Türkiye gündemi haber özetleri - 29 Ekim 2020 Perşembe

29 EKİM 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ



1) İletişim Başkanlığı duyurdu: 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programı belli oldu
Kutlamalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anıtkabir ziyareti ile başlayarak, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tebrikleri kabulü ile devam edecek. Kutlamalar, resmi geçit törenlerinin ardından İletişim Başkanlığı'nca koordine edilen bir dizi özel konser ve programla sürecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 29 Ekim'de ayrıca Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'n
de Cumhuriyetin 97. yılına özel hazırlanan Milli Mücadele Sergisi'nin açılışını yapması da öngörülüyor. Antalya'daki Patara Antik Kenti meclis binasında “Büyük Cumhuriyet Konseri” düzenlenecek.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/iletisim-baskanligi-duyurdu-29-ekim-cumhuriyet-bayrami-programi-belli-oldu-221905


2) Rusya parlamentosundan Türk halkına 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı
Mesajda “Sayın Başkan! Cumhuriyeti Bayramı vesilesiyle Siz ve dost Türk halkını içtenlikle tebrik etmeme izin verin. Bağımsızlığını savunmaya kararlı ve hazır olduğunu tüm dünyaya sergileyen ülke ve vatandaşlarının özgür ruhu bu bayramda vücut bulmuştur. Günümüzde Türkiye sadece asırlara dayanan tarihi ve zengin manevi mirasıyla haklı olarak gurur duymanın yanı sıra, tüm alanlarda başarıyla gelişen ve dünyadaki tüm Müslümanlar için küresel çekim merkezi haline gelen güçlü bir ülkedir.” ifadeleri kullanıldı.

https://tr.sputniknews.com/columnists/202010291043108760-rusya-parlamentosundan-turk-halkina-29-ekim-cumhuriyet-bayrami-kutlama-mesaji/

 

3) ABD’den Türkiye’ye “kırmızı çizgiyi geçtin, yaptırımlara başlıyoruz” mesajı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Siyasi ve Askeri İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Rene Clarke Cooper, Washington'un Ankara'yı "geçilmemesi gereken kırmızı çizginin S-400'ün aktif edilmesi olduğu" konusunda bilgilendirdiğini kaydetti. Türkiye'nin bu konudaki tavrını "provokatif" olarak nitelendiren Cooper, "Yaptırımlar kesinlikle düşünülüyor." dedi. Cooper ayrıca şu mesajları iletti:
· Türkiye'yi Batı kampında tutmaya çalışıyoruz.
· Türkiye, geçen sene ABD ve NATO'yla barışma şansını kaçırdı.
· Türkiye, sadece Akdeniz'de değil, Karadeniz'de de provokasyon yapıyor.
https://www.criturk.com/haber/gundem/turkiyeye-yaptirimlar-kesin-olarak-dusunuluyor-173343


4) Erdoğan'dan Suriye’ye operasyon sinyali: “Teröristler sınırdan uzaklaşmazsa harekete geçeriz”
Erdoğan, "ABD'nin Suriye'nin Irak sınırı boyunca oluşturmaya çalıştığı yapının yeni çatışmaların, trajedilerin habercisi olduğu da açıktır. Şayet bize verilen sözler, buradaki teröristlerin belirlenen hattın dışına çıkarılmazsa ihtiyaç duyduğumuz her an harekete geçmek için meşru sebeplere sahip olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyorum. Türkiye'nin gücü gerekiyorsa Suriye'yi tüm terör örgütlerinden temizlemeye yeterlidir. Tek gayemiz kendi güvenliğimizi sağlamak, Suriye halkının huzura ve esenliğe kavuşmasını sağlamaktır. Bunun dışında kimsenin toprağında, petrolünde hakkında gözümüz bulunmuyor.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/erdogan-dan-suriye-mesaji-teroristler-sinirdan-uzaklasmazsa-harekete-geceriz-221872

 

5) Erdoğan’dan Macron ve Batı’ya tepki: “Barbarlığa gidişin işaretleri”
İslam ve Türkiye düşmanlarının özgürlük adına girdikleri kin ve nefret bataklığında boğulup gideceklerine inanıyorum. Bunlar Avrupa’nın yeniden barbarlık dönemine geri gidişinin işaretleridir. Fransa ve genel olarak Avrupa, Macron’un ve onunla aynı zihniyeti taşıyanların bu, provokatif, çirkin, nefret tohumları saçan politikalarını hak etmiyor. Sağduyulu Avrupalıları, kendileri ve çocukları adına aydınlık bir gelecek için tehlikeli gidişe karşı inisiyatif geliştirmeye davet ediyoruz.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/barbarligin-isaretleri-41648733


6) İran lideri Hamaney, Macron'un tavrını "ahmakça" olarak nitelendirdi
Mesajında Fransız gençlere hitap eden Hamaney, "Cumhurbaşkanınıza sorun. Allah'ın Peygamberine hakareti neden savunuyor ve onu ifade hürriyeti olarak görüyor? İfade hürriyetinin anlamı, gözde ve mübarek simalara hakaret midir? Bu ahmakça eylem, kendisini cumhurbaşkanı olarak seçen halkın aklına bir hakaret değil midir?" ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/28/iran-lideri-hamaney-macronun-tavrini-ahmakca-olarak-nitelendirdi

