Türkiye gündemi haber özetleri - 6 Ağustos 2020 Perşembe

6 Ağustos 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ


1-Atina’ya Tarihi Ders Verilecek
Önümüzdeki günlerden Yunanistan’dan askeri bir heyetin Akdeniz ve Ege’de ki anlaşmazlıkları görüşmek üzere Türkiye’ye geleceği öğrenildi. Türkiye’nin görüşmelerde Yunan heyetine Lozan ihlallerini somut örneklerle anlatarak Yunanistan’ın tezlerini çürütmesi bekleniyor.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/06/atinaya-tarih-dersi-verilecek

2-Türkiye’nin yardım eli Beyrut’a uzanıyor
Lübnan’ın Başkenti Beyrut’ta gerçekleşen patlamanın ardından Türkiye yardım için ilk harekete geçen ülkelerden biri oldu. Milli Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Tıbbi yardım malzemeleri, ekipmanlar ve arama-kurtarma personeli ile Ankara'dan havalanan TSK'ya ait uçağımız patlamanın yaşandığı Lübnan'ın başkenti Beyrut'a ulaştı." ifadeleri kullanıldı.
https://www.sabah.com.tr/galeri/dunya/turkiyenin-yardim-eli-beyruta-uzaniyor/2

3-İran’dan ABD’li şirket İle YPG/PKK arasındaki petrol anlaşmasına tepki
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de SDG adını kullanan terör örgütü YPG/PKK'nın, Suriye'nin kuzeydoğusundaki topraklarda petrol çıkarmak, işlemek ve ticaretini yapmak üzere ABD'de yerleşik "Delta Crescent Energy LLC" adlı şirketle sözleşme imzalamasına tepki gösterdi.
Anlaşmanın, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve ulusal egemenliğini ihlal ettiğinin altını çizen Musevi, şu ifadeleri kullandı:
"Bu anlaşmanın Suriye topraklarında yasa dışı işgalci bir güç olan ABD tarafından imzalanmasının hukuki geçerliliği yoktur ve bu ülkenin Suriye'nin doğal kaynaklarını yağmalamak için attığı bir başka adımdır."
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irandan-abdli-sirket-ile-ypg-pkk-arasindaki-petrol-anlasmasina-tepki/1932189

4-İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı: Temmuzda 105 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlıkta düzenlenen aylık basın bilgilendirme toplantısında temmuz ayındaki operasyonlarda 5’i gri kategoride aranan 105 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/icisleri-bakan-yardimcisi-catakli-temmuzda-105-terorist-etkisiz-hale-getirildi/1932059

5-Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC Başbakanı Tatar’ı kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan Çengelköy’deki Vahdettin Köşkünde KKTC Başbakanı Ersin Tatar ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’da bulundu. Görüşme 1.5 saat sürdü
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-kktc-basbakani-tatari-kabul-etti/1932453


6. Tarım ürünlerine ilave gümrük vergisi
İthalat Rejimi Kararında iki kritik değişiklik yapılarak, bazı ürünlere ilave vergi, bazı ürünlerin ithalatına ise bir ek mali yükümlülük aracı olarak kullanılan Toplu Konut Fonu getirildi. İthalat Rejimi Kararına Ek Kararda değişiklik yapılarak, sarımsak, kurutulmuş sebze, sert kabuklu meyveler ile muz ithalatında mevcut yüksek oranlı gümrük vergileri indirilirken, bu indirimin biraz üzerinde Toplu Konut Fonu getirildi. Ayrıca, çay, maya, çikolata, lokum, sakız, makarna, ekmek, pasta, kek gibi çok sayıda ürüne ise yüzde 4.3 ile yüzde 20 arasında ilave gümrük vergisi getirildi.
https://www.dunya.com/ekonomi/tarim-urunlerine-ilave-gumruk-vergisi-haberi-476928

7. Kumpas davasından istihbarat başkanlığına
127 General ve Amiralin atama kararları yayımlandı. Buna göre İzmir Askeri Casusluk kumpasına maruz kalan Tuğamiral Yalçın Özkütük Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Bakanlığına, 15 Temmuz darbe girişiminde darbecilerin yaraladığı Tümgeneral Davut Ala da 3. Ordu Kurmay Başkanlığına atandı
https://www.aydinlik.com.tr/haber/kumpas-davasindan-istihbarat-baskanligina-215149

