Türkiye gündemi haber özetleri - 4 Aralık 2020 Cuma

4 ARALIK 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) ABD savunma bütçesinde Türkiye’ye S-400 yaptırım planı
Tasarıda Türkiye’nin S-400’leri teslim almasının CAATSA kapsamında Rusya ile önemli bir işlem olarak kabul edildiği ve NDAA’nın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiye’de S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA yaptırımlarının uygulanması talep edildi. Tasarıda, başkanın CAATSA kapsamında belirtilen 12 maddeden en az 5’ini uygulaması, yaptırımların “ithal edilen malları” kapsamaması istendi. Yaptırımların kaldırılmasının şartı olarak da S-400’ü aktif hale getirmeyeceğine dair taahhüt vermesi gösterildi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202012041043341079-abd-savunma-butcesinde-turkiye-s-400-alimina-mudahil-olanlara-yaptirim-plani/

2) Fransa'dan skandal Dağlık Karabağ kararı!
Fransa'da Ulusal Meclis toplanarak Dağlık Karabağ'ı devlet olarak tanımak için oylama yaptı. Tamamen hukuk dışı karar alan Ulusal Meclis'in başkanı Fransız hükümetine seslenerek "mesaj net" dedi.
https://www.milliyet.com.tr/galeri/son-dakika-fransadan-skandal-daglik-karabag-karari-6370808

3) ABD'den Erivan ve Bakü'ye “AGİT Minsk Grubu ile iş birliğine dönün” çağrısı.
https://tr.sputniknews.com/abd/202012031043340178-abdden-erivan-ve-bakuye-agit-minsk-grubu-ile-is-birligine-donun-cagrisi/

4) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Erdoğan, görüşmede, İranlı bilim adamı Muhsin Fahrizade’nin uğradığı menfur suikast sonucu hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduklarını ifade ederek, kardeş İran halkına ve merhumun ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Suikastın zamanlamasına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırının bölgenin barış ve huzurunu hedef aldığını; ancak bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemek isteyen karanlık çevrelerin ümitlerinin bir kez daha boşa çıkarılacağına inandığını dile getirdi.
https://www.iletisim.gov.tr/turkce/haberler/detay/cumhurbaskani-erdogan-iran-cumhurbaskani-ruhani-ile-telefonda-gorustu03.12

 

5) ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Rayburn: ‘Türkiye ile çıkarlarımız örtüşüyor’
• Askeri çözüme dayanan stratejinin başarısız bir strateji olduğu ortaya çıktı. Siyasi çözüm konusunda uzlaşan ülkelerin daha fazla koordinasyonu lazım. ABD ve Türkiye bu görüşte.
• Türkiye ile ABD, toprak bütünlüğü korunmuş, komşularına ve halkına düşmanca davranmayan istikrarlı bir Suriye konusunda aynı bakış açısına sahip.
• ABD’nin “terör koridoru” denilen bir şey oluşturma niyeti yok, bundan bir çıkarı da yok. ABD, Türkiye-Suriye sınırını istikrarlı ve güvenli görmek istiyor.
• Türkiye’nin YPG’ye karşı yeni bir askeri operasyona dönüşmesi olasılığına ilişkin ise, “Umarım böyle bir şey olmaz” yorumunu yaptı.
• Washington’un SDG olarak tanımladığı gruba desteğinin DEAŞ’ın tamamen bozguna uğratılması amacına hizmet ettiğini savundu. DEAŞ tehdidinin devam ettiğini belirtiyor.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/abdnin-suriye-ozel-temsilcisi-rayburnden-hurriyete-ozel-aciklamalar-turkiye-ile-cikarlarimiz-ortusuyor-41679416


6) Bakan Koca “Neden Çin aşısı?” sorusuna yanıt verdi.
“(Çin aşısı) İnaktif yöntemle üretildi. Bu yöntemi kullanması nedeniyle daha fazla tercih edilmesi gereken aşıdır…Ben diyorum ki bu yöntem, en eski yöntemdir. Uzun vadede test edilmiştir. Bir yan tesiri yoktur. İnaktif aşılar, kolay üretilebilir aşılar değil. Maliyeti çok yüksektir. O nedenle diğer yöntem daha fazla tercih edilen yöntem oldu. Çin aşısı Faz 3’e en erken başlayan aşıdır. Ayrıca “Faz 3”ü daha geniş topluluklara uyguladılar. “Faz 3” ilgili Çin aşısının ara raporları henüz açıklanmadı. Bir hafta-on gün sonra açıklanmasını bekliyoruz.”
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ahmet-hakan/bakan-kocaya-cin-asisiyla-ilgili-her-seyi-sordum-41679430

