Türkiye gündemi haber özetleri - 31 Temmuz 2020 Cuma

31 TEMMUZ 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Bakan Akar ve TSK komuta kademesi sınır hattında
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi, Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarındaki birliklerde denetleme ve incelemelerde bulunuyor.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-akar-ve-tsk-komuta-kademesi-sinir-hattinda/1927775

 

2) MİT'ten PKK'ya darbe
Alınan bilgiye göre, MİT, yürüttüğü istihbari faaliyetler neticesinde bugün öğleden sonra Gabar kırsalında terör örgütü PKK/KCK mensubu 4 teröristi etkisiz hale getirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/mitten-pkkya-darbe/1927614

 

3) AKP'li Ünal'dan “Twitter” açıklaması
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, NTV canlı yayınında bazı soruları yanıtladı. Ünal, “Twitter temsilci vermezse, ofis açmazsa kapanır mı?” sorusuna yanıt verdi.Ünal, "Burada bir karar vermek durumundasınız. Gidip Amerikan Kongresi'nde hesap verenler eğer bizimle muhataplık oluşturmak istemiyorlarsa ve sizin yaptığınız yasal düzenlemeleri tanımıyorlarsa dönüp devlete 'Sizinle muhataplık oluşturmak istemiyor bu yapı, sizin yasal düzenlemelerinizi ve siber egemenlik hakkınızı tanımak istemiyor o yüzden onu siz kendi haline bırakın. Siz neden böyle bir düzenleme yapıyorsunuz ki?' diyemezsiniz." ifadesini kullandı.

https://halktv.com.tr/gundem/akpli-unaldan-twitter-aciklamasi-430515h

 

4) Türkiye karşıtı Orta Doğu rejimlerinin Ayasofya hüsranı
Dış politika ve bölgesel konulardaki görüş ayrılıklarından dolayı Türkiye’ye karşı hasmane tutum içerisinde olan Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’dan Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına gelen tepkiler ise eleştirildi.

https://www.aa.com.tr/tr/analiz/turkiye-karsiti-orta-dogu-rejimlerinin-ayasofya-husrani-/1927171


5) İstihbaratın başına geçenlerin yolu Türkiye’den geçti
Son yıllarda Türkiye’de görev yapan diplomatlar ve diğer görevliler ülkelerinin istihbarat servislerinin başına getirililiyor. ABD, İngiltere ve Fransa gibi küresel güçlerin dış istihbarat servislerine yolu Ankara’dan geçen isimlerin atanması dikkat çekiyor. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) ilk kadın başkanı Gina Haspel, Fransa dış istihbarat servisi DGSE’nin başkanlığına atanan Bernard Emie ve son olarak İngiltere’nin romanlara ve filmlere konu olan dış istihbarat servisi MI6’in başına atanan Richard Moore kariyerlerinin önemli bir bölümünü Türkiye’de geçiren isimler istihbarat dünyasının zirvesine oturdu. Bu isimlerin bir diğer ortak noktasıysa akıcı şekilde Türkçe konuşmaları.

https://www.yenisafak.com/gundem/hepsinin-yolu-turkiyeden-gecti-3551315

 

6) Türkiye'deki ilk aşı adayı insanlarda denenmeye başlanacak
ODTÜ, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi üniversitelerden kimya, genetik, biyokimya ve tıp alanlarındn akademisyenlerden oluşan 40 kişilik ekip, hayvan ve bağışıklık hücresi deneylerini tamamladı. Çalışma sonuçlarını içeren dosyalar ve detaylı raporlarla etik kurul onayı için başvurusu yapılan aşı çalışmasında, maymun denemeleri ile eş zamanlı olarak insan denemeleri de yürütülecek.

https://halktv.com.tr/gundem/turkiyedeki-ilk-asi-adayi-insanlarda-denenmeye-baslanacak-430502h

 

7) Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı bir ay uzatıldı

https://www.yenisafak.com/gundem/kisa-calisma-odenegi-ve-isten-cikarma-yasagi-bir-ay-uzatildi-cumhurbaskani-karari-resmi-gazetede-yayimlandi-3551333

 

8) TCMB piyasaya yaklaşık 30 milyar lira verdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 6 Ağustos vadeli repo ihalesi ile piyasaya 29 milyar 999 milyon 999 bin 994 lira verdi. İhaleye 79 milyar 135 milyon liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 8,25 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 8,59 seviyesinde gerçekleşti.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5065232/tcmb-piyasaya-yaklasik-30-milyar-lira-verdi

 

9) Hazine borçlanmaya gidiyor! İşte son rakamlar
Bakanlık, ağustos-ekim dönemine ilişkin iç borçlanma stratejisini açıkladı. Buna göre, Hazine söz konusu dönemde 95,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık, 77,5 milyar liralık iç borçlanma gerçekleştirecek. Bu dönemde dış borçlanma yapılmayacak.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5065687/hazine-borclanmaya-gidiyor-iste-son-rakamlar

 

10) Bakan Albayrak dikkat çeken verileri yorumladı
Bakan Albayrak Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ekonomik Güven Endeksi Haziran ayında 73,5 iken, Temmuz ayında %11,8 oranında artarak 82,2 değerine yükseldi. Yeni normalde adım adım Türkiyenin gücünü bir kere daha birlik ve beraberlik içinde göstereceğiz" dedi.

