Türkiye gündemi haber özetleri - 3 Ağustos 2020 Pazartesi

3 Ağustos 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 

 

1-Korsan anlaşma: ABD’li şirket petrol için PKK ile anlaştı
ABD, terör örgütü PKK’ya desteğini bu kez korsan bir petrol anlaşması üzerinden veriyor. Amerikan Delta Crescent Energy, PKK’yla işgal ettiği gasp bölgelerdeki petrolü çıkarıp satmak için anlaştı. Korsan anlaşmayı Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham duyurdu. Buna göre şirketin ilk etapta çıkaracağı günlük 20 bin varil petrol 2 mobil rafineride işlenecek. PKK elebaşları, “özerk yönetimi tanımayla eşdeğer” diyerek anlaşmadan siyasi anlam çıkardı.
https://www.yenisafak.com/dunya/abd-teror-orgutu-pkkya-destegini-bu-kez-korsan-bir-petrol-anlasmasi-uzerinden-veriyor-3551623


2-AK Parti İstanbul Milletvekili Canan Kalsın: İstanbul Sözleşmesi yüzde yüz yerli
Canan Kalsın, ‘’İstanbul Sözleşmesi ile Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndan önceki kanun, fail fiili işleyene kadar önleyici ve koruyucu bir tedbir içermiyordu. Yararlanmak için yaralanmanız, zarar görmeniz ya da ne yazık ki ölmeniz gerekiyordu. Bu sözleşme yüzde 100 Türk bir sözleşmedir. Amacı kuvvetliye karşı kuvvetsizi korumaktır.” Dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/istiklal-caddesi-ve-macka-parkinda-bayram-yogunlugu-41578587


3-Azerbaycan Akdeniz Kalkanı’nda: İki kardeş ülke güç birliğini Doğu Akdeniz’e de yansıtmaya hazırlanıyor
TurAz Kartalı ve kara tatbikatıyla müşterek harekât mesajı veren Türkiye ile Azerbaycan, gövde gösterisini donanmalarıyla Doğu Akdeniz’e taşıyacak. Azerbaycan, Türkiye’nin öncülüğünde icra edilen Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na katılmaya hazırlanıyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/turkiye-ve-azerbaycan-guc-birligini-dogu-akdenize-de-yansitmaya-hazirlaniyor-3551625


4-Avrupa Türkiye ile çatışmaz: Erdoğan'ın kıstırılmış veya güçsüz olduğunu düşünmek yanlıştır
Yunanistan’da ana muhalefetteki Syrzia Partisi döneminde Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı olarak görev yapan Apostolakis, “Erdoğan’ın kıstırılmış veya güçsüz olduğunu düşünmek yanlıştır. Çünkü Türkiye, tüm jeopolitik platformlara katılmakta ve ciddi bir aktör olarak görülmektedir.” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/avrupa-turkiye-ile-catismaz-erdoganin-kistirilmis-veya-gucsuz-oldugunu-dusunmek-yanlistir-3551626

 

5-Fransız Le Monde gazetesi: Erdoğan Sevr'den intikamını alıyor
Le Monde gazetesinin "Yüzyıl sonra Erdoğan'ın Sevr Antlaşması'ndan intikamı" başlıklı haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın Kuzey Afrika ve Akdeniz'de stratejik oyunu değiştirebilmek için unutulmaz bir anlaşmayı imzalayacakları görkemli ve tarih yüklü bir yere ihtiyaç duydukları belirtildi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransiz-le-monde-gazetesi-erdogan-sevrden-intikamini-aliyor/1929763

 

6-İran'dan çok konuşulacak Ayasofya açıklaması! ABD'ye Ayasofya Camii tepkisi...
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin müze statüsünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılarak yeniden camiye dönüştürülmesinin "çok önemli bir iş" olduğunu belirtti. Ayasofya'nın Türkiye'nin en önemli camilerinden biri olduğunu belirten Velayeti, "Türkiye halkını bu önemli İslami başarıdan dolayı kutluyoruz." dedi. Velayeti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararından sonra ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin tekrar müzeye dönüştürülmesine yönelik çağrısına ilişkin, "Pompeo'nun başka bir emri var mı?" diye konuştu.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/02/irandan-cok-konusulacak-ayasofya-aciklamasi-abdye-ayasofya-camii-tepkisi?paging=2


