Türkiye gündemi haber özetleri - 31 Ocak 2021 Pazar

31 OCAK 2021, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 

 

1. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan flaş Yunanistan açıklaması
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin yeniden başlamasına ilişkin, "Hem komşumuz Yunanistan'la ilişkilerimiz hem Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz hem de Ege-Doğu Akdeniz dengeleri açısından önemli bir adımdır" dedi.

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-dan-flas-yunanistan-aciklamasi-h30552.html


2. Gebze'de rüşvet operasyonu! 1 avukat ve 6 polis tutuklandı
Kocaeli'de kalpazanlık suçlamasıyla yargılanan sanıklardan rüşvet verenlerin tutuksuz, vermeyenlerin ise tutuklu yargılandıkları iddiası üzerine yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 1 avukat, 1 komiser ve 5 polis memuru tutuklandı

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/gebze-de-rusvet-operasyonu-1-avukat-ve-6-polis-tutuklandi-h30550.html


3. FETÖ davasında gerekçeli karar açıklandı
FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı karargahındaki eylemlere ilişkin 245 sanık hakkında verilen hükmün gerekçesi açıklandı.

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/feto-davasinda-gerekceli-karar-aciklandi-h30533.html


4. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor: Gündemde kısıtlamalar var
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 1 Şubat Pazartesi günü toplanacak. 'Kısıtlamalar kaldırılacak mı, okullar 15 Şubat'ta online olarak mı, yüz yüze mi başlayacak, kafe ve restoranlar açılacak mı?' gibi bir çok soru yanıt beklerken, gözler bu toplantıya çevrildi.

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/cumhurbaskanligi-kabinesi-toplaniyor-gundemde-kisitlamalar-var-h30532.html


5. Resmi Gazete'de yayımlandı: 8 turizm bölgesi iptal, bir ilde acele kamulaştırma kararı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı "Bazı Alanlarda İlan Edilen Turizm Merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinin İptali, Sınırlarının Yeniden Belirlenmesi ile İsim ve Statülerinin Değiştirilmesine İlişkin Karar" Resmi Gazete'de yayımlandı.

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/resmi-gazete-de-yayimlandi-8-turizm-bolgesi-iptal-bir-ilde-h30506.html


6. Dağlık Karabağ'da Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyete başladı
Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ'da ateşkesin gözlemlenmesi kapsamında kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetlerine başladı.

https://www.dunya.com/gundem/daglik-karabagda-turk-rus-ortak-gozlem-merkezi-faaliyete-basladi-haberi-609118


7. Güneş yatırımlarına destek yüzde 67 düşürüldü
Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim yatırımlarına verilen destekler 1 Temmuz sonrası için düşürüldü ve cent yerine kuruş cinsinden ödeme yapılması kararlaştırıldı. Güneş santrallerine verilen destek yüzde 67, rüzgar santrallerine verilen destek yüzde 40 geriledi.

https://www.dunya.com/ekonomi/gunes-yatirimlarina-destek-yuzde-67-dusuruldu-haberi-609101


8. Son 24 saatte 129 can kaybı, 6 bin 871 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatta 6 bin 871 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı. 129 kişi de hayatını kaybetti.

https://www.dunya.com/gundem/son-24-saatte-129-can-kaybi-6-bin-871-yeni-vaka-haberi-609126


9. Iraklı parlamenter uyardı
Amerikalı askerler Irak’tan çekilmezse, direnişe başvururuz

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991110000459


10. İran aşısı İngiliz koronayı yenmeyi başardı
İmam'ın Fermanını İcra Merkezi’nin korona virüs aşısı üzerinde çalışan araştırma ekibinin Başkanı Hasan Celili, ürettikleri aşı İngiliz koronasını yenmeyi başardığını açıkladı.

https://tr.farsnews.ir/technologyandhealth/news/13991111000909


11. Tel aviv’in Tahran’a yönelik içi boş tehditleri ters sonuç verir
Korsan İsrail’de yayımlanan Yediot Aharonot gazetesi, Tel aviv elebaşılarını Tahran’ı iç boş laflarla tehdit etmeleri konusunda uyardı.

https://tr.farsnews.ir/world/news/13991111000896 


12. ABD nükleer anlaşmaya geri dönme fırsatını kaybetmemeli
İran’ın BM daimi temsilcisi Macid Tahti Revançi, Amerika bir an önce Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP anlaşmasına geri dönmesi gerektiğini belirtti.

