Türkiye gündemi haber özetleri - 30 Aralık 2020 Çarşamba

30 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Koronavirüs aşısı Çin’den Türkiye'ye geldi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3050694-koronavirus-asisi-turkiyeye-geldi-bakan-kocadan-aciklama

 

2) Bakan Koca'dan “aşı tedarikinde aracı firma kullanıldı” iddialarına yalanlama!
https://www.haber7.com/guncel/haber/3050687-bakan-kocadan-asi-tedarikinde-araci-firma-kullanildi-iddialarina-yalanlama

3) Rusya ile Kovid-19 aşısının ortak üretimi için anlaşma imzalandı
Bakan Çavuşoğlu, Lavrov ile görüşmesi sonrasında Rusya'nın Türkiye'ye ortak aşı üretimi için teklifte bulunması üzerine anlaşma imzalandığını belirtti. ABD yaptırımının Türkiye'nin egemenlik haklarına saldırı olduğunu belirterek "Rusya ile ilişkilerimizin sorgulaması yerine 'nasıl sağlıklı ilişki yürütebilir' bunu odaklanmaları gerekir." dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/disisleri-bakani-cavusoglu-rusya-ile-kovid-19-asisinin-ortak-uretimi-icin-anlasma-imzalandi-3591914

4) Askerlerimiz ortak merkez için Azerbaycan'da!
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ortak Merkez'de görev yapacak personelin Azerbaycan'a gittiğini açıkladı. Akar, ''Ortak Merkez'in inşasının bitmesi ve faaliyete geçmesinin ardından bir general, 35 subayımız derhal göreve başlayacak'' ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3050574-bakan-akardan-son-dakika-aciklamasi-bir-general-35-subay-azerbaycanda


5) Çavuşoğlu: “Libya'da Türk askerine en ufak saldırıda karşılık veririz”
Lavrov ile ortak açıklamalarda bulunan bakan Çavuşoğlu Libya çözüm için her şeyin yapıldığını ve nihayetinde masaya otur otur olduğunu hatırlatarak biz oraya Türkiye'nin çıkarları için değil kazan kazan ile ilişkilerimizi ilerletmek için gittik Fakat Hafter’in bu konuda adım atmadığını görüyoruz bize yönelik tehdit olursa da gereğini yaparız şeklinde açıklamada bulundu.
https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-cavusoglu-libyada-turk-askerine-en-ufak-saldirida-karsilik-veririz-3591922


6) Katar'dan Türkiye açıklaması: “Devam edeceğiz”
Katar Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Türkiye’nin yatırımcıları cezbeden tüm bileşenlere sahip olduğunu belirterek, gayrimenkul, inşaat, turizm, tekstil, gıda, tarım, hayvancılık, sanayi, sağlık sektöründe yatırıma devam edeceklerini açıkladı. Büyükelçi Al Şafi, Katar Yatırım Otoritesi’nin dünya çapındaki yatırımlarının 400 milyar dolardan fazla olduğuna dikkat çekti.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3050392-katardan-turkiye-aciklamasi-devam-edecegiz

7) ‘’AİHM’in kararını tıpış tıpış uygulayacaksınız’’
Demirtaş’ın AİHM kararını değerlendiren Kılıçdaroğlu Türiye’nin yargı reformunu gerçekleştirmesi için önce AİHM kararını tanıması gerektiğini söyledi. ‘’Ben AİHM kararına uygulamam diyorsun, bunun faturası Türkiye'nin önüne gelecek.Tıpış tıpış uygulanacak Bu karar başka seçenekleri yok.’’ dedi
https://www.criturk.com/haber/gundem/aihm-in-kararini-tipis-tipis-uygulayacaksiniz-182181

