Türkiye gündemi haber özetleri - 5 Ekim 2020 Pazartesi

5 EKİM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonların durması için şartlarını açıkladı.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonların durması için "Ermenistan ordusu topraklarımızdan çıksın. (Paşinyan) Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tanıdığını açıklasın. Azerbaycan halkından özür dilesin ve Karabağ'ın Ermenistan toprağı olmadığını söylesin. Bize Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan çekilmesinin takvimini versin." şartlarını öne sürdü.
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/ilham-aliyev-operasyonlarin-durmasi-icin-azerbaycanin-sartlarini-acikladi/1995449

2) Paşinyan uçtu: “Türkleri durdurmazsanız Viyana kapılarına gelirler”
Geçtiğimiz haftalarda tırmanan Azerbaycan-Ermenistan gerilimi devam ederken, sık sık Türkiye'ye suçlamalarda bulunan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Alman basınına konuştu. Bild'e açıklamalarda bulunan Paşinyan, "Avrupa jeopolitik durumu iyi değerlendirip bu duruma el koymazsa, Türkleri Viyana kapılarında görür" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/pasinyan-uctu-turkleri-durdurmazsaniz-viyana-kapilarina-gelirler-6067000/

3) Bahçeli: “Nahçıvan’ın Azerbaycan’a katılması şart oldu”
Azerbaycan-Ermenistan savaşı, Ermeni ordusunun Gence'ye füze saldırısı düzenlemesiyle şiddetlendi. Bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bu gelişmeler karşısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’ne katılması şarttır, tarihi zorunluluktur, çok acil bir ihtiyaçtır, deyim yerindeyse hayat memat konusudur" dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bahceli-nahcivanin-azerbaycana-katilmasi-sart-oldu-6066488/

4) MSB: “PKK-YPG'li teröristler derhal bölgeyi terk etmelidir”
Ermenistan'ın derhal saldırılarını durdurması, yurt dışından getirdiği paralı askerleri, teröristleri geri göndermesi ve işgal ettiği Azerbaycan topraklarını derhal terk etmesi gerektiğini vurgulayan Aktop, sözlerini şöyle sürdürdü: Masum sivilleri hedef alan Ermeni teröristlerle iş birliği yapan PKK-YPG'li teröristler, derhal bölgeyi terk etmelidir. Aksi takdirde her zaman olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. Ermenistan'ın kendisine karşı Türk uçakları ile İHA ve SİHA'larının kullanıldığına dair hiçbir kanıta dayanmayan mesnetsiz iddiaları, gerçeği yansıtmamaktadır.
https://aydinlik.com.tr/haber/msb-pkk-ypg-li-teroristler-derhal-bolgeyi-terk-etmelidir-219865

5) Ermenistan, Azerbaycan'ın Mingeçevir kentine füzelerle saldırdı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sanayi kenti olan Mingeçevir'de hidroelektrik santralin bulunduğunu, Ermenistan'ın saldırısının "çaresizliğin barbarca ifade edilmesi" anlamına geldiğini kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/ermenistan-azerbaycanin-mingecevir-kentine-fuzelerle-saldirdi/1995463

6) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Serrac'ı kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabulde, Türkiye'nin tam bir dayanışma içinde Libya'nın yanında olmaya devam edeceğini belirterek, Libya'nın tek meşru temsilcisi olan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ilişkileri güçlendirme gayreti içinde olduklarını ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-libya-basbakani-serraci-kabul-etti/1995354

7) Oruç Reis yeni göreve hazır
Doğu Akdeniz’de çözüm arayışları sürerken Atina’nın Türkiye’nin sorumluluk sahasında 2 Navtex yayınlaması gerilime yol açtı. Türkiye de Navtex’lerini yeniledikten sonra ikmal ve bakım için bir süre önce Antalya Limanı’na çekilen Oruç Reis denize açıldı. Antalya açıklarına demirleyen sismik araştırma gemisi yeni görevi bekliyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/oruc-reis-yeni-goreve-hazir-3569733

 

8) Erdoğan’ın AB’ye mektubu Rumları panikletti
Rum medyası, “KKTC’nin de dahil olacağı Doğu Akdeniz konferansı önerisi” nedeniyle, “Erdoğan’dan kıyamet mektubu” başlığı kullandı. Mektupta Türkiye’nin Yunanistan’la adil bir diyaloğa hazır olduğu, ancak Yunan tarafının güven vermeyen adımlara devam ettiği belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin daha önce kamuoyuna ilan ettiği, Kıbrıslı Türklerin de yer alacağı şekilde Doğu Akdeniz’e kıyısı olan ilgili ülkelerin katılacağı geniş kapsamlı bir konferans teklifi de mektupta yer aldı. Mektupta, Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında doğalgaz gelirlerinin Kıbrıs sorununun çözümünden önce adil bir şekilde paylaşılması ve sürecin yönetilmesi mekanizması kurulması gerektiğine de dikkat çekildi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/erdoganin-abye-mektubu-rumlari-panikletti-41622996

