Türkiye gündemi haber özetleri - 28 Ekim 2020 Çarşamba

28 EKİM 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan’dan telefonla görüştüğü Putin’e çağrı: “Gelin bu işi çözelim”
“Putin’le olumlu bir görüşme yaptık. O’na gelin bu işi çözelim dedim. Reyonlar konusunda samimi adımlar atalım. Siz Paşinyan’la görüşün biz de Aliyev kardeşimizle görüşürüz. Rusya’nın bu konuda samimi olacağını düşünüyorum. Birlikte çözebiliriz. Kırmızı çizgilerimizi de aktardım. Bu noktada babamızın oğlu olsa tanımayız. Putin’e Türkiye’nin Karabağ’a gönderdiği iddia edilen Suriyeli savaşçılarla ilgili şunu söyledim: “2 bin PKK – YPG’li 600 $ maaşla Ermenistan saflarında savaşıyor.” Bu konuda dayanışmamız lazım. Ben Putin’in PKK-YPG’lilere yüz vereceğini zannetmiyorum”
https://www.aa.com.tr/tr/politika/canli-cumhurbaskani-erdogan-konusuyor/2021891

2) TBMM'den Macron'a sert tepki
AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti grup başkanvekillerinin ortak bildirisi yayınlandı. Ortak bildiride şu ifadeler kullanıldı: "Siyasi amaçlarına ulaşmak, iktidarlarını tahkim etmek ve dahil oldukları çatışmalara taraftar toplamak başta olmak üzere çeşitli gerekçelerle halklar ve inanç toplulukları arasında yıkıcı ihtilaflara yol açabilecek söylemlere başvuran, düşmanlık doğuran eylemlere tevessül eden herkes, sadece temsil iddiasında oldukları kitleleri değil, bütün insanlığı derinden etkileyecek bir cürüm işlemektedirler."

https://www.aydinlik.com.tr/haber/tbmm-den-macron-a-sert-tepki-221793


3) AK Parti'den ırkçı Fransız dergisi Charlie Hebdo açıklaması
AK Parti sözücü Ömer Çelik bu saldırıların Türkiye'yi yolundan çeviremeyeceğinin altını çizerken "Sağduyu sahibi herkes Cumhurbaşkanımıza karşı yapılan bu nefret yayınını lanetlemelidir. Fransız dergisi nefret üretim merkezi haline gelmiştir. Cumhurbaşkanımızla ilgili ahlaksız yayınlarını şiddetle kınıyoruz. Bu yayın anlayışı fikir özgürlüğü değil inanç düşmanlığıdır. Bu zihniyet tiksinti verici bir noktaya ulaşmıştır. Bu husumet cephesinin inancımıza niye saldırdıklarını, Cumhurbaşkanımıza karşı neden nefret siyaseti ürettiklerini biliyoruz.” dedi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/28/son-dakika-ak-partiden-irkci-fransiz-dergisi-charlie-hebdo-aciklamasi

4) “Kişi haklarına saldırı ifade özgürlüğü değildir”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabıdan yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: " Bunlar sadece kendi müptezelliklerini ve ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorlar. Kişi haklarına saldırı, mizah ve ifade özgürlüğü değildir. Ahlak ve edep yoksunu bu yayınların amacı, nefret ve husumet tohumları ekmektir. İfade özgürlüğünü din ve inanç düşmanlığına dönüştürmek ancak hastalıklı bir zihniyetin ürünü olabilir. Sağduyu sahibi herkes bu iğrenç yayıncılığı kınamalı ve reddetmelidir."
https://www.criturk.com/haber/gundem/kisi-haklarina-saldiri-ifade-ozgurlugu-degildir-173185

5) Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Geert Wilders hakkında suç duyurusu
https://www.milligazete.com.tr/haber/5642808/cumhurbaskani-erdogandan-geert-wilders-hakkinda-suc-duyurusu

6) Donald Trump’tan Azerbaycan-Ermenistan çıkışı
ABD Başkanı Donald Trump, “Azerbaycan ve Ermenistan anlaşmaya varamıyor. Yıllardır bu konuyla uğraşıyorlar. Evet, ateşkesin bozulduğunu görmek hayal kırıklığı. Ama bu, aralarında uzun süre anlaşmazlık olan ülkelerde olan bir şey. Onlar tekrar bir araya gelecektir.” ifadelerini kullandı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/donald-trumptan-azerbaycan-ermenistan-cikisi-6100674/

