Türkiye gündemi haber özetleri - 28 Temmuz 2020 Salı

28 TEMMUZ 2020, SALI
HABER ÖZETLERİ



1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ayasofya ile bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayasofya'nın secdelerle yeniden buluşması ile bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz. Bugün yeniden yemin ediyoruz ki ezanımıza, bayrağımıza, vatanımıza kimsenin el uzatmasına izin vermeyeceğiz. Ayasofya'nın vakfiyesine aykırı şekilde müzeye dönüştürüldüğü günden beri bu ulu mabedin yeniden ibadete açılması için mücadele veren büyüklerimizin her birini saygıyla yad ediyoruz. Bu uğurda verilen mücadelelerin hem bizatihi şahidi olan hem bizatihi içinde yer alan bir kardeşiniz sıfatıyla yaşadığımız tarihi günlerin anlamını ve önemini her zerremizle hissediyoruz." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-bir-milletin-adeta-yeniden-dogusuna-sahitlik-ediyoruz/1924150



2) AK Parti Başkanvekili Mehmet Muş'tan Kemal Kılıçdaroğlu'na: “Kim bu dostlar?”
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 37'nci Olağan Kurultay'da yeniden CHP Genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Dostlarımızla iktidar olacağız" açıklamasına ilişkin, "Bu dostlar kim, bu dostların isimleri yok mu, bu dostların isimleri neden saklı tutuluyor? Bu dostları kamuoyuna açıklasalar da biz de görsek. Mesela kayyumlara karşı çıkan, PKK'nın sözcülüğünü yapan HDP var. Dostlar acaba HDP mi?" dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/27/son-dakika-ak-parti-baskanvekili-mehmet- mustan-kemal-kilicdarogluna-kim-bu-dostlar



3) Türk ve Azerbaycan orduları dev tatbikata hazır
Türkiye ve Azerbaycan’ın geniş kapsamlı ortak askeri tatbikatına katılacak Türk askerlerinden bir kısmı Nahçıvan’a geldi. Türk askerleri Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Sederek sınır kapısında, Araz Nehri üzerindeki Ümit Köprüsü’nde törenle karşılandı.
https://www.yenisafak.com/video-galeri/dunya/turk-ve-azerbaycan-ordulari-dev-tatbikata-hazir-2207264



4) Ermenistan’ın hedefi stratejik tepeler
Ermenistan’ın Tovuz’daki saldırganlığı sürüyor. Azerbaycan mevzilerine 2 günde 105 kez saldırı oldu. Azerbaycan Tovuz Milletvekili Arzu Naghiyev, Ermenilerin buradaki stratejik tepeleri ele geçirmek istediğini söyledi: 25 km’lik alan buradan kontrol edilebiliyor. Bakü-Tiflis karayolu ve enerji hatları da buradan geçiyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/ermenistanin-hedefi-stratejik-tepeler-3550925



5) İspanya Dışişleri Bakanı Laya: “Türkiye sadece ortak değil dosttan da öte bir NATO müttefikidir”
İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İş Birliği Bakanı Laya, Türkiye-İspanya ilişkilerine dair, "Sadece dost değiliz. NATO'da dostlarınız olmaz, müttefikleriniz olur ki bu dosttan da ötedir." dedi. Resmi ziyaret kapsamında Ankara'da temaslarda bulunan İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği (AB) ve İş Birliği Bakanı Arancha Gonzalez Laya, ziyaretini, ikili ilişkileri ve bölgesel konuları AA'ya değerlendirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/ispanya-disisleri-bakani-laya-turkiye-sadece-ortak-degil-dosttan-da-ote-bir-nato-muttefikidir/1924246



6) Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri: “Türkiye ile net bir anlaşma yaptık”
Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin saldırılarını geri püskürtmek için Türkiye ile net bir anlaşma yaptıklarını söyledi. Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile başkent Rabat'ta gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mişri, Türkiye ile 27 Kasım 2019'da imzalanan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası"nın Libya tarafına dayatılan bir anlaşma olmadığını belirtti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-devlet-yuksek-konseyi-baskani-misri-turkiye-ile-net-bir-anlasma-yaptik/1924457



7) Tatar: “Çok tehlikeli bir oyun oynuyorlar!”
KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Fransa’nın uluslararası hukuka aykırı olarak Rumlarla askeri anlaşma imzalamasına sert tepki gösterdi: Fransa ve Rum Kesimi çok tehlikeli bir oyun oynuyor. Fransa, bölgenin doğal zenginliklerinin peşinde. Rum tarafı dikkatli olsun.
https://www.yenisafak.com/dunya/cok-tehlikeli-bir-oyun-oynuyorlar-3550911



8) Ticaret Bakanı Pekcan Özbekistanlı yetkililerle bir araya geldi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Özbekistan arasındaki ticaretin yeniden ivmelenerek iki ülke cumhurbaşkanlarının belirlediği 5 milyar dolar hedefine ulaşmasını istediklerini belirterek, bunun için gerekli çalışmaları başlattıklarını bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/ticaret-bakani-pekcan-ozbekistanli-yetkililerle-bir-araya-geldi/1924411



9) Veliaht da Yemen’i bölmek istiyor
S. Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, BAE’nin müdahalelerinden şikayetçi olan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’yi “haddini aşma” diyerek tersledi. MBS’nin bu tavrı BAE’nin “Yemen’i bölme projesine onay” olarak yorumlanıyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/veliaht-da-yemeni-bolmek-istiyor-3550910



10) FETÖ’den askeri öğrencilere işkence yapılması için fetva
FETÖ’nün İzmir Menteş’te bulunan askeri kampında uygulanan işkence ve şok mangaları için bin sayfalık iddianame hazırlandı. Darbeci Albay Erdoğan Kurt’un bilgisayarından çıkan notlarda, FETÖ’cü olmayan öğrencilere işkencenin ‘kul hakkına girmediği’ belirtiliyor. Soruşturmada, işkenceye maruz kalmış 769 mağdur ifade verdi.
https://www.yenisafak.com/gundem/fetoden-iskenceye-fetva-kul-hakki-sayilmaz-3550918



11) Davutoğlu'nun hedefinde yine Vatan Partisi var
Gelecek Partisi genel merkezi açılışında konuşan Ahmet Davutoğlu, “AK Parti yüzde 1 oy alamayan 28 Şubat artıklarına muhtaç oldular” dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5053817/davutoglundan-ak-partiye-sert-sozler-28-subat-artiklarina-muhtac-oldular



12) Bakan Albayrak: “Temmuz verilerine maşallah”
Temmuz ayına ilişkin sektörel ve reel kesim güven endeksi sonuçlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Temmuz verilerine maşallah. Ekonomimiz adım adım yeniden yükseliyor. Türkiye ekonomisi üzerine yapılan kötümser tahminler yine boş çıkacak” dedi.
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/temmuz-verilerine-masallah-41574273



13) Ekonomi adım adım yükseliyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde alınan önlemler ekonomide toparlanmanın etkilerini belirginleştirdi. Nisanda dibi gören güven endeksleri yükselmeyi sürdürüyor. Bu da ‘V’ şeklinde toparlanmayı destekliyor
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/28/ekonomi-adim-adim-yukseliyor



14) ABD Başkanı Trump'tan şiddet eylemlerine karışan protestoculara hapis tehdidi
ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki polis karşıtı gösterilerde federal binalara zarar verenlerin en az 10 yıl hapis cezası ile yargılanacağını belirterek, "Bunu yapmayın." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-baskani-trumptan-siddet-eylemlerine-karisan-protestoculara-en-az-10-yil-hapis-tehdidi/1924450

 

15) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı'nın tartışılan hutbesi ve hilafet tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kalın, 'Hutbede Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil' dedi.

