Türkiye gündemi haber özetleri - 27 Aralık 2020 Pazar

27 ARALIK 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) YPG/PKK Ayn İsa beldesini Suriye’ye teslim etmeye direniyor, Rusya askeri karakolu taşladılar.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ypg-pkk-ayn-isa-beldesini-esed-rejimine-devretmeye-direniyor

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “2021 demokratik ve ekonomik reformlar yılı olacaktır”
“İçine hapsedilmeye çalışıldığımız faiz, kur, enflasyon şer üçgenini kırarak üretim ve istihdam merkezli bir sistem kurmakta kararlıyız.”

https://www.dunya.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-2021-demokratik-ve-ekonomik-reformlar-yili-olacaktir-haberi-605069

3) Dışişlerin’nden Atina’ya NOTAM tepkisi
Dışişleri Sözcüsü Aksoy, Atina’nın bölgede gerginliği artırıcı ve kışkırtıcı adımlarının devam ettiğini gördüklerini kaydetti. Aksoy, “Buna son örnek, Yunanistan’ın yayımladığı bir NOTAM’la silahsızlandırılmış statüdeki adaları da kapsayacak şekilde 15 tatbikat sahası ilan etmesi ve Ege’yi boydan boya ve Doğu Akdeniz’de çok geniş bir sahayı 4 Ocak’tan 26 Şubat 2021 tarihine kadar kapatmasıdır” ifadelerini kullandı.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ankaradan-atinaya-notam-tepkisi-1801702

4) Hulusi Akar'dan Libya çıkarması
Ülkedeki aşiretleri baskı altına almaya çalışan Hafter yönetimi, önceki gün küstahça Türkiye’yi tehdit etmeye kalktı. Akar, Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid El Meşri, Savunma Bakanı Selahaddin Nemruş ve İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile ayrı ayrı görüştü.
https://www.yenisafak.com/dunya/libya-cikarmasi-libyada-son-durum-ne-3591568

5) Le Monde: “6 tane Türk SİHA'sıyla koskoca orduyu yok ettiler”
Türk SİHA'larının Dağlık Karabağ'daki başarısını kaleme alan bir haber yayımlayan Fransız Le Monde gazetesi, "6 tane Bayraktar ile Ermenistan ordusunu mahvettiler. Suriye ve Libya'da olduğu gibi Karabağ'da da Rus sistemleri çaresiz kaldı. SİHA'lar gelecekte savaşların nasıl olacağını gösteriyor. Avrupa ders almalı" ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3049339-le-monde-6-tane-turk-sihasiyla-koskoca-orduyu-yok-ettiler

6) Rusya'dan devrim yaratan helikopter
Rusya'da faaliyet gösteren Rostec'in alt kuruluşu Technodinamika tarafından tasarlanıp üretilen insansız helikopter ile alakalı önemli bir gelişme yaşandı. Çok işlevli insansız helikopterlerin ilk partisi, Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri'ne teslim edildi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3049057-gun-yuzune-cikti-ortalik-fena-karisti-rusyadan-devrim-yaratan-helikopter

7) Prof. Dr. Uğur Şahin Türkiye ile aşı anlaşmasından memnun olduğunu söyledi

https://www.dunya.com/gundem/prof-dr-ugur-sahin-turkiye-ile-asi-anlasmasindan-memnun-oldugunu-soyledi-haberi-605083

8) Bakan Koca’ya mRNA aşısı sorusuna yanıt
Ahmet Hakan, Sağlık Bakanı’na, “Uğur ve Özlem hocaların ürettiği Alman aşısını da getiriyorsunuz Türkiye’ye. O aşıları da kullanacaksınız Türkiye’de. Ne yani? Uzun vadeli sonuçlarını bilmediğinizi söylediğiniz aşıların vatandaşa yapılması sorun değil mi?” sorusunu sordu. Şu yanıtı aldı: “Dar zamanda geliştirilen geleneksel yöntemli aşıların riski ile dar zamanda geliştirilen yeni teknolojili aşıların riski aynı olmaz. Risk kelimesi ürkütmesin. Buradaki risk, büyük bir risk değildir. Salgının yol açtığı riskin boyutlarına bakıldığında kesinlikle katlanılabilir bir risktir. Göze alınabilir risktir. Yoksa Dünya Sağlık Örgütü geçici onay vermezdi”
https://www.haber7.com/saglik/haber/3049637-ahmet-hakan-bakan-kocaya-sordu-cin-asisi-mi-alman-asisi-mi/?detay=2

