Türkiye gündemi haber özetleri - 5 Ocak 2021 Salı

5 OCAK 2021, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Ege'de gerilimi artıracak adım
Yunan basınında yer alan haberlere göre, Yunanistan ve Suudi Arabistan ortak bir askeri tatbikat yapacak. Suudi Arabistan, tatbikata destek için F-15 savaş uçakları gönderecek.
https://www.criturk.com/haber/gundem/ege-de-gerilimi-artiracak-adim-182885

 

2) Rektör protestosundan DHKP-C propagandasına
Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanan grup, terör örgütü DHKP-C yanlısı sloganlar attı. Grup önce 'Ellerinde sapanlar vuruyor bu çocuklar, kalkın ayağa kalkın biz şehirden siz köyden' sonra da 'Katil polis üniversiteden defol' sloganlarıyla terör propagandası yaptı.
https://video.haber7.com/video-galeri/178015-bogazici-universitesinde-dhkp-c-marsi-ellerinde-sapanlar-vuruyor-bu-cocuklar

3) Ataklı: “Sözlerimin arkasındayım”
Gazeteci Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevi bırakması için büyük afetlerin yaşanması gerektiğini savunan Ataklı, “Tayyip Erdoğan’ın gitmesi için çok büyük bir halk öfkesinin olması lazım” şeklinde ifadeler kullandı. Ataklı'nın sözlerine tepki yağarken Ataklı geri adım atmayarak “sözlerimin arkasındayım” dedi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3052791-darbe-imasinda-bulunan-can-atakli-skandal-sozlerini-savundu-tamamen-arkasindayim

4) TBMM Başkanı Şentop’dan İlker Başbuğ’a cevap
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İlker Başbuğ'un açıklamalarına ilişkin, "Herkesin kayıtsız şartsız, mazeretsiz olarak doğrudan ve sadece darbecileri suçlayan bir yaklaşım içerisinde olmaları lazım." dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/tbmm-baskani-sentop-dan-darbe-imasinda-bulunan-basbug-a-cevap

5) PKK Suriye’de de çocuk kaçırıyor
Amude’de yaşayan 12 yaşındaki Pervin Kamuran sokakta oynarken, 16 yaşındaki Sitra Ahmet ise okul çıkışında kaçırıldı. Hoger kampına götürülen kızlardan 1 aydır haber alınamıyor. Silahlı eğitim verilen örgüt kamplarında 400’e yakın çocuk var. Yüzlerce genç PKK’dan kurtulmak için Suriye Milli Ordusu kontrolündeki bölgelere kaçtı. İstanbul’da polis, çocuklara PKK’ya katılmaları için baskı yapan 3 şüpheliyi yakaladı.
https://www.yenisafak.com/gundem/pkk-cocuk-kaciriyor-3592819

6) Terör örgütü PKK “gerçekleşmemiş eylemleri” de üstlenerek hayatta kalmaya çalışıyor
İçişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK tarafından geçen yıl üstlenildiği açıklanan 1262 olay ve eylemden 829’unun hiç gerçekleşmediğinin, 403'ünün ise örgüt ile bağlantısının olmadığının tespit edildiğini açıkladı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/teror-orgutu-pkk-gerceklesmemis-eylemleri-de-ustlenerek-hayatta-kalmaya-calisiyor/2097946

7) Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı'ndan Türk İHA'lara övgü: “Denedik çok kabiliyetliler”

https://www.yenisafak.com/ekonomi/ukrayna-deniz-kuvvetleri-komutanindan-turk-ihalara-ovgu-denedik-cok-kabiliyetliler-3592720


8) Türkiye, Katar-Suudi Arabistan sınırlarının açılması kararından memnun
Dışişleri Bakanlığı, Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının açılmasına yönelik kararın memnuniyetle karşılandığını bildirdi.
https://www.criturk.com/haber/gundem/turkiye-katar-suudi-arabistan-sinirlarinin-acilmasi-kararindan-memnun-182882

9) Kars Vali Yardımcısı, FETÖ soruşturması kapsamında açığa alındı
Kars Vali Yardımcısı Selçuk Haskırış'ın, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturması kapsamında açığa alındığı bildirildi.
https://www.criturk.com/haber/gundem/kars-vali-yardimcisi-feto-sorusturmasi-kapsaminda-aciga-alindi-182863


10) ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden iddialara yanıt: “Teşekkülümüzün küflenmek üzere olan veya küflenme tehlikesi altında bulunan çayı yoktur”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/caykur-genel-mudurlugu-tesekkulumuzun-kuflenmek-uzere-olan-veya-kuflenme-tehlikesi-altinda-bulunan-cayi-yoktur/2097843

11) Enflasyonda kritik viraja girildi
Enflasyon 2020 yılını yüzde 14,6 seviyesinde tamamlandı ve Ağustos 2019’dan beri en yüksek seviyelere geldi. Enflasyonda gıdadaki artışın 2021’e de damga vurması beklenirken mayısa kadar gerileme beklenmiyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/enflasyonda-kritik-viraja-girildi-haberi-605922


12) Desteklerin sürmesi, reform ve aşı, ekonomiyi ayakta tutacak
2020 yılının pandemi nedeniyle çok zor geçtiğine işaret eden Anadolu iş dünyası temsilcileri, 2021 yılı beklenti ve öngörülerini paylaştı.
https://www.dunya.com/ekonomi/desteklerin-surmesi-reform-ve-asi-ekonomiyi-ayakta-tutacak-haberi-605920

