Türkiye gündemi haber özetleri - 30 Temmuz 2020 Perşembe

30 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 


1) Akar: “Barış’tan yanayız ama hakkımızı mutlaka kullanacağız”
Barış içinde, iyi komşuluk ilişkileri içinde hakça bölüşüm ve paylaşımla buradaki hayatı herkesin güven, huzur, refah içinde yaşamasından yanayız. Fakat diğer taraftan da hiçbir oldubittiye izin vermeyeceğimizi, burada Türkiye'nin içinde olmayan çözümlerin de hiçbir zaman yaşama şansının olmadığını da belirtmek zorundayım. Doğu Akdeniz'de hem KKTC'nin hakkı olan ruhsat sahalarında hem de Türkiye'nin kendi deniz yetki alanlarında oradaki kaynaklardan istifade etmek için gerekli araştırma incelemeleri yapmak, onlardan istifade etmek için çalışmaları sürdürmek bizim hakkımızdır ve bu hakkımızı da mutlaka kullanacağız, kullanıyoruz. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın"
https://www.ulusal.com.tr/gundem/akar-bu-konuda-kararli-oldugumuzu-defalarca-soyledik-h266055.html

2) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'dan Türkiye ve Azerbaycan ortak askeri tatbikat mesajı
Türk ve Azerbaycan hava ve kara kuvvetleri tarafından Azerbaycan'da geniş kapsamlı ortak askeri tatbikat icra edilmeye başlandığını kaydeden Oktay, "Kardeş Azerbaycan ile her zaman ve her koşulda birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Tüm imkanlarımızla kardeşlerimizin yanındayız." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-yardimcisi-oktaydan-turkiye-ve-azerbaycan-ortak-askeri-tatbikat-mesaji/1926700

3) PKK’yı “Yıldırım” çarptı: Mehmetçik hainlerin inlerine giriyor
Temmuz’dan itibaren Cudi, Cilo ve Ağrı Dağı’nda terör örgütü PKK’ya büyük darbe indiren güvenlik güçleri, şimdi de Tunceli’de ‘Yıldırım-4 Munzur-Kutu’ operasyonu başlattı. Operasyonda jandarma ve polis özel harekat timlerinden oluşan bin 6 personel görev yapıyor. Yıldırım operasyonlarında 8 terörist etkisiz hale getirildi. 24 mağara imha edildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/pkkyi-yildirim-carpti-mehmetcik-hainlerin-inlerine-giriyor-3551228

 

4) CHP'li Erdem: “Kürt sorununu özerklikle çözeceğiz”
CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin ajansı Rudaw'a konuştu. Türkiye'de Kürt sorununu CHP'nin çözebileceğini iddia eden Erdem, Kılıçdaroğlu'nun ‘Avrupa Yerel Yönetim Özerklik' sözüne atıfta bulunarak, "Sorunun çözümünde kritik adımlardan biri olacak" dedi.
https://www.yenisafak.com/gundem/chpli-erdem-kurt-sorununu-ozerklikle-cozecegiz-3551131


5) AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal'dan sosyal medya düzenlemesi açıklaması
Ünal, ''Sosyal medya düzenlemesi sosyal medyayı kapatmak ya da yasak getirmek amacı içermiyor. tam tersine bu alanda bir düzenleme ve 55 milyon vatandaşımız sosyal ağlarda kullanıcı durumda. Dolayısıyla sosyal ağlarda kullanıcı olan vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin korunması ve burada var olan dezenformasyonun önüne geçilmesini amaçlayan bir düzenleme.'' dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-ak-parti-genel-baskan-yardimcisi-unaldan-sosyal-medya-duzenlemesi-aciklamasi-41575550