https://tr.farsnews.ir/politics/news/13991110000469


13. PKK’ye bağlı grup Saadet Partili başkanın fabrikasını yaktığını açıkladı
İzmir’de, Saadet Partisi Dikili İlçe Başkanı Mustafa İnan'ın sahibi olduğu kuruyemiş fabrikasında çıkan yangını PKK’ye bağlı “HBDH milisleri” üstlendi.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/300120214

 

14. Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin soruşturmada 2 kişi tutuklandı
Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 şüpheliden 2'si tutuklandı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bogazici-universitesi-onunde-kabe-fotografinin-yere-serilmesine-iliskin-sorusturmada-2-kisi-tutuklandi/2128557


15. Bir Bakışta: ABD piyasalarını sarsan GameStop olayı ne anlama geliyor?
ABD borsasında GameStop hisseleri çok hızlı bir şekilde yükseldi. Nedenlerini ve sonrasında yaşanan gelişmeleri Berlin’den Anadolu Ajansı finans muhabiri Bahattin Gönültaş anlattı.

https://www.aa.com.tr/tr/podcast/bir-bakista-abd-piyasalarini-sarsan-gamestop-olayi-ne-anlama-geliyor/2128382


16. BM Libya Destek Misyonu, Libya'nın geçici yönetimi için adayların isimlerini açıkladı
Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), 24 Aralık'ta yapılacak seçimlere kadar Libya'yı yönetecek geçici birlik hükümetinin yönetimine aday olan isimlerin listesini açıkladı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-libya-destek-misyonu-libyanin-gecici-yonetimi-icin-adaylarin-isimlerini-acikladi/2128564


17. Çin'in Müslüman Türk azınlıklarını takibine ilişkin veri tabanı ortaya çıktı
Çin hükümetinin, Sincan bölgesinde yaşayan Müslümanların telefon görüşmeleri, seyahatleri ve akrabalarıyla bir araya gelmeleri dahil tüm hayatlarının anlık takip edildiği ortaya çıktı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cinin-musluman-turk-azinliklarini-takibine-iliskin-veri-tabani-ortaya-cikti/2128465

 

18. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Milletimizin bu çarpık zihniyet ve destekçileriyle arasına set çekeceğine inancım tamdır
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Boğaziçi Üniversitesi önünde Kabe fotoğrafının yere serilmesine ilişkin, "Milletimizin oynanan oyunu görerek, bu çarpık zihniyet ve destekçileriyle arasına kalın bir set çekeceğine inancım tamdır." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-milletimizin-bu-carpik-zihniyet-ve-destekcileriyle-arasina-set-cekecegine-inancim-tamdir/2128446


19. ABD hiç ders almamış: PKK çağırdı Derik’e koştu
Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla terör koridoru projesi çöken ABD hiç ders almamış. ABD, Biden’in başkanlığıyla birlikte Suriye’nin kuzeyinde yeniden PKK’ya desteğini artırdı. Genelkurmay ve Dışişleri’ne terör örgütüne yakın isimler atanırken ABD askeri Derik’te devriye attı. Bir ay içerisinde de terör örgütüne 240 TIR dolusu askeri malzeme gönderildi.

https://www.yenisafak.com/gundem/abd-hic-ders-almamis-pkk-cagirdi-derike-kostu-3596810


20. Misafire ilk dava: Burası dernek değil depo
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu ziyaret eden FETÖ bağlantılı Milliyetçi İmam Hatipliler Derneği üyelerinin adres olarak gösterdiği deponun sahipleri savcılığa gidiyor. İsmini vermek istemeyen firma yetkilileri, “Bizim bu dernekle bir ilgimiz, alakamız yok. Böyle bir derneği daha önce hiç duymadık” dedi. Depo sahipleri FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in özel kalemi Osman Şimşek’in kardeşi Ersin Şimşek’in başkanlığını yaptığı derneğe suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

https://www.yenisafak.com/gundem/o-misafire-ilk-dava-burasi-dernek-degil-depo-3596823


21. CHP'de İnce alarmı: İkinci istifa dalgası gelebilir
CHP’nin HDP ve FETÖ’cülerle ittifakından rahatsız olup önceki gün istifa eden vekiller Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Avni Aksoy ve Özcan Özel’in, İnce’nin kuracağı Memleket Partisi’ne gideceği neredeyse kesinleşti. Partide ise ikinci istifa dalgası endişe var.

https://www.yenisafak.com/gundem/chpde-ince-alarmi-ikinci-istifa-dalgasi-gelebilir-3596817


22. Karabağ'da gözlem başladı
Ermenistan işgalinden kurtarılan Dağlık Karabağ’da ateşkesin gözlemlenmesi için kurulan Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi faaliyetlerine başladı. Ağdam’ın Merzili köyü yakınlarında 4 hektar alana kurulu merkezde insansız hava aracı (İHA) personeli de dahil 60 Türk, 60 da Rus askeri görev yapacak. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, merkezin açılışı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp tebrik etti.

