Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Aralık 2020 Pazar

6 ARALIK 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Türk Dışişleri Bakanlığı: “Hiçbir yaptırım, Türkiye'nin egemen haklarından feragat etmesini sağlamayacaktır”
"Avrupa'nın şımarık çocuğu Yunanistan, maksimalist ve hukukdışı deniz sınırı & hava sahası iddiaları temelinde Avrupa Birliği'ni Türkiye'ye karşı yaptırımlara zorlamayı hedeflemektedir. Yunanistan en kısa sürede Türkiye ile ön koşulsuz diyaloğa girmelidir."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/hicbir-yaptirim-turkiyenin-egemen-haklarindan-feragat-etmesini-saglamayacaktir/2066913

 

2) AB yetkilisi, Yunan televizyonunda Türkiye'yi tehdit etti
Yunan televizyonunda konuşan AB yetkilisi Margaritis Schinas, Türkiye'ye karşı uygulanacak olan yaptırımların Avrupa Birliği liderler zirvesinde görüşüleceğini söylerken, "Bu uygulamalar yalnız kısa vadeli değil; orta ve uzun vadeli olacak" ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3041640-ab-yetkilisinden-kustah-sozler-yunan-televizyonunda-turkiyeyi-tehdit-etti

 

3) Erdoğan: “Tank Palet fabrikası üzerinden TSK’ya yöneltilen saldırıların asıl sebebini gayet iyi biliyoruz.”
Eskişehir’deki “İlk Milli Helikopter Motoru TEİ-TS1400”ün teslimi ve tasarım merkezinin açılışında konuşan Erdoğan, CHP’nin tank palet fabrikasıyla ilgili iftiralarına şu cevabı verdi: Birileri Arifiye’deki tank paleti fabrikası üzerinden ülkemizin savunma sanayisini baltalamaya çalışsa da biz bu hedeften asla vazgeçmeyeceğiz. Arifiye’deki fabrika arazisi, binası, makineleri dahil 250 milyon doları ancak bulan bir tesistir. 20 milyar dolar diyen ömründe fabrika görmemiştir.
https://www.yenisafak.com/gundem/hedefimizden-vazgecmeyiz-tank-palet-fabrikasi-olayinin-asli-ne-3588231

4) Varank: “Türkiye artık hem askeri hem sivil alanda motor üretim ve tasarımı yapabilen ender ülkelerden biri”
Sanayi ve Tekonoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk milli helikopter motoruyla ilgili de "Gerekli sertifikasyon süreçlerinden sonra seri imalata geçildiğinde hem bir yurt dışı bağımlılığından daha kurtulmuş hem de yıllık 60 milyon dolarlık ileri teknoloji ithalatının önüne geçmiş olacağız." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/varank-turkiye-artik-hem-askeri-hem-sivil-alanda-motor-uretim-ve-tasarimi-yapabilen-ender-ulkelerden-biri/2066597

5) TUSAŞ Genel Müdürü Kotil'den Aksungur müjdesi: “Seri üretime geçildi”
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ tarafından üretilen insansız hava aracı Aksungur'un seri üretimine geçildiğini belirtti: “Daha çok yük taşıyabilen, daha çok havada kalabilen Anka-2’mizin de seri üretimini yapıyoruz. Anka-2 48 saat havada kaldı. Dolayısıyla uzak yerden kontrol edilebileceği için, Türkiye’nin herhangi bir noktasında kumanda merkezinden her tarafa gidip gelebiliyorlar. Bugün dünya turu atmıyorlar ama inşallah yakında dünya turu atan İHA’larımız olacak.”
https://www.yenisafak.com/ekonomi/tusas-genel-muduru-kotilden-aksungur-mujdesi-seri-uretime-gecildi-3588182

6) Bakan Akar: “Azerbaycan ordusu Karabağ’ı yerli ve milli silah sistemlerimizin katkısıyla kurtarmıştır”
https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/bakan-akar-azerbaycan-ordusu-karabagi-yerli-ve-milli-silah-sistemlerimizin-katkisiyla-kurtarmistir-2213162

 