6) Kamu yazışmalarında yeni dönem! Whatsapp devri sona eriyor
Kamu personellerini yakından ilgilendiren yeni bir karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kamu yazışmalarında yeni dönem başlıyor. Resmi Gazete'de geçen yıl yayımlanan Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nce hazırlanan rehber ile kamuda yerli ve milli ürün kullanımı teşvik edilerek kritik bilgi ve veri güvenliği risklerinin ortadan kaldırılması ve azaltılması hedefleniyor.
https://www.sabah.com.tr/memurlar/haberler/2020/07/29/son-dakika-kamu-yazismalarinda-yeni-donem-whatsapp-devri-sona-eriyor

7) O ülke tehdit etti! ''İstanbul Sözleşmesi'nden çekilirseniz...''
Fransa'nın Avrupa Birliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Clément Beaune, Inter Radyosuna verdiği mülakatta, Varşova'nın sözleşmeden çekilmesinin, AB bütçesindeki yeni mekanizmalar sayesinde Polonya'nın "bütçesini vurulabileceğini" söyledi. Bakan Beaune, "Böylesi bir durumda bunun mali sonuçları olacak." ifadesini kullandı. Avrupa Birliği de İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini duyuran Polonya'ya tepki göstermişti.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5063202/o-ulke-tehdit-etti-istanbul-sozlesmesinden-cekilirseniz

 

8) HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik’in tecavüz ettiği iddie edilen D.K, Meclis Komisyonuna ifade verdi: "Görüştüğüm HDP'li kadınlar bana 'Şu sıralarda kayyum ile uğraşıyoruz. Kaybedecek bir milletvekilimiz bile yok' dedi”
https://www.ahaber.com.tr/gundem/2020/07/30/hdpli-tuma-celikin-tecavuz-ettigi-kadin-konustu

 

9) Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya’nın müze olduğu 86 yıl için “fetret devri” dedi.
Ayasofya’nın ibadete açılması nedeniyle Müslüman dini liderlere mektup gönderen Erbaş şöyle dedi: “Hamdolsun bugün Ayasofya’nın fetreti sona ermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetiyle artık Allah’a secde edilecek bir mekâna dönüştürülmüştür. İnşallah Ayasofya’nın dirilişi, Mescid-i Aksa’nın da özgürlüğe kavuşmasının habercisi olacaktır. Onun bu dirilişi, inşallah, mazlum ve mahzun müminler için geleceğe dair bir ümit kaynağı; adalet, merhamet ve ahlak temelinde yükselen medeniyetimizin yeniden yükselişinin de ilk işareti olacaktır.” Kaynak: Erbaş bu kez 'Fetret'e benzetti.
https://halktv.com.tr/gundem/erbas-bu-kez-fetrete-benzetti-430488h

10) İyi Parti'de toplu istifa
İyi Parti'de istifalar art arda geldi. İYİ Parti Isparta İl Başkanı Fazlı Özgür Tandoğan, il yönetim kurulu üyeleri, il genel meclisi üyeleri, Isparta İlçe Belediye Meclis üyeleri, 7 ilçe başkanı ve yönetimleriyle partideki tüm görevlerinden istifa ettiklerini söyledi. Tandoğan, "Yaklaşık 500 üye, partideki görevinden ve bu üyelerden bazıları ise partiden de istifa etti." dedi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/iyi-parti-de-toplu-istifa-2-h266059.html

11) Türkiye'ye bir ambargo daha
Suudi Arabistan'da Türk ürünlerine karşı başlatılan sessiz ambargonun ardından bu kez Fas'tan önemli bir adım geldi. Fas, Türkiye'den ithal ettiği tekstil ürünlerine karşı ağır oranda bir vergi kararı aldı. Fas hükümetinin aldığı, parlamento tarafından onaylanan 2020 Finansman Yasası'nın içinde yer alan uygulamayla Fas Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gümrük ve Dolaylı Vergiler İdaresi, yeni gümrük vergisi oranını yüzde 36 olarak açıklandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5061029/turkiyeye-bir-ambargo-daha

 

12) Ankara'da kamu hastanelerinde yer kalmadı iddiası Kaynak: Ankara'da kamu hastanelerinde yer kalmadı iddiası
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Koronavirüs vaka sayısının en yüksek olduğu illerden olan Ankara'daki kamu hastanelerinde yoğun bakımda boş yatak kalmadığını iddia etti.

