Türkiye gündemi haber özetleri - 31 Ekim 2020 Cumartesi

31 EKİM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1) İzmir’deki depremde can kaybı 25’e yaralı sayısı 804’e yükseldi. Artçı depremler devam ediyor
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-izmirde-korkutan-artci-deprem-41650634

 

2) “Türkiye İzmir için tek yürek”
İzmir'deki depremin ardından yurdun birçok kentinden yaraları sarmak için yardımlar ve ekipler yola çıktı. Sivas AFAD İl Müdürlüğüne bağlı 10 kişilik arama kurtarma ekibi, 2 araçla deprem sonrası gerekli teçhizatla bölgeye sevk edildi.
Öte yandan, İzmir'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında destek illerden biri olarak İstanbul AFAD 26 çalışma grubunu göreve çağırdı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-izmir-icin-tek-yurek/2025286


3) İzmir depreminin ardından uzmanlar yorumladı: “O fay karaya uzanıyor”
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberler-izmir-depreminin-ardindan-uzmanlar-yorumladi-o-fay-karaya-uzaniyor-41650560

4) Kandilli Rasathanesi'nden artçı deprem' açıklaması: “15 gün kadar sürmesi bekleniyor”
https://tr.sputniknews.com/haberler/202010311043125540-kandilli-rasathanesinden-artci-deprem-aciklamasi-15-gun-kadar-surmesi-bekleniyor/

5) Yunanistan'da tsunami meydana geldi
Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerin ardından Yunanistan'ın Samos adasında mini bir tsunami meydana geldi. Depremde iki kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.
https://halktv.com.tr/yunanistanda-tsunami-meydana-geldi-binalar-zarar-gordu-438137h

6) İzmir’de 811 bin kaçak ‘İmar Barışı’yla yasal hale geldi
6.9’luk depremle sarsılan İzmir’de 2018 yılındaki “İmar Barışı”na rekor düzeyde başvuru olmuştu. Toplam 811 bin 453 başvurunun yapıldığı İzmir, nüfusa oranlandığında Türkiye’nin en yüksek kaçak yapı başvurusu yapılan kenti olmuştu.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/izmirde-811-bin-kacak-yapi-imar-barisiyla-yasal-hale-geldi-6105661/


7) Depremin ardından dünyadan Türkiye'ye destek mesajı yağdı

https://www.cnnturk.com/dunya/depremin-ardindan-dunyadan-turkiyeye-destek-mesaji-yagdi


8) Erdoğan'dan Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e teşekkür mesajı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ege Denizi'ndeki depremin ardından telefonla görüştüğü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in sosyal medya paylaşımına yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Sayın Başbakan, şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Türkiye de Yunanistan'a her türlü yardım için hazırdır. Zor zamanlarda iki komşunun dayanışma göstermesi bu hayattaki birçok şeyden daha değerlidir" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/erdogandan-yunanistan-basbakani-micotakise-tesekkur-mesaji/2025377

9) Paşinyan: “Dağlık Karabağ’a Rus barış gücünün yerleştirilmesinden yanayım”
İngiliz gazetesi The Daily Telegraph'a açıklamalarda bulunan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, “Çatışma bölgesine Rus barış gücünün yerleştirilmesinden yanayım. Ama sorun şu ki, Rusya’dan bir barış gücünün çatışma bölgesine yerleştirilmesini, çatışmanın tüm taraflarınca onaylanması gerekiyor” dedi.

https://tr.sputniknews.com/avrupa/202010301043124462-pasinyan-daglik-karabaga-rus-baris-gucunun-yerlestirilmesinden-yanayim/

10) Belçika'dan Karabağ'daki sözde yönetime ziyaret
Dağlık Karabağ’daki uluslararası toplum tarafından tanınmayan Ermeni yönetimi, bölgeye gelen Belçikalı milletvekillerinin Ermeni yönetimi lideri Araik Arutyunyan ile görüştüğünü açıkladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/belcika-dan-karabag-daki-sozde-yonetime-ziyaret

11) Ümit Özdağ da FETÖ’yü, Leyla Zana ve LGBT’yi öven mesajları ortaya çıkan Bahadır Erdem’i eleştirerek, “Türk milliyetçileri, İYİ Parti’yi bu fikirleri savunanlara ‘genel başkan yardımcım’ demek için kurmadılar. İYİ Parti’ye partimizi bırakıp geldik ama davamızı bırakmadık” ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/iyi-partide-eski-tweetli-yeni-tartisma-41650575