7-Yeni parti kuracak mı? Muharrem İnce'den ilginç cevap!
İnce’nin partisinin ismini 15 Eylül’de Hakkari’de açıklayacağı iddia edilmişti. Sessizliğini bozan Muharrem İnce, bugün Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: ‘’Bu süreçte bir gazeteye, haber ajansına konuşmadım, açıklama yapmadım. Memleket için doğru olduğuna inandığım bir karar aldığımda kararımı açıklarım. Herkese iyi bayramlar.’’
https://www.milligazete.com.tr/haber/5070672/yeni-parti-kuracak-mi-muharrem-inceden-ilginc-cevap


8-Diyarbakır annelerinden Küçükdağ: Evladımız ne zaman gelirse o zaman bayram yaşarız
Bingöl, şöyle konuştu:"Evladımı HDP'den almadan gitmeyeceğim. Bunlar (HDP, PKK) 40 yıldır Kürtlerin kanı üzerinde rant peşinde. Kürtlerin çocuklarını dağa kaçırıyorlar. 40 yıldır Kürtlere sadece eziyet veriyorlar. 12 bayramdır çocuğumu görmüyorum. Çocuklarımızı bunlardan almadan buradan gitmeyeceğiz. Çocuklarımızı bunlara bırakmayacağız.
https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/diyarbakir-annelerinden-kucukdag-evladimiz-ne-zaman-gelirse-o-zaman-bayram-yasariz/1929468


9-Türkiye Avrupa otomotiv pazarında 6. sıraya yükseldi
Türkiye, bu yılın ilk yarısında 2019'un aynı dönemine göre yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde Avrupa'da otomotiv satışlarını artıran tek ülke olurken, en fazla otomobil ve hafif ticari araç satan 6. ülke konumuna da yükseldi
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turkiye-avrupa-otomotiv-pazarinda-6-siraya-yukseldi-/1929398


10-Trump'tan Boston Maratonu saldırganına verilen 'idam cezası'nın uygulanması talebi
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Federal Temyiz Mahkemesinin, Cohar Tsarnayev'e verilen idam cezasını iptal etme kararına Twitter'dan tepki gösterdi. Boston Maratonu saldırısının 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika tarihindeki "en kötü terör saldırısı" olduğunu vurgulayan Trump, "Boston bombacısı Cohar Tsarnayev kadar idam cezasını hak eden çok az kişi vardır." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trumptan-boston-maratonu-saldirganina-verilen-idam-cezasinin-uygulanmasi-talebi-/1929860


11-Pakdemirli'den İzmir, Uşak, Denizli ve Bursa'daki orman yangınlarına ilişkin açıklama
Bakan Pakdemirli açıklamasında, "Uşak Banaz, Uşak Banaz - Hasanbey Köyü, İzmir Menderes - Görece, İzmir Bornova Sarnıç Köyü, Denizli Çal, Bursa Nilüfer Başköy yangınları ekiplerimizin yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmalarına başlanmıştır." ifadelerine yer verdi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/pakdemirliden-izmir-usak-denizli-ve-bursadaki-orman-yanginlarina-iliskin-aciklama/1929825


12-Emri vereni bulacağız: Rusya-Belarus arasında gerilim büyüyor
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yakalanan 33 Rusya vatandaşının ‘farklı amaçlar’ için ülkede bulunduğunu öne sürerek 200 kişilik bir grubun parçası olduğunu söyledi. Lukaşenko, Wagner militanı olduğu öne sürülen kişilere emir veren asıl kişileri tespit edeceklerini belirtti.
https://www.yenisafak.com/dunya/emri-vereni-bulacagiz-rusya-belarus-arasinda-gerilim-buyuyor-3551621


13-İşgalci İsrail savaş uçakları Gazze'yi vurdu
Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinin tarım bölgesi el-Karara, İsrail savaş uçakları tarafından roketle vuruldu. Söz konusu saldırı, İsrail ordusunun, pazar akşamı Gazze'den bir roket mermisinin Gazze sınırına paralel bir bölgeye fırlatıldığını ve "Demir Kubbe" hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü açıklamasının ardından düzenlendi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/02/isgalci-israil-savas-ucaklari-gazzeyi-vurdu