7) BM Temsilcisinden tüm dinlere ve inançlara karşılıklı saygı çağrısı
Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, yaptığı yazılı açıklamada, ''Müslümanlar için aşağılayıcı ve oldukça incitici olan, Hazreti Muhammed'i tasvir eden hicivli karikatürlerinin yayınlanmasının tetiklediği artan gerilim ve hoşgörüsüzlük örneklerinden derin endişe duyduğunu'' ifade etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-temsilcisinden-tum-dinlere-ve-inanclara-karsilikli-saygi-cagrisi-/2022957

8) AP'nin Fransız milletvekili Aubry’den Macron’a tepki
Avrupa Parlamentosunun (AP) Fransız milletvekili Manon Aubry, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin İslam karşıtı tutumuna ilişkin, "Laiklik, sabah, öğlen ve akşam Müslümanlara nefretini kusmak için bir bahane değil." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/apnin-fransiz-milletvekili-aubry-laiklik-muslumanlara-nefretini-kusmak-icin-bir-bahane-degil/2022919

9) ABD Başkan Adayı Biden’ndan Türkiye ve Rusya’ya suçlama
Biden, “Yönetim 907 sayılı Özgürlük Desteği Yasası kapsamındaki maddeleri uygulayarak Azerbaycan’a askeri mühimmat akışını durdurmalı ve Türkiye ve Rusya’yı savaşı körüklemeyi bırakmasını sağlamalıdır, Türkiye’nin durumunda olduğu paralı askerlerin gönderilmesi durmalıdır” ifadelerini kullandı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abd-baskan-adayindan-turkiyeye-anlamsiz-suclama-6102507/

10) İran Büyükelçisi net konuştu: “İran Azerbaycan'ı desteklemektedir”
İran’ın Azerbaycan Büyükelçisi Farazmand'a Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'in Ateşkesi bozanlar Ermenistan'a silah gönderenlerdir" sözleri hatırlatıldı. Bunun üzerine Farazmand şunları kaydetti: “Ben bu ülkelerin hangi ülkeler olduğunu bilmiyorum. Ama bu çatışmalardan önce Türkiye'deki medyayı takip ettiğimde maalesef İran'ın Ermenistan'a silah gönderdiği şeklinde suçlandığını okudum. Tüm bu iddialar temelsizdir. Azerbaycan yetkilileri ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev de bu bilgilerin doğru olmadığını açıkladı. İran kesinlikle Ermenistan'ı desteklemiyor. İran Azerbaycan'ı desteklemektedir ve bu bizim resmi pozisyonumuzdur. Dağlık Karabağ işgal edilmiş bir bölgedir ve Azerbaycan'a geri verilmelidir.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/iran-buyukelcisi-iran-azerbaycan-i-desteklemektedir-221904-2

11) Türk Konseyi Ermenistan'ın alçak Berde saldırısını kınadı: “Azerbaycan'ın topraklarından koşulsuz olarak çekilmeliler”
https://www.yenisafak.com/gundem/ermenistanin-saldirilari-turk-konseyinden-ermenistanin-berde-saldirisina-kinama-3572797

12) Pakistan Ankara Büyükelçisi Muhammed Syrus Qazi: ''Sorunun çözümü için KKTC tanınmalıdır''
Pakistan Büyükelçisi, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmasına yönelik yürüttüğü mücadeleyi de değerlendirdi. İslamabad'ın Bakü'nün yanında olduğunun altını çizdi.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başka devletlerce tanınmasına ilişkin de konuştu Pakistan Büyükelçisi. Bağımsız devlet vurgusu yaptı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/pakistan-ankara-buyukelcisi-muhammed-syrus-qazi-sorunun-cozumu-icin-kktc-taninmalidir-h271225.html

13) İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı'dan Tele1 sunucusunun iftirasına tepki
TELE1 sunucusu, Almanya'daki camiye polis baskınına tepki gösteren Başkan Erdoğan'ı eleştirerek polisimizin Cemevlerine işediği ve devletin buna sessiz kaldığını ileri sürdü. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Tele1 televizyonu sunucusunun polisimize yönelik çirkin iftirasına yanıt verdi. Sözcü, “Sadece terörle, hırsızla, uğursuzla uğraşmıyoruz, aynı zamanda içimizdeki FRANSIZLARLA da uğraşıyoruz.” İfadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3028367-icisleri-bakanligi-sozcusu-cataklidan-tele1-sunucusunun-iftirasina-tepki

 

14) Deniz Kuvvetleri’nde FETÖ operasyonu
31 örgüt üyesi daha deşifre edildi. Örgütün sivil imamlarıyla ankesörlü hatlardan bağlantı kurduğu tespit edilen 1'i emekli, 2'si daha önce ihraç edilmiş olan 3 albay ile halen görevde olan 3 binbaşı, 1 yüzbaşı, 1'i üsteğmen, 7 astsubay ve 1 uzman çavuşun da aralarında bulunduğu 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/29/deniz-kuvvetlerinde-feto-operasyonu

