Türkiye gündemi haber özetleri - 27 Şubat 2021 Cumartesi

27 ŞUBAT 2021, Cumartesi
HABER ÖZETLERİ

 

 

1- ABD istihbarat raporuna göre Kaşıkçı'nın öldürülmesine Veliaht Prens bin Selman onay verdi
ABD istihbarat raporunda, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onaylayan kişinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman olduğu belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-istihbarat-raporuna-gore-kasikcinin-oldurulmesine-veliaht-prens-bin-selman-onay-verdi/2158509

 

2- O general sınırda yakalandı
FETÖ’nün itirafçı generali Serdar Atasoy’un gözaltına alındığı operasyonda firar eden emekli Tuğgeneral Nuri Cankıymaz, Yunanistan’a kaçmak isterken sınırda yakalandı. 2015’te emekli olan Cankıymaz, 2014 yılında Milli Savunma Bakanlığı Personel Başkanlığı yaptı. Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’na getirildikten sonra FETÖ bağlantıları ortalığa dökülen Atasoy ise uzun süredir Türkiye’nin gündemini meşgul ediyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/o-general-sinirda-yakalandi-3601222

 

3- ABD işgali derinleştiriyor: Deyrizor’da PKK’ya drone üssü
ABD Biden ile birlikte Suriye’deki askeri varlığını artırıyor. Son bir ayda Suriye’ye onlarca TIR silah ve mühimmat taşınırken, bölge SİHA üssüne dönüşüyor. Deyrizor’un El Ömer petrol bölgesinde çalışmaları süren hava üssü bitmek üzere. Hava savunma sistemleri de buraya konuşlanacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/abd-isgali-derinlestiriyor-deyrizorda-pkkya-drone-ussu-3601223

 

4- Bulgaristan Başbakanı Borisov: Türkiye sayesinde Bulgarlar rahat uyuyabiliyor
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, yasa dışı göç konusunda Türkiye ile anlaşmalarının sorunsuz şekilde çalıştığını ifade etti. Borisov, "Türkiye sayesinde Bulgarlar daha rahat uyuyor" dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/bulgaristan-basbakani-borisov-turkiye-sayesinde-bulgarlar-rahat-uyuyabiliyor-3601214

 

5- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Türk ordusu bizim için en makbul model
Yerli ve yabancı gazeteciler ile video konferans yöntemiyle görüşen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile ilişkilerinden övgüyle bahsederek yeni anlaşmaların müjdesini verdi. Aliyev, Türkiye'de üretilen modern silahların Azerbaycan'a getirilmesi için mutabakat sağlandığını ifade ederek, "Türk ordusunun küçük modelini oluşturacağız. Türk ordusu modeli bizim için en makbul modeldir." dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/azerbaycan-cumhurbaskani-ilham-aliyev-turk-ordusu-bizim-icin-en-makbul-model-3601212

 

6- Biden: Suriye'deki saldırıyla İran'a 'cezasız kalacak şekilde hareket edemezsiniz, dikkatli olun' dedik
ABD Başkanı Joe Biden, düzenlediği basın toplantısında dün Surily-Irak sınırında düzenlenen hava saldırısına ilişkin açıklamada bulundu. İlgili soruya yanıt veren Biden, saldırının İran'a mesaj niteliğinde olduğunu kaydederek, "Onlara 'cezasız kalacak şekilde hareket edemezsiniz, dikkatli olun' mesajı verdik" ifadelerini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/abd/202102271043910585-biden-suriyedeki-saldiriyla-irana-cezasiz-kalacak-sekilde-hareket-edemezsiniz-dikkatli-olun-dedik

 

7- CHP'li Özel'den Bakan Koca'ya 'ticari sır' yanıtı: Çağırdık, gelmedin; açıkta yapılan kusrun tenhada özrü olmaz
CHP Grup Başkanvekili Özel, Sağlık Bakanı Koca'nın Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği '1 milyon doz ücretsiz aşı' iddiasına verdiği yanıtı yorumladı. Özel, "Çağırdık, gelmedin. Sayın Bakan bilsin ki, açıkta yapılan kusrun tenhada özrü olmaz" dedi.
https://tr.sputniknews.com/politika/202102261043910107-chpli-ozelden-bakan-kocaya-ticari-sir-yaniti-cagirdik-gelmedin-acikta-yapilan-kusrun-tenhada-ozru


8- ‘NATO’nun Karadeniz bölgesinde güçlenmesi Türkiye’nin çıkarına değil’
Ukrayna lideri Zelenskiy’nin NATO’ya Karadeniz’deki varlığını artırma çağrısını değerlendiren Rus uzmanlar, ittifakın bu bölgedeki askeri varlığını güçlendirmesinin Türkiye’nin çıkarına olmadığını belirtti.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202102261043909122-natonun-karadeniz-bolgesinde-guclenmesi-turkiyenin-cikarina-degil

9- Çin-Hindistan sınır anlaşmazlıklarının çözülmesi için diyalog şart
Çin, 19 Şubat’ta, Haziran 2020’de Galwan Vadisi’nde Çin-Hindistan sınır çatışmasının ayrıntılarını açıkladı, o gün yaralananların yanı sıra ülkesi için yaşamını yitiren askerleri onurlandırdı. Resmi açıklama, Çin hükümetinin, ülkeyi savunan kahramanlara büyük saygı duyduğunu gösteriyor.
https://www.criturk.com/cin-hindistan-sinir-anlasmazliklarinin-cozulmesi-icin-diyalog-sart

 

10- İngiltere’nin ikiyüzlü Çin siyaseti
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, geçen pazartesi günü Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmasında, Xinjiang’daki insan hakları sicili konusunda kasıtlı olarak iftira attı. Raab hatta, BM ve diğer Konsey üyeleriyle, söylenti yayma kampanyasına katılmaları için lobi yapmaya teşebbüs etti.
https://www.criturk.com/ingilterenin-ikiyuzlu-cin-siyaseti

 

11- BTSO Başkanı İbrahim Burkay: Üreten ve tasarlayan ülke olmak zorundayız
Kanaat Önderleri’nde Hakan Güldağ, Şeref Oğuz ve Vahap Munyar’ın konuğu BTSO Başkanı İbrahim Burkay’dı. “Üreten ve tasarlayan ülke olmaz zorundayız” diyen Burkay, bunun artık bir tercih değil zorunluluk olduğunun altını çiziyor.
https://www.dunya.com/ekonomi/btso-baskani-ibrahim-burkay-ureten-ve-tasarlayan-ulke-olmak-zorundayiz-haberi-612511