7) Erdoğan: "Fransa çözümün değil sorunun parçası”
Suriye'den Libya'ya kadar her yerde benzer yaklaşımlar içinde olan Fransa'nın bu kararla artık çözümün değil sorunun bir parçası olduğunu, hiçbir yerde objektif bir yaklaşımla görev yapamayacağını ispatladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "En son Lübnan'da da aynı oyunu oynadı. Ama yine netice alamadı ve evet Macron'u kovdular. Uluslararası kamuoyunun Fransa'nın açtığı bu tehlikeli ve tüm devletleri tehdit edecek yaklaşıma karşı gereken tepkiyi vermesini ümit ediyoruz. Bu çarpıklıktan en çok zararı da bugünkü siyasi birliğini çok kanlı ve karanlık bir mücadele dönemine borçlu olan Avrupa görecektir. 

https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-karakurt-horosan-yolunun-devreye-girmesiyle-komsu-ulkelerle-ticarette-artik-bolunmus-yol-standardinda-kesintisiz-ulasim-hizmetine-kavusmus-oluyoruz

8) Ermenistan'da Başbakan Paşinyan'ın istifasını isteyenlerin gösterileri sürüyor
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ermenistanda-basbakan-pasinyanin-istifasini-isteyenlerin-gosterileri-suruyor/2066992

9) Bakü Nahçıvan-Azerbaycan yolu için kararlı
Araştırmacı Yazar ve Gazeteci Poyraz, "Bakü yönetimi Nahçıvan-Azerbaycan ulaşım yolunu yapacağını ısrarla belirtiyor. Cebren de olsa Azerbaycan kendi toprağı Nahçıvan’a kavuşma arzusundadır." dedi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3041739-baku-nahcivan-azerbaycan-yolu-icin-kararli

10) Sözde Karabağ Yönetiminden Rus Barış gücü “genişletilsin” çağrısı
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/sozde-karabag-yonetiminden-rus-baris-gucu-genisletilsin-cagrisi

 

11) Venezuela Dışişleri Bakanı Arreaza: “Türkiye ile ilişkilerimiz 2016'daki darbe girişimi sonrası zirve yaptı”
"Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile ticarette en iyi rakamları göreceğimizi ve kültürel olarak yakın ilişkiler kuracağımızı düşünüyorum. Türk Büyükelçisi kısa süre içinde Türkiye'nin kültür merkezinin açılışını yapmak istiyor ve bir camiden de bahsettik. Venezuelalılar Türkiye ile bağlantılı. Birbirimizi tanımaya başlıyoruz. Çok uzağız ama birbirimize çok benziyoruz."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/venezuela-disisleri-bakani-arreaza-turkiye-ile-iliskilerimiz-2016daki-darbe-girisimi-sonrasi-zirve-yapti/2067058

12) Akşener, Haziran 2021'de erken seçim beklediğini de ifade etti.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/meral-aksener-canli-yayinda-acikliyor-320235h.htm

13) “Mücbir” talebi yükseliyor
Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, kısıtlamalar nedeniyle hizmet sektörünün zor günler yaşadığını belirterek “Ödemeler mücbir sebep ilan edilerek ertelenmeli” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/mucbir-talebi-yukseliyor-1796521

14) CHP'li Salıcı'dan partisindeki taciz skandallarına ilişkin AK Parti’yi ve İstanbul Sözleşmesi'ni suçladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, konuyla ilgili AK Parti'yi suçlayarak "İstanbul Sözleşmesi'ne karşı çıkanların aleni bir şekilde televizyonlarda konuştuğu, parti yetkili organlarında bulunduğu bir siyasi iktidarın, CHP'ye kadına karşı şiddet, taciz, tecavüz, kadın cinayetleri konusunda istikamet vermeye kalkması onların acziyetini gösterir" dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/chpli-salicidan-partisindeki-taciz-skandallarina-iliskin-aciklama-ak-parti-istanbul-sozlesmesine-karsi-cikanlari-aleni-bir-sekilde-televizyonlarda-konusturuyor-3588214

15) Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün "İzmir ve Foça kurtarılmış bölgedir" sözlerine AK Parti İzmir'den tepki gelirken, sosyal medya hesaplarından da çok sayıda kişi Gürbüz’e tepki gösterdi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3041662-chpli-belediye-baskanindan-skandal-ifade

16) Fındık yok ama fiyat düşüyor
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındıkta alım fiyatını 22.50 TL olarak açıklayarak düşük tutması üreticiyi vurdu. Fındık fiyatları, sezonun başında 25 TL’ye kadar çıkarken piyasada fındık olmamasına rağmen 23 TL’ye kadar geriledi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/findik-yok-ama-fiyat-dusuyor-1796522

17) TCDD'den Çin'e giden ihracat treni hakkında açıklama
Türkiye'den Çin'e ihracat yükü taşıyan treninin bu gece Halkalı'dan Köseköy'e geçerek Çin yolculuğuna devam edeceği açıklandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/tcdd-den-cin-e-giden-ihracat-treni-hakkinda-aciklama

18) Gediz Ovası’nın verimli ovaları susuz kalacak!
Manisa Salihli’de tarihi 2014’te alınmış ve yasal süresi geçmiş “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” belgesine dayanarak hidroelektrik enerji santralı (HES) yapımına başlanmasına yöre halkı tepki gösterdi. “Gediz Ovası’nın verimli toprakları sussuz kalacak” diyen yöre halkı, konuyu yargıya taşıyarak mücadele başlatmaya hazırlanıyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/gediz-ovasinin-verimli-ovalari-susuz-kalacak-1796544

19) DSÖ’den çok önemli bir uyarı: “Aşı geliyor diye sakın gevşemeyin”
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-dsoden-onemli-uyari-asi-geliyor-diye-gevsemeyin-41681022

20) İran, Süleymani'nin halefi general Kaani'nin Bağdat ziyaretini doğruladı
İran'ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani'nin geçtiğimiz günlerde Bağdat'a gelerek, ülke yetkilileri ve Şii milis liderlerle görüştüğü iddialarını doğrulayarak, ülke liderleriyle bir araya geldiğini söyledi.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202012061043348852-iran-suleymaninin-halefi-general-kaaninin-bagdat-ziyaretini-dogruladi/

21) Putin: “Rusya, önümüzdeki on yıllar boyunca Arktik ve Kuzey bölgelerinin katılımlarıyla büyüyecek”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012051043347634-putin-rusya-onumuzdeki-on-yillar-boyunca-arktik-ve-kuzey-bolgelerinin-katilimlariyla-buyuyecek/

 

22) Çinli diplomat: “Savaşçı Kurt Diplomasisi” bir söylem tuzağıdır!
"Salgının aniden ortaya çıkmasıyla, en büyük darbeyi ilk yiyen Çin oldu, durum çok kritikti. O dönemde birçok ülke Çin'den işlerini geri çekti, Çin'e uçuşları askıya aldı ve hatta Çin'i 'izole etmek' istedi. Bu eşi görülmemiş felaket karşısında, Genel Sekreter Xi Jinping'in kişisel komutası altında birleştik, çok çalıştık ve kısa sürede önemli stratejik sonuçlar elde ettik. Salgın, Çin'in ‘Çernobil anı' olmadı, ancak Çin'e özgü sosyalist sistemin 'parlama anı' haline geldi."
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cinli-diplomat-savasci-kurt-diplomasisi-bir-soylem-tuzagidir-178885

 

23) Fransa'da güvenlik yasa tasarısının protesto edildiği gösterilerde şiddet olayları yaşandı
Bir süre sonra Republique Meydanı'na ulaşan eylemciler ile polis arasında yeniden çatışma yaşandı. Polis, protestoculara karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Göstericiler, meydanda çevreye zarar verdi ve birçok çöp bidonunu yaktı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-guvenlik-yasa-tasarisinin-protesto-edildigi-gosterilerde-siddet-olaylari-yasandi/2066916

 

24) Almanya Sağlık Bakanı Spahn: “Önümüzdeki yılın ortasına kadar aşılar yapılmış olur”
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202012061043348926-almanya-saglik-bakani-spahn-onumuzdeki-yilin-ortasina-kadar-asilar-yapilmis-olur/