7) Kemal Kılıçdaroğlu, Ulusal Kanal’ın kendisine sorduğu “CHP yetkililerinin teröristlerin cenaze törenine gitmesi” sorusuna yanıt veremedi, sonra Twitter sayfasından “yalancılara iftiracılara yanıt” diyerek Özgür Özel’in Meclis’teki konuşmasını paylaştı. Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Gürkan Demir de Aziz Güler’in terörist olmasının tartışma konusu olmadığını anlatarak Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi.
https://twitter.com/herkesicinCHP/status/1334505079379030017?s=20
https://www.youtube.com/watch?v=G0Q6yUuvv2k&t=1s

8) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Biz terörle uğraşırken siz teröristlerin tabutu başında ağladınız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP'li vekillerin terörist cenazelerine katılmasını sert bir dille eleştiren Erdoğan, "Bunların cibilliyetinde bu var. Bunlar hiçbir zaman milletin şanına yakışır asker olmadılar. Bunların vekilleri teröristlerin cenazelerine omuz vererek ortaya çıktılar. Bu ahlaksız, terbiyesiz adam cenaze namazında bile biri ile konuşurken sırıtıyor. İlk seçimlerde bunlar çok büyük dersi alacaklar" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-biz-terorle-ugrasirken-siz-teroristlerin-tabutu-basinda-agladiniz-3587876

 

9) Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi: “PKK yer değiştirme taktiği yapıyor”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irak-turkmen-cephesi-baskani-salihi-pkk-yer-degistirme-taktigi-yapiyor/2064819

 

10) RTÜK Başkanı Şahin'den Habertürk'e: “Keşke planlı yayınlar, kahraman askerlerimize hakaret edilirken de yapılsaydı”
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012041043340327-rtuk-baskani-sahinden-haberturke-keske-planli-yayinlar-kahraman-askerlerimize-hakaret-edilirken-de/

 

11) Kadir Topbaş koronavirüs nedeniyle yoğun bakıma alındı
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-kadir-topbas-koronavirus-nedeniyle-yogun-bakima-alindi-41679447

· Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek 108 gün sonra evinde

12) Nükleer rektör gövdesi tamam
Türkiye’nin ilk nükleer santralı Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın ilk ünitesinin büyük ölçekli ekipmanlarından olan reaktör gövdesi ve reaktör kapağının üretimi Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından tamamlandı.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/akkuyuda-reaktor-govdesi-tamam-41679322

13) Eski CHP milletvekili, Barış Yarkadaş: "Tarihe not düşmek için yazıyorum: CHP Maltepe İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Umut Karagöz'ün karıştığı cinsel saldırı olayına sessiz kalamam"
Kaftancıoğlu tarafından şov yapmakla suçlanan Yarkadaş, "Canan hanım beni bu işin içine katınca benim de doğal olarak kendisine cevap verme hakkım oldu. Niye? Çünkü ben yavşakça ilişkiyi deşifre ettim. Ortaya çıkarttım, üstüne gittim." iddiasında bulundu.
https://video.haber7.com/video-galeri/176066-yarkadastan-kaftanciogluna-soke-eden-ifadeler-chpde-yavsakca-iliskiyi-desifre-ettim

· Eski CHP Esenler ilçe Başkan Yardımcısı Hüseyin Koç, taciz ve tecavüz skandalını ifşa etti. Durumu parti makamlarına ilettiğini ama gereğinin yapılmadığını belirten Koç, CHP’nin bugünkü yönetenlerinden tiksindiğini ve CHP’den istifa ettiğini bildirdi.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3040973-taciz-skandalinda-yeni-gelisme

14) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP’deki taciz skandalıyla ilgili çağrı
Erdoğan, CHP’de artan taciz ve tecavüz vakalarını görmezden gelen Kılıçdaroğlu’nu eleştirirken kadınlara da çağrı yaptı: “Partisindeki taciz ve tecavüz furyası karşısında sessiz kalan, hatta her hadisenin üzerini örtmeye çalışan, önüne gelene hakaret eden bu zata ve partisine ilk fırsatta unutamayacakları bir ders verin. Sokağa çıkmaya yüzleri kalmasın.”
https://www.yenisafak.com/gundem/bu-adama-dersini-verin-chpdeki-taciz-skandallari-3587938

15) TÜSİAD, bir Yüksek İstişare Konseyi toplantısında daha hukukun üstünlüğü ve demokrasi vurgusu yaptı, güvenlik politikalarının geride kalmasını ve özgürlüklerin genişletilmesini talep etti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/surdurulebilir-buyumenin-sarti-hukukun-ustunlugu-ve-guvenilir-yargi-sistemi-1796063

16) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye kültür ve sanatta prangalarından kurtulmuştur”
"Türk müzik tarihinde Itri'nin yeri neyse Karacaoğlan'ın yeri de orasıdır. Dede Efendi ne kadar hürmete layıksa Aşık Veysel de aynı derecede hürmete layıktır. Hafız Sadettin Kaynak'a nasıl minnettarsak bozkırın tezenesi Neşet Ertaş ustaya da aynı şekilde minnettarız."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-turkiye-kultur-ve-sanatta-prangalarindan-kurtulmustur/2064750#

17) İhraç treni Türkiye-Çin parkurunda uzun bir güzergâh izleyecek
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Taşımacılık AŞ.'den yapılan açıklamaya göre, ilki Kasım 2019'da Çin'den Avrupa'ya ulaşan transit trenin yanı sıra Çin ile Türkiye ve Avrupa hattında başarıyla toplam 10 blok tren işletildi. Bu kez Türkiye'den Çin'e ihraç yükü taşıyan ilk tren, yarın İstanbul'dan hareket edecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yarın saat 14.00'da Marmaray'dan geçmesi planlanan treni Kazlıçeşme İstasyonu'nda uğurlayacak.
https://www.criturk.com/haber/ekonomi/ihrac-treni-turkiye-cin-parkurunda-uzun-bir-guzergah-izleyecek-178570

18) Türkiye'nin Azerbaycan'a silah ihracatı yüzde 600 arttı
Azerbaycan'ın aktif şekilde kullandığı Türk savunma sanayi ürünleri aynı zamanda dünyanın da dikkatini çekti. Dağlık Karabağ'daki savaşın ardından çok sayıda ülke, yerli ve milli imkanlarla üretilen ürünlerini satın almak için Türkiye'nin kapısını çaldı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/turkiyenin-azerbaycana-silah-ihracati-yuzde-600-artti-3587900

19) Bakan Varank: “Filyos Endüstri Bölgesi'ne ihalesiz 2 milyar liralık kamu yatırımı yapılacağı iddiaları tamamen yalandır”
https://www.aa.com.tr/tr/politika/bakan-varank-filyos-endustri-bolgesine-ihalesiz-2-milyar-liralik-kamu-yatirimi-yapilacagi-iddialari-tamamen-yalandir/2064470

20) KKTC'de CTP Genel Başkanı Erhürman hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Tatar'a iade etti
Tatar, "Demek ki parlamentoda siyasi partilerin sayılarına baktığımızda bir sıkıntı olduğunu görmekteyiz. Şu ana kadar bir hükümet kurulmuş olsaydı halkımız memnun olacaktı ancak bütün çabalara rağmen hükümetin kurulamadığını görüyoruz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kktcde-ctp-genel-baskani-erhurman-hukumet-kurma-gorevini-cumhurbaskani-tatara-iade-etti/2064824

21) Suudi Arabistan Katar ile ortak zemin arayışında: “Bu kez BAE izole edilebilir”
https://www.yenisafak.com/dunya/suudi-arabistan-katar-ile-ortak-zemin-arayisinda-bu-kez-bae-izole-edilebilir-3587903

22) Lübnan'dan BM'ye İsrail savaş uçaklarının hava sahalarına yönelik ihlallerini durdurma çağrısı
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202012041043340843-lubnandan-bmye-israil-savas-ucaklarinin-hava-sahalarina-yonelik-ihlallerini-durdurma-cagrisi/

23) Gazprom'un Almanya'ya gaz tedariki için Avusturyalı şirket OMV ile yürüttüğü temasların, Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattına yönelik yaptırımların aşılmasını mümkün kılabileceği ifade edildi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012041043340524-kuzey-akim-2ye-karsi-uygulanan-yaptirimlari-asmanin-yolu-bulundu/

24) İsrail ile Ürdün Dışişleri Bakanları 'gizlice' görüştü
İsrail Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi'nin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için perşembe günü gizlice bir araya geldiği bildirildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-ile-urdun-disisleri-bakanlari-gizlice-gorustu

25) HAMAS: Bahreyn, Filistin'e karşı İsrail'in yanında durmayı seçti
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/hamas-bahreyn-filistin-e-karsi-israil-in-yaninda-durmayi-secti

26) OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini arttırma kararı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ile OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ocak ayı için günlük petrol üretimini 500 bin varil artırma kararı aldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/opec-ulkelerinden-petrol-uretimini-arttirma-karari