Türkiye gündemi haber özetleri - 30 Ekim 2020 Cuma

30 EKİM 2020, CUMA

HABER ÖZETLERİ

 


1) Putin’den tarihi adım: Türkiye’yi görüşmelere davet etti, “reyonlar Azerbaycan’a verilsin” dedi.
“Karabağ görüşmelerinde Türkiye dahil birçok ülke yer almalı” diyen Putin, Rusya’nın mevcut duruma ilişkin açık bir yaklaşıma sahip olduğunu söyleyerek, “Karabağ’da belirli bir rejimin sağlanmasıyla 5 artı 2 bölgenin Azerbaycan’a verilmesini konuşmak bizim yaklaşımımızdır. Uzun süreli çözüm için iki tarafa da uygun olan bir çıkar dengesi sağlanmalı.” ifadelerini kullandı.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/son-dakika-putinden-karabag-ve-turkiye-aciklamasi-6342223

2) Azerbaycan kritik kent olan Suşa’ya çok yaklaştı
Dağlık Karabağ'ın sözde lideri Araik Arutyunyan verdi: “Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin birlikleri, Şuşa'nın 5 km yakınında.”
https://twitter.com/MehmetPerincek/status/1321853866934181888?s=20

3) Peskov’dan Hz. Muhammed’e saygızlığa yanıt: "Rusya'nın kısmen Müslüman bir ülke olduğunu unutmayalım. Bizim ülkemizde böyle bir yayın (Charlie Hebdo) asla yayınlanamaz"
https://www.haberler.com/rusya-dan-charlie-hebdo-aciklamasi-bizim-ulkemizde-13700427-haberi/

4) Macron Fransa’daki saldırıyla ilgili mesaj verdi
Fransa'nın Nice kentinde ikisi kadın olmak üzere üç kişiyi katleden saldırganın kimliği belli oldu. Saldırgan 21 yaşındaki Tunuslu mülteci Brahim Aioussaoi. Aioussaoi’nin göçmen teknesiyle ülkesinden ayrıldığı ve 20 Eylül’de İtalya’nın Lampedusa Adası’na ulaşarak ilk kez Avrupa’ya adım attığı öğrenildi. Macron, “Değerlerimiz, özgürlük anlayışımız ve ülkemizdeki inanç özgürlüğümüz yüzünden saldırıya uğradık. Asla teslim olmayacağız. Başta kiliseler olmak üzere tüm ibadethaneleri koruyacak konuma geleceğiz” ifadelerini kullandı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/nicede-yasanan-dehsette-yeni-detaylar-fransayi-kana-bulayan-saldirgan-tunuslu-multeci-cikti-6104119/

 

5) Fransa’daki saldırıya Türkiye’den tepkiler
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Fransa'nın Nice kentinde Notre Dame Kilisesi'nde düzenlenen saldırıya ilişkin, "Şiddet ve terör, hele ki bir ibadethanede gerçekleşiyorsa, hiçbir dini ya da ahlaki normla bağdaşmaz." ifadesini kullandı.
- Diyanet İşleri Başkanı Erbaş “İslam, insanın dinini, canını, aklını, neslini ve malını koruma altına almıştır” dedi.
- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Terörün ve aşırıcılığın her türüne karşı kararlılıkla mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

6) Fransa, Avignon'daki “aşırı sağ” motifli saldırı girişimini, terör saldırısı olarak soruşturmayacak
Hükümet ve polis yetkilileri, Nice kentindeki Notre Dame Kilisesi'nde düzenlenen, 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı "terör saldırısı" olarak nitelendirirken, Avignon'da Kuzey Afrika kökenli genç bir esnafa silah doğrultan aşırı sağcı kişinin girişimini bu kapsama almadı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-avignondaki-asiri-sag-motifli-saldiri-girisimini-teror-saldirisi-olarak-sorusturmayacak/2024014

7) İslam düşmanı ırkçı Wilders müslümanlara ve Erdoğan'a yine nefret kustu
Daha önce ırkçı ve islam düşmanı çıkışlarıyla gündeme gelen Geert Wilders, şimdi de Hz. Muhammed’e dil uzattı. Wilders, haddini iyice aşarak, "Muhammed'e hayır, Erdoğan'a hayır, teröre hayır" ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/29/islam-dusmani-irkci-wilders-muslumanlara-ve-erdogana-yine-nefret-kustu

