Türkiye gündemi haber özetleri - 29 Aralık 2020 Salı

29 ARALIK 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan’dan AİHM’in Demirtaş kararı için net mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demirtaş’ın tahliyesini isteyen AİHM kararı için net konuştu. AİHM’in hukuki değil siyasi karar aldığına dikkat çeken Erdoğan, “Bu kararı uygulamayız dedik. Vay efendim sen nasıl böyle bir şey söylersin. Kendileri yetki sahibi olsalar, ellerinde insanların kanı olan bu terörist destekçisini serbest bırakacaklar” diyerek muhalefete de tepki gösterdi.

https://www.yenisafak.com/gundem/aihmin-karari-siyasi-uygulamayiz-3591809

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “İngiltere ile yeni bir dönem” mesajı
Erdoğan, "Yarın inşallah bu anlaşmanın imzaları atılıyor. Bu Gümrük Birliği anlaşmasından sonra en önemli ticaret anlaşması olacaktır. İnşallah hem Türkiye'nin hem İngiltere'nin kazanacağı yeni bir döneme giriyoruz" ifadelerini kullandı..

https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-haberleri-cumhurbaskani-erdogan-ingiltere-ile-serbest-ticaret-anlasmasini-yarin-imzaliyoruz-3591782

 

3) Babacan’ın partisi anadilde eğitim ve eşit vatandaşlık istedi
Deva Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “Uzun bir dönemden gelen savaş ortamı da söz konusu. Ana dil meselesi ya da eşit vatandaşlık meseleleri Kürt meselesinin halli yönünde bir girizgah olabilir. Ana dil ya da eşit vatandaşlıkla ilgili düzenlemelerin önemli ve hayati olduğunu düşünüyorum ama tek başına Kürt meselesini çözme konusunda yeterli olduğunu düşünmüyorum.” dedi.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/281220204

4) Gelecek Partisi’nde toplu istifa
Gelecek Partisi Sakarya İl Başkanı Ender Serbes, il yönetimi olarak toplu şekilde istifa ettiklerini açıkladı. Serbest, “Biat kültüründen gelen ilkesizlerin baskı ve zorlamalarına maruz kaldık. Bizden çalışan/üreten bir teşkilat değil, biat eden bir teşkilat olmamız istendi. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu istediği kadar hukukun üstünlüğünden, adam kayırmacılığın yapılmayacağından, ileri demokrasiden dem vursun. İştir kişinin ayinesi, lafa bakılmaz. Şunu gördük ki haksızlığı kendisine yakın olanlar yaptığında adil değil, taraf olmaktadır" ifadelerine yer verildi.
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/29122020

5) Çavuşoğlu: “Türkiye, en az gelişmiş ülkelerin hamisi konumunu sürdürüyor”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/281220203

6) Bakan Çavuşoğlu’ndan Libya açıklaması
Jeune Afrique gazetesindeki röportajında ‘’Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) talebine olumlu yanıt vermeseydi Libya kaosa sürüklenirdi.’’ şeklinde açıklama yaptı. Libya’nın aynı zamanda NATO için önemli bir sınav olduğunu belirterek Libya’da güçlü askeri kurumların inşasında katkıda bulunması gerektiğine vurgu yaptı.
https://www.criturk.com/haber/gundem/bakan-cavusoglu-ndan-libya-aciklamasi-181984

7) Dışişleri Bakanlığı’ndan Ermenistan’a uyarı
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Üçlü Bildiri'nin imzacısı olarak, tüm silahlı Ermeni unsurların çekilmesinin ve ateşkes rejimine uyulmasının asli sorumluluğu Ermenistan'dadır. Azerbaycan tarafı, Ermeni silahlı unsurlarının söz konusu provokasyonlarına karşı meşru müdafaa hakkını kullanarak gerekli yanıtı vermiştir. Bölgede tesis edilmeye çalışılan kalıcı barışın paydaşı olabilmesi için Ermenistan'ın sahadaki gerçekleri kabullenmesi ve Üçlü Bildiri'yle üstlendiği taahhütleri yerine getirmesi gerekmektedir.” dedi.