15) Birini “Çelikler”, ötekini “Yıldırımlar” vurdu!
TSK, Emniyet ve İstihbarat teşkilatı işbirliğinin başarılı sonuçları sahada kendini gösterirken kanlı terör örgütü PKK bitme noktasına geldi. İşbirliğinin getirdiği operasyonel başarı, ‘gri listede’ aranan iki teröristin ‘Çelikler’ ve ‘Yıldırımlar’ adlı Jandarma Özel Harekât timleri tarafından iki ayrı operasyonla etkisiz hale getirildiği operasyonlarda kendini gösterdi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/28/birini-celikler-otekini-yildirimlar-vurdu

 

16) Sağlık Bakanı Koca: “Yerli aşıda gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir”
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/saglik-bakani-koca-yerli-asida-gelecek-hafta-muhtemelen-ilk-insan-uygulamalari-baslayabilir/2022641

17) Ekonomistler, parasal sıkılaştırmanın devamını bekliyor
Ekonomistler, enflasyon tahminlerinin yukarı güncellenmesinde kur artışı, çıktı açığı ve gıda fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirterek, operasyonel çerçeve değişikliğinin de para politikasında ilave esneklik sağlayacağını dile getirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ekonomistler-parasal-sikilastirmanin-devamini-bekliyor/2022390

18) Albayrak: “İzlediğimiz ekonomi politikalarının somut meyvelerini yakın gelecekte alacağız”
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202010291043111332-albayrak-izledigimiz-ekonomi-politikalarinin-somut-meyvelerini-yakin-gelecekte-alacagiz/

19) 38 bin kişi daha işini kaybedecek
Cumhurbaşkanlığı 2021 yıllık programına göre, bu yılın sonuna kadar en az 38 bin kişi daha işini kaybedecek ve işsiz sayısı 4 milyon 265 bin kişiye yükselecek. Üstelik işsiz sayısı artarken istihdamda olan yani bir işte çalışanların sayısı bu yılın sonunda, geçen yıla göre 1 milyon 347 bin kişi birden azalacak.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/38-bin-kisi-daha-isini-kaybedecek-6102470/

20) AB, Ege'deki geri itmelerle ilgili Frontex'i “acil” toplantıya çağırdı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansını (Frontex) Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiğine yönelik haberler nedeniyle acil toplantıya çağırdı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/ab-egedeki-geri-itmelerle-ilgili-frontexi-acil-toplantiya-cagirdi-173342

21) Trump: “Büyük teknoloji şirketleri, Biden'ın yolsuzluklarını gizlemeye çalışıyor”
Trump, Twitter hesabından yayımladığı video mesajda, uzun zamandır Facebook, Twitter ve Google gibi büyük teknoloji firmalarının ne kadar güçlü olduğuna dair duyumlar aldığını söyledi. Trump, bu şirketlerin her zaman kendisinin karşısında olduğunu iddia etti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-buyuk-teknoloji-sirketleri-bidenin-yolsuzluklarini-gizlemeye-calisiyor/2022954

22) ABD'den Çinli sivil toplum kuruluşuna “yabancı misyon” statüsü
ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington merkezli Ulusal Çin Barışçıl Birleşmeyi Destekleme Derneğinin ülkedeki "sivil toplum kuruluşu" statüsünü "Çin Halk Cumhuriyeti Yabancı Misyonu" olarak değiştirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-cinli-sivil-toplum-kurulusuna-yabanci-misyon-statusu/2022871

23) Belirsizliğin şafağında Pompeo seferi
Mesaisinin neredeyse tamamını Çin Halk Cumhuriyeti karşıtlığına ayıran Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu kez yönünü Hint-Pasifik ülkelerine çevirdi. Beş günlük gezisinin ilk durağı Hindistan olan Pompeo, sırasıyla Sri Lanka, Maldivler ve Endonezya'ya gidecek. Hindistan'da bir dizi temaslarda bulunan olan Pompeo, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar'la görüşürken, her iki ülkenin savunma bakanların da katılımı ile 4'lü bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantının neticesinde taraflar Coğrafi Temel Bilgilerin Değişimi ve İş Birliği (BECA) anlaşmasına imza atarken bugün de Hindistan Başkan Narendra Modi ile bir telefon görüşmesi bekleniyor.
https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/belirsizligin-safaginda-pompeo-seferi-173212

24) Hamas, İsrail ile varılan ateşkes anlaşmasının sonuna yaklaşıldığını açıkladı
Hamas'ın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, El-Aksa televizyonuna konuşan Hayye, "İsrail ile yapılan son ateşkes anlaşmasının süresi bitmek üzere. İsrail, hala Gazze'nin abluka altında kalmasında ısrar ediyor." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hamas-israil-ile-varilan-ateskes-anlasmasinin-sonuna-yaklasildigini-acikladi/2022868