terör örgütü IŞİD'e karşı yürüttüğü harekatın son üç ayında yaşanan gelişmeleri içeren raporda, IŞİD'in Irak ve Suriye'de saldırılarını artırdığı belirtildi.
Raporda, IŞİD'in Irak ve Suriye'de hafif silahlar ve patlayıcılar kullanarak saldırılarını tırmandırmasına rağmen, örgütün eski gücüne yeniden erişmesine ihtimal verilmediği değerlendirmesinde bulunuldu.
SDG adını kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzey doğusundaki mülteci kamplarından çocukları alıkoyarak silah altına almaya devam etmesi söz konusu rapora yansıdı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/pentagon-ypg-pkk-cocuklari-zorla-silah-altina-almaya-devam-ediyor-215219


21. Somalı madencilere kıdem ve ihbar müjdesi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Işıklar, Geventepe ve Atabacası kömür ocağında çalışan işçilerin kıdem ve ihbar tazminat başvurularının başladığını belirterek başvuruların 28 Eylül'e kadar TKİ’ye bağlı Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğüne yapılabileceğini bildirdi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/somali-madencilere-kidem-ve-ihbar-mujdesi-215236


22. Gündem Sirte ve Cufra: Ya UMH'ye verilecek ya silahsızlandırılacak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sirte ve Cufra için görüşmelerin sürdüğünü belirterek Hafter'in her an Misrata'ya ya da Trablus'a saldırabileceğini söyledi ve ekledi: O nedenle buraların UMH'ye verilmesi gündemde. Diğer taraftan bazı ülkelerin, buraların silahtan arındırılması teklifi ortada.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/gundem-sirte-ve-cufra-ya-umh-ye-verilecek-ya-silahsizlandirilacak-215240-1

 

23. AB yönetimi, üye ülkelerden Lübnan için yardım istedi
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, birliğe üye ülkelerden çok sayıda kişinin ölümüne neden olan ve Beyrut'un büyük bölümüne hasar veren patlamadan sonra Lübnan'a desteklerini yoğunlaştırmalarını istedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-yonetimi-uye-ulkelerden-lubnan-icin-yardim-istedi/1933988