 

8) Fransa’da radikal İslamı yaymakla suçlanan Sihamedi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sığınma istedi
https://tr.sputniknews.com/avrupa/202010301043120168-fransada-radikal-islami-yaymakla-suclanan-sihamedi-cumhurbaskani-erdogandan-siginma-istedi/


9) Almanya’dan “FETÖ’cüleri koruyoruz” itirafı
Sol Partili milletvekillerinin geçen yılki soru önergesine cevap veren Alman Hükümeti, “Nitekim Almanya tarafından, Türkiye'den gelen taleplere rağmen hiçbir şekilde karşılıklı adli yardım (adli tebligatların verilmesi, tanıkların sorgulanması veya delillerin teslim edilmesi) yapılmamıştır…” ifadesini kullandı. Yanıtta Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) de “takip edilmesi gereken kurum” olarak gösterildi. İmamların FETÖ hakkında bilgi topladığı öne sürüldü.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/berlinden-itiraf-fetoye-karsi-bir-sey-yapmadik-6104009/


10) Kanada’nın ambargosuna milli yanıt: TEI’nin yerli üretim uçak motoru
Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Twitter hesabından, TEI tarafından geliştirilen yerli üretim uçak motoruna ilişkin videolu paylaşımda bulundu. Bayraktar, "TEI'nin geliştirdiği milli tasarım, yerli üretim uçak motoru. Dünyada bu sınıfta açık ara en yüksek performans değerlerine sahip uçak motoru. Nasıl derseniz; test ettik, kıyasladık... AKINCI ve Bayraktar TB3'e güç verecek! Atı alan..." ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202010301043119857-baykar-teknik-muduru-selcuk-bayraktardan-yerli-ucak-motoru-paylasimi/

11) Carrefour’dan Türkiye’ye boykot!
Fransa'nın uluslararası market zinciri Carrefour, Suudi Arabistan’da boykot skandalına imza attı. Boykot gerekçesiyle hiçbir Türk malı alıp satmadığına dair tweet atan Carrefour Saudi, İslam düşmanlığı yapan Fransız Cumhurbaşkanı Macron'un safında yer alarak kirli ittifakını gözler önüne serdi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/carrefourdan-turkiyeye-boykot-3572933

 

12) Türk-Katar ortak tatbikatı “NASR-2020'' başarıyla icra edildi
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/turk-katar-ortak-tatbikati-nasr-2020-basariyla-icra-edildi

 

13) Libya Savunma Bakanı, Hafter temsilcilerinin diyalog görüşmelerine katılmasına tepki gösterdi
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-savunma-bakani-hafter-temsilcilerinin-diyalog-gorusmelerine-katilmasina-tepki-gosterdi/2024048

14) CIA’nın “Uygur elemanları” Kılıçdaroğlu’ndan memnun
ABD’nin Çin Halk Cumhuriyeti’ni karıştırmak için kullandığı Washington’daki Uygur dernekleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Uygurlarla ilgili yaptığı konuşmalardan dolayı teşekkürlerini iletti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-nin-elemanlari-kilicdaroglu-ndan-memnun-222021

 

15) Kılıçdaroğlu'ndan erken seçim vurgusu: “Milletten korkmamak lazım”
https://halktv.com.tr/kilicdaroglundan-erken-secim-vurgusu-milletten-korkmamak-lazim-438010h

 

16) Kılıçdaroğlu’nun sürdürdüğü çanta polemiğinde yeni bilgi: “Emine Erdoğan çakma çantalar kullanıyor”
Hürriyet’ten Hande Fırat, “Fırat, "Kaynaklarımdan bu konuda edindiğim bilgiler, sıfır atık projesine öncülük eden Emine Erdoğan’ın bu hassasiyetini çanta başta olmak üzere aksesuvarlarında da sürdürdüğünü gösteriyor. Daha çok yerli malını tercih ediyor. Orijinalin yerine çakma yani imitasyonlarını alıyor." ifadelerini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/hande-firat/son-bayrami-41649509

