Türkiye gündemi haber özetleri - 31 Aralık 2020 Perşembe

31 ARALIK 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) Bakan Koca'dan aşı açıklaması: “Sonuçlar canlı paylaşılacak”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin'den getirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısına ilişkin, "Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak inaktif aşının 28 gün ara ile iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur." ifadelerini kullandı.

https://www.yenisafak.com/koronavirus/bakan-kocadan-asi-aciklamasi-sonuclar-canli-paylasilacak-3592170

· Korona aşısı iddiasını Çin yalanladı
"Çin'in Koronavirüsü aşısının Çin'de kullanılması yasak" iddiasına yalanlama geldi. Çin İstanbul Başkonsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, "Temmuz ayından itibaren Çin'de aşının acil kullanımı başlatılmış durumda, Aralık ayında Çin'de farklı eyaletlerde aşının toplumdaki uygulanması da başlatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

2) Kobani soruşturmasında Demirtaş'ın da aralarında olduğu 108 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin soruşturma kapsamında, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 108 şüpheli hakkında iddianame hazırladı.
https://www.yenisafak.com/gundem/kobani-sorusturmasinda-demirtasin-da-aralarinda-oldugu-108-supheli-hakkinda-iddianame-hazirlandi-3592165

3) Korku dağları sardı: İki gece aynı yerde kalamıyorlar
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2020’de 200’den fazla operasyonda 3 bin 646 teröristin etkisiz hale getirildiğini söyledi

https://www.yenisafak.com/gundem/korku-daglari-sardi-iki-gece-ayni-yerde-kalamiyorlar-3592180

4) ABD'den Çavuşoğlu'nun “ortak çalışalım teklifi geldi” açıklamasıyla ilgili değerlendirme
Konuyla ilgili gazetecilerin sorusuna elektronik posta yoluyla cevap veren üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü ise "Yaptırımların mevcut karşılıklı askeri işbirliği üzerindeki etkisine ilişkin rutin çalışma düzeyinde istişareler var. Ancak bu ortak bir çalışma grubu değil" ifadesini kullandı. Yetkili ayrıca "14 Aralık'ta Pompeo tarafından açıklanan yaptırımların tam olarak uygulanması konusunda mutabıkız" dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/301220207

 

5) ABD'den Orta Doğu'ya bombardıman uçağı çıkarması
ABD, muhtemel bir İran tehdidine karşı 2 "B-52H" tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçağını Orta Doğu'ya gönderdiğini açıkladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-den-orta-dogu-ya-bombardiman-ucagi-cikarmasi

6) Yunanistan'da Türklere ait okulların isimlerinin değiştirilmesine tepki
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/yunanistan-da-turklere-ait-okullarin-isimlerinin-degistirilmesine-tepki

7) Yunan televizyonunda büyük kepazelik
Yunan gazetesi Kathimerini, Türkiye'nin Lozan Antlaşması'nın yenilenmesini istediğini yazdı, Yunan televizyonundaki programda ise Türkiye'ye çirkin benzetmeler yapıldı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3050793-hedef-turkiye-yunan-televizyonunda-buyuk-kepazelik

8) Yemen'de havalimanı patlamasında ölü sayısı 22'ye yükseldi
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yemende-havalimani-patlamasinda-olu-sayisi-22ye-yukseldi-1802624

9) ABD'den bazı AB ürünlerine yeni gümrük vergisi
ABD yönetimi, uzun süredir devam eden Boeing-Airbus anlaşmazlığı nedeniyle, aralarında uçak parçaları, Fransa ve Almanya menşeli alkollü içkilerin olduğu bazı AB ürünlerine yönelik gümrük vergilerini artırdı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/abdden-bazi-ab-urunlerine-yeni-gumruk-vergisi-1802620

10) AB ve Çin yatırım anlaşmasında uzlaştı
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping video konferans yöntemiyle "AB-Çin Liderler Toplantısı" yapıldı.Toplantı sonrası varılan anlaşma duyuruldu. Müzakereleri 2014 yılında başlayan AB-Çin yatırım anlaşması ile AB yatırımcılarının Çin piyasalarına daha fazla erişebilmesi amaçlanıyor. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için yasal metnin hazırlanması, tercüme edilmesi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-ve-cin-yatirim-anlasmasinda-uzlasti/2093800

11) CHP’de İnce ekibine tasfiye
CHP’de yeni yılda partileşmeye hazırlanan Muharrem İnce’ye yakın isimler tasfiye kıskacında. CHP’li Muharrem İnce yeni yılda parti kurmaya hazırlanırken, CHP yönetimi de ona yakın isimlerin tasfiyesi için düğmeye bastı.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3051109-chpde-ince-tasfiye

12) Yargıda reform yılı
Adalet Bakanlığı, 2021 yılında hak ve özgürlüklere ilişkin önemli bir yol haritası olacak “İnsan Hakları Eylem Planı”nı açıklayacak
https://www.yenisafak.com/gundem/yargida-reform-yili-3592177

 

13) Bakan Dönmez, Türkiye'nin yeni enerji üssünü açıkladı
Enerji Bakanı Fatih Dönmez Fatih’in keşfettiği 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin Filyos’tan karaya çıkarak ana şebekeye bağlanacağını açıkladı.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3050957-bakan-donmez-turkiyenin-yeni-enerji-ussunu-acikladi

14) Lojistik, 2021'de fırsat sunacak
Türk lojistik sektörü, yeni yıla umutlu giriyor. Pandemiyle birlikte Türkiye’nin tedarikte öne çıkması sektörde yeni fırsatlar yaratacak, yatırımlar hızlanacak. TTT Global Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, “Destek sağlanırsa Türkiye dünyanın en önemli lojistik üslerden biri olabilir” diyor..

https://www.dunya.com/sektorler/lojistik/lojistik-2021de-firsat-sunacak-haberi-605567

15) 5A uydusu pazartesi gecesi fırlatılıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5A uydusunun pazartesiyi salıya bağlayan gece uzaya fırlatılacağını açıkladı.

https://www.dunya.com/sektorler/teknoloji/5a-uydusu-pazartesi-gecesi-firlatiliyor-haberi-605544


16) Bakan Elvan'ın öncülüğünde “ekonomi ve reform” toplantısı
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Değerli bakanlarımızla ekonominin genel görünümünü ve önümüzdeki dönemin reform gündemini değerlendirdiğimiz bir toplantı gerçekleştirdik" açıklamasında bulundu.
https://www.dunya.com/ekonomi/bakan-elvanin-onculugunde-ekonomi-ve-reform-toplantisi-haberi-605541

17) Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ülkesinin bu yıl IŞİD’i tamamen ortadan kaldırdığını, 2021'de ülkedeki güvenlik durumunun daha iyi olacağını belirtti.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/kazimi-2020-yilinda-isid-in-kokunu-kazidik