https://www.yenisafak.com/gundem/karabagda-gozlem-basladi-3596814

 

23. ABD'nin hızlı Çin hamleleri
Amerika Birleşk Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın ilk birkaç dış politika hamlesi, çeşitli kesimlerde "iyimserlik" oluşturdu. Benzerini Obama ve Trump dönemlerinde de yaşamıştık: Trump'ın ABD'yi emperyalist olmaktan çıkaracağı ve "milli devlet" yapacağı bile savunulmuştu! Sanırsın emperyalist devletler aynı zamanda milli devlet değil!

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/abd-nin-hizli-cin-hamleleri-186537


24. Çin'in dijital ekonomisinin geleceği
Son yıllarda, büyük veri, bulut bilişim, yapay zekâ, nesnelerin interneti ve 5G gibi dijital teknolojilerin yeni nesli çok hızlı gelişti. Dijital ekonomi, küresel ekonomi ve sosyal gelişme için önemli bir itici güç oldu. Dijital ekonomi, koronavirüs salgınını önlenmesi ve kontrol altına alınmasında ve salgın sırasında ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasında dijital teknolojilerin önemli rolü sayesinde çok daha fazla ivme kazandı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cin-in-dijital-ekonomisinin-gelecegi-186494


25. Biden ekibi Çin karşıtlığı ön yargısını bırakmalı
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bölünmüş dünyanın aklıselime dönmesi ve Covid-19 salgınını kontrol altına alması ve diğer küresel sorunları aşmak için el ele vermesi çağrısında bulundu. Başkan Xi ayrıca, yeni Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimine, eski ABD Başkanı Donald Trump ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun yarattığı çirkin damgalama ve suçlama dönemini sona erdirmesi ve iş birliği ile kazan kazan ortaklığıyla Çin-ABD ilişkilerinde yeni sayfa açılması çağrısı da yaptı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/biden-ekibi-cin-karsitligi-on-yargisini-birakmali-186496


26. İbrahim Kalın: Biden yönetimiyle birlikte ABD ile ilişkilerde yeni fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Biden yönetiminin işbaşına gelmesiyle Türk Amerikan ilişkilerinde yeni imkan ve fırsatların ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bunları hayata geçirmek için mevkidaşlarımızla temaslarımızı kurmaya başladık" dedi.

https://tr.sputniknews.com/turkiye/202101311043697172-ibrahim-kalin-biden-yonetimiyle-birlikte-abd-ile-iliskilerde-yeni-firsatlarin-ortaya-cikacagina/


27. ABD'de siyahi polisin cenazesinin, 'beyazlara ait mezarlığa' gömülmesine izin verilmedi
ABD'nin Louisiana eyaletine bağlı Oberlin kasabasında Oaklin Spring Mezarlığı, siyahi polis şefi yardımcısının cenazesinin sadece beyazlara ait olduğu gerekçesiyle mezarlığa gömülmesine izin vermemesi tartışmalara neden olunca yönetmeliği değiştirmek zorunda kaldı.

https://tr.sputniknews.com/abd/202101311043697182-abdde-siyahi-polisin-cenazesinin-beyazlara-ait-mezarliga-gomulmesine-izin-verilmedi/


28. Dünya çapında radikal hareketler ortaya çıktı
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu hafta Davos'ta yaptığı konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) son olaylara yanıt olarak, diğer Avrupalı liderlerin endişelerinin yansıtan bir şekilde dünyaya sert bir uyarıda bulundu.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/dunya-capinda-radikal-hareketler-ortaya-cikti-186490

 

29. FETÖ’den 4 yıldır aranan öğretmen tutuklandı
Ankara'da, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme suçundan 4 yıldır aranan FETÖ mensubu öğretmen A.Y., jandarma ekiplerince düzenlenen 'Huzur ve Güven' uygulamasında yakalanarak gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan şüpheli tutuklandı.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/fetoden-4-yildir-aranan-ogretmen-tutuklandi-6236539/

 

30. Bakan Akar, Anıtkabir’i görmek isteyen Hira’yı Ankara’ya davet etti
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaşayan, 2 çocuk babası Mehmet Şerif Karahan'ın, Mustafa Kemal Atatürk hayranı olan ve Anıtkabir'i görmek isteyen kızı Hira için yaptığı 'kardan Anıtkabir'in haberi büyük yankı uyandırdı. Yüksekova'da görevli komutanlar da aileyi evinde ziyaret edip, Bakan Akar'ın selamını ileterek, kendilerini Ankara'ya davet ettiğini söyledi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bakan-akar-anitkabiri-gormek-isteyen-hirayi-ankaraya-davet-etti-6235351/