8. TBMM Başkanı Şentop: Suriye’de bir devlet bir hükümet var
ABD'li petrol şirketi ile PKK/YPG arasında imzalanan anlaşmanın geçersiz olduğunu belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop 'ABD ve Fransa'nın desteğiyle varlığını sürdürmeye çalışan bir terör örgütünün, Suriye halkının bu yer altı servetini başka ülkelere peşkeş çekmeye hakkı yoktur. Bir kere Suriye'de şu anda beğenelim beğenmeyelim, bizim de itirazlarımız var malum ama bir hükümet, devlet var. Bu topraklar ve bu toprakların altındaki bütün milli servetler Suriye halkınındır. ' dedi
https://www.aydinlik.com.tr/haber/tbmm-baskani-sentop-suriye-de-bir-devlet-bir-hukumet-var-215146

 

9. Eski CHP’li Yılmaz Ateş: Ulusalcı yerli bir partiye ihtiyaç var
Bir süre önce “Benim de içinde olduğum parti yönetimi, FETÖ kumpasına karşı direnmedi” dediği için partisinden ihraç edilen Ateş, CHP’nin ilkelerinden saptığı görüşünü savunarak, ‘Ulusalcı ve yerli bir partiye ihtiyaç var’ dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/eski-chp-li-yilmaz-ates-ulusalci-yerli-bir-partiye-ihtiyac-var-215142

10. Akşener’den Bahçeli’nin evine dön çağrısına yanıt
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Evine dön" çağrısına yanıt verdi. Akşener, "Bahçeli kendi ortağıyla ilgilensin. Siyasi magazin konularından konuşmayı siyasi nezaketle hiç bağdaştırmadığımı söylemek isterim. Sayın Bahçeli'nin en önemli özelliği altını çizdiği nezaketidir ama ekonomik problemler olduğu dönemde, siyasi magazinle meşgul olmasını hiç hoş bulmadığımı ifade etmek isterim.Sayın Erdoğan, ortağınızı üzerimize saldırmaktan alın." dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/aksener-den-bahceli-nin-evine-don-cagrisina-yanit-215107

11. Merkez Bankası’ndan enflasyon açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tüketici fiyatlarının temmuz ayında yüzde 0,58 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun 0,86 puan gerileyerek yüzde 11,76'ya gerilediğini anımsatırken, yıllık çekirdek enflasyonun azaldığını, ancak eğilimlerinin yükseldiğini vurguladı.
TCMB, enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak artışını sürdürdüğünü, gıda yıllık enflasyonunun sınırlı bir düşüş gösterdiğini belirtti.
Temel mal grubu yıllık enflasyonunun bir önceki yılın aynı ayındaki vergi ayarlamalarının oluşturduğu baz etkisiyle gerilediğini kaydeden Merkez Bankası, hizmet enflasyonunun ise yatay seyrettiğini işaret ederek, "Bu görünüm altında B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu azalırken, eğilimleri yükselmiştir" ifadelerine yer verdi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/merkez-bankasi-ndan-enflasyon-aciklamasi-215091

12. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türkmen kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik Gruplardan Sorumlu Bölge Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ile görüştü.
Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Maruf'la Irak'taki gelişmeleri, IKBY ile ilişkilerimizi ve Türkmenlerin durumunu ele aldık. Türkmen kardeşlerimizin her zaman yanında olacağız." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakani-cavusoglu-turkmen-kardeslerimizin-her-zaman-yaninda-olacagiz/1932483

13. Bakan Soylu: En kapsamlı denetimler başlıyor
Twitter hesabından açıklama yapan Soylu, şu ifadeleri kullandı:
"Yarın, Tüm Türkiye’de salgın ile ilgili bugüne kadar yaptığımız en yoğun denetimi gerçekleştireceğiz.
“Kontrollü Sosyal Hayat”
https://halktv.com.tr/gundem/bakan-soylu-en-kapsamli-denetimler-basliyor-430951h

14. Belarus Savunma Bakanlığı, Rusya sınırında seferberlik ilan etti
Belarus Savunma Bakanlığı Sözcüsü Natalya Gavrusik, ülkenin kuzeyinde yer alan Vitebsk bölgesinde 11 Ağustos’tan itibaren yedek askeri personel bilgi tazeleme eğitimleri için seferberlik başlatılacağını belirtti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/belarus-savunma-bakanligi-rusya-sinirinda-seferberlik-ilan-etti-215090

