Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Ekim 2020 Salı

6 EKİM 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan: “Asıl hedef kuşatma altındaki Türkiye”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 10 yılda bölge yoğunlaşan kriz ve çatışma alanlarına bakıldığında Türkiye’nin tam manasıyla bir kuşatma altına alınmaya çalışıldığının görüleceğine dikkati çekerek, “Kafkasya’dan Balkanlar’a, Karadeniz’den Akdeniz’e ve bunların mücavir alanlarına kadar uzanan bu kuşatma projesinde asıl hedefin Türkiye olduğu çok açıktır. Türkiye güçlü bir şekilde ayakta kaldığı müddetçe bölgedeki diğer hiçbir senaryonun orta ve uzun vadede başarı sansı olmadığını, bizim kadar bu oyunu tezgâhlayanlar da biliyor” dedi. Türkiye’nin terörle mücadelede tarihinin en başarılı dönemini yaşadığını, çevresindeki kuşatmanın zincirlerini birer birer kırdığını anlatan Erdoğan, “Ülkemizi bölgesel ve küresel tüm meselelerde dışarıda bırakıp, sadece alınan tedbirleri, alınan kararlara tabi kılma politikalarını tümüyle çökerttik… Karabağ meselesi çözüme kavuşmadan bölgedeki huzursuzlukların ve çatışmaların bitmesi mümkün değildir. Zafere kadar Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanındayız” ifadelerini kullandı.

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122275/-bugun-turkiye-insanligin-ortak-vicdani-olarak-her-konuda-soz-soyleyebilecek-ve-bunu-dinletebilecek-bir-iradeye-sahiptir-

2) Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Türkiye uluslararası camiada güçlü bir konuma sahip. Karabağ’daki çözüm sürecinde yer almalıdır” dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-turkiye-karabag-daki-cozum-surecinde-yer-almalidir/1996140

3) Putin Paşinyan’ın telefonunu kapattı
Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefon yağmuruna tuttu. Putin’den istediği yanıtı alamayan Paşinyan’ın kaldığı zor durumu Rusya devlet televizyonu paylaştı. "Gazetecilerin gözü önünde Paşinyan'ın telefonunu açarak, "Şu anda meşgulüm, sonra konuşuruz" dedikten hemen sonra görüşmeyi sonlandıran Putin'in tavrı, medyada büyük ilgi gördü.
https://aydinlik.com.tr/haber/putin-ermenistan-basbakani-na-yuz-vermedi-219960

4) Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: “Rusya ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler yüksek seviyededir”
Aliyev, Rusya'dan da olumlu mesajlar geldiğini vurguladı.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/azerbaycan-cumhurbaskani-aliyev-rusya-ile-azerbaycan-arasindaki-iliskiler-stratejik-seviyededir-h269837.html

5) Minsk grubundan açıklama
ABD yönetimi, Rusya ve Fransa ile ortak bir açıklama yayımlayarak Azerbaycan ve Ermenistan'a Dağlık Karabağ'da yaşanan çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu.

https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-rusya-ve-fransa-dan-daglik-karabag-cagrisi-h269880.html

6) ABD'den, Azerbaycan ve Ermenistan'a ateşkes çağrısı
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun'un, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları ile görüşerek taraflar arasında ateşkes çağrısı yaptığı bildirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/abdden-azerbaycan-ve-ermenistana-ateskes-cagrisi/1996656

7) Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan seferberlik çağrısı: “Bu bir ölüm kalım savaşı; terhis edilen askerler tekrar göreve dönmeli”
https://www.yenisafak.com/dunya/ermenistan-basbakani-pasinyandan-seferberlik-cagrisi-terhis-edilen-askerler-tekrar-goreve-donmeli-3569802

8) Milli Savunma Bakanlığı: "Azerbaycan güvenilir kaynaklarından alınan bilgilere göre, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bugüne kadar 22 yerleşim yerini işgalden kurtardı."
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/msb-azerbaycan-silahli-kuvvetleri-bugune-kadar-22-yerlesim-yerini-isgalden-kurtardi/1995664