https://halktv.com.tr/gundem/ankarada-kamu-hastanelerinde-yer-kalmadi-iddiasi-430446h

13) Mahkeme ayete atıf yaparak karar verdi
Üsküdar'da bir kilisenin haçını sökerek yere atan kişiye mahkeme 1 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Kararın gerekçesinde ayete atıf yapılması dikkat çekti.

https://halktv.com.tr/ozel-haber/laik-hukuk-devletinde-ayet-referansli-karar-430475h

 

14) Fed politika faizini sabit tuttu
ABD Merkez Bankasından (Fed), yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtilerek, bankanın bu zorlu dönemde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçlarını kullanmakta, böylece maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini desteklemekte kararlı olduğu ifade edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/fed-politika-faizini-sabit-tuttu/1926620

15) Merkez Bankası PPK özetinde “Temkinli para politikası” vurgusu yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımladı. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patikayla uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğine işaret edilen özette, "Bu çerçevede, parasal duruş, ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir." denildi.
https://www.sabah.com.tr/apara/haberler/2020/07/29/merkez-bankasi-ppk-ozetinde-temkinli-para-politikasi-vurgusu-yapti

16) İhracata haziran dopingi
Türkiye İstatik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.7 artarak 13 milyar 462 milyon dolar olurken, ithalatı yüzde 8.3 artışla 16 milyar 308 milyon dolar oldu. Aynı dönemde dış ticaret açığı yüzde 17 azalarak, 2 milyar 846 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı haziran 2019’da yüzde 77.2 iken, bu yılın haziran ayında yüzde 82.6’ya yükseldi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/ihracata-haziran-dopingi-41576092

17) Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın üçüncü enflasyon raporuna ilişkin sunum yapıyor. TCMB yılsonu enflasyon tahminini 1,5 puan yükselterek yüzde 8,9'a çıkardı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5060817/merkez-bankasi-yil-sonu-enflasyon-tahminini-acikladi

18) Bakan Soylu: 4 milyar 600 milyon TL tasarruf sağlandı
Bakan Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kimlik Paylaşım Sistemi ile son 3 yılda; Nüfus Kayıt Örneği, Yerleşim Belgesi, Ölüm Mirasçı Belgesi gibi belgelerin 2007 kurum ve özel kuruluşla paylaşılması sonucu; 12 milyar kağıt, 350 milyar dakika tasarruf ile 4 milyar 600 milyon TL tasarruf sağlandı" ifadelerine yer verdi.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5063217/bakan-soylu-4-milyar-600-milyon-tl-tasarruf-saglandi

19) Husiler BAE destekli bir taburun saflarına katıldığını duyurdu
Husilerin Siyasi Büro Üyesi Muhammed el-Buhayti, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) Genel Sekreterliği üyeleriyle (Husileri destekleyen bir grup) birlikte Batı Sahili Cephesi Tabur Komutanı Fevvaz Muhammed el-Kali'yi kabul ettiğini belirtti. Buhayti, Kali'nin, tabur içindeki tüm askeri unsurlarla birlikte "vatan saflarına" döndüğünü kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/husiler-bae-destekli-bir-taburun-saflarina-katildigini-duyurdu/1926841

20) Kanadalı 68 milletvekilinden İsrail karşıtı kampanyaya destek
CJPME’nin internet sitesi ile sosyal medya sayfalarından yapılan paylaşımlarda, şu ana kadar Kanada Federal Parlamentosu’ndan 68 milletvekilinin, hazırlanan ortak metne imza koydukları duyuruldu. Kanada parlamentosundaki milletvekillerini, İsrail’in planlarına karşı açık duruşa çağıran CJPME, milletvekillerinden bu konuda Trudeau hükümetine de baskı yapmalarını da istedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kanadali-68-milletvekilinden-israil-karsiti-kampanyaya-destek/1926812