https://www.criturk.com/haber/gundem/disisleri-bakanligindan-aciklama-181999

8) Kudüs'e BAE işgali: Türkiye’nin irtibatını kesmek istiyorlar
İsrail, bölgeye nüfuz aracı olarak kullandığı BAE’ye işgal altındaki Kudüs’te kutsal mekanlar ve özellikle El Aksa Camii’ne gözetim rolünü vermeye hazırlanıyor. BAE’li birçok isim kutsal şehirde gayrimenkul satın alma yarışına girdi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3050318-kuduse-bae-isgali-turkiyenin-irtibatini-kesmek-istiyorlar

9) Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesinde, devriye yapan ABD askerlerinin bölge sakinlerin taşlı saldırısına uğradığı bildirildi.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202012291043477536-suriyelilerden-abd-devriyesine-tasli-tepki/

10) “Gizli NATO toplantısında Türk SİHA’ları kaygısı”
Alman medyasının verdiği bilgilere göre; NATO’nun silahlanma stratejisi tartışmaya açıldı. Azerbaycan'ın Ermenistan karşısında kurduğu üstünlüğün masaya yatırıldığı toplantıda SİHA'ların rolü geniş yer tuttu. Görüntüler tek tek izlenerek yüzlerce tank, panzer, hareketli ve sığınak-karakol gibi hareketsiz unsurların imha edilişine dair videolar izlendi. Alman Savunma Bakanlığından bir uzman, isminin gizli tutulması kaydıyla sadece şu ifadeleri kullanmakla yetindi: “Şu ana kadar yaptığımız gibi devam edersek, kaybettik.”
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3050170-sihalar-natonun-ayarlarini-bozdu-boyle-giderse-kaybettik-demektir/?detay=2

11) Rasim Ozan Kütahyalı ve Nagehan Alçı, canlı yayında koronavirüs aşısı oldu.
https://tr.sputniknews.com/turkiye/202012291043477319-rasim-ozan-kutahyali-ve-nagehan-alci-canli-yayinda-koronavirus-asisi-oldu/

12) İhracatçılar 2021 için iddialı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2020 yılında pandemiye rağmen ihracatçılar olarak rekorlar kırdıklarını belirterek “İnanıyoruz ki 2021, pandeminin gücünün kırılmasıyla ihracatta yıldız senemiz olacak” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/time-gore-2021-ihracatta-yildiz-sene-olabilir-1802111

13) DEİK: “Toparlanma hazirandan sonra”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 2020 yılını pandemiye rağmen olumlu sonuçlarla kapatacaklarını, 2021’de ise hazirandan itibaren toparlanma ve iyi bir sıçrama beklediklerini belirtti. Olpak, “En büyük tehlike belirsizlik” dedi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/deik-toparlanma-hazirandan-sonra-1802110

14) 76 milyar liralık borç yapılandırıldı
Vergi ve diğer bazı alacakların yapılandırılmasına 6 milyon 575 bin mükellef başvuruda bulunurken, 76 milyar 45 milyon liralık alacak yapılandırıldı.

https://www.dunya.com/ekonomi/76-milyar-liralik-borc-yapilandirildi-haberi-605265


15) Dijital ekonomiye adaptasyon önem arz ediyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan dijitalleşmenin önemine ve Türk özel sektörünün buraya uyumuna vurgu yaptı. Türkiye'de e-ticaretin daha yapısal, daha stratejik, daha bütüncül bir biçimde gelişmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyleyerek gelecek dönemde dijitalleşme ve yapay zeka teknolojilerinin öneminin artacağını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-pekcan-ulkemiz-icin-dijital-ekonomiye-adaptasyon-kritik-onem-arz-eden-bir-konu-olmaya-devam-edecek/2091503

16) Azerbaycanlı milli sporcudan Türkiye’ye teşekkür
Azerbaycanlı milli sporcu Khayal Abdullayev Karabağ’da Türkiye’nin desteği için teşekkür etti. 5 dünya, 3 Avrupa şampiyonluğu bulunan Abdullayev, şampiyonalarda Türk bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğini söyledi..
https://www.aa.com.tr/tr/yasam/azerbaycanli-asilli-milli-sporcu-abdullayev-daglik-karabagda-destegini-esirgemeyen-turkiyeye-minnettar/2090849


17) AB'den Rusya'ya aşı suçlaması: DEAŞ benzetmesi
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Jsep Borrell, "Batılı aşı geliştiricileri Rusya'nın devlet kontrolü altındaki medyası tarafından alay konusu ediliyor. Görünüşe göre bu tür söylemler Rusya'nın kendi aşısı Sputnik V'yi satmak istediği ülkelere yönlenmiş durumda" ifadelerini kullandı.