7) Pompeo'dan Aliyev ile Paşinyan'a "ateşkes" telefonu
ABD Dışişleri’nden yapılan açıklamaya göre Pompeo, iki lidere Dağlık Karabağ sorununa askeri bir çözümün olmadığını vurgulayarak, "Minsk Grubu çatısı altında daha önce taahhüt ettikleri ateşkese uymaları" çağrısında bulundu.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/pompeodan-aliyev-ile-pasinyana-ateskes-telefonu-41647470

8) Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik: “S-400'ler tercih değil zorunluluktur”
“NATO Türkiye'nin bu ihtiyacı söz konusu olduğunda Türkiye'nin yardımına etkili şekilde koşamamıştır. S-400 tedariki bir tercih olarak değil, Türkiye'nin güvenliğinin bir gereği, bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulamaya çalışıyorlar. Türkiye NATO içerisinde çok önemli bir güçtür. S-400 kullanımı Türkiye'nin NATO üyeliğiyle çelişen bir durum değildir. Müttefiklerimizin herhangi bir şekilde tehdit veya taciz diliyle kullanılması şimdiye kadar olan kazanımlara uygun bir tablo ortaya çıkarmıyor.”

https://www.aydinlik.com.tr/haber/celik-s-400-ler-tercih-degil-zorunluluktur-221795-4

9) KDP: PKK'nın faaliyetleri IKBY halkı için tehdit oluşturuyor
KDP Sözcüsü Mahmud Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, PKK'nın IKBY'deki varlığını sert şekilde eleştirdi. PKK'nın IKBY ile rekabet içine girdiğine, halkın yaşamı ve bölgenin çıkarları için tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Muhammed, "PKK, uzun yıllardır haraç alarak ve halkın mallarına el koyarak yüzlerce köyün inşasını ve sivil halkın bölgelerine dönmesini engelliyor." ifadelerini kullandı. Muhammed, örgütün eylemlerinin bedelini IKBY halkının ödediğine işaret ederek, PKK'nın IKBY'deki memurları öldürdüğünü ve faaliyetleriyle halk için tehdit oluşturduğunu kaydetti.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kdp-pkknin-faaliyetleri-ikby-halki-icin-tehdit-olusturuyor/2021388

 

10) Türkiye'den BMGK'de “İdlib'de ateşkes ihlallerinden ve provokatif eylemlerden kaçınılması” çağrısı
Türkiye'nin Suriye'nin kuzey batısında İdlib'de kalıcı ateşkesin sağlanması konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü ve sahadaki sükuneti korumak için gerekli askeri önlemleri aldığını da belirten Sinirlioğlu, ''Ateşkes ihlallerinden ve nispi sükunete zarar verecek provokatif eylemlerden kaçınılması gerek.'' dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiyeden-bmgkde-idlibde-ateskes-ihlallerinden-ve-provokatif-eylemlerden-kacinilmasi-cagrisi-/2021325

11) Rusya'dan Türkiye'ye “Suriye'deki teröristleri etkisiz hale getirme” çağrısı
Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Türkiye'ye İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki terörist grupları yok etme ve militanların cezaevlerinde tuttuğu sivilleri özgürlüğe kavuşturmak için tedbirler alma çağrısında bulundu.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202010271043103904-rusyadan-turkiyeye-suriyedeki-teroristleri-etkisiz-hale-getirme-cagrisi/

12) “Trablus, tutuklu Rusları serbest bırakacak”
Bloomberg, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin tutuklu 2 Rusya vatandaşını serbest bırakmayı kabul ettiğini öne sürdü.
https://tr.sputniknews.com/afrika/202010271043103675-trablus-tutuklu-ruslari-serbest-birakacak/

13) ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Cantürk'e “FETÖ'ye yardım” suçundan hapis cezası
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Nazmi Mete Cantürk, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yardım" suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
https://www.dunya.com/gundem/abdnin-istanbul-baskonsoloslugu-gorevlisi-canturke-fetoye-yardim-sucundan-hapis-cezasi-haberi-486840

14) Sağlık personelinin istifa, emeklilik ve izin taleplerine sınırlama
Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görevli hiçbir personelin salgın döneminde görevinden çekilme (istifa) talebi her ne sebeple olursa olsun kabul edilmeyecek.
https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/saglik-personelinin-istifa-emeklilik-ve-izin-taleplerine-sinirlama/2021194

15) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: “2021 yılı bütçesini vatandaş odaklı bir icraat bütçesi olarak hazırladık”
"Bütçemiz, yeni ekonomi programları hedefleriyle uyumlu olarak hem yatırımların artırılmasını hem de enflasyon ve cari açığın azaltılmasını amaçlayan, ayrıca Kovid-19 salgınıyla mücadelemizi destekleyecek nitelikte işlevsel bir bütçedir. 19 yıllık bir birikimin, emeği ve milletimizi, vatandaşlarımızı merkeze alan bir bütçedir." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-yardimcisi-oktay-2021-yili-butcesini-vatandas-odakli-bir-icraat-butcesi-olarak-hazirladik/2021287