9) Ahmet Davutoğlu, Bahçeli ve Perinçek’i hedef aldı
"Sayın Bahçeli'nin hiç hükümette görünmemesine rağmen isteyip de yaptıramadığı hiçbir şey yok. Gücünü ittifak anlayışından alıyor. Sayın Erdoğan kendini esir ettirdi…Sayın Perinçek ile Sayın Erdoğan’ın buluştuğu yer neresi? Otoriter rejim. Çünkü sayın Perinçek 60’lı yıllardaki Marksist hülyalarını Erdoğan üzerinden gerçekleştirebileceğini düşünüyor. Erdoğan ise kendi demokratik sınırları daralan şeyi Çin modeli üzerinden gerçekleşeceğini düşünüyor."
https://halktv.com.tr/ahmet-davutoglu-halk-tvde-erdogan-bahceliye-kendini-esir-ettirdi-436095h

10) Kılıçdaroğlu'ndan HDP'ye destek açıklaması
“Yılgınlık yaratmak istiyorlar. Sandıkta kazanacağız ve tıpış tıpış gidecekler. Nasıl ki İstanbul seçimlerinden her şeyi yapmalarına rağmen demokrasi tokadını yediler. İlk seçimde bunları göndereceğiz”
https://halktv.com.tr/kilicdaroglundan-hdpye-yapilan-operasyonla-ilgili-aciklama-bir-celiski-yaratilmak-isteni-436108h

11) Dışişleri Bakan Yardımcısı Önal, "Son on yılda yaptığımız gibi, Libya'nın önderliğindeki siyasi süreci Birleşmiş Milletler gözetiminde desteklemeye devam edeceğiz." dedi.
Önal, Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya’nın ev sahipliğinde sanal ortamda düzenlenen bakanlar düzeyinde Libya Konferansı’na katıldı. Toplantının, krizin çözülmesine yardımcı olacağını ve uluslararası çabalarla ileriye bakmak adına iyi bir fırsat olduğunu belirten Önal, şimdi asıl yapılması gerekenin önce sürdürülebilir bir ateşkes tesis etmek ve ardından kapsayıcı bir siyasi süreç başlatmak olduğunu vurguladı
https://www.aa.com.tr/tr/politika/disisleri-bakan-yardimcisi-onal-turkiye-libyanin-onderligindeki-siyasi-sureci-desteklemeye-devam-edecek/1996540

12) Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. Görüşmelerde, başta Doğu Akdeniz ve Libya'daki gelişmeler olmak üzere, Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO Karargahı'nda gerçekleştirilen teknik toplantılar ele alındı
https://aydinlik.com.tr/haber/milli-savunma-bakani-akar-stoltenberg-ile-gorustu-219959

13) Kanada Dışişleri Bakanı François-Philippe Champagne, ülkesinde üretilen teknolojilerin Dağlık Karabağ’da kullanıldığı yönündeki iddialar nedeniyle Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldığını açıkladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-kanada-turkiyeye-ihracatini-durdurdugunu-acikladi-6068078/

14) Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bu şartlar altında dahi tarımda Avrupa’nın lideriyiz. Hepimiz tarımdaki başarımızdan övünmeliyiz. Eksiklerimiz var mı, var.” dedi.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5573690/bekir-pakdemirli-basarimizdan-ovunmeliyiz-tarimda-avrupanin-lideriy

15) Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, eylül ayında ihracatın yüzde 48,8 oranında artışla 16,13 milyar dolar olduğunu duyurdu.
Bakan Pekcan "Eylülde ihracat ağustos ayına göre yüzde 28,5 arttı. Eylülde ihracat bugüne kadar görülen en yüksek eylül ayı ihracat rakamı oldu. Eylülde ithalat 20,89 milyar dolar oldu. Eylülde altın harici ihracat yıllık yüzde 5,9, ithalat yüzde 9,1 arttı." dedi.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/ihracat-rakamlari-aciklandi-169348

