Türkiye gündemi haber özetleri - 30 Mart 2021 Salı

30 Mart 2021, Salı
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı, yerine Mustafa Duman atandı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/merkez-bankasi-baskan-yardimcisi-murat-cetinkaya-gorevden-alindi-yerine-mustafa-duman-atandi/2192102

 

2-Siyasi Partiler Kanunu’nda seçim barajı düşüyor: Yüzde 7’de uzlaşma tamam
AK Parti ve MHP’nin ayrı ayrı çalıştığı Siyasi Partiler Kanunu değişikliğine ilişkin metinler karşılıklı gözden geçirilip tek bir taslakta birleştirilecek. Halen yüzde 10 olarak uygulanan seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi yönünde ittifak ortaklarının prensipte son karara vardığı belirtiliyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/siyasi-partiler-kanununda-secim-baraji-dusuyor-yuzde-7de-uzlasma-tamam-3615946

 

3-AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Türkiye ile aktif şekilde çalışmaya devam etmeliyiz
AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB Liderler Zirvesi'nde Türkiye ile ortak çıkar alanlarında çalışma kararı çıktığını hatırlatarak, "Bunu sürekli kılmak için Türkiye ile aktif şekilde çalışmaya devam etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-yuksek-temsilcisi-borrell-turkiye-ile-aktif-sekilde-calismaya-devam-etmeliyiz/2192015

 

4-DHKP/C'nin sözde Türkiye ve memur sorumluları yakalandı
Terör örgütü DHKP/C'nin sözde Türkiye sorumlusu Yasemin Karadağ ile sözde memur sorumlusu Yeter Gönül Aydın, İstanbul'da düzenlenen operasyonda yakalandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/dhkp-cnin-sozde-turkiye-ve-memur-sorumlulari-yakalandi/2192159


 

5-Uyuşturucu trafiğini yönetiyordu: Kandil’de öldürüldü
MİT ve TSK’nın Irak’ın kuzeyindeki Kandil’de düzenlediği operasyonda PKK/KCK’nın sözde gümrük koordinasyonu sorumlusu Ömer Aydın öldürüldü. ‘Renas Aydın’ kod adlı teröristin PKK’ya 1999’da katıldığı, terör örgütünün Irak-İran sınırındaki insan ve silah kaçakçılığı ile uyuşturucu trafiğini yönettiği öğrenildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/uyusturucu-trafigini-yonetiyordu-kandilde-olduruldu-3615940

 

6-MGK toplanıyor
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 2021’in ikinci toplantısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında bugün yapacak. Yunanistan ile Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunları ele almak için yeniden başlatılan istikşafi görüşmeler toplantının önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/mgk-toplaniyor-3615947

 


7-Savunmadan atak gelecek
TİM Başkanı İsmail Gülle, birçok sektör için büyük bir fırsat döneminin arifesinde olduklarını vurguladı. Gelecek 15 yılda ihracatın büyük bir ivmeyle artmasını öngördüklerini belirten Gülle, bu sürede en yüksek artışın yüzde 425 ile savunma ve havacılık sanayisinde olmasını beklediklerini söyledi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/savunmadan-atak-gelecek-3615943

 

8-Tevhid dergisinden HDP'li Gergerlioğlu'na ziyaret
IŞİD'le ilişkilendirilen ve geçen ay 'silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan 12 yıl altı ay hapis cezası alan 'Ebu Hanzala' kod adlı Halis Bayancuk'un başyazarı olduğu Tevhid dergisininden bir heyet, milletvekilliği düşürülen HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu ziyaret etti.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202103291044145825-tevhid-dergisinden-hdpli-gergerliogluna-ziyaret

 


9-HDP kapatmaya karşı yeni önlemler alıyor
Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, hazırlanan iddianameye ilişkin ilk inceleme raporunu görüşecek ve davanın kabul edilip edilmediğine karar verecek. AYM’deki kritik görüşme öncesinde toplanan HDP Parti Meclisi (PM) partide kalma, yeni partiye geçiş ve bağımsız adaylarla seçime katılma seçeneklerini ele aldı.
https://halktv.com.tr/gundem/hdp-kapatmaya-karsi-yeni-onlemler-aliyor-452291h

 

10-Kılıçdaroğlu, kurmaylarına 'sonbaharda seçime hazırlanın' talimatı verdi
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Edinilen bilgilere göre kurmayları ile birlikte olası erken seçimi değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Sonbahar ya da kışa doğru seçim bekliyorum, olacak gibi” yorumunu yaptı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kilicdaroglu-kurmaylarina-sonbaharda-secime-hazirlanin-talimati-verdi-1824182

 

11-Çin’den markalara uyarı: Siyasete karışmayın
Çin’de faliyet gösteren ancak Batı’nın Uygur yaptırımlarına “Sincan’dan pamuk almayacağız” diyerek destek çıkan markalar, Çinli tüketiciler tarafından sosyal medyada yerden yere vurulurken, Çinli yetkililer de markalara “siyasete karışmayın” uyarısı yaptı
https://www.dunya.com/dunya/cinden-markalara-uyari-siyasete-karismayin-haberi-616159 

 

12-Russia Today: Anlaşma ABD için büyük hezimettir
İngiliz gazeteci yazar Tom Fuddy, Russia Today’da yayımladığı makalesinde İran ve Çin arasında imzalanan yeni stratejik işbirliği belgesini değerlendirdi.
https://tr.farsnews.ir/world/news/14000109000532

 

13-Epözdemir: Ulusal düşünceye sahip Kürtler bir çatı altında toplanmalı
Türkiye’de erken seçim söylentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Epözdemir, “Türkiye’de bir erken seçim olabileceğini düşünmüyorum. Partimiz çalışmaların yüzde 50 oranında tamamladı. 6 ay içinde eksikliklerimizi tamamlayıp Kürtler için milli bir adres oluşturmak istiyoruz. Kürt seçmenlerin yönünü Kürtler için statü talebinde bulunan bir adrese çevirmek istiyoruz ki seçimlerde ulusalcı bir partiye oy versinler” dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/2903202115