8) Babacan HDP’ye kalkan oldu: “Türkiye kayyumlar ülkesi oldu”
Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Belediyelere teker teker kayyum atanıyor. Şimdi bir kanun çıkardılar derneklere de kayyum atamanın yolunu açtılar. Utanmasalar bir kanun daha çıkarıp siyasi partilere de bari kayyum atayalım da bitirelim şu muhalefeti diyecekler. Utanmasalar bunu da yapacaklar” diye konuştu.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/291220204

9) Diyarbakırlı anne Demirtaş'a özgürlük isteyenlere haykırdı
Diyarbakır HDP İl Binası önünde evlat nöbeti tutan bir anne Selahattin Demirtaş için özgürlük istenmesine karşı ‘’Benim Ceylanımın özgürlüğü nerede?’’ diye tepki gösterdi. Bakan Soylu bu haykırışı sosyal medyada paylaştı.
https://www.yenisafak.com/gundem/demirtasa-ozgurluk-isteyenlere-benim-ceylanimin-ozgurlugu-nerede-diye-haykirdi-bakan-soylu-o-anlari-paylasti-3592013


10) AYM'den Kavala'ya “hak ihlali yok” kararı
Siyasi ve askeri casusluk dan dolayı tutuklanan Osman Kavala tutuklanması hakkında bireysel başvurusundan hak ihlali olmadığı yönünde karar alındı. AYM'nin aldığı karar ile Kavala tutuklu yargılanmaya devam edecek.
https://www.yenisafak.com/gundem/hak-ihlali-yok-aymden-kavalaya-sok-3592003

11) İngiltere 'Karabağ'da Türk SİHA'larını görünce harekete geçti.
İngiltere ordusunun, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da Ermenistan'a karşı kazandığı zaferin ardından yeni bir silahlı insansız hava (SİHA) programı başlatmasının beklendiği belirtildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3050660-ingiltere-karabag-sonrasi-turk-sihalarina-hayran-kaldi-program-baslatacaklar

12) Irak hükümeti, Mısır'a yıllık 12 milyon varil petrol sevkiyatını öngören anlaşmanın 2021 için yenilenmesini onayladı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/irak-misir-la-petrol-anlasmasini-yeniledi

13) Türk gözlem noktasını taşınırken saldırı: 3 Rus askeri yaralandı!
Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Sıtnik, İdlib bölgesinde Rus askeri polisine ait bir zırhlı piyade aracının uğradığı saldırıda 3 askerin hafif yaralandığını açıkladı. Sıtnik, salı günü İdlib’in Trumba yerleşimi yakınlarında “Türk gözlem noktasının tahliyesinin güvenliğinin sağlandığı sırada” meydana geldiğini belirterek, "Rus askeri polisine ait BTR-82A zırhlı aracı, Türkiye destekli silahlı oluşumların kontrolündeki bölgeden güdümlü tanksavar füze sistemleriyle ateşe altına alındı" ifadelerini kullandı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/idlib-de-3-rus-asker-militanlarin-saldirisinda-yaralandi

14) SSB Başkanı Demir'den üniversitelere işbirliği daveti
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Demir, sanayi ve üniversitenin çok yakın bir temas ve ilişki içinde olması gerektiğini belirterek, "Sizlere bu açık davetimizdir. Dilerseniz bunu bir organize ve sistematik şekilde yapalım." dedi.
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3050568-ssb-baskani-demirden-acik-davet-sistematik-sekilde-yapalim

15) SSB açıkladı: Sözleşme imzalandı!
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında, “Türk Tipi Hücumbot Tasarım Sözleşmesi” imzalandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3050643-ssb-acikladi-sozlesme-imzalandi-turkiyeye-bir-mujde-daha

16) KDP’nin Diyarbakır’daki binasına giden polis, partinin resmi kuruluşunun gerçekleşmediği gerekçesiyle tabelasının indirilmesi istedi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/291220202