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-ekonomik-guven-endeksi-aciklandi-41576363

 

11) Yerli otomobilde altyapı hazırlığı: 10 yılda 250 bin şarj istasyonu kurulacak
Türkiye, yerli otomobilin 2022’de banttan inecek olmasının heyecanını yaşarken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da şarj istasyonları için çalışmalarına hız verdi. 2030’da 1 ilâ 2,5 milyon elektrikli aracın yollarda olacağı öngörülüyor. Her 10 araca 1 şarj istasyonu düşecek şekilde yaklaşık 250 bin şarj noktası oluşturulacak.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/yerli-otomobilde-altyapi-hazirligi-10-yilda-250-bin-sarj-istasyonu-kurulacak-3551312

 

12) Türk ve İtalyanlar birçok sektörde birlikte çalışabilir
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Pekcan, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile iki ülke arasında yapılacak Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) toplantısı öncesi video konferans yöntemiyle görüştü. Pekcan, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen bu toplantıda yaptığı konuşmada, İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa'daki önemli ticaret ortaklarından biri ve en büyük 4'üncü ihracat pazarı olduğunu ifade etti.

https://www.dunya.com/ekonomi/turk-ve-italyanlar-bircok-sektorde-birlikte-calisabilir-haberi-476634

 

13) Koronavirüs ABD'yi sallıyor! 1930 Büyük Buhran'dan bu yana en sert daralma yaşandı!
ABD Ticaret Bakanlığı'nın, yılın ikinci çeyreğine ilişkin bugün yayınladığı rapor, Corona pandemisinin etkisiyle ülke ekonomisin 1930 Büyük Buhran'ından bu yana en sert daralmayı yaşadığını gösterdi. Rapora göre yüzde 32,9 oranında daralan ABD ekonomisi, Nisan-Temmuz çeyreğinde tarihinin en sert çeyreklik düşüşünü yaşadı.

https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/07/30/koronavirus-abdyi-salliyor-1930-buyuk-buhrandan-bu-yana-en-sert-daralma-yasandi?paging=3

 

14) ABD, 12 bin askerini Almanya’dan çekiyor
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya’daki 12 askerini çekiyor. 6 bin 400 asker ülkesine geri dönecek, geri kalan 5 bin 600 asker ise Avrupa’nın farklı ülkelerine dağıtılacak.

https://www.hurriyet.com.tr/avrupa/abd-12-bin-askerini-almanyadan-cekiyor-41576642

 

15) Mısır Suriye'ye Esed rejimi safında savaşmak üzere asker gönderdi
Mısır'ın Esed rejimi için savaşmak üzere Suriye'ye yaklaşık 150 asker gönderdiği, askerlerin İran Devrim Muhafızları Ordusu ile diğer İran destekli terörist grupların koordinasyonunda İdlib'in güneyi ve Batı Halep kırsalına yerleştiği öğrenildi.

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-misir-suriyeye-esed-rejimi-safinda-savasmak-uzere-asker-gonderdi-41576666

 

16) "B. Krallık, Çin ile ilişkisini zehirliyor"
Çin'in Birleşik Krallık Elçisi Liu Xiaoming, Birleşik Krallık'ın Huawei'i 5G ağından çıkararak iki ülke arasındaki ilişkileri "zehirlemek" ve "Çin düşmanları ile soğuk savaş mücadelecilerini" takip etmekle suçladı. Birleşik Krallık'ın Çin'in egemenliğine saygı duyması ve Hong Kong'un ilişkilerine karışmaması gerektiğini söyleyen Xiaoming, "Partnerimiz ya da dostumuz olmak istemiyorsanız ve Çin'e düşmanca davranacaksanız Çin ile dost olmanın sağladığı faydalardan yararlanamazsınız." dedi. Çin, geçtiğimiz günlerde Hong Kong ve Londra arasındaki suçlu iade anlaşmasını feshetmiş ve Birleşik Krallık'ı iç işlerine karışmaması konusunda uyarmıştı.

https://www.dunya.com/dunya/b-krallik-cin-ile-iliskisini-zehirliyor-haberi-476651

 

17) ABD’nin dört devi sorguda
ABD’de, piyasa değerleri 5 trilyon doları bulan Amazon, Apple, Facebook ve Google’ın patronları, ilk kez eş zamanlı olarak bir Kongre toplantısında sorguya çekildi. Dört şirket, pazar konumları nedeniyle ağır eleştirilere maruz kaldı. Dört şirketin patronları Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg ve Sundar Pichai, Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu bünyesindeki Antitröst Alt Komisyonu’nda düzenlenen video konferansa katıldı. Dört isim, beş saati aşkın süre boyunca Kongre’nin sorularını yanıtladı.

https://www.yenisafak.com/dunya/dort-dev-sorguda-amazon-apple-facebook-ve-google-kartel-ve-tekel-olmakla-suclaniyor-3551329

 

18) NASA'nın “Rover” uzay mekiği Mars yolculuğuna başladı

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/nasanin-rover-uzay-mekigi-mars-yolculuguna-basladi/1927710

 

19) Avrupa Birliği'nden flaş Kuzey Kore kararı! AB'nin en sert yaptırımları.
Avrupa Birliği (AB), Kuzey Kore'ye nükleer faaliyetleri nedeniyle uyguladığı yaptırımları bir yıl uzattı. AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, 57 kişi ve 9 kuruluşu kapsayan seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeren yaptırımlar bir yıl daha devam edecek.

https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/07/30/avrupa-birliginden-flas-kuzey-kore-karari-abnin-en-sert-yaptirimlari