Türkiye gündemi haber özetleri - 29 Temmuz 2020 Çarşamba

29 TEMMUZ 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Doğu Akdeniz'de büyük kararlılık! Türkiye'den yeni NAVTEX ilanı
Türkiye yeni bir NAVTEX ilan ettiğini duyurdu. Barbaros Hayrettin Paşa gemisi Doğu Akdeniz'de çalışma yapacak. NAVTEX 28 Temmuz'dan 18 Eylül'e kadar olan süreyi kapsıyor.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/28/son-dakika-dogu-akdenizde-buyuk-kararlilik-turkiyeden-yeni-navtex-ilani

 

2) Doğu Akdeniz’deki sondaja müzakere arası
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Yunanistan’la bir diyalog zemininin oluştuğunu söyleyerek, “Son NAVTEX yayınlandığında Yunanistan çok aşırı bir tepki verdi. Sanki biz gidip hemen Meis Adası’nı işgal edecekmişiz gibi, böyle bir şey söz konusu değil. Cumhurbaşkanımız, ‘Madem bu müzakereler devam edecek, bir görelim önümüzü, bir müddet bekletelim’ dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5059650/dogu-akdenizdeki-sondaja-muzakere-arasionkosulsuz-ara-verdik

 

3) İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan Yunanistan'a Yunanca mesaj
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter'dan paylaştığı videoda Yunanca "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “Hep birlikte Türkiye” olduğumuzun bilinciyle, eşit vatandaşlık ilkesini hayata geçirmek, milletimizin kültürel ve dini çeşitliliğini korumak için görülmemiş adımlar attık." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iletisim-baskani-fahrettin-altundan-yunanistana-yunanca-mesaj/1925505

4) Fener Rum Patriği Bartholomeos'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sümela teşekkürü
Fener Rum Patriği Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açılması dolayısıyla teşekkür etti. İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Bartholomeos'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sümela Manastırı'nın restorasyon çalışmalarına verdiği destek ve gösterdiği ilgi nedeniyle duyduğu memnuniyetini ifade ettiği belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/fener-rum-patrigi-bartholomeostan-cumhurbaskani-erdogana-sumela-tesekkuru/1925401

5) Hulusi Akar: “Türkiye'siz başarısızlığa mahkum”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz'deki son gelişmelerle birlikte Türkiye'nin milli savunma stratejisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Akar, "Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi enerji denklemin dışında tutan enerji projeleri başarısızlığa mahkumdur" dedi. Akar ayrıca, "ABD hükümetinin F35 programına ilişkin raporu gösterdi ki, Türkiye’nin programdan uzaklaştırılması, F-35 uçağının kritik parçaları, üretim takvimi ve maliyetin düşürülmesine ilişkin riskler doğurdu." diye konuştu.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/28/milli-savunma-bakani-hulusi-akardan-son-dakika-aciklamasi-turkiyesiz-basarisizliga-mahkum

6) TurAz Kartalı başlıyor: Türk ve Azeri ordusu bugün ortak tatbikata başlıyor
Türkiye-Azerbaycan-Nahçıvan ordularının ortak tatbikatları “TurAz Kartalı-2020” adıyla bugün havada başlıyor. 1 Ağustos itibariyle karada da devam edecek harp oyunları, Tovuz’a saldıran Ermenistan ve destekçilerine net mesaj olacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/turaz-kartali-2020-ortak-tatbikati-nedir-basladi-mi-3551070

7) Almanya Libya'ya asker gönderecek
Alman haber ajansı dpa'nın haberine göre Almanya, "Hamburg" adlı fırkateynini, İrini misyonu kapsamında görev yapmak üzere gelecek hafta 250 askerle birlikte yola çıkaracak. Fırkateynin ağustos ayı ortasında, Libya açıklarında göreve hazır olması planlanıyor. Geçen hafta Deutche welle'ye açıklamalarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de, Berlin'in silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı planlanan yaptırımlar üzerinde çalıştığını ifade etmişti.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5060281/almanya-libyaya-asker-gonderecek

 

8) Libya İçişleri Bakanı Başağa: “Libya krizinde askeri çözüm yok”
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, "Libyalıların, askeri çözüm olmadığını bilmesi gerekiyor. Libyalıların, siyasi önderleriyle birlikte Libya'nın kurtarılması üzerine derin bir şekilde düşünmeleri gerekiyor. 9 yıl boyunca süren savaş Libya'ya kaybettirdi. Ölenler Libyalılardı. Bu yüzden doğu ile temasın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Siyasette değişmeyen bir şey yoktur. Libyalıları bir araya getirecek tek devletin ve anayasanın çerçevesini bulmalıyız." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-icisleri-bakani-basaga-libya-krizinde-askeri-cozum-yok/1925501

 

9) Türkiye'den ABD'ye “Osman Kavala” tepkisi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Osman Kavala'nın tutukluluğunun sonlandırılmasına ilişkin yaptığı açıklama ile ilgili, "Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri hakkında emir veremez" dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberler-turkiyeden-abdye-osman-kavala-tepkisi-41574673

10) İspanya Dışişleri Bakanı Laya: “Yarının dünyası yeniden küreselleşecek bir dünya”
İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği (AB) ve İş Birliği Bakanı Arancha Gonzalez Laya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasına ilişkin, "Yarının dünyası, 'yeniden küreselleşecek' bir dünya olacak. 'Dijital teknoloji' diye adlandırılan bu yeni küreselleşme dalgasının birer parçası olan tüm vatandaşlar ve iş alanları için teknolojinin erişilebilir, kullanılabilir, uygun fiyatlı olduğundan emin olmalıyız." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/roportaj/ispanya-disisleri-bakani-laya-yarinin-dunyasi-yeniden-kuresellesecek-bir-dunya/1925324