17) İmamoğlu Olay TV’ye ortak olmak istemiş
“Sayın Cavit Çağlar tanıdığım birisi. Ona da söyledim ortaklık bu kadar dillendiriliyorsa, iyi olacaksa ben ortak olayım dedim. Ben ortak olsam kapanmazdı herhalde… Ben ortak olmadım. Herhangi bir maddi desteğimiz olmadı. Bir medya kuruluşu kurarsam bunu söylerim.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekrem-imamoglundan-cumhurbaskanligi-adayligi-aciklamasi-1802330

18) Ethem Sancak TOGG'dan istifa etti
Türkiye'nin Otomobili Girişimi Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ'nin yönetim kurulu üyeliğinden istifa eden Sancak'ın yerine BMC İcra Kurulu Başkanı Bülent Denkdemir'in seçilmesine karar verildi.
https://otomobil.haber7.com/otomobil/haber/3050573-ethem-sancak-toggdan-istifa-etti

19) Barajların seviyesi geçen yıl gibi: “Su sorunu olmaz!”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yüreklere su serpti ve şu bilgileri verdi: “İçme suyu maksatlı barajlar yüzde 32,4, sulama maksatlılar yüzde 31,2, enerji maksatlılar yüzde 35,4 doluluğa sahip. Oranlar geçen yılkilerle aynı. Baraj dolulukları yeterli seviyede ve ihtiyacı karşılamada sıkıntı bulunmamakta.”
https://www.haber7.com/guncel/haber/3050707-barajlarin-seviyesi-gecen-yil-gibi-su-sorunu-olmaz

20) Aile hekimleri: “Aile sağlığı merkezleri bu aşı yükünü kaldıramaz”
Aile Hekimleri Federasyonu’nun (AHEF) Covid-19 aşısı ile ilgili 1599 aile hekimiyle yaptığı araştırmaya göre, aile hekimlerinin yüzde 87’si, Aile Sağlığı Merkezleri’nin (ASM) mevcut iş yükü ile böyle büyük bir aşı yükünü üstlenmesinin mümkün olmadığını söyledi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/aile-hekimleri-aile-sagligi-merkezleri-bu-asi-yukunu-kaldiramaz-1802341

21) Zarif, ABD'yi “şüpheli ve şeytanca” adımlar atmakla suçladı.
Zarif, "Bölgedeki her türlü muhtemel maceracılıktan Washington yönetimi sorumludur." dedi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/zarif-abd-yi-supheli-ve-seytanca-adimlar-atmakla-sucladi

22) İsrail ile Fas arasında ilk ekonomik anlaşma imzalandı
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-ile-fas-arasinda-ilk-ekonomik-anlasma-imzalandi-1


23) Fransa’dan önemli karar
Paris’te farklı dinlere mensup öğrencilerin, dini sembollerini taşımalarına izin veren tek okulun kapatılması kararlaştırıldı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3050710-fransa-yapacagini-yapti-son-kaleyi-de-yiktilar


24) Çin ile dev anlaşmaya yeşil ışık
ABD Başkanı Trump’ın Çin ile ilgili baskısından kurtulan Avrupa Birliği, Pekin ile dev bir ticari anlaşmaya gidiyor. Birlik üyesi 27 ülkenin büyükelçisi AB-Çin Kapsamlı Yatırım Anlaşmasının ayrıntılarını müzakere ederek onay verdi. Tarafların hafta sonuna kadar imzayı atması bekleniyor.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3050701-cin-ile-dev-anlasmaya-yesil-isik

25) ABD, Afrika’da Counter-Drone Mikrodalga Sistemini test etti
ABD Hava Kuvvetleri’nde görev alan bilim adamlarından Richard Joseph, Hava Kuvvetleri’nin Afrika’da “gerçek dünya ortamında”, Taktiksel Yüksek Güçlü Mikrodalga Operasyonel Yanıtlayıcı (THOR) olarak adlandırdıkları ve Droneları etkisiz hale getiren mikrodalga teknolojisini test ettiklerini açıkladı.