12) Muharrem İnce bir yandan “tam bağımsızlık” dedi, diğer yandan HDP ile açık ittifakı savundu
“CHP'nin HDP ile olan ittifakı konusunda neler düşünüyorsunuz?” sorusuna cevap verdi. İnce, “Ben bunlara seviniyor falan değilim. Kahroluyorum. Son seçimlerde büyükşehirlerde HDP'nin desteği olmadı mı? Oldu. Onların desteği olmasaydı alamazdı. Hayatında milletvekili olana kadar CHP'ye oy vermemiş insanlardan CHP'liliği öğrenecek değilim. Her hafta bir şey çıkıyor arkadaş. İttifakları kimle yapıyorsanız mertçe yapacaksınız, milletin gözünün önünde, gizli saklı değil. Son seçimlerde bize HDP'lilerin desteği olmadı mı kardeşim? Bilmiyor muyuz yani? Onların desteği olmasaydı alamazdık büyükşehirleri. CHP yönetimi çıksın teşekkür etsin. Bunda bir sıkıntı yok. Teşekkür etmezsen yarın sıkıntılı olur süreç” ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/muharrem-inceden-hdp-ile-kapali-ittifak-elestirisi-kahroluyorum-2211753

13) HDP Diyarbakır il eş başkanları tutuklandı
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/301020205

14) PKK'lı teröristten HDP itirafı
Terör örgütü PKK/KCK'nın Suriye yapılanması olan PYD/YPG içinde yer alan ve polisin ikna çalışmaları sonucu güvenlik güçlerine teslim olan terörist, ifadesinde örgüte katılmadan önce HDP il binasında kaldığını itiraf etti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/pkk-li-teroristten-hdp-itirafi-222122

15) Libya UUH Başkanı, yeni hükümet kurulana kadar istifa kararını askıya aldığını duyurdu
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/libya-uuh-baskani-yeni-hukumet-kurulana-kadar-istifa-kararini-askiya-aldigini-duyurdu-1787339

16) Fransa İçişleri Bakanı “Fransa'nın, özgürlük ülkesi olduğu için hedefe konulduğunu” iddia etti
Fransa’nın halen terörün önemli hedeflerinden biri olduğunu belirten Darmanin, “Fransa, özgürlükler ülkesi ve istisnai laiklik uygulaması olan bir yer, bu nedenle terörün hedefinde.” ifadesini kullandı. Darmanin, ayrıca Fransa’nın bir dine değil, İslamcı ideolojiye karşı savaşta olduğunu savundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-icisleri-bakani-fransanin-ozgurluk-ulkesi-oldugu-icin-hedefe-konuldugunu-iddia-etti/2025623

17) Fransa Lübnan'da protesto edildi
Başkent Beyrut'un Korneş Mezraa bölgesinde cuma namazı kılan yaklaşık 300 kişilik grup, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı tutumuna tepki olarak Methaf bölgesinde yer alan Fransa'nın Beyrut Büyükelçiliği önüne doğru yürüyüşe geçti.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5655733/fransa-lubnanda-protesto-edildi

18) BM Genel Sekreteri Guterres'ten KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'a kutlama mesajı
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-genel-sekreteri-guterresten-kktc-cumhurbaskani-tatara-kutlama-mesaji/2025490

19) Bütçenin yükü çalışana, kolaylığı sermayeye
Görüşmeleri iki ay sürecek olan bütçede yük yine dar gelirli ve düşük ücretli vatandaşın sırtına yüklenirken, sermaye ise vergi muafiyetleri ve fon aktarımları ile ihya ediliyor.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5656777/butcenin-yuku-calisana-kolayligi-sermayeye


20) Lukaşenko: “Belarus, Rusya'ya asla sırt çevirmeyecek”
https://tr.sputniknews.com/dunya/202010311043125020-lukasenko-belarus-rusyaya-aska-sirt-cevirmeyecek/

 

21) Hindistan Hava Kuvvetleri’nin, Su-30 savaş uçağının donatıldığı BrahMos hipersonik seyir füzesini başarıyla test ettiği belirtildi.
https://tr.sputniknews.com/asya/202010311043125034-hindistandan-basarili-hipersonik-fuze-denemesi/

22) ABD'de rekor vaka sayısı
Amerika Birleşik Devletleri'nde (AB) bir günde 91 bin 248 kişi koronavirüse yakalandı. Bu sayı salgının başından bu yana bir günde tespit edilen en yüksek vaka olarak kayıtlara geçti.
https://halktv.com.tr/abdde-rekor-vaka-sayisi-438156h