9) MSB: “Rusya ile koordineli olarak İdlib’teki görevlerimizi yerine getiriyoruz”
“Özellikle İdlib sorununun barışçıl yollarla çözümüne yönelik olarak Soçi Mutabakatı ve İdlib'de sağlanan ateşkesin devamına yönelik Moskova Mutabakatı kapsamında Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında koordineli çalışmalar devam ettiğini anlatan Aktop, "İdlib'de karşılıklı mutabakatlardan doğan tüm sorumluluklarımızı garantör ülke olarak yerine getirmeye kararlılıkla devam etmekteyiz. İdlib'de meydana gelebilecek bir çatışma ortamının tetikleyeceği mülteci akışının, sadece bizim sınırlarımıza değil, Avrupa'ya da sirayet edebileceğine dikkat çekmek istiyoruz."
https://aydinlik.com.tr/haber/msb-pkk-ypg-li-teroristler-derhal-bolgeyi-terk-etmelidir-219865

9) Maden Holding geliyor
Türkiye Varlık Fonu, 20’ye yakın madenin çıkarılması ve işlenmesinde rol üstlenmeye hazırlanıyor. Kurulacak Maden Holding ile tüm madencilik faaliyetleri tek çatı altında toplanacak.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/10/05/maden-holding-geliyor

10) Dev santralın kurulumu başladı
Kalyon Holding’in dev yatırımı Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde kurulum başladı. 2 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayacak tesiste, 800 kişiye iş imkânı sağlandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligindan-israilin-ilave-yasa-disi-yerlesim-insa-planlarina-onay-vermesine-tepki/1994995

11) Meslek liselerinden ekonomiye 8 ayda 230 milyon lira katkı
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liselerinde yılın ilk 8 ayında üretimden elde edilen gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 arttı.
https://www.aa.com.tr/tr/egitim/meslek-liselerinden-ekonomiye-8-ayda-230-milyon-lira-katki/1994946

12) Milyonerlerin mevduatı 8 ayda 450 milyar lira arttı
https://www.dunya.com/finans/haberler/milyonerlerin-mevduati-8-ayda-450-milyar-lira-artti-haberi-483963

13) Almanya, İran'a ABD'nin tek taraflı yaptırımlarına karşı çıkıyor
https://parstoday.com/tr/news/world-i154218

15) Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Gebze Teknik Üniversitesi arasında, Bakan Pakdemirli'nin de katılımıyla "Akıllı Tarım Uygulamaları Eğitim Merkezi" iş birliği protokolü imzalanacak
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/akilli-tarimda-yeni-donem-basliyor-6321701

16) Türkiye'den Fransa’nın “Ayrılıkçılıkla Mücadele” yasa tasarısına yönelik açıklama
Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın “Ayrılıkçılıkla Mücadele” yasa tasarısına yönelik, “Anlamı 'barış' olan yüce dinimizi ‘aydınlatma’ bahanesiyle yanlış ve çarpık yaklaşımlara konu etmek hiç kimsenin haddine değildir.” değerlendirmesinde bulundu.
https://aydinlik.com.tr/haber/turkiye-den-fransa-nin-ayrilikcilikla-mucadele-yasa-tasarisina-yonelik-aciklama-219869

9) İran Dışişleri Bakanı Zarif: “Trump ve Biden İran'da rejimi değiştirmek istediler”
Zarif, "ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, tam bir savaş taraftarı. O ve John Bolton'un Dışişleri Bakanlığı ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde olmaları Trump'ın nükleer anlaşmadan çıkmasıyla neticelendi. Bolton, Tahran-Washington siyasi görüşmelerinin önünü keserek Trump'ı nükleer anlaşmadan ayrılmasına böylece ABD Başkanı'nın masasında sadece askeri çözümün kalmasına çalıştı." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/avrupa-borsalari-bankacilik-sektorunun-onculugunde-yukselisle-kapandi-/1988736

17) Dışişleri Bakanlığından İsrail'in ilave yasa dışı yerleşim inşa planlarına onay vermesine tepki
Bakanlık açıklamasında, İsrail'in ilhak planlarından vazgeçmediği ve bazı ülkelerin İsrail'le normalleşme anlaşması imzalamak suretiyle bu planların uygulanmasını engelledikleri yönündeki iddialarının da aldatmacadan ibaret olduğu bildirildi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/avrupa-merkez-bankasi-lagarde-ekonomik-toparlanma-icin-gerekirse-harekete-gecmeye-haziriz/1988613

18) Çin'de 25 yıllık “cinsiyet eşitliği”
Dördüncü Dünya Kadın Konferansı 1995'te Beijing'de yapıldı. Konferans, küresel cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabalarına rehberlik eden programa dair bir belge olan Beijing Deklarasyonu ve Eylem Platformunu benimsedi, kadınların gelişimi için 12 temel ilgi alanı ortaya koydu, stratejik hedefler ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmek ve kadın haklarını korumak için bir politika çerçevesi üzerinde anlaştı. Dünyanın tüm ülkelerinde cinsiyet eşitliğini teşvik amacıyla eylem için kılavuzlar sağladı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cinde-25-yillik-cinsiyet-esitligi-169635

19) Trump’ın doktorundan açıklama
Doktor Conley, “Başkan’ın sağlığı iyiye gidiyor. En gelişmiş izleme ve ihtiyaç duyabileceği her türlü bakımı sağlamak için bir önlem olarak Başkan'ı Walter Reed'e götürmemizi tavsiye ettim”
https://halktv.com.tr/trumpin-doktorundan-aciklama-435965h