Türkiye gündemi haber özetleri - 27 Temmuz 2020 Pazartesi

27 TEMMUZ 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten Yeni Şafak grubunun Hilafet talebine yanıt
“Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir. Bu nitelikleriyle Cumhuriyetimiz hepimizin ortak çatısıdır. Türkiye’nin siyasal rejimiyle ilgili siyasal kamplaşma üretmek yanlıştır. Cumhuriyetimiz tüm nitelikleriyle gözbebeğimizdir. Dünden beri sosyal medyada siyasal rejimimizle ilgili ortaya çıkan sağlıksız tartışma ve kamplaşma, Türkiye’nin gündemi değildir. Kurtuluş Savaşı’mızın başkomutanı, devletimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşı kahramanlarını rahmetle ve saygıyla yad ediyoruz. Tarihten bugüne kesintisiz bir halka olarak devam eden mücadele azmimizi daha da kuvvetli kılıyoruz.
Cumhuriyetimiz ilelebet payidar kalacaktır. Cumhurbaşkanımızın dirayetli yönetimiyle milletimizin özlemlerine sağlam adımlarla ulaşacağız. Duamız milletimizledir. Gayretimiz biricik ülkemiz içindir. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti...”
 
2) Mersin’de askerlerimizi taşıyan otobüs devrildi, şehitlerimiz var
Mersin'in Mut ilçesinde askerleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 5 asker şehit oldu, sürücü de hayatını kaybetti ve 10'u ağır 27 kişi yaralandı.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-mersinde-askerleri-tasiyan-otobus-devrildi-5954534/
 
3) “Ege'de Yunanistan ve ABD'nin ortak tatbikat yapacağı” iddiaları gerçek dışı
Bazı haber sitelerinde ABD donanmasının en önemli güç unsurlarından biri olan Eisenhower uçak gemisinin Ege Denizi'nde Yunanistan ile ortak tatbikat yapmak üzere rotasını Girit Adası'na çevirdiğine ilişkin haberler yer aldı. Söz konusu haberlerde 12 ABD Savaş gemisi eşliğinde bu sabah Süveyş Kanalı'nı geçen Eisenhower uçak gemisinin Ege Denizi’nde AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, söz konusu haberler gerçeği yansıtmıyor. 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/egede-yunanistan-ve-abdnin-ortak-tatbikat-yapacagi-iddialari-gercek-disi/1923250

 
4) CHP’de PM’ye girenler belli oldu
CHP'de 37. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) üyeliği için yapılan oy sayımı sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre en fazla oyu alan isim Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak oldu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-chp-parti-meclisi-uyeleri-belli-oldu-5954067/ 
 
5) İYİ Parti bir kez daha Kavuncu'yu seçti
İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Satuk Buğra Kavuncu, düzenlenen kongrede yeniden il başkanlığa seçildi. Kavuncu 416 oy, rakibi Ersin Beyaz 254 oy aldı. 
https://halktv.com.tr/gundem/iyi-parti-bir-kez-daha-kavuncuyu-secti-430252h 
 
6) Bağdat'ta Haşdi Şabi ve polis güçlerinin bulunduğu askeri üste patlama 
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bagdatta-hasdi-sabi-ve-polis-guclerinin-bulundugu-askeri-uste-patlama-/1923163
 

7) “Mavi vatanın koruyucu kartallarına” yerli donanım imzası
Türk deniz yetki alanlarında 7 gün 24 saat esasıyla görev yapan ve "Mavi vatanın" koruyucu kartalları olarak nitelendirilen Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü ekiplerinin kullanacakları botlar da yüzde 100 yerli donanımlarla üretilecek.
Hazırlanan proje ile serbest bölgede faliyet gösteren Antalya merkezli Ares Tersanesi'nde yapılacak 122 bot, 6 yılda ilgili kurumlara teslim edilecek. 
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/mavi-vatanin-koruyucu-kartallarina-yerli-donanim-imzasi/1922698 
 