17) Ümit Özdağ disipline verildi, İsmail Koncuk Genel Merkeze tepki gösterdi
Koncuk, Twitter hesabından “Dava adamlarına, kurucularımıza kara liste, bu arkadaşlara divan üyeliği! Soru şu: bu arkadaşı İYİ Partiye kim getirdi? Kim allayıp, pullayıp sundu? Operasyon mu arıyorsunuz? İşte size operasyon! Böyle zihniyete sahip kişilerle nereye gitmeyi umut ediyordunuz?” ifadelerini kullandı.
https://twitter.com/ikoncuk/status/1321904479713845249?s=20

18) Buğra Kavuncu’nun şaibeli ortaklıkları
FETÖ’cü olmadığını iddia eden İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, FETÖ’den tutuklanan eski MİT mensubu Enver Altaylı’nın kardeşleri ile ortak çıktı. İmamoğlu’nun koordinatörü Arpacıoğlu da aynı şirkette yer aldı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/30/iste-feto-birlikteliginin-belgesi-bugra-kavuncunun-saibeli-ortakliklari

19) Karadeniz’de yol haritası netleşmeye başladı: Sekiz yılda 40 gaz kuyusu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’deki doğalgaz arama çalışmaları kapsamında 30 ila 40 arasında sondaj kuyusu açmayı planladıklarını belirterek, “7-8 yıllık bir iş planından bahsediyoruz. Planımız 2028’e kadar oradaki işlerin tamamını bitirmek” dedi.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/karadenizde-yol-haritasi-netlesmeye-basladi-sekiz-yilda-40-gaz-kuyusu-6342494

20) Kur artışı fiyatlara güçlü yansıyor
Merkez Bankası, dolar ve Euro kurlarında yaşanan büyük artışın çarşı, pazar fiyatlarına da ‘güçlü bir şekilde’ yansıtıldığını teknik çalışmayla açıkladı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/kur-artisi-fiyatlara-guclu-yansiyor-6104054/

21) ABD kıtalararası balistik füze test etti
ABD Hava Kuvvetleri Küresel Taaruz Komutanlığı, nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası balistik füze 'Minuteman III'ün dün gece denendiğini bildirdi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-den-kitalararasi-balistik-fuze-testi-1

22) Rusya: “ABD, Avrupa’da füze krizini kışkırtıyor”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Avrupa’ya hipersonik silah yerleştirme olasılığının kıtada füze krizini kışkırtabileceğini belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010301043119739-rusya-abd-avrupada-fuze-krizini-kiskirtiyor/

23) Zaharova, Orban'a Macaristan'ın 2. Dünya Savaşı sırasında işlediği suçları hatırlattı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Macaristan Başbakanı Orban’ın Budapeşte'deki Sabadsag Meydanı'nda yaptığı konuşmada, Macaristan'ın başkentinin kurtuluşu sırasında ölen 80 bin Kızıl Ordu askerinin anısına dikilen anıtı ‘Sovyet işgalinin anıtı’ olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010301043119585-zaharova-orbana-macaristanin-2-dunya-savasi-sirasinda-isledigi-suclari-hatirlatti/


24) Zaharova: “Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği açıklamaları saçmalık”
https://tr.sputniknews.com/us-elections-2020/202010291043119074-zaharova-rusyanin-abd-secimlerine-mudahale-ettigi-aciklamalari-sacmalik/

 

25) İran ile petrokimya ticareti yapan 8 şirkete ABD'den yaptırım
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/iran-ile-petrokimya-ticareti-yapan-8-sirkete-abd-den-yaptirim

26) Trump arayı kapatıyor
ABD’deki seçimlerin kaderini, her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve “salıncak eyalet” olarak nitelendirilen eyaletler belirleyecek. Bu eyaletlerde yakın zamana kadar Donald Trump ile Joe Biden arasında, Biden lehine olan fark hızla kapanıyor. Trump’ın seçim çalışmalarını yoğunlaştırmasının ardından Florida gibi kritik eyaletlerde fark Trump lehine değişti ya da azalmaya başladı.
https://www.yenisafak.com/dunya/trump-arayi-kapatiyor-3572940