9) Çin aşısı gönüllüsü Özkan’da oluşan antikor seviyesi
İki doz aşıdan sonra eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ve kendisinin vücudunda ortaya çıkan etkileri anlatan Özlenen Özkan, şunları söyledi: “Antikorlarımız çok yüksek seviyede. Cihazın ölçtüğü değerlerin de üstünde antikor oluşmuş olması söz konusu. Bu sonuçların ne kadar efektif olduğu ve ne kadar uzun süreceği hakkında şu anda kimsenin bilgisi yok. Bunu zaman gösterecek. Ancak şu aşamada elde ettiğimiz sonuçlar gayet iyi.”
https://www.haber7.com/saglik/haber/3049624-cin-asisi-olan-rektor-ozkandan-onemli-aciklamalar

10) Koca: “Türkiye'de mutasyona uğramış virüse rastlanmadı”
“Ne son dönemde yurda ilgili ülkelerden giriş yapan PCR pozitif vakalardan alınan numunelerde ne de yurdun çeşitli bölgelerinden toplanan örneklerde İngiltere'nin rapor ettiği gen mutasyonuna rastlanmamıştır."
https://www.dunya.com/gundem/koca-turkiyede-mutasyona-ugramis-viruse-rastlanmadi-haberi-605089

11) HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/eski-hdp-es-genel-baskani-selahattin-demirtasin-tutukluluguna-yapilan-itiraz-reddedildi/2089547


12) CHP'li Aydoğan: “AİHM'nin Demirtaş kararının uygulamayın da göreyim açlıktan ölürsünüz”
CHP Antalya Milletvekili Turan Aydoğan Aydoğan “Köpeksiz köyde değneksiz dolaşamazsınız' ifadelerini kullandı.

https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/chpli-aydogan-aihmnin-demirtas-kararinin-uygulamayin-da-goreyim-acliktan-olursunuz-2213773

13) Diyarbakır Valisinin yılın fotoğrafı seçimi Diyarbakır Anneleri oldu.

https://www.aa.com.tr/tr/kurumsal-haberler/diyarbakir-valisi-karaloglunun-aanin-yilin-fotograflarinda-tercihi-diyarbakir-anneleri-oldu/2089689

14) Erdoğan “TOGG'un pillerinde de kullanılacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Projemizle TOGG otomobilinin pillerinde kullanılacak lityumu buradan temin etmeyi planlıyoruz. Akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlarda bu lityum kullanılacaktır" dedi.
https://emlak.haber7.com/emlak/haber/3049460-erdogan-mujdeyi-verdi-toggun-pillerinde-de-kullanilacak

15) Rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz.
Bakan Fatih Dönmez bor üretimi esnasında çıkan sıvı atıklardan lityum üretileceğini açıkladı. Lityumu bu şekilde üretimini ilk kez Eti Maden yapacak. Böylece 20 milyon dolarlık lityum ithalatının önüne geçilecek.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-donmez-rafine-bor-uretimi-esnasinda-ortaya-cikan-sivi-atiklardan-lityum-uretecegiz/2089464

16) Türkiye üretim üssü oluyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de yatırım kararı alan Çinli telefon markası Oppo’nun şubat ayında üretime başlamayı planladığını açıkladı. Yabancı yatırımcıları, ülkeye çekmek için bir savaş verdiklerini belirten Varank, Türkiye’nin bir üretim üssü haline geldiğini söyledi
https://www.yenisafak.com/teknoloji/oppo-uretime-subatta-basliyor-turkiye-uretim-ussu-oluyor-oppo-hangi-ulkenin-markasi-3591564

17) Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'ten ortak asgari ücret açıklaması: “Kesintisiz işçinin eline geçmeli”

https://www.dunya.com/ekonomi/turk-is-hak-is-ve-diskten-ortak-asgari-ucret-aciklamasi-kesintisiz-iscinin-eline-gecmeli-haberi-605063

18) Savunma Sanayii Başkanı Demir’den “Uydu fırlatma sistemi” açıklaması
Savunma Sanayii Başkanı Demir, "Stratejik ve taktik düzeylerde güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duyduğu her türlü mühimmat, güdüm kiti ve füzelerimizin üretimleri yerli ve milli olarak yapılıyor. Uydu çalışmalarımızın yanı sıra uydularımızı uzaya gönderecek fırlatma sistemlerimizin çalışmalarına devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
https://www.dunya.com/sektorler/savunma-sanayi/savunma-sanayii-baskani-demir-uydu-firlatma-sistemi-calismalari-devam-ediyor-haberi-605053

19) Milli yüzücü Berkay Ömer Öğretir olimpiyat A barajını geçti
Galatasaray Kulübünün internet sitesinde yer alan bilgiye göre Berkay Ömer Öğretir, Galatasaray Ergun Gürsoy Yüzme Havuzu'nda gerçekleştirilen organizasyonun 200 metre kurbağalama yarışında 2.09.86'lık derecesiyle olimpiyat A barajını geçmeyi başardı.
https://www.criturk.com/haber/spor/milli-yuzucu-berkay-omer-ogretir-olimpiyat-a-barajini-gecti-181783