Türkiye gündemi haber özetleri - 4 Ağustos 2020 Salı

04.08.2020
HABER ÖZETLERİ

 


1-MSB: Abu Dabi yönetiminin faaliyetlerini 'yapıcı' olarak nitelemek talihsiz ve beyhude bir gayrettir
Milli Savunma Bakanlığının yazılı açıklamasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın 31 Temmuz 2020'de El Cezire televizyonunda yayımlanan mülakatta sorulan sorulara verdiği cevaba ilişkin Bahreyn Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın gerçekleri yansıtmadığı belirtidi.Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Abu Dabi yönetiminin Suriye, Libya, Yemen ve Afrika Boynuzu gibi bölgelerde Birleşmiş Milletler Sözleşmesi başta olmak üzere evrensel kuralları ve ahlaki değerleri çiğneyerek yürüttüğü istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri 'yapıcı' olarak nitelemek ve bunlara verdiğimiz haklı tepkiyi Arap kardeşlerimize yapılmış gibi göstermek talihsiz ve beyhude bir gayrettir. Arap halkı bizim dostumuzdur, kardeşimizdir. Abu Dabi yönetimini ve bu yönetimi destekleyen hükümetleri aklıselime davet ediyoruz. Bahreynli yöneticilere bugün yanında durdukları devlet ve milletlerin yakın tarihte bu bölgede yaptıklarını hatırlatmaktan hicap duyarız. Bölgesel barış, istikrar ve güvenlik darbecilerin değil, hukuk ve meşruiyetin yanında yer alınarak savunulabilir."
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/msb-abu-dabi-yonetiminin-faaliyetlerini-yapici-olarak-nitelemek-talihsiz-ve-beyhude-bir-gayrettir/1930414


2-Diyarbakır annelerinden Övünç: 11 ay oldu buradayım, 11 yıl da geçse buradan gitmeyeceğim
Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren annelerden Solmaz Övünç, oğlu Baran'a kavuşmak için eylemi sürdürdüğünü belirterek, "Oğlumu HDP'den istiyorum. HDP oğlumu nasıl götürmüşse öyle de getirsin." dedi. Evladına kavuşana kadar eyleme devam etmekte kararlı olduğunu ifade eden Övünç, "HDP oğlumu kandırdı. Oğlumun hasretinden yanıyorum. Oğlumun büyüdüğünü görmedim. Onlarda (HDP ve PKK) biraz vicdan, merhamet, Allah korkusu varsa çocuğumu bırakırlar. 11 ay oldu buradayım, 11 yıl da geçse buradan gitmeyeceğim, kararlıyım." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/diyarbakir-annelerinden-ovunc-11-ay-oldu-buradayim-11-yil-da-gecse-buradan-gitmeyecegim/1930221


3-Trump: Karantinalar, Kovid-19'un gelecekte bulaşmasını engellemiyor
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kovid-19'un ülkenin bazı bölgelerinde hala çok yaygın olduğunu ve insanların gardlarını düşürmemesi gerektiğini vurgulayan Trump, "Tüm Amerikalılar şunu bilmeli, sürekli karantina, istediğimiz sonuca ulaşmak için uygulanabilir bir yöntem değil. Bu yöntemin, zararı yararından çok." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-karantinalar-kovid-19un-gelecekte-bulasmasini-engellemiyor/1930591


4-İsrail'den Şam'ın güneyindeki rejim ordusu hedeflerine saldırı
İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrail savaş uçakları ve helikopterlerinin, dün işgal altındaki Golan Tepeleri’nin güneyinde patlayıcı maddelerle saldırı girişimine karşılık olarak Suriye’nin güneyindeki hedeflere saldırdığını duyurdu. Adraee, saldırıda, rejim ordusuna ait komuta merkezleri, askeri üsler, karadan havaya füze rampaları ile gözetleme ve istihbarat noktalarının vurulduğunu belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israilden-samin-guneyindeki-rejim-ordusu-hedeflerine-saldiri/1930576