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, CNN Türk'te soruları yanıtladı. Kalın, Ayasofya'daki hutbe tartışması için, "Atatürk'e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz" dedi.

 

Ayasofya Camisi'nin açılışında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş'ın hutbesine yönelik eleştirilere yanıt veren Kalın, "Ali Erbaş Hoca, vakfiyeden alıntı yaptı. Hutbede Atatürk'e dil uzatılması diye bir şey söz konusu değil. Çünkü Atatürk bu vakfiyeyi ortadan kaldırmış değil. Dönemin şartları içerisinde oranın müze olarak kullanılmasına karar verilmiş. Atatürk'e lanet okundu sonucunu çıkarmak, çok iyi niyetli bir değerlendirme olmaz. Biz de böyle bir şeyi kabullenemeyiz. Bırakın başka bir yerde Cuma hutbesinde lanet okunmasını doğru bir yaklaşım olarak kabul etmeyiz. Rejim tartışmasına dönüşüyor olması suni bir gündemdir" dedi.

 

HİLAFET TARTIŞMASI

Hilafet tartışmalarına da değinen İbrahim Kalın, "Rejim tartışması çıkarmak suni bir gündemdir. Ayasofya'nın açılması tartışmaları sürerken, CHP de dahil olmak üzere muhalefet destek verdi. HDP hariç Meclis'teki tüm partilerin destek verdiği Ayasofya'nın açılması kararı üzerinden rejim tartışması çıkarmak bizi hedeften saptırmaktır. Güzel bir iş yapıldı, bu gölgelenmemeli" ifadelerini kullandı.

 

Kalın sözlerini şöyle sürdürdü: "Ali Erbaş Hoca, böyle bir niyeti olmadığını açık bir şekilde ifade etti. Bu tartışma zihinleri bulandırmaktır. Hilafet tartışması bizi hedefimizden saptırır. Ayasofya ile ilgili 500 yıl cami olarak hizmet vermiş bir yapının tekrar camiye çevrilmesini örnek göstererek diğer ülkelerin böyle hamlelerde bulunması doğru değil. Fatih, İstanbul'u fethettikten sonra Ayasofya'yı koruma altına alıyor. Eğer kendi haline bırakılsaydı belki de birkaç sene içinde yıkılacaktı."

 

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ

Komisyonda kabul edildikten sonra Meclis'e gönderilen sosyal medya düzenlemesi hakkında konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Sosyal medya kullanıcıların görüşlerini özgür biçimde ifade etmelerine bir engel yok şu anda yok düzenlemede de olmayacak. Sosyal medya platformları ticari kurumlar. Bu kurumlarla ilgili bir problem yaşadığınızda bununla ilgili ulaşabileceğiniz bir muhatap yok. Türkiye'de bu ülkelerin temsilcilik açması gerekiyor. Ayrıca bu şirketler Türkiye'den para kazanıyor ve bunun vergisini vermesi gerekiyor" diye konuştu.

 

NAVTEX KRİZİ

Kalın, Türkiye ile Yunanistan arasında NAVTEX krizi için, "Sayın Merkel'in yapıcı bir rolü oldu ama Alman basınının iddia ettiği gibi savaşın eşiğine gelme gibi bir durum olmadı. Yunanistan bizim önemli bir komşumuz. Yunanistan ile biz bütün bu konuları konuşmaya hazırız. Herkes kendi kıta sahanlığında çalışmalara devam etsin, tartışmalı bölgelerde de ortak çalışmalar yapılsın. Sayın Cumhurbaşkanımız 'Biz yapıcı olalım bir müddet bekletelim' dedi. Gelin ikili meselelerimizi ikili olarak çözelim. AB üyeliğini baskı unsuru olarak kullanarak netice almanız mümkün olmayacaktır" dedi.  