15. AİHM FETÖ sanığının Kovid-19 gerekçesiyle yaptığı tedbiren tahliye talebini reddetti
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "cezaevinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşma riski altında olduğunu" öne süren Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) üye olma suçundan hükümlü eski Konya Barosu Başkanı Fevzi Kayacan'ın, tedbiren tahliye talebini reddetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/aihm-feto-saniginin-kovid-19-gerekcesiyle-yaptigi-tedbiren-tahliye-talebini-reddetti/1932106

16. Libya Başbakanı Serrac İtalya Savunma Bakanı ile kalıcı ateşkesi görüştü
Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Serrac, Guerini'yi başkent Trablus'ta kabul etti.
İki ülkeden heyetlerin de katıldığı görüşmede, Libya'daki son gelişmeler ve ortak dayanışma konuları ele alındı.
Taraflar, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları ve Berlin Konferansı'nda alınan kararlar çerçevesinde siyasi sürece dönüşü ve ülkede kalıcı ateşkese ulaşılmasının önemini vurguladı.
Serrac, görüşmede, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in Trublus'a yönelik saldırılarına atıfta bulunarak, "varılacak bir ateşkesin, saldırgan tarafın yeniden saldırı tehdidinde bulunmasına imkan vermeyeceğini garanti etmesi gerektiği" vurgusunu yineledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-basbakani-serrac-italya-savunma-bakani-ile-kalici-ateskesi-gorustu/1932476


17. Türkiye’den Venezuela’ya sağlık alanında hibe desteği
Ankara'da 11 Haziran'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında Hibe Yapılmasına Dair Anlaşma" kapsamında, Türkiye, Venezuela'ya 25 adet ventilatör, 100 bin adet cerrahi maske, 50 bin adet N95 maske, 35 bin adet tulum, 200 bin adet eldiven ve 40 bin adet PCR test kiti hibe etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiyeden-venezuelaya-saglik-alaninda-hibe-destegi/1932576


18. Otomotivde 87 bini aşan satış ‘temmuz’ rekoru getirdi
Pandemi, tatil dönemi ve arz sorunlarına rağmen, otomobil ve hafif ticaride yüksek temmuz satışı gerçekleşti. Kamu bankalarının avantajlı kredi oranları, tüketici taleplerini ateşleyince temmuz ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç satışları 87 bin 401 adede ulaştı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2020 Temmuz ayında yüzde 387,5, otomobil pazarı yüzde 350,9 ve hafif ticari araç pazarı yüzde 610,7 oranında artış gösterdi. Temmuzda 69.427 adet binek, 17 bin 974 adet hafif ticari araç satıldı.
https://www.dunya.com/sektorler/otomotiv/otomotivde-87-bini-asan-satis-temmuz-rekoru-getirdi-haberi-476949


19. Türkiye akıllı ulaşım sistemlerinde atağa geçecek
Türkiye'nin AUS alanında yakın dönem hedeflerini kapsayan "AUS altyapısının geliştirilmesi", "sürdürülebilir akıllı hareketliliğin sağlanması", "yol ve sürüş güvenliğinin sağlanması", "yaşanabilir çevre ve bilinçli toplum oluşturulması", "veri paylaşımı ve güvenliğinin sağlanması"nı içeren 5 stratejik amaca ulaşmak için 31 eylem belirlendi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-akilli-ulasim-sistemlerinde-ataga-gececek/1932191

20. “Kadınların kooperatifler yoluyla güçlendirilmesi projesi” başlıyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığının 100 Günlük İcraat Programında "Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi" hedefine yer verildiğini anımsatarak, bu kapsamda, Tarım ve Orman ile Ticaret bakanlıkları iş birliğinde 2018'de protokol imzaladıklarını belirtti.
"Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü" ile 81 ilde kadın kooperatifçiliği çalışma gruplarıyla çalıştaylar düzenlediklerini vurgulayan Selçuk, son iki yılda gerçekleştirdikleri 537 çalıştay, eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla 23 bin 277 kişiye ulaştıklarını ve 181 kadın kooperatiflerini ziyaret ettiklerini aktardı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/kadinlarin-kooperatifler-yoluyla-guclendirilmesi-projesi-basliyor/1932090