13) Ucuz ekmek pazarı büyüyor
Koronavirüs döneminde alım gücünün düşmesi ve fırınlarda özellikle gramaj üzerinden uygulanan gizli zam, ucuz ekmeğe olan talebi artırdı. İstanbul Halk Ekmek, yaklaşık 900 bin adet olan günlük arzını 1 milyon 250 bine çıkarırken, Ankara’da ise yaklaşık 700 bin olan üretim 200 bin artırılarak 900 bine çıkarıldı.
https://www.dunya.com/ekonomi/ucuz-ekmek-pazari-buyuyor-haberi-605915

 

14) Pınar Gültekin cinayetinde önemli gelişme: Baba “Başka bir hakim istiyorum” diyerek duruşmayı terk etti

https://www.yenisafak.com/gundem/pinar-gultekin-cinayetinde-onemli-gelisme-baba-baska-bir-hakim-istiyorum-diyerek-durusmayi-terk-etti-3592772

 

15) ABD Somali’de hava saldırısı düzenledi
Eş-Şebab'a yönelik düzenlenen hava saldırısında 3 örgüt üyesinin etkisiz hale getirildiği duyuruldu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-somali-de-hava-saldirisi-duzenledi

16) Washington Post: Guaido'yu destekleyen şirket, Maduro'yu devirmek için ABD'de iş insanlarından şantajla para istedi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202101051043511494-guaidoyu-destekleyen-sirketin-abdde-santaj-yaptigi-iddiasi/

17) Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'dan, komşu ülkelerdeki gelişmelerden dolayı “teyakkuz” çağrısı
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, komşu bölgesel alanda benzeri görülmemiş gelişmeler karşısında teyakkuz halinde olunması gerektiğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cezayir-cumhurbaskani-tebbundan-komsu-ulkelerdeki-gelismelerden-dolayi-teyakkuz-cagrisi/2098373


18) Fransa'da Danıştay, polisin insanların siyasi ve dini görüşlerini listelemesine izin veren kararnameleri onayladı
Fransa'da Danıştay, polis ve jandarmanın "devletin güvenliği adına" insanların siyasi ve dini görüşleri ile sağlık bilgilerini listelemesine izin veren 3 kararnameyi kabul etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransada-danistay-polisin-insanlarin-siyasi-ve-dini-goruslerini-listelemesine-izin-veren-kararnameleri-onayladi/2098368

19) Trump: “Demokratlar Senato'yu ve Beyaz Saray'ı bizden çalmaya çalışıyor, sonuna kadar savaşacağız”
https://tr.sputniknews.com/abd/202101051043511405-trump-demokratlar-senatoyu-ve-beyaz-sarayi-bizden-calmaya-calisiyor-sonuna-kadar-savasacagiz/

20) Trump’ın telefon görüşmesi sızdırıldı
ABD’de seçimlerin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen, Trump direniyor. Trump seçimde hile iddialarını sürdürürken, cumartesi Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensberger’le yaptığı bir saatlik telefon görüşmesi medyaya sızdırıldı. Trump görüşmede ‘seçim sonuçlarının kendi lehine çevrilmesi için adım atılması’ çağrısında bulunuyor. ABD’nin 10 eski savunma bakanı da ortak bir mektupla “Seçim sonuçlarına ordunun karışmaması” uyarısında bulundu.
https://www.yenisafak.com/dunya/secimi-lehime-cevir-3592815

21) Rus askeri uzman Leonkov: “Rus nükleer füze treni ABD'nin kabusu”
https://tr.sputniknews.com/savunma/202101051043511018-rus-askeri-uzman-leonkov-rus-nukleer-fuze-treni-abdnin-kabusu/

22) Pompeo’nun ABD’nin Rusya'ya yönelik 'sert politikası' hakkındaki sözlerine Rusya’dan yanıt
Rusya Devlet Duması Kırım milletvekili Balbek, Washington’un bu adımlarının Rusya’ya herhangi bir etkisi olmadığını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202101041043503685-pompeonun-abdnin-rusyaya-yonelik-sert-politikasi-hakkindaki-sozlerine-rusyadan-yanit/

23) Çin'den ABD’nin bütçe kararına yönelik “Soğuk Savaş” benzetmesi
Çin, ABD Senatosu'nda kabul edilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın "Soğuk Savaş zihniyetini" yansıttığı ve bu tasarıyla Çin'in içişlerine karışıldığını açıkladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/cin-den-abd-nin-butce-kararina-yonelik-soguk-savas-benzetmesi

24) Kuveyt, iki yeni petrol sahası keşfettiğini duyurdu

https://www.criturk.com/haber/ekonomi/kuveyt-iki-yeni-petrol-sahasi-kesfettigini-duyurdu-182892

25) OPEC+ kırılgan toparlanmaya karşı ihtiyatlı
Küresel petrol fiyatlarında riskin aşağı yönlü olduğunu vurgulayan uzmanlar 2021 yılı boyunca Brent fiyatının ortalamasının dünkü fiyatların altında olmasını bekliyor.
https://www.dunya.com/kuresel-ekonomi/opec-kirilgan-toparlanmaya-karsi-ihtiyatli-haberi-605923