Türkiye gündemi haber özetleri - 5 Aralık 2020 Cumartesi

5 ARALIK 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan’ndan açıklamalar

Fransa’ya Karabağ mesajı: “İlham Aliyev'in Fransızlara ‘Ermenileri bu kadar seviyorlarsa Marsilya'yı Ermenilere versinler.’ tavsiyesinde bulundu. Aynı tavsiyede ben de bulunuyorum. Çok seviyorlarsa Marsilya'yı Ermenilere versinler… Kaldı ki bu topraklar, Karabağ Azerbaycanlı kardeşlerimizin topraklarıdır ve 28 yıldır buralar işgal altında. İşgal altında olduğunu Amerika da kabul ediyor, Rusya da kabul ediyor. Fransa da kabul ediyor idi, şimdi ise farklı yollara tevessül ettiler. Tabii göbeğini bizzat Azeri kardeşlerimiz kendileri kestiler, şu andaki duruma gelindi.”

Aşı konusu: “Olay sadece Çin değil, Çin'in dışında Rusya ile de görüşmeler var. Bu konuyla ilgili olarak da şahsen benim de aşı olma konusunda herhangi bir sıkıntım söz konusu değil. Çünkü burada sağlık söz konusudur. Sağlığın söz konusu olduğu yerde tabii ki bizler de sağlığımızı korumak için ne gerekiyorsa yapmak durumundayız. Hele hele Kovid noktasında ülkede tüm vatandaşlarımıza örnek olma noktasında böyle bir adımı atmamız gerekiyor.”

https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-sagligin-soz-konusu-oldugu-yerde-bizler-de-sagligimizi-korumak-icin-ne-gerekiyorsa-yapmak-durumundayiz626

 

2) AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Rusya ve Türkiye'nin Dağlık Karabağ, Suriye ve Libya meselelerini 'Astanalaştırdığını' söyledi.
Borel, “Bu biçim, Rusya ve Türkiye lehine olmak üzere Avrupa’yı bölgesel çatışmaları çözme sürecinden dışlanmasına yol aç" ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202012051043345993-borrell-moskova-ve-ankara-karabag-ihtilafini-astanalastiriyor/

3) Lavrov: “Rusya ile Türkiye arasında temel prensiplerde görüş ayrılığı yok”
· “Enerji sektöründe milyonlarca dolarlık projelerin yanı sıra askeri-teknik işbirliği konusunda işbirliğimiz var. Dış politika faaliyetlerimizi koordine etmek için büyük umut vaat eden planlarımız var.”
· “Libya'ya gelince, Türkiye ile mevcut duruma farklı yaklaşımlarımız olduğu bir sır değil. Türkiye, Trablus'taki yönetimle ilişkiler üzerine oynuyor, ancak duruma daha geniş bir açıdan bakmak gerekiyor. Çatışma tarafları üzerindeki etkimizin Rusya, Türkiye ve diğer ülkeler olarak birlikte çalışırken daha iyi sonuçlar elde etmemize yardımcı olduğunu düşünüyorum.”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012041043345247-lavrov-rusya-ile-turkiye-arasinda-temel-prensiplerde-gorus-ayriligi-yok/

4) Peskov: “Türkiye ile Kırım konusundaki görüşlerimiz farklı ama bu, ilişkilerin geliştirilmesine engel değil”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012041043343988-peskov-turkiye-ile-kirim-konusundaki-goruslerimiz-farkli-ancak-bu-iliskilerin-gelistirilmesine/

 

5) Macron'dan Erdoğan'a: “Cevap vermiyorum”
Macron, gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Macron ile Fransa çok çok tehlikeli bir dönemi yaşıyor. Temennim odur ki bir an önce Macron belasından Fransa kurtulsun." şeklindeki açıklamasına ilişkin soru üzerine, "Kişileri doğrudan hedef alan açıklamalara cevap vermiyorum." dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/macron-dan-erdogan-a-yanit-cevap-vermiyorum

6) Teröriste “şehit” demiş: Örgüt yazışmaları ortaya çıktı
CHP Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz'un, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyon kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandığı soruşturmada, yeni detaylar ortaya çıktı.
https://www.yenisafak.com/gundem/teroriste-sehit-demis-chp-sisli-belediye-baskani-neden-tutuklandi-3588120

7) MHP lideri Bahçeli: “Yayını kesmediniz, özür diletmediniz”
Bahçeli, "Orduya satılmış demek bir defa vatana ihanettir. Hiç kimse bu katıksız ihanete demokrasi maskesi takmasın. Habertürk’te, CHP milletvekili tarafından orduya düşmanlık yapıldığı an ve esnada programa hemen ara verilebilirdi, moderatör tarafından muhatap şahıstan özür dilemesi ısrarla, inatla ve sabırla istenebilirdi. Ama olmadı, yapılmadı, buna tenezzül bile edilmedi." ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/mhp-lideri-bahceli-yayini-kesmediniz-ozur-diletmediniz-3588085

