Türkiye gündemi haber özetleri - 4 Ocak 2021 Pazartesi

4 OCAK 2021, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Çin'de Kovid-19 aşısı riskli gruplara uygulanmaya başlandı
Çin'de acil kullanımına onay verilen iki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının insanlara uygulanmaya başlandığı bildirildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cinde-kovid-19-asisi-riskli-gruplara-uygulanmaya-baslandi/2097229

 

2) Milli Savunma Bakanı Akar'dan Biden açıklaması: “Şimdiden kılıçları çekmek doğru değil”
“Süreci görmek, ona göre bir yol yöntem belirlemekte fayda vardır. PKK eşittir YPG... Bunun anlaşılması şart. Beklentimiz mühimmat dahil verilen desteğin sonlandırılması.”
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3052441-milli-savunma-bakani-akardan-biden-aciklamasi-simdiden-kiliclari-cekmek-dogru-degil/?detay=2


3) Amerikan Freedom House raporunu yayımladı: “Türkiye, Rusya ve Çin otoriter güç”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/amerikan-freedom-house-raporunu-yayimladi-turkiye-rusya-ve-cin-otoriter-guc-227967-3

4) İran'dan çok sert “intikam” çıkışı!
İran devlet haber ajansı IRNA pazar günü yayınladığı haberinde, İran Savunma Bakanı Amir Hatami’nin sözlerine yer verdi. Bakan Hatami, ABD tarafından geçtiğimiz yıl suikastla öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymaniye düzenlenen suikastın intikamının alınacağını belirtti.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3052263-son-dakika-irandan-cok-sert-intikam-cikisi

5) ABD “USS Nimitz” uçak gemisinin Ortadoğu'da kalmasına karar verdi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202101041043504523-abd-uss-nimitz-ucak-gemisinin-orta-doguda-kalmasina-karar-verdi/

6) İçişleri Bakanlığı: “Şırnak'ta etkisiz hale getirilen 5 teröristten ikisi GRİ kategoride yer alıyor”

https://www.yenisafak.com/gundem/icisleri-bakanligi-sirnakta-etkisiz-hale-getirilen-5-teroristten-ikisi-gri-kategoride-yer-aliyor-3592638

7) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastaları ile ilgili kampanya konusunda uyardı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de çokça gündeme getirilen Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastası çocuklar ile ilgili yürütülen kampanyalara dikkat çekerek "İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz. Ülkemizde SMA hastalığı görülmeyene, mevcut tüm hastalarımız tedavi edilene kadar mücadelemiz devam edecektir" açıklamasını yaptı.
https://www.yenisafak.com/gundem/saglik-bakani-fahrettin-kocadan-sma-hastalari-ile-ilgili-son-dakika-aciklamasi-3592675

8) Kadına şiddette sıfır tolerans
Kadına şiddet ve cinayetler hâlâ büyük bir yara olsa da 2020 yılı şiddetle mücadelede umut veren bir yıl oldu. “Sıfır tolerans”la soruşturma süreleri geçen yıl 80 günden 55 güne düştü. Tutuklama kararları yüzde 200 arttı ve kadın cinayetleri önceki yıla göre yüzde 21 azaldı.
https://www.yenisafak.com/gundem/kadina-siddette-sifir-tolerans-bu-mucadeleyi-kazaniriz-3592666


9) Tarım Kredi Yem'in yeni fabrikaları açıldı.
Hedef, fiyat istikrarı ile daha uygun maliyetli yem temin ederek, hayvancılığın büyümesini sağlamak. Sektördeki payını yükseltmeyi amaçlayan Tarım Kredi, piyasayı belirleyen konumda olmayı amaçlıyor.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/yeni-fabrikalarda-uretim-basladi-227982


10) Türkiye'nin en büyük savaş gemisi ASELSAN ile görecek
ASELSAN tarafından TCG Anadolu için geliştirilen PİRİ Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi'nin fabrika kabul testleri tamamlandı. Dünyada çift bantta çalışan ilk kızılötesi arama ve takip sistemi olan PİRİ-KATS, TCG Anadolu'nun liman ve seyir durumunda tehdit tespiti ve takibi için en önemli sistemlerinden birini oluşturacak.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turkiyenin-en-buyuk-savas-gemisi-aselsan-ile-gorecek-3592632

11) Bakan Varank: “Bu işte biz değil, Volkswagen kaybeder”
Volkswagen'in Manisa'ya yatırımdan vazgeçme kararına ilişkin açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Bu işte de biz değil, Volkswagen kaybeder. Çünkü yatırımcısını ekonomik değil, siyasi kararlarla aldattığını kendileri itiraf etmiş oldu. Biz kendi otomobil projemize güveniyoruz. Bizim yatırımcıya kapımız açık." ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-varank-bu-iste-biz-degil-volkswagen-kaybeder-haberi-605766