16) Fransa Ticaret Bakanından AB’ye Türkiye'ye karşı harekete geçme çağrısı
Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester, "Bir sonraki Avrupa Konseyi toplantısında, kendi çıkarlarını ve değerlerini daha iyi korumak için Avrupa, Türkiye ile güç dengesini sağlamlaştırmasına olanak verecek kararlar almak zorunda kalacak.” diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-ticaret-bakanindan-ab-ye-turkiyeye-karsi-harekete-gecme-cagrisi/2021493

17) AİHM Kılıçdaroğlu’nun şikayetini haklı buldu
AİHM, Erdoğan'ın açtığı davalar yüzünden Türkiye'de para cezasına mahkum olan CHP liderinin yaptığı başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkının korunmasıyla ilgili 10. maddesinin ihlal ettiğine hükmetti.
Euronews'ten Rahmi Gündüz'ün haberine göre, AİHM kararı gereği Türkiye, CHP liderine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere yaklaşık 13 bin euro tazminat ödeyecek.
https://halktv.com.tr/aihm-kilicdaroglunun-sikayetini-hakli-buldu-437828h

18) Bakan Albayrak: “Çok uluslu şirketler üretimini Türkiye'ye yönlendiriyor”
Bakan Albayrak, “Rekabetçi maliyet yapısı, çok çeşitli ve güçlü üretim tabanı, iyi eğitimli insan kaynağı, stratejik konumu, modern lojistik altyapısı, sermaye yatırımları için özelleştirilmiş teşvik ve destek paketleriyle iş hayatını destekleyen Türkiye, yatırımcılara benzersiz fırsatlar sunuyor. Türkiye'nin ekonomik dönüşümünü sağlamak için bölgesel bir güç merkezi olarak potansiyelinin tamamını harekete geçirmek amacıyla son birkaç yıldır hiç yorulmaksızın çalışıyoruz. Yeni ekonomik model, artan yerli üretim, yatırım, iş imkanları, yeterli düzeyde rekabetçi kur ile pandemi öncesi seviyeye ihracatı getirerek kendini gösterdi."
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/bakan-albayrak-cok-uluslu-sirketler-uretimini-turkiyeye-yonlendiriyor-6340431

19) Katar ve Libya arasında güvenlik iş birliği mutabakat muhtırası imzalandı
https://www.yenisafak.com/dunya/katar-ve-libya-arasinda-guvenlik-is-birligi-mutabakat-muhtirasi-imzalandi-3572505

20) Havada tehlikeli gerginlik: Rusya’ya ait savaş uçağı, ABD ve Almanya’ya ait gözetim uçaklarını engelledi
Rusya’ya ait Su-27 tipi uçağın, Baltık Denizi üzerinde Rusya sınırlarına yaklaşan Alman gözetim uçağı ve ABD casus uçağını engellediği duyuruldu.
https://www.yenisafak.com/dunya/rusyaya-ait-savas-ucagi-abd-ve-almanyaya-ait-gozetim-ucaklarini-engelledi-3572511

21) Rusya ve Belarus ortak askeri tatbikat planlıyor
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Belaruslu mevkidaşı Viktor Hrenin'in video konferans yoluyla yapılacak görüşmede, ‘Batı-2021’ ortak stratejik tatbikata hazırlıkları ele alacakları belirtildi.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202010281043104464-rusya-ve-belarus-ortak-askeri-tatbikat-planliyor/

22) Çin 7 gün süre verdi: “Tüm operasyonları bildireceksiniz!”
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bu kararın ardından yaptığı açıklamada ABD tarafından Çinli medya kuruluşlarına yönelik baskıya kısa sürede yanıt verileceğini ifade etmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ABD merkezli medya kuruluşu olan American Broadcasting Company (ABC), Los Angeles Times, Newsweek, Feature Story News, Bureau of National Affairs ve Minnesota Public Radio'dan 7 gün içinde Çin'deki tüm operasyonlarını bildirmesinin istendiği aktarıldı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/cin-7-gun-sure-verdi-tum-operasyonlari-bildireceksiniz-221761

23) DSÖ’den açıklama: “Avrupa’da Korona ölümleri yüzde 40 arttı”
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/dsoden-korkutan-aciklama-avrupa-corona-olumleri-yuzde-40-artti-6100550/