8) ASEAN ve Türkiye, iş birliğini geliştirecek
ASEAN Siyasi Güvenlik Topluluğu Genel Sekreter Yardımcısı Hoang Anh Tuan ve Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Mahmut Erol Kılıç eş başkanlığında çevrimiçi olarak ASEAN-Türkiye Ortak Sektörel İşbirliği Komitesi Üçüncü Toplantısı düzenlendi. Türkiye’nin sektörel diyalog ortaklığının 3 yıl önce başlamasından bu yana taraflar arasındaki iş birliklerinin gelişiminin değerlendirildiği toplantıda, iki taraf arasındaki ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesine yönelik Türkiye’nin, ASEAN-Türkiye Fonu kurmasının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/asean-ve-turkiye-is-birligini-gelistirecek/2065773

9) Bakan Dönmez açıkladı: “Pazartesi yerli otomobil için büyük gün”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, madencilik ve ekonomik gelişmişlik arasında sıkı bir bağ olduğuna işaret ederek, "Gelişmiş ülkelerin var olan ekonomik seviyelerine ulaşmalarında, doğal kaynakları etkin bir şekilde kullanmaları büyük rol oynuyor. Bu maksatla madencilik sektörümüzü desteklemeye her şartta devam edeceğiz. Kömür sektöründen örnek verecek olursak 2016 yılından bugüne kadar toplam 250 milyon lirayı aşan destek ödemesi yaptık. Ayrıca, 2020 yılında bugüne kadar yerli kömürde üretim ve istihdamı korumak amacıyla verilen destek yaklaşık 120 milyon lirayı buldu." dedi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bakan-donmez-acikladi-pazartesi-yerli-otomobil-icin-buyuk-gun-3588067

10) İsrail: “İran, Kürdistan Bölgesi de dahil birçok ülkeyi hedef alabilir”
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/041220209

11) Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Dağlık Karabağ'daki Rus barış gücünün 30 bin sığınmacının Stepanakert'e dönmesine yardım ettiğini bildirdi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012041043344431-rusya-savunma-bakani-soygu-30-bin-siginmaci-karabaga-geri-dondu/

12) Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı: “Körfez krizinde nihai anlaşma yakın”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/kuveyt-disisleri-bakani-yardimcisi-korfez-krizinde-nihai-anlasmaya-yakiniz

13) Türkiye: “Körfez krizinin çözümü yönündeki gelişmelerden memnunuz”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/turkiye-korfez-krizinin-cozumu-yonundeki-gelismelerden-memnunuz

14) Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Rakova, Sputnik V aşısı yapılan 20 bin Moskovalıdan 273'inin, yani toplam sayının yüzde 1.5’nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığını açıkladı.
https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202012051043345912-moskovada-sputnik-v-asisi-olanlarin-yuzde-15i-kovid-19a-yakalandi/

15) DSÖ: Salgın bitti algısı yanlış ve tehlikeli bir durum
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kovid-19 salgınının hala uzun bir yolu var." dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/dso-salgin-bitti-algisi-yanlis-ve-tehlikeli-bir-durum

 

16) Rus gazeteciler İHA üretim tesisi çevresinde izinsiz çekim yaparken yakalandılar
NTV yöneticileri ayrıca, çalışanlarına ulaşamıyor olmaları konusunda Rusya Dışişleri ve Rusya’nın İstanbul’daki Başkonsolosluğu ile irtibat içinde olduklarını kaydetti ve söz konusu kurumların, televizyon çalışanlarının başına gelenlerin anlaşılması ve bulunmaları için uğraştıklarını belirtti.
https://www.yenisafak.com/dunya/rus-gazeteciler-iha-uretim-tesisi-cevresinde-izinsiz-cekim-yaparken-yakalandilar-3588096

17) Washington Belediye Başkanı, 5 Aralık'ı “Dünya Türk Kahvesi Günü” ilan etti

https://www.ortadoguhaber.com/haberler/washington-belediye-baskani-5-aralik-i-dunya-turk-kahvesi-gunu-ilan-etti-1

18) AB ile İngiltere müzakerelerde anlaşma sağlayamadı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ab-ile-ingiltere-muzakerelerde-anlasma-saglayamadi

19) Maduro: “ABD, eşime benden boşanması için teklif yaptı”
Venezuela liderİ ABD diplomatının gönderdiği mesajda, “Maduro'dan boşanırsan, yurt dışına seyahat edeceksin ve sana tüm desteği vereceğiz Cilia” denildiğini ifade etti.
https://tr.sputniknews.com/guney_amerika/202012051043345809-maduro-abd-esime-benden-bosanmasi-icin-teklif-yapti/