12) Yeni bloklar ticareti büyütecek
Küresel ticaret 2020’de pandeminin yol açtığı ekonomik krizle tökezledikten sonra 2021’de güçlü bir iyileşme seyrine girecek ve bu iyileşmenin en önemli lokomotiflerinden biri de ülkelerin 2020 yılı boyunca imzaladığı dev ticaret anlaşması olacak. Asya’da 15 ülkenin oluşturduğu 26,2 trilyon dolar GSYH’yi kapsayan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) bunların başında gelirken, Afrika’da 54 ülkenin imzaladığı Afrika Kıtası Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması (AfCFTA) yine bu paktların en büyüklerinden biri.
https://www.dunya.com/kuresel-ekonomi/yeni-bloklar-ticareti-buyutecek-haberi-605806


13) 5 bine yakın ürüne kalıcı ilave vergi
Yeni kararname ile otomobil ve beyaz eşyadan tuvalet kağıdına, gözlükten ipliğe kadar geniş bir yelpazede yer alan 4815 ürüne yüzde 1.9 ile yüzde 30 arasında değişen oranda ilave gümrük vergisi getirildi.

https://www.dunya.com/ekonomi/5-bine-yakin-urune-kalici-ilave-vergi-haberi-605805

14) Dünyanın en büyük aşı üreticisine ihracat yasağı
Hindistan, Oxford/AstraZeneca'nın COVID-19 aşısını üreten Hindistan Serum Enstitüsü'ne ihracat ve satış yasağı getirdi. Dünyanın en büyük aşı üreticisi olan şirkete getirilen kısıtlama, gelişmekte olan ülkelere aşı sağlanmasını geciktirebilir.

https://www.dunya.com/dunya/dunyanin-en-buyuk-asi-ureticisine-ihracat-yasagi-haberi-605801

15) Fransa'nın Kovid-19 aşı kampanyasındaki yavaşlığı alay konusu oldu
Fransa'da 27 Aralık'ta başlayan Kovid-19 aşı kampanyasında 1 hafta geçmesine rağmen sadece 450 kişiye aşı yapılması sosyal medyada alay konusu oldu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransanin-kovid-19-asi-kampanyasindaki-yavasligi-alay-konusu-oldu/2097348

16) Pompeo: “Hiçbir ABD yönetimi Rusya'ya karşı bizim kadar sert olmadı”
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/pompeo-hicbir-abd-yonetimi-rusya-ya-karsi-bizim-kadar-sert-olmadi

17) Hürmüz’de BAE’ye tehdit
İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, Hürmüz Boğazı’nda, BAE’nin de egemenlik iddia ettiği stratejik Ebu Musa adasını ziyaret etti. BAE’ye gözdağı anlamına gelen bu ziyaretin ABD ordusunun Hürmüz Boğazı ve Basra Körfezi’ndeki hareketliliğinden sonra gelmesi dikkat çekti.
https://www.yenisafak.com/dunya/irandan-hurmuzde-baeye-tehdit-3592661

18) İngiltere'nin silah sattığı Suudi Arabistan'ın, Yemen'deki çoğu ihlalini kayıtlara geçirmediği ortaya çıktı
İngiliz hükümetinin, Suudi Arabistan'ın, Yemen'de sivillerin ölümüne yol açan saldırıları, uluslararası insani hukuk ihlallerine ilişkin kayıtlara eklemediği belirtildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ingilterenin-silah-sattigi-suudi-arabistanin-yemendeki-cogu-ihlalini-kayitlara-gecirmedigi-ortaya-cikti/2097292


19) Trump'ın Georgia Eyalet Sekreterinden 'seçim sonuçlarını değiştirmesini' istediği iddiası
ABD Başkanı Donald Trump'ın Georgia Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'e "seçim sonuçlarının kendi lehine çevrilmesi için" adım atması çağrısında bulunduğu iddiası kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

https://www.aa.com.tr/tr/abd-baskanlik-secimleri-2020/trumpin-georgia-eyalet-sekreterinden-secim-sonuclarini-degistirmesini-istedigi-iddiasi/2097308


20) ABD'nin 10 eski savunma bakanından orduya “seçim” uyarısı
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) görev yapmış 10 eski savunma bakanı ortak bir mektuba imza atarak, "seçim sonuçlarına ordunun karışmaması" uyarısında bulundu.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/abd-nin-10-eski-savunma-bakanindan-orduya-secim-uyarisi-182740