 

17) Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Baskı veya tehdit olmadan Türkiye'yle diyaloğa hazırız"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, 'Baskı veya tehdit olmadan Türkiye ile diyaloğa hazırız. Türkiye ile tek sorunumuz, kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesidir' dedi.

Dendias, temaslarda bulunmak üzere başkent Atina'da bulunan İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği (AB) ve İş Birliği Bakanı Arancha Gonalez Laya ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İspanyol mevkidaşıyla sığınmacı konusu ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Dendias, Libya konusunda AB'nin daha aktif bir tutum sergilemesi gerektiği hususunda Laya ile mutabık kaldıklarını söyledi.

Dendias, Laya'nın dün Ankara'da temaslarda bulunduğunu anımsatarak, "Yunanistan'ın da komşusu Türkiye'ye karşı saygılı olduğunu" öne sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarıyla ilgili açıklamalarına da değinen Dendias, "Baskı veya tehdit olmadan Türkiye ile diyaloğa hazırız. Türkiye ile tek sorunumuz, kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarının belirlenmesidir." dedi.

Laya ise dün Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldiğini anımsatarak, "Edindiğim izlenime göre Türkiye, Atina ile diyalog arzu ediyor." şeklinde konuştu.

 

18) AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan'dan sosyal medya açıklaması

Dijital dünyanın en kıymetli hazinesi olan verilerin transferi, depolanması, güvenliği ve üretilmesiyle ilgili alanın ciddi düzenlemelere gerek duyduğunu vurgulayan Özkan, sosyal ağ sağlayıcılarının verileri diledikleri gibi kullanmalarının, bir taraftan devletlerin demokratik hukuk düzenlerini tehdit ederken diğer yandan kişisel verilerin korunmasına ilişkin ulusal ve uluslararası alanda yapılan düzenlemeleri tehdit ettiğini söyledi.

 

'SOSYAL MEDYA BAŞINA BUYRUK'

Özkan, kişisel verilerin temel haklar arasında yer aldığına dikkati çekerek, dünyanın kişisel verilerin korunmasına ilişkin sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik düzenlemeler yapmaya başladığını ifade etti. Başta ABD olmak üzere Almanya ve Rusya'nın bu konuda esaslı düzenlemeler yaptığını anlatan Özkan, şöyle devam etti: "Bu düzenleme hayata geçirildikten sonra hem vatandaşlarımızın kişi hak ve özgürlüğü, güvenliği, özel hayatın gizliliğine ilişkin düzenlemeler güvence altına alınırken diğer taraftan da bugün bütün konvansiyonel medya, belirli bir disiplin ve düzen içinde faaliyetini gösterirken tamamen başına buyruk faaliyet gösteren sosyal medyayı da bu çerçevede planlamış olacağız. Yasanın görüşülmesinin akabinde İçtüzük çerçevesinde Meclisimiz çalışmalarına ara verecektir. Ara verdiğimiz dönemde milletvekillerimiz seçim bölgelerinde seçmenleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, meslek odalarıyla yakın temas içinde yeni yasama yılına hazırlıklarını yapacaktır."

 

19) Erdoğan: "Sümela Manastırı ibadete açılacak"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sümela Manastırı ve Trabzon Ayasofya Camii’nin restorasyon sonrası açılış törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Erdoğan “15 Ağustos’ta Ortodoks vatandaşlarımızın Sümela’da Meryem Ana ayinini gerçekleştirebileceklerini duyurmak istiyorum” dedi.

https://tele1.com.tr/erdogan-sumela-manastirini-ibadete-aciyor-195270/

 

20) Akşener’den Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’a: "Yazıklar olsun size"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'a çok sert tepki gösteren İYİ Parti lideri Meral Akşener, "Tarihte Atatürk'e düşman olup da Türk'e dost olan çıkmamıştır. Yazıklar olsun size" ifadelerini kullandı.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/iyi-parti-genel-baskani-meral-aksener-grup-toplantisinda-41-5956448/