5-Ukrayna: Rusya'nın Donbas'a sevkiyatı artırma isteği doğrudan silahlı saldırganlık
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Donbas'a silah sevkiyatını artırma isteğinin "doğrudan silahlı saldırganlık" olduğunu açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusuna yönelik siyaseti eleştirildi.
Ukrayna'nın ABD'den askeri yardım alması durumda Rusya'nın Donbas'a silah göndermesi yönünde siyasi açıklamalar yapıldığına değinilen açıklamada, "Ukrayna, uluslararası anlaşmalara uygun şekilde ortaklardan teknik yardım alıyor." ifadeleri kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ukrayna-rusyanin-donbasa-sevkiyati-artirma-istegi-dogrudan-silahli-saldirganlik/1930507


6-Üretim ve tüketim cephesinde 'V' tipi toparlanma gerçekleşti
İstanbul Ticaret Odası'nın "Pandemetre" araştırmasına göre, hem üretim hem de tüketim cephesinde "V" tipi toparlanma ile ekonomik aktivitenin düzeyi bakımından geçen yıl yakalandı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/uretim-ve-tuketim-cephesinde-v-tipi-toparlanma-gerceklesti/1930149


7-Kandil'de ne pazarlığı yaptınız? ABD terörü finanse ediyor
ABD, PKK/PYD üzerinden yeni bir senaryoyu devreye sokuyor. CIA bağlantılı “Delta Crescent Energy” adlı firma Suriye’de PYD ile petrol anlaşması yaptı, ardından bir ABD heyeti Kandil’e gitti. Dışişleri Bakanlığı “ABD’nin terörizmi finanse ettiğini” belirterek petrol anlaşmasına sert tepki gösterdi.
https://www.yenisafak.com/dunya/kandilde-ne-pazarligi-yaptiniz-abd-teroru-finanse-ediyor-3551713


8-Türkiye'den Suriye'deki petrol anlaşmasına sert tepki: Asla kabul edilemez!
Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü PKK/YPG'nin ABD firması ile petrol anlaşması yapmasına ilişkin, "Hiçbir meşru saikle gerekçelendirilemeyecek olan bu tasarruf asla kabul edilemez" dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle;
"PKK/YPG Terör Örgütü Güdümündeki “Suriye Demokratik Güçleri” nin Yaptığı Duyurulan Petrol Anlaşması ) ABD’nin uluslararası hukuku hiçe sayan, Suriye’nin toprak bütünlüğüne, birliğine ve egemenliğine kasteden ve terörizmin finansmanı kapsamına giren bu adıma destek vermesini esefle karşılıyoruz. Hiçbir meşru saikle gerekçelendirilemeyecek olan bu tasarruf asla kabul edilemez"
https://www.yenisafak.com/dunya/turkiyeden-suriyedeki-petrol-anlasmasina-sert-tepki-asla-kabul-edilemez-3551647


9-Anneler PKK’nın kimyasını bozdu: Diyarbakır annelerini izlemesinler diye her şeyi yasakladılar
Dağa kaçırılan çocuklarına kavuşmak için eylem yapan Diyarbakır anneleri, terör örgütü PKK’nın kâbusu oldu. Teslim olan teröristler, televizyon, internet ve gazetenin yasaklandığını, eylem haberlerini takip etmek isteyenlerin hapsedildiklerini veya ağır şekilde cezalandırıldıklarını anlattı.
https://www.yenisafak.com/gundem/teslim-olan-pkklilarin-ifadesinden-haberlerden-etkilenmeyelim-diye-tv-internet-gazete-bize-yasakti-3551716


10- MİT yerel istihbaratı ikiye katladı: MİT gerçekleştirdiği başarılı operasyonlarla teröristlerin kabusu oldu
Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) sınır ötesindeki yerel istihbarat unsurlarının son yıllarda iki kat arttığı öğrenildi. İstihbarat uzmanlarından alınan bilgilere göre MİT’in özellikle son birkaç yılda, terör örgütleri PKK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ’ye yönelik yurtdışı başarılı operasyonlarının sayısındaki artışın en önemli nedenleri arasında yerel istihbarat ağının güçlenmesi gösteriliyor. Terör örgütlerinin üst düzey yöneticilerinin etkisiz hale getirildiği nokta operasyonlar ve terör kamplarından kurtarılan yabancı ülke vatandaşlarıyla ilgili çalışmalarda da MİT’in bölgesel kaynaklarının etkinleşmesinin yanısıra hızlı ve güçlü koordinasyonun da etkili olduğu belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/mit-yerel-istihbarati-ikiye-katladi-mit-gerceklestirdigi-basarili-operasyonlarla-teroristlerin-kabusu-oldu-3551719