16) Yeni Ekonomi Programı ile enflasyonun direnci kırılacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı kapsamında güçlü bir finansal yapının inşası, tek haneli rakamlara inmiş enflasyon için güçlü adımlar atılacak. Yurtdışında sermaye piyasalarında geniş bir uygulama alanı bulan "trust" kurumu Türk sermaye piyasasına Teminat Yönetim Sözleşmesi olarak kazandırılacak. Reel sektör şirketlerinin borçlanma aracı ihracı yoluyla sermaye piyasalarından daha fazla yararlanması sağlanacak.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/06/yeni-ekonomi-programi-ile-enflasyonun-direnci-kirilacak-guclu-finans-icin-dev-adimlar

17) Dev ekonomilerde Aşil topuğu; nadir elementler!
Küresel nadir element piyasasının yüzde 80’inden fazlasını elinde bulunduran Çin’in bu gücünü ticaret savaşında koz olarak kullanması, başta ABD olmak üzere birçok ülkeyi yeni stratejiler geliştirmeye itiyor. Son olarak Trump, ticari faaliyetlerin gözden geçirilmesi için bir kararname yayımladı.
https://www.dunya.com/finans/haberler/milyonerlerin-mevduati-8-ayda-450-milyar-lira-artti-haberi-483963

18) İstanbullu sanayiciye destek
İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi (İAYOSB), Kovid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında “Dış Ticarette Milli Güç İçin Dijital Çözüm, Uzaktan Erişim ve Sürdürülebilirlik” başlıklı projesiyle İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan destek almaya hak kazandı. Bu kapsamda İAYOSB Bölge Müdürlüğü bünyesinde Dış Ticaret İstihbarat Merkezi kurularak bu alanında uzman bir ekip oluşturulacak.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/istanbullu-sanayiciye-destek-6322870

19) Ham çelik üretimi ağustosta arttı
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/ham-celik-uretimi-agustosta-artti-169347

20) Çin, ABD ve Hindistan'ın Çin menşeli uygulamaları yasaklamalarının DTÖ kurallarına aykırı olduğunu duyurdu.
Konuya yakın bir DTÖ görevlisine dayandırılan haberde, Çin'in söz konusu yasakları, sınır ötesi ticaret hizmetlerini engellemek ve çok taraflı ticaret sistemine zarar vermek olarak tanımladığı belirtildi.

https://www.dunya.com/ekonomi/cin-abd-ve-hindistan-dto-kurallarini-ihlal-ediyor-haberi-484105

21) Kırgızistan’da göstericiler Cumhurbaşkanlığı Sarayını ve parlamentoyu işgal etti
4 Ekim Pazar günü yapılan milletvekili seçim sonuçlarını protesto eden göstericiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve içerisinde yer alan parlamentoyu işgal etti.
https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/kirgizistanda-gostericiler-cumhurbaskanligi-sarayini-ve-parlamentoyu-isgal-etti/2

22) İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ABD'nin ülkesine karşı yürüttüğü "ekonomik savaşın” daha fazla süremeyeceğini söyledi.
Ülkedeki ekonomik kriz ve yaptırımlar nedeniyle yaşam koşullarının ağır olduğunu yineleyen Ruhani, "Halkımız ağır şartlardan geçiyor fakat köylüsü ve şehirlisiyle düşmanın komplolarını boşa çıkardı ve onu yenilgiye uğrattı. Düşmanın hedefi bizi teslim almaktı fakat biz teslim olmadık. Ekonomik savaş daha fazla süremez, sürerse de halkımız yabancılara teslim olmayacak. Düşmanı teslim olmaya mecbur bırakacağız." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/iran-cumhurbaskani-ruhani-ekonomik-savas-daha-fazla-suremez/1996593

23) Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'ni kapatmasının ve ülkeden çekilmesinin “felaket” olacağını, bunun ülkeye yönelik uluslararası güveni de kaybettireceğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irak-disisleri-bakani-abd-nin-cekilmesi-irak-a-yonelik-uluslararasi-guveni-kaybettirir/1996696

 

