Türkiye gündemi haber özetleri - 3 Mayıs 2021 Pazartesi

3 MAYIS 2021, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) YPG/PKK'lı teröristler tecavüz ettikleri 17 yaşındaki kızı canlı bomba olmaya zorladı
Suriye’de YPG/PKK'lı teröristler tecavüz ettikleri 17 yaşındaki kızı, aldıkları video kayıtlarını yakınlarına göstermekle tehdit ederek canlı bomba olmaya zorladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ypg-pkkli-teroristler-tecavuz-ettikleri-17-yasindaki-kizi-canli-bomba-olmaya-zorladi/2227093

 

2) Sağlık Bakanı Koca'dan sosyal medyada yer alan ölüm raporuna ilişkin açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir hasta yakınının sosyal medya hesabından paylaştığı ölüm raporuna ilişkin, "İddia edildiği gibi hasta Kovid olduğu halde değilmiş gibi bir kayıt yoktur." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/saglik-bakani-kocadan-sosyal-medyada-yer-alan-olum-raporuna-iliskin-aciklama/2227608

 

3) İran lideri Hamaney, Zarif'i 'ABD'nin sözlerini tekrarlamakla' suçladı
İran lideri Hamaney, Dışişleri Bakanı Zarif'in sızdırılan ses kaydında kullandığı ifadelerini eleştirerek, "İnsan bu sözleri duyunca üzülüyor. Bu sözlerin bazıları düşmanlarımızın konuşmalarının tekrarıdır. Bunlar ABD'nin sözlerinin tekrarıdır" dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/iran-lideri-hamaney-zarifi-abdnin-sozlerini-tekrarlamakla-sucladi/2227437

 

4) Yaralı ülke Afganistan: ​Ya işgal ya iç savaş
ABD, 20 yıl önce işgal ettiği Afganistan’dan 11 Eylül 2021’de tamamen çekilecek. Yabancı istilası ve iç savaşın eksik olmadığı Afganistan’ı neyin beklediği ise belirsiz. Asya ile Ortadoğu arasında stratejik bir konumda yer alan Afganistan, tarih boyunca sürekli olarak büyük devletlerin saldırılarına maruz kaldı.
https://www.yenisafak.com/dunya/yarali-ulke-afganistan-ya-isgal-ya-ic-savas-3621403

 

5) Gara yolu kesildi ​
Irak’ın kuzeyinde Pençe Yıldırım harekatlarında 10 gün geride kaldı. Mehmetçik, Avaşin-Basyan’da yeni üsler kurarken, Gara güzergahı için de geçiş noktası olan bölgede tampon oluşturacak. Böylece PKK’lı teröristler için Gara yolu tamamen kapanacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/gara-yolu-kesildi-3621411

 

6) Avrupa basını Biden’ın 100 gününü değerlendirdi
ABD Başkanı Biden’ın 100 günlük performansı Avrupa basını tarafından masaya yatırıldı. ABD liderinin asgari ücrete dönük zammı yetersiz bulunurken, Alman basını Biden’ı Trump’a oranla daha dürüst buldu.
https://www.criturk.com/avrupa-basini-bidenin-100-gununu-degerlendirdi/

 

7) Rus senatör: İngiltere'nin 'Rusya'nın propagandasına’ karşı koyma planları ciddiye alınmamalı
Rus Senatör Vladimir Cabarov, G7’nin uzun zamandır hiçbir kararı kendi başına vermeyen hareketsiz bir kuruluşa dönüştüğünü, bu nedenle İngiliz yetkililerin G7'ye ‘Rusya'nın dezenformasyon yayma çabalarına’ karşı koyma önerisinin ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202105031044408993-rus-senator-ingilterenin-rusyanin-propagandasina-karsi-koyma-planlari-ciddiye-alinmamali/

 

8) ABD Dışişleri Bakanı ile Çekya Başbakanı, Rusya’nın ‘ölümcül’ eylemlerini görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’in Çekya Başbakanı Babiş ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın eylemlerinin ele alındığı ve ABD'nin Çek tarafıyla dayanışma içinde olduğunun ifade edildiği bildirildi.
https://tr.sputniknews.com/abd/202105031044408983-abd-disisleri-bakani-ile-cekya-basbakani-rusyanin-olumcul-eylemlerini-gorustu/

 

9) İran lideri Hamaney, Zarif'i "ABD'nin sözlerini tekrarlamakla" suçladı
İran lideri Ali Hamaney, Zarif'in sızdırılan ses kaydında kullandığı ifadelerini eleştirerek, "Bunlar ABD'nin sözlerinin tekrarıdır." dedi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3095534-iran-lideri-hamaney-zarifi-abdnin-sozlerini-tekrarlamakla-sucladi

 

10) Hamas’tan Ramallah’ın seçimleri erteleme kararına tepki
Heniye, seçim süreci hakkında alınan karar için gösterilen gerekçeler asla ikna edici olmadığını, bu sürecin sonuna kadar sürdürülmesini umduklarını, ama umdukları gerçekleşmediğini belirtti.
https://tr.farsnews.ir/islam/news/14000211000803

 

11) SMO Rojava’da yakaladığı çoğu Kürt 103 kişiyi Türkiye’ye teslim etti
İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Mustafa Vefa, SMO tarafından Rojava’da yakalanan 103 savaşçı ve sivilin Türkiye’ye teslim edildiğini ve Suriye vatandaşı oldukları halde bu kişilerin Türkiye’deki mevzuatlara göre yargılandıklarını söyledi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/020520217