11- Roketsan tarafından geliştirilen TEBER-82 Güdüm Kitleri'nin yeni teslimatları yapıldı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Roketsan tarafından geliştirilen TEBER-82 Güdüm Kitlerinin yeni teslimatlarının gerçekleştirildiğini duyurdu.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/03/teber-82-gudum-kitlerinin-yeni-teslimatlari-yapildi


12- MİT operasyonunda gri listedeki Seyithan Acay etkisiz hale getirildi
Son dakika haberine göre: MİT'in 30 Temmuz'da Şırnak/Gabar kırsalında etkisiz hale getirdiği 4 PKK/KCK'lıdan birinin, "gri liste"de aranan Seyithan Acay olduğu belirlendi. Terörist Acay'ın, PKK'ya 2006'da katıldığı, 5 yıl İsrail'de kaldığı, 2018'de sözde Botan Saha/Mava Bölgesi sorumlusu olduğu öğrenildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/08/03/son-dakika-mit-operasyonunda-gri-listeki-seyithan-acay-etkisiz-hale-getirildi


13- Libya'dan BAE'ye sert tepki! "Kanserli hücre..."
Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, Birleşik Arap Emirlikleri'nin bölgedeki tutumuna tepki gösterdi. Dırah, "Arap Baharı ile savaşan BAE, Yemen ve Suriye'de sorunlara neden oldu." dedi. Abu Dabi'nin Mısır'da yaptığı gibi Libya'yı da militarize etmeye çalıştığını ifade eden Dırah, "Arap ülkelerinde yaşanan problemlerde BAE'nin parmağı var. BAE hükümeti, Arapların arasındaki kanserli bir hücre." diye konuştu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/03/libyadan-baeye-sert-tepki-kanserli-hucre


14- O düzenleme ertelendi; olan yine işçiye oldu!
İş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada, üçüncü sırada olan Türkiye’de çalışan sayısı 50’nin altında olan işletmelerde hekim ve uzman çalıştırma zorunluluğu ertelendi. Çalışan sayısı 50’nin altında olan az tehlikeli işletmelerde, işyeri hekimi, sağlık personeli ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünün, salgın gerekçesiyle 31 Aralık 2023 tarihine ertelenmesi 9 milyon çalışanı sağlık ve yaşam güvencesinden mahrum bıraktı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5071487/o-duzenleme-ertelendi-olan-yine-isciye-oldu


15- İsrail Başbakanı Netanyahu'dan skandal sözler
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak etme planının uygulanabilirliğinin hala mümkün olduğunu açıkladı. Haaretz gazetesine göre, partisi Likud’un toplantısında konuşan Netanyahu, hükümetinin Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planına ilişkin, “İlhak planı gündemden kalkmadı ve planın uygulanabilirliği hala mümkün” dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5073096/israil-basbakani-netanyahudan-skandal-sozler


16- Havai fişek fabrikasındaki patlamada 7 işçi hayatını kaybetmişti! Dikkat çeken ifadeler: Fazla ısınıyor, patlayabilir
Hendek'te 7 işçinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin soruşturmada, savcılık bilirkişi heyeti görevlendirerek 38 soruya yanıt aramaya başladı. Dosyada yer alan ifadelerde çalışanlardan Ayfer C.’nin kolilerde ısınma olduğu ve patlayabileceği uyarısı yaptığı anlaşıldı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/havai-fisek-fabrikasindaki-patlamada-7-isci-hayatini-kaybetmisti-dikkat-ceken-ifadeler-fazla-isiniyor-patlayabilir-41578830


17- Bakanlık duyurdu... İkna yoluyla teslim olan terörist sayısı 123'e ulaştı
İçişleri Bakanlığı, Mardin'de bir teröristin daha güvenlik güçlerine teslim olmasıyla sene başından bu yana ikna yoluyla teslim olan terörist sayısının 123'e yükseldiğini bildirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakanlik-duyurdu-ikna-yoluyla-teslim-olan-terorist-sayisi-123e-ulasti-41578776


