Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Şubat 2021 Cumartesi

6 ŞUBAT 2021, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1.Pentagon Sözcüsü John Kirby, Rusya'dan S-400 alımının Türkiye'nin ABD ve NATO'ya bağlılığıyla uyuşmadığını söyledi. Kirby, "S-400 konusundaki duruşumuz değişmedi" dedi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kirby, düzenlediği basın toplantısında S-400 alımının Türkiye'nin 'ABD ve NATO'ya bağlılıyla uyuşmadığını' söyleyerek "S-400 konusundaki duruşumuz değişmedi" dedi.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202102051043742880-pentagon-s-400-alimi-turkiyenin-natoya-bagliligiyla-uyusmuyor

 

2. Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel için 31 yıl 6 aya kadar hapis istemi
Gazeteciler Müyesser Yıldız, İsmail Dükel ve astsubay Erdal Baran'ın yargılandığı davada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, sanıklar haklında 31 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep etti.
https://halktv.com.tr/muyesser-yildiz-ve-ismail-dukel-icin-31-yil-6-aya-kadar-hapis-istemi-446717h

 

3. Demirtaş için istenen ceza belli oldu
HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında, Yüksel Kocaman'a yönelik sözleri gerekçesiyle açılan davada 8 yıla kadar hapis cezası istendi.
https://halktv.com.tr/demirtas-icin-istenen-ceza-belli-oldu-446721h

 

4. Okullar yüz yüze eğitime hazır mı? Bakan Selçuk açıkladı
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların yüz yüze eğitime hazır olup olmadığına dair soruya "Bütün okulların risk incelemesi yapıldı. Bütün okullarda dezenfektan ve temizlik malzemeleri depolandı. Okulların tamamına yakını temiz sertifikası aldı" yanıtını verdi.
https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/son-dakika-okullar-yuz-yuze-egitime-hazir-mi-bakan-selcuk-acikladi-6245884

 

5. TBMM Başkanı Şentop: Arnavutluk’ta FETÖ'ye ilişkin kara para aklama soruşturması yürütülüyor
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Arnavutluk'un İşkodra şehri ziyaretinde, "Arnavutluk’ta başsavcılığın kara para aklama bağlamında bir soruşturma yürüttüğünü de biliyorum Fetullahçı Terör Örgütü yapılanmasıyla ilgili." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-baskani-sentop-arnavutluk-ta-fetoye-iliskin-kara-para-aklama-sorusturmasi-yurutuluyor/2135486

 

6. Libya'da geçici yönetimin Başkanlığına Muhammed Menfi, Başbakanlığa Abdulhamid Dibeybe seçildi
Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde İsviçre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu (LSDF) üyelerinin oylaması sonucunda, 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere kadar Libya'yı yönetecek geçici yürütme otoritesi belirlendi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyada-gecici-yonetimin-baskanligina-muhammed-menfi-basbakanliga-abdulhamid-dibeybe-secildi/2135249

 

7. Boğaziçi Üniversitesi'nde hukuk fakültesi ve iletişim fakültesi kuruldu
Resmi Gazete'de yayınlanan 3519 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı yükseköğretim kurumlarına bağlı yeni fakülteler kuruldu, kapatıldı veya ismi değiştirildi. Karar ile Boğaziçi Üniversitesi'nde hukuk fakültesi ve iletişim hakültesi kuruldu.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202102061043743234-bogazici-universitesinde-hukuk-fakultesi-ve-iletisim-fakultesi-kuruldu


8. Trump eklemişti: Biden yönetimi Husileri terör örgütü listesinden çıkarıyor
ABD'de Joe Biden yönetiminin, Donald Trump'ın son günlerinde "yabancı terör örgütleri" listesine eklediği Husileri listeden çıkarmaya hazırlandığı bildirildi
https://www.yenisafak.com/dunya/abd-husileri-teror-orgutu-listesinden-cikarmaya-hazirlaniyor-3597797

 

9. Eren’e selam olsun!
Terör örgütü PKK’ya yönelik Eren operasyonlarının 7’ncisi Munzur Dağları’nda başladı. ATAK helikopterlerinin destek verdiği Mehmetçik, arazideki mağara ve sığınakları didik didik arıyor. Komandolar kar üzerine “İyi ki varsın Eren” yazıp Türk bayrağı açtı.
https://www.yenisafak.com/gundem/erene-selam-olsun-3597779

 

10. Bahçeli’den Boğaziçili öğrencilerin ailelerine mesaj
Bahçeli, Boğaziçi Üniversitesinde terör örgütlerinin yasa dışı eylemlerinde kullanılan, alenen istismar edilen öğrencilerin ailelerine çağrıda bulunduğunu belirterek, “Muhterem analarımız, evlatlarınıza siz sahip çıkın, ne Kılıçdaroğlu’nun eline ne de onun bunun keyfine bırakmayın.” ifadelerini kullandı.
https://www.criturk.com/bahceliden-bogazicili-ogrencilerin-ailelerine-mesaj

 

11. Şehir çiftlikleri geliyor!
Artan nüfus, gıda güvenliği ve erişilebilirliği, azalan ekilebilir araziler, mevsimsel sınırlı üretim ve yüksek su tüketimi gibi problemler alternatif tarım teknolojilerini zorunlu kılıyor. Bu teknolojiler arasında “Dikey Tarım” giderek ön plana çıkıyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/sehir-ciftlikleri-geliyor-haberi-609975

 

12. BM'den 'işkence' raporu! ABD mahkumlara işkence uyguluyor!
Birleşmiş Milletler (BM)'den 'işkence' raporu! Rapor, Afganistan'da ABD destekli güçlerin cezaevlerinde bulunan mahkumlara işkence uyguladığı ortaya koydu.
https://tr.farsnews.ir/world/news/13991117000666

 

13. 42 ilde FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: Görevli subaylar da var
Gözaltına alınan şüphelilerden 62'si tutuklanırken, 57 zanlı hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verildi.
https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/42-ilde-feto-nun-tsk-yapilanmasina-operasyon-gorevli-subaylar-h30865.html