Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Temmuz 2020 Pazar

26 TEMMUZ 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ

 


1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye'nin diz çökmesini bekleyenleri bir kez daha hayal kırıklığına uğrattık”
Erdoğan, “Bizim kimsenin hakkında, hukukunda, toprağında, denizinde, doğal kaynağında gözümüz yoktur. Ancak kendi hakkımıza, hukukumuza, çıkarımıza da kimsenin el uzatmasına izin vermeyiz. Dayatmalar ve zorbalıklar karşısında vereceğimiz cevabı ise zaten sahada fiilen gösteriyoruz. Gerekirse daha fazlasını yapmaktan da çekinmeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023'e her alanda gelişmiş, güvenli ve müreffeh bir şekilde ulaştırmakta kararlıyız. Bu yolda bizimle yürüyecek her dosta gönlümüz de kapımız da açıktır. Bize düşmanlık etmeye, tuzak kurmaya, önümüzü kesmeye çalışanlar ise hiç kusura bakmasınlar, kendileri kaybederler." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-turkiyenin-diz-cokmesini-bekleyenleri-bir-kez-daha-hayal-kirikligina-ugrattik/1922082

 

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac'ı kabul etti
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-libya-basbakani-fayiz-es-serraci-kabul-etti/1922297

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Conte telefonda görüştü
İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan ile Conte görüşmesinde, Libya başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Conte, Libya'da siyasi çözüm için diyalogu sürdürme konusunda mutabık kaldılar.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-ile-italya-basbakani-conte-telefonda-gorustu/1922210

 

4) Kurultayın ikinci günü: CHP PM’si seçilecek
Bilkent Odeon'da yapılan kurultayın ilk gününde Kemal Kılıçdaroğlu altıncı kez genel başkan seçildi. İkinci gününde Parti Meclis üyelerinin seçiliyor. Kaynak: Kurultayda ikinci gün: CHP yeni PM'sini seçiyor.
https://halktv.com.tr/gundem/kurultayda-ikinci-gun-chp-yeni-pmsini-seciyor-430209h

5) Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan “Atatürk’e bedduayla ilgili açıklama:
“Genel olarak vakfiyelerin sonu, vâkıfın bedduasıyla biter. “Bu vakfımı kimler amacı dışında kullanırsa Allah’ın, meleklerin, peygamberlerin, tüm Müslümanların laneti onların üzerine olsun” şeklinde. Ben de hutbede buna atıfta bulundum. Sadece Ayasofya’yı değil tüm vakıf mallarını kastettim.
Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. “Uğramıştır” demedim, “Çiğnerse lanete uğrar” dedim. Atatürk 82 sene önce vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil. Geçen geçmiştir, Biz geçmişe takılmadan geleceğe bakmalıyız. Kaldı ki Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi hususunda Atatürk’ün dahlinin olup olmadığı da tarihçiler arasında tartışmalı bir konudur. Velhasıl bizim millet olarak vakıf mallarını koruma konusunda çok titiz olmamız gerekir. Bunu sağlamanın tek yolu kanunlarla korkutarak olmamalı. Farklı yollarla vicdanlar harekete geçirilmeli ve inanç ilkeleri de devreye sokulmalı.
Diyanet İşleri Başkanı olarak bunu Müslümanlara hatırlatmak benim görevim. Ben görevimi yapıyorum.”
https://www.hurriyet.com.tr/amp/yazarlar/ahmet-hakan/ali-erbas-vefat-edene-dua-edilir-beddua-degil-41572912?__twitter_impression=true

6) Azerbaycan saldırının esas hedefini açıkladı: Kafkasya Doğalgaz Boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu
Azerbaycan'ın bölgenin lider ülkesi olduğunu, Ermenistan'ın ise tüm projelerin dışında tutulduğunu anlatan Aliyev, "Erivan yönetiminin ekonomik, askeri ve diplomatik başarısızlıkları Ermenistan devletinin çöküşünü kaçınılmaz kılıyor. Fakat bunu hazmedemiyorlar. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Güney Kafkasya Doğalgaz Boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu Tovuz'dan geçiyor. Başarısızlıklarını hazmedemedikleri için Azerbaycan'ın projelerini tehdit altına almayı amaçladılar. Fakat tüm girişimleri başarısız oldu." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/azerbaycan-milli-meclisi-baskan-yardimcisi-aliyev-ermenistanin-kirmizi-cizgisi-yok/1921887

 

7) Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Türk bayrağı yakılmasını kınadı
Yunanistan Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Herhangi bir ülkenin, bu durumda Türkiye’nin, milli sembolüne yapılan her türlü hakaret eylemini en şiddetli şekilde kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.
Selanik’te, dün, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasını protesto eden aşırı sağcı bir grup Türk bayrakları yakmıştı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yunanistan-disisleri-bakanligi-turk-bayragi-yakilmasini-kinadi/1922033

8) Yunanlar, Türkiye'ye küfür ve hakaret etti
Gümülcine’de toplanan protestocular Türkiye aleyhinde küfür ve hakaret içeren sloganlar attı. Gümülcine’ye cunta döneminde dikilen Kılıç Anıtı önünde başlayan gösteri yürüyüşü, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosluğu binasının bulunduğu caddenin başında sona erdi.
https://www.yenisafak.com/dunya/ayasofya-nedeniyle-kuyruk-acisi-olan-yunanlar-turkiyeye-kufur-ve-hakaret-iceren-sloganlar-atti-3550681

 

9) Irak’ın kuzeyinde 9 stratejik nokta TSK kontrolünde
TSK, Irak'ın kuzeyinde, Kürt bölgesel yönetimine bağlı topraklardaki terör kamplarına yönelik Pençe-Kaplan operasyonuna devam ederken 15 Haziran'dan bu yana 9 stratejik noktada kontrolü sağladı.
Pusağa Vadisi, Şeşdara, Pirbela, Şeraniş, Perak, Mervanis ve Kaşuran Kamplarının yanı sıra teröristlerin yıllarca adeta kök saldığı Akrep tepesi, Heliz, Siser, Tünel Tepesi, Mergasor, Kasroki tepeleri ile Hantur Dağının tamamı teröristlerden temizlenen yerler arasında yer aldı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/07/26/9-stratejik-nokta-tsk-kontrolunde

10) Sekiz operasyonda 551 tutuklama: TSK'daki yapılanma için yeni operasyon
24 Temmuz günü ise şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda şüphelilerden 63’ü gözaltına alındı. Şüphelilerden 47’si tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan İstanbul ve İzmir Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmalar kapsamında FETÖ’ye ağır darbe vuruldu. Ankesörlü hat soruşturmaları kapsamında askerkere yönelik olarak 19 Kasım 2019 ile 21 Temmuz 2020 arasında 8 ayrı ana grup operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda bin 112 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 551’i tutuklandı. 162 şüpheli de itirafçı oldu.
https://www.yenisafak.com/gundem/sekiz-operasyonda-551-tutuklama-tskdaki-yapilanma-icin-yeni-operasyon-3550682

11) Fransa İslam karşıtlığını kalıcı siyasete dönüştürüyor
"Siyasal İslam'la mücadele" adı altında Müslümanları doğrudan hedef alan yasa tasarısı hazırlığında olan Fransa, İslam karşıtlığını kalıcı siyasete dönüştürüyor.
Ülkenin toplumsal ve ekonomik krizlerle çalkalandığı dönemde kısa süre önce başbakanlık görevine getirilen Jean Castex'in geçen hafta Ulusal Meclis'te siyasal İslam'la mücadelenin hükümetin önceliği olduğunu açıklaması İslamofobi tartışmalarını tekrar gündeme getirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/fransa-islam-karsitligini-kalici-siyasete-donusturuyor/1921885

12) GAP virüse savaş açtı
Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de oteller de esnaf da Kovid-19 tedbirlerini diğer bölgelerden daha üst seviyeye çıkarmış durumda.
Hızlı bir adaptasyon sürecine giren bölge insanı şikâyet yerine acil çözüm önlemlerini hayata geçirmiş. Otellerin birçoğu güvenli turizm sertifikasına henüz zorunluluk gelmeden başvuru yapmış.
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/07/26/gap-viruse-savas-acti

13) Borcu en çok artan üç ülkeden biri Türkiye
Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) raporuna göre, koronavirüs salgınıyla artan maliyetler ve iş gücü kaybı başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere birçok ülkenin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki borç oranını katladı. IIF Sürdürülebilirlik Araştırması Direktörü Emre Tiftik ve Yardımcı Ekonomist Khadija Mahmood tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, salgının etkileri fazla hissedilmediği halde yılın ilk çeyreğinde, Çin ve Güney Kore'nin ardından borcu en çok artan gelişmekte olan üçüncü ülke oldu.
https://halktv.com.tr/ekonomi/borcu-en-cok-artan-uc-ulkeden-biri-turkiye-430211h

14) ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yeni öğrencilerini bekliyor
Mesleki eğitimin önemine işaret eden Karataş, ASELSAN Kurumsal Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Karataş, "Bütün dünyanın dert ettiği, özellikle Türkiye için çok kritik konulardan biri bu. Çünkü üretim aşaması ve üretim odaklı bir şeyler yapıyorsanız, üretim kalitesi sizin teknik elemanlarınızın kalitesiyle birebir aynı odakta devam ediyor. Savunma sanayisinde daha hassas, daha derin, daha çeşitli yeteneklere sahip olmak gerekiyor. Biraz daha kararlı ve mesleki iradeye sahip gençlerimizi yetiştirmemiz gerekiyor. Yetenek profiline baktığımızda biz sektör için aranan elemanı yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl da öğrencilerimizi liseye kabul etmek için hazırız." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/aselsan-mesleki-ve-teknik-anadolu-lisesi-yeni-ogrencilerini-bekliyor/1921967

15) Çin ve ABD ticaret görüşmelerine devam edecek
Çinli ve ABD’li ticaret yetkililerinin, iki ülke arasındaki gerilim tırmanmaya devam ederken, ticaret anlaşmasının ilk aşaması ile ilgili görüşmelerin devam edeceği adı verilmeyen kaynaklar tarafından duyuruldu.
South China Morning Post'un haberinde, Çin Halk Cumhuriyeti Başkan yardımcısı Liu He ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lightizer altı aylık periyotlarda görüşmeleri öngörülüyor ve gelecek görüşmenin ağustos ayında yapılması gerekiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, iki tarafın da görüşmelere sıcak bakmaması sebebiyle ağustos ayında gerçekleştirilmesi planlanan görüşmelerin iptal edilme ihtimalinin devam ettiğini açıkladı.
https://www.dunya.com/dunya/cin-ve-abd-ticaret-gorusmelerine-devam-edecek-haberi-476159

16) İtalya'nın AB'den ayrılması için parti kuruldu
İktidardaki koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nden atılan Senatör Gianluigi Paragone tarafından kurulan parti, hafta içinde düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Partinin tam adı, "İtalya için Avrupa'ya hayır-Paragone ile Italexit" olarak açıklandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/italya-nin-ab-den-ayrilmasi-icin-parti-kuruldu-italexit-214205

 

17) Polonya, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıyor

Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, İstanbul Sözleşmesi'nde yer alan bazı maddelerin ideolojik olduğunu savunarak, söz konusu sözleşmeden çekilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bir öneride bulunacaklarını söyledi.
Polonya Adalet Bakanı Ziobro, ülkede son günlerde tartışmaya neden olan İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ziobro, Polonya yasalarının kadınların şiddete karşı korunması ve aile içi şiddet mağdurlarının güvence altına alınmasıyla ilgili İstanbul Sözleşmesi'nin tüm standartlarını karşıladığını belirterek, Adalet Bakanlığı olarak yarın, söz konusu sözleşmeden çekilme çalışmaları başlatılması için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bir öneride bulunulacağını bildirdi.

 

Sözleşmede bazı maddelerin ideolojik unsurlara sahip olduğunu savunan Ziobro, sözleşme ile "biyolojik cinsiyete karşı sosyo-kültürel cinsiyetin" inşa edilmeye çalışıldığını, bu durumun Polonya tarafından kabul edilemez ve zararlı olarak değerlendirildiğini vurguladı.
Polonya, eşcinseller arasında aile kurulmasına karşı
Ziobro, sözleşmenin bazı maddelerinin çocuk ve gençlere eşcinsellerin aile kurabilecekleri yönünde eğitim verilmesini öngördüğünü, bunun kabul edilemez olduğunu belirterek, "LGBT’liler arasında aile ilişkisi kurulmasının teşvik edilmesine karşı çıkıyoruz, bu daha ziyade sol ve eşcinsel çevrelerin savunduğu bir yaklaşım, böylelikle yaklaşımlarına hukuki bir zemin oluşturmaya çalışıyorlar." görüşünü paylaştı.
Sözleşmede yer alan ideolojik yaklaşımların sosyal, kültürel ve ahlaki değişikliklere yol açabileceğini ileri süren Ziobro, şunları söyledi:
"Bu nedenle sol ve feminist propagandalara karşı dikkati olunması ricasında bulunuyorum. İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olmanın mağdurların korunmasına da karşı olmak anlamına geldiğini söylüyorlar, bu düpedüz bir yalandır."

 

Polonya Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Marlena Malag, geçen hafta ülkesinin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmaya hazırlandığını duyurmuş, bu açıklamaya sözleşmeyi savunanlar düzenledikleri gösteriyle tepki göstermişti.

https://www.milliyet.com.tr/dunya/polonya-istanbul-sozlesmesinden-cikiyor-6268726