14-Bakan Varank: Bilişim Vadisi, otomotiv sektörü için cazibe merkezi oldu
Türkiye’nin Otomobili’nin teknoloji üssünün Bilişim Vadisi’nde olduğunu hatırlatan Bakan Varank, "Ön gösterim araçlarını tanıttığımız aralık ayından bu yana vadiye olan firma başvurularında yüzde 50’lik bir artış görülüyor. Yerleşik firma sayısı 79’dan 112’ye çıktı. Otomotiv sektörüne hizmet veren uluslararası teknoloji şirketleri için burası bir cazibe merkezi olmaya başladı. Otomotiv Endüstrisinde önemli bir konuma sahip EDAG, vadide yerini aldı. Yine uluslararası şirketlerden FEV ile sözleşme imzalandı" açıklamasında bulundu
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/bakan-varank-bilisim-vadisi-otomotiv-sektoru-icin-cazibe-merkezi-oldu-41578256


15-Maraş’ın seçim sonrası açılması planlanıyor
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra kapatılan ve ‘hayalet kent’ unvanını alan bir zamanların ünlü turizm merkezi Maraş kentinin 11 Ekim’de KKTC’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra açılması planlanıyor.46 yıldır kapalı tutulan kentin açılması çalışmalarını yürüten KKTC Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, seçimlerin ardından tüm dünyaya Maraş açılımını anlatacağını bildirdi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/marasin-secim-sonrasi-acilmasi-planlaniyor-41578534


16-Martin Erdmann: AB, Türkiye’yi kaybetmemeli
Almanya’nın eski Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann AB’yi uyardı. Eski Elçi, “Türkiye ile müzakerelere son verilmesin. Birkaç yıl sonra yeniden aktifleştirmek isteriz, o zaman artık mümkün olmaz” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ab-turkiyeyi-kaybetmemeli-41578532


17-Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan Lübnanlı siyasetçilerin Türkiye'ye ilişkin iddialarına tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Lübnanlı bazı siyasetçiler tarafından gündeme getirilen, ülkemizin 'Lübnan'ın kuzeyinde gerçekleştirilen protesto gösterilerine destek verdiği ve Lübnan'ın bu bölgesinde nüfuz alanını geliştirme amacı güttüğü' şeklindeki iddialar, izandan yoksundur." ifadesini kullandı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoydan-lubnanli-siyasetcilerin-turkiyeye-iliskin-iddialarina-tepki-41575236


18-TEDAŞ tarımsal sulama borçlarını yapılandırıyor
Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ), tarımsal sulama borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında, 22 bin 15 abonesinin 493 milyon 316 bin 464 liralık borcunu yeniden yapılandırdı.Başvuru yapan aboneler, borçlarını vade farksız ve yılda bir kez ödeme yapmak koşuluyla 3 taksit olarak 2021 Eylül sonuna kadar yapılandırabilecek.
https://www.dunya.com/sektorler/enerji/tedas-tarimsal-sulama-borclarini-yapilandiriyor-haberi-476717


19-Araştırma: Üniversite mezunlarının yüzde 42'si iş bulamıyor
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin de verilerini kullandığı Kariyer ve Yetenek Yönetimi Derneği'nin verilerine göre Türkiye genelindeki üniversite mezunlarının yüzde 42'si mezun olduktan sonra iş bulamadı. 6 ay içerisinde iş bulanların oranı yüzde 29 olurken, 6-12 ay arasında iş bulanların oranı yüzde 10. Mezun olmadan önce iş bulanların oranı ise yüzde 14.
https://halktv.com.tr/gundem/arastirma-universite-mezunlarinin-yuzde-42si-is-bulamiyor-430729h


20-Jandarma'dan uyuşturucu operasyonu
R.H. isimli şahsın izinsiz kenevir bitkisi yetiştirdiği, kubar esrar üretimi yaptığı bilgisi üzerine düzenlenen operasyonda 1 kişi gözaltına alınırken 7 kilo 700 gram kubar esrar ve 2 bin 426 kök kenevir bitkisi ele geçirildi. Aramalarda ayrıca 1 adet ruhsatsız av tüfeği bulundu. Operasyonla ilgili soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.
https://halktv.com.tr/turkiye/jandarmadan-uyusturucu-operasyonu-430725h