 

11) Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı
https://www.aa.com.tr/tr/politika/sosyal-medyaya-iliskin-duzenlemeleri-iceren-kanun-teklifi-yasalasti/1925648

 

12) Gökçek: “Bilek, HDP’nin istediği ile CHP PM’ye alındı”
Ankara eski Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, CHP'nin en yüksek karar mercii olan Parti Meclisi'nin yeni üyesi Nevaf Bilek'in HDP'nin isteğiyle getirildiğini iddia etti. Gökçek, "CHP’nin parti meclisine (PM) Kılıçdaroğlu’nun tavsiyesiyle yeni seçilen Nevaf Bilek’i HDP’nin ricasıyla getirildiği haberi CHP’yi altüst etti. İddia, CHP/HDP tek parti oluşumunda ilk ciddi adım olarak değerlendiriliyor. Çünkü Nevaf Bilek kendi köyünde CHP’ye oy vermemişti." dedi.
https://www.yeniakit.com.tr/haber/gokcek-chpyi-karistiran-haberi-acikladi-hdpnin-istegiyle-1344985.html?utm_referrer=https%3A%2F%2Fzen.yandex.com&utm_campaign=dbr

13) FETÖ’nün hedef aldığı komutana görev
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Jandarma’daki terfi ve atama kararlarını onayladı. Buna göre; 5 albay ile bir tuğgeneral üst rütbeye yükseltilirken, 4 general ise emekliye sevk edildi. FETÖ mağdurlarından Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Van Asayiş Kolordu Komutanlığına atandı. Böylece Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığına ilk kez general rütbesi ile atama gerçekleştirildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/jandarmada-atama-ve-terfi-kararlar-aciklandi-3551072

14) Bakan Albayrak: “Türkiye yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edecek”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2017'de iş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye'nin 190 ülke arasında 60'ıncı sıradayken bugün 33'üncü sırada olduğunu belirterek, "Türkiye yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-albayrak-turkiye-yatirimcilar-icin-cazibe-merkezi-olmaya-devam-edecek/1925333

15) Kanal İstanbul güzergâhında 267 heyelan alanı tespit edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de olay sayısı bakımından en fazla ölümcül heyelanın yaşandığı şehir olması nedeniyle, kentin taşıdığı heyelan riskini saha çalışmalarıyla ilçe ilçe analiz etti. Analiz sonucunda çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. Kanal İstanbul güzergahında 63’ü etkin olmak üzere 267 heyelan alanı tespit edildi. Kaynak: Kanal İstanbul güzergahında 267 heyelan alanı tespit edildi.
https://halktv.com.tr/gundem/kanal-istanbul-guzergahinda-267-heyelan-alani-tespit-edildi-430377h

16) Tarıma dayalı ekonomik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği
Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar ve Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar yayınlandı. Karar kapsamında, tarıma dayalı ekonomik yatırımlar ile kırsal ekonomik altyapı yatırımlarına, proje tutarının üst limitinin yüzde 50’sine kadar hibe desteği verilecek.
https://www.dunya.com/ekonomi/tarima-dayali-ekonomik-yatirimlara-yuzde-50-hibe-destegi-haberi-476410

17) Hong Kong, B. Krallık, Kanada ve Avustralya ile adli işbirliğini askıya aldı
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Hong Kong hükümetinin Birleşik Krallık, kanada ve Avustralya ile adli işbirliği anlaşmalarının ve suçlu iadelerinin askıya alındığını duyurdu.
https://www.dunya.com/dunya/hong-kong-b-krallik-kanada-ve-avustralya-ile-adli-isbirligini-askiya-aldi-haberi-476394

 

18) Konsolosluk krizinde son nokta! ABD bayrağı 35 yıl sonra indirildi
ABD’ye verilen 72 saatlik süre bu sabah itibarıyla sona ererken, Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, konsolosluğun yerel saat 10.00 itibarıyla kapatıldığı, Çinli yetkililerin yerleşkeye giriş yaptığı aktarıldı.
https://www.hurriyet.com.tr/galeri-konsolosluk-krizinde-son-nokta-abd-bayragi-35-yil-sonra-indirildi-41573811/3

 

19) İsrail'de Netanyahu protestoları büyüyor
Tel Aviv’de "Netanyahu istifa" sloganları yükselirken, İsrail yönetimi bölgede saldırılarını artırdı. ABD Başkanı Donald Trump’ın "Yüzyılın Planı" adını verdiği Filistin’i ilhak planını uluslararası kamuoyunda yeterli desteği alamadığı için hayata geçiremeyen ve bu nedenle ülke içinde siyasi kriz yaşayan İsrail yönetimi, son bir haftada Suriye’ye yönelik iki hava saldırısı düzenlemesiyle dikkat çekti. Kaynak: İsrail'de Netanyahu protestoları büyüyor.
https://halktv.com.tr/dunya/israilde-netanyahu-protestolari-buyuyor-430217h

20) Yemen'de BAE destekli Güney Geçiş Konseyi özerklikten vazgeçti
Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi (GGK), güney illerinde yaklaşık 3 ay önce ilan ettiği sözde özerklikten vazgeçtiğini duyurdu. GGK sözcüsü Nizar Heysem, Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, "GGK, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonuna, Riyad Anlaşması'nı hayata geçirme olanağı sunmak için özerk yönetimden vazgeçmiştir." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemende-bae-destekli-guney-gecis-konseyi-ozerklikten-vazgecti/1925630