24) İran’dan ateşkes ve Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çağrısı
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sait Hatibzade, “İran olarak bir kez daha Azerbaycan Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini, askeri güçlerin işgal altındaki topraklardan çekilmesini ve kapsamlı bir siyasi diyalog başlatmak için çatışmaların bir an evvel durdurulması gerektiğini vurguluyoruz” ifadesini kullandı. Hatibzade, “İran, Dağlık Karabağ sorunu konusunda detaylı bir plan hazırlamıştır. Bu plan her iki tarafın yanı sıra bölgedeki komşu ülkelerle istişare içinde takip edilecektir” şeklinde konuştu.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i154265-İran_karabağ’da_bir_an_evvel_ateşkes_sağlanmasını_istedi

25) NATO: “S-400 bizim için sorun”
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Bir takım sıkıntılarla karşı karşıyayız. S-400’ün alınması bizim için bir sorun çıkartıyor. Hava araçlarımıza tehlike teşkil ettiği gibi, ABD’den yaptırım tehdidini de ortaya çıkarıyor.”

26) Türk S-400'leri Yunan F-16'larını tespit etti
Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sisteminin Yunan F-16'larını tespit ettiği iddiası Yunan Kathimerini gazetesinin manşetinde yer aldı. Gazete, 27 Ağustos tarihinde yapılan "Eunomia Tatbikatı" dönüşünde, savaş uçaklarının S-400'ler tarafından tespit edildiğini yazdı. Washington da tedirgin. Kathimerini, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Atina ziyaretinin asıl sebebinin de S-400ler olduğunu öne sürdü. Girit'in ise bir merkez haline getirildiği belirtildi.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/turk-s-400-leri-yunan-f-16-larini-tespit-etti-h269832.html

27) Öztrak’dan CHP logolu “Azerbaycan bildirisi” hakkında açıklama
Öztrak, "Açıkçası bu grubun CHP’nin kurumsal kimliği ile uzaktan yakından bir alakası yoktur. Ama nedense bu grubun görüşleri CHP’nin görüşleri gibi sosyal medyada paylaşılıp durmaktadır. Buradan tekrarlıyorum partimizin resmi görüşlerini Genel Başkanımız, Parti Sözcüsü ve Grup başkanvekillerimiz dile getirmektedir." dedi.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/chp-sozcusu-faik-oztrak-bu-grubun-chp-nin-kurumsal-kimligi-ile-alakasi-yoktur-h269889.html

28) CHP, PKK destekçisi Fincancı hakkında konuşmaktan kaçındı
Her fırsatta Türk Tabipleri Birliği Yönetimine sahip çıkan CHP yönetimi, birliğin yeni başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın Türkiye düşmanı sicilini görmezden geldi. CHP Sözcüsü Öztrak, "Ben doktor değilim. Ben TTB’nmin üyesi de değilim. Dolayısıyla bu sorunun ne bana ne de partimize yönlendirilmesi doğru değildir. Bu sorunun muhatapları bellidir" dedi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/chp-sozcusu-faik-oztrak-bu-grubun-chp-nin-kurumsal-kimligi-ile-alakasi-yoktur-h269889.html

 

29) İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii:
"Defalarca Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne ve işgal edilen şehirlerin boşaltılması gerektiğine vurgu yaptık. Azerbaycan'a ait işgal altındaki bölgelerin boşaltılması İran'ın sürekli vurgu yaptığı bir konu. Silah yardımı ya da diğer meseleler hiçbir şekilde İran'ın siyaseti ve stratejisi değildir.”
(Kaynak: Yakup Aslan)

30) Hamaney’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti:
“Ermenistan, işgal ettiği Azerbaycan topraklarını boşaltmalı; İsrail'in Filistin işgaline karşı çıktığımız gibi burada da aynı pozisyona sahibiz.
Çözüm yolu hiçbir şekilde askeri değil, siyasi olmalıdır.
Siyonist Rejim ve Türkiye savaşı körüklüyor. Türkiye neden savaşı sürdürmekte ısrar ediyor ki? Türkiye, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin işgal altındaki şehirlerinin kurtarılması şartıyla savaşın sona ermesine yardımcı olmalı."
(Yakup Aslan, İran basınında güçlü bir şekilde “Türkiye, Azerbaycan’a terörist taşıyor” başlıklı haberlerin yapıldığını belirtiyor.