8) İsrail askerleri Batı Şeria’da eski Filistinli milletvekillerini gözaltına aldı
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerleri El-Halil’de eski milletvekilleri Hatim Kuffeyşe ile Nayif er-Rucub’u evlerine düzenlediği baskınla gözaltına aldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-askerleri-bati-seria-da-eski-filistinli-milletvekillerini-gozaltina-aldi/1923052 
 
9) TÜBİTAK 4. Avrupa Fizik Olimpiyatları'nda 5 ödül kazandı
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Fizik Olimpiyat Takımı, 4'üncü Avrupa Fizik Olimpiyatları'nda 2 altın ve 2 gümüş madalya ve 1 mansiyon kazandı.
https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/tubitak-4-avrupa-fizik-olimpiyatlarinda-5-odul-kazandi/1923137 
 
10) Türkiye’nin otomobili için Türk şirkete 5 milyon dolarlık fon
Avrupa Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) için hologram teknolojisi geliştiren yerli girişim CY Vision’a 3 dev birden yatırım yaptı. İlk yatırımlarını Koç Holding ve Mitsui ortaklığındaki yatırım şirketi Inventram’an alan CY Vision’a son yatırım yine Koç Holding’in de aralarında bulunduğu 3 dev firmadan geldi.
CY Vision, Koç Holding, Zorlu Grubu’na bağlı Vestel Ventures ve dünya devi Intel Capital’in yer aldığı, Revo Capital tarafından yönetilen 5 milyon dolarlık (35 milyon TL) fon aldı.
https://www.dunya.com/ekonomi/turk-sirkete-5-milyon-dolarlik-fon-haberi-476233 
 
11) Fed faizde değişikliğe gitmeyecek, yeni politikalara işaret edebilecek
Ekonomistler, Fed'in, faiz ve varlık alımında değişikliğe gitmeyeceğini ancak sözle yönlendirmede yapılacak değişiklikleri ima edebileceği ve enflasyon stratejisini açıklayabileceği tahmininde bulunuyor. 
https://www.dunya.com/finans/haberler/fed-faizde-degisiklige-gitmeyecek-yeni-politikalara-isaret-edebilecek-haberi-476190        


12) Karamollaoğlu'ndan İstanbul Sözleşmesi çıkışı: Şiddeti önlemiyor
Temel Karamollaoğlu, İstanbul Sözleşmesi'ne neden itiraz ettiğini açıkladı. Karamollaoğlu, "Cinsiyetsizleştirme konusu kadına şiddeti önlemek değil, aileyi yok etme politikası. İstanbul Sözleşmesi toplumun değerlerini yok sayıyor. Bu metne eski komünist ülkeler imza atmıyorlar. Rusya da dahil. Türkiye'de nasıl olmuş da ittifakla bu metin geçmiş şaşırıyorum." dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5052210/karamollaoglundan-istanbul-sozlesmesi-cikisi-siddeti-onlemiyor   
                               
13) DSÖ'den önemli uyarı
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhonom Ghebreyesus, koronavirüs salgını nedeniyle gelecekte eski normale geri dönüşün asla mümkün olmayacağını söyledi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5053073/dsoden-korkutan-uyari-artik-eskisi-gibi

 

14) “Kılıçdaroğlu’na 'PYD terör örgütü' dedirtemedim”

CHP'nin bir dönem Dış İlişkilerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Öztürk Yılmaz, Afrin Operasyonu sırasında Türkiye'yi işgalle suçlayan Almanya'ya karşı takındığı tavır nedeniyle parti içinde eleştirildiğini söyledi. Yılmaz, "Ben PYD'ye 6 ay boyunca terör örgütü dedirtemedim. Yav kardeşim demiyor adam işte." diyerek Kılıçdaroğlu’nun PYD hakkındaki değerlendirmesini paylaştı.