18- Otel, AVM, şirket ve hastane isimlerine denetim: İngilizce isimler ayıklanacak
Türk Dil Kurumu, tabelalardan şirket isimlerine kadar her alandaki yabancı kelimelerle ilgili kapsamlı rapor hazırladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşülen raporda İngilizce isimlerin ayıklanması ve Türkçenin korunması için yasa çıkarılması önerildi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/otel-avm-sirket-ve-hastane-isimlerine-denetim-ingilizce-isimler-ayiklanacak-41578996


19- İlk yarıdaki açıklar ikincide kapanacak
Sanayiciler, normalleşmenin ardından salgın sırasında yaşadıkları kayıpları ikinci yarıda kapatmak için harekete geçti. İlk altı ayda ağırlıklı olarak iç pazarla ayakta kalan sanayide özellikle temmuz ayı ile birlikte ihracatta toparlanma hızlandı, yurt dışından siparişler arttı. Kimyadan mobilyaya birçok sektör yılsonunda geçen yılın rakamlarını yakalamayı öngörürken, otomotiv gibi bazı sektörler de iç pazarda geçen yılı sollamayı hedefliyor. Ancak üreticiler, ilk yarıdaki açığın kapanması için maliyetleri azaltacak ve istihdamı koruyacak desteklerin devamının elzem olduğunu dile getiriyor. Öte yandan, iş dünyası olası ikinci bir dalganın tüm bu iyimser beklentileri ortadan kaldırabileceğinden büyük endişe duyuyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/ilk-yaridaki-aciklar-ikincide-kapanacak-haberi-476786


20- ABD Hazinesi 947 milyar dolar borçlanacak
ABD Hazine Bakanlığı, temmuz-eylül ve ekim-aralık dönemlerine ilişkin borçlanma tahminlerini açıkladı. Açıklamada, hazinenin temmuz-eylül döneminde 947 milyar dolar borçlanmasının beklendiği kaydedildi. Eylül sonu nakit dengesinin 800 milyar dolar olacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, söz konusu borçlanmanın mayıs ayında duyurulan tahminden 270 milyar dolar fazla olduğu aktarıldı. Açıklamada, hazinenin ekim-aralık döneminde ise 1,22 trilyon dolar borçlanmasının beklendiği ve bu yılın ikinci çeyreğinde ise 2,75 trilyon dolar borçlandığı kaydedildi.
https://www.dunya.com/dunya/abd-hazinesi-947-milyar-dolar-borclanacak-haberi-476791


21- GEKAP'ta beyan ve ödeme süresi doluyor, TÜRMOB'dan erteleme talebi
Poşet ve ambalaj gibi ürünler için getirilen GEKAP'ta beyan ve ödeme süresi bugün dolacak. Kartaloğlu, "Uygulamanın 2020'den sonraya ertelenmesi yerinde olacaktır. Tek kullanımlık ürünlere vergi getirilmesinin pandemiyle mücadeleye olumsuz etkisinin olacağı dikkate alınmalıdır." dedi.
https://www.dunya.com/ekonomi/gekapta-beyan-ve-odeme-suresi-doluyor-turmobdan-erteleme-talebi-haberi-476751

22- Kültür ve Turizm Bakanı: Bu magandalık kimsenin yanına kâr kalmayacak Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanı: Bu magandalık kimsenin yanına kâr kalmayacak
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir'in Çeşme ilçesinde Ukraynalı model Daria Kyryliuk ve beraberindeki grubun darbedildiğine ilişkin, "Turizm bölgesinde asla olmaması gereken ve özellikle de bir kadına yönelik yapılan çirkin saldırıyı kınıyorum" ifadelerini kullandı. Bakan Ersoy, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Cuma gecesi Çeşme'de yaşanan, turizm bölgesinde asla olmaması gereken ve özellikle de bir kadına yönelik yapılan çirkin saldırıyı kınıyorum. Bu kabul edilemez magandalığın kimsenin yanına kâr kalmayacağını hep birlikte göreceğiz" dedi.
https://halktv.com.tr/dunya/kultur-ve-turizm-bakani-bu-magandalik-kimsenin-yanina-kar-kalmayacak-430806h