31. 120 yıllık tarihi bina yangında çöktü
Bursa'da tarihi surların arasında bulunan 120 yıllık ahşap bina, çıkan yangında çöktü. Mahallede korku dolu anlar yaşanmasına neden olan yangına müdahale etmek isteyen itfaiye ekipleri hatalı park ve sokakların dar olması nedeniyle zorluk çekerken, tarihi binanın çevresinde bulunan 4 ahşap bina da tahliye edildi, alevler 1 saatlik müdahaleyle söndürüldü. Mahalle sakinlerinden Tevfik Püsküllü, alevlerin ahşap binayı kısa sürede sardığını belirterek, "Yangın bir anda çıktı ve bina ahşap olduğu için de her tarafı 2- 3 dakika içerisinde alev sardı" dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/120-yillik-tarihi-bina-yanginda-coktu-1810180


32. Twitter'dan Süleyman Soylu'nun LGBTİ+'ları hedef alan tweetine engel
Twitter, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun LGBTİ+'lar hakkındaki "sapkın" şeklindeki tweetini, Fransa'da erişime kapattı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/twitterdan-suleyman-soylunun-lgbtilari-hedef-alan-tweetine-engel-1810156 


33. "Saadet Partisi, AKP ve MHP'nin sofrasına meze olmaz"
Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Oğuzhan Asiltürk'ü evinde ziyaret etmesinin kaybetmek üzere olduğu iktidara destek amaçlı zemin arama çabası olduğunu söyledi.

https://halktv.com.tr/saadet-partisi-akp-ve-mhpnin-sofrasina-meze-olmaz-446066h


34. Bilim Kurulu üyesi Özlü'den "zorunlu aşı" açıklaması
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, koronavirüs aşısıyla ilgili, "Zorunlu aşıya taraftar değilim. Ama gönüllülük olarak da olsa Türkiye'de pek çok kişinin aşı yaptıracağına inanıyorum" dedi.

https://halktv.com.tr/bilim-kurulu-uyesi-ozluden-zorunlu-asi-aciklamasi-446024h

 

35. Tarımsal ürünlere üç ayaklı takip
Gıda Komitesi toplantısında ele alınan Erken Uyarı Sistemi, tarımsal ürünlerin üretim, tedarik ve fiyatlandırma adımlarının yakından takip edilmesine imkan sağlıyor. Pek çok ülke tarafından kullanılan sistem ürün arzı, fiyatlandırma ve arz zincirinin izlenmesine yönelik 3 ayaktan oluşuyor.

https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3062886-tarimsal-urunlere-uc-ayakli-takip

 

36. Prof. Dr. Bünyamin Sertoğulları uyardı: Şubat'ta yeni pik yaşanabilir
Covid-19 vaka sayılarında alınan tedbirlerle önemli düşüş ivmesi yakalanmasına rağmen son günlerde yeniden yaşanan hareketlilikle ilgili Prof. Dr. Bünyamin Sertoğullarından uyarı geldi. Sertoğulları artan aile ziyaretleri ve konaklamalı tatil nedeniyle Covid-19 vakalarında şubat ortalarından itibaren yeniden 'pik' yaşanabileceğini belirtti

https://www.haber7.com/guncel/haber/3062796-prof-dr-bunyamin-sertogullari-uyardi-subatta-yeni-pik-yasanabilir

 

37. Milli gurur HGK-82'nin yeni teslimatları yapıldı
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Hava gücümüzün önemli unsuru güdüm kitlerimizin teslimatları sürüyor. Mk-82 güdümsüz genel maksat bombalarına güdüm yeteneğiyle hassas vuruş kabiliyeti kazandıran HGK-82 güdüm kitlerinin yeni teslimatlarını yaptık" dedi.

https://video.haber7.com/video-galeri/179609-milli-gurur-hgk-82nin-yeni-teslimatlari-yapildi

 

38. Can Ataklı'dan canlı yayında skandal çıkış! Tepki yağdı
Programında terör örgütü PYD ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Ataklı, PYD için terör örgütü diyemedi ve terörist demek için elinde belge olmadığını aktardı. Ataklı'nın yaptığı bu açıklamalar sosyal medyada büyük tepki çekti.

https://video.haber7.com/video-galeri/179604-can-ataklidan-canli-yayinda-skandal-cikis-tepki-yagdi