Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Şubat 2021 Cuma

26 ŞUBAT 2021, Cuma
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) ABD'den Suriye'de İran destekli gruplara hava saldırısı
ABD, Irak'taki saldırılarla ilişkili olduğu gerekçesiyle Suriye'de İran destekli gruplara ait bir yere hava saldırısı düzenledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdden-suriyede-iran-destekli-gruplara-hava-saldirisi/2157521

 

2) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan, Hollanda'da 1915 olaylarıyla ilgili alınan karara tepki
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Hollanda Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen karar, tarihi siyasi saiklerle yeniden yazma niteliğinde hükümsüz bir teşebbüstür." ifadesini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoydan-hollandada-1915-olaylariyla-ilgili-alinan-karara-tepki/2157474

 

3) Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'den çok önemli Türkiye açıklaması
Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde 5 Şubat'ta Cenevre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu üyelerinin oylaması sonucunda başbakanlığa seçilen Dibeybe, "Libya-Türkiye deniz yetki alanlarını sınırlandırma mutabakat muhtırası çok önemli bir anlaşma ve sorunsuz devam edecek." ifadelerini kullandı.
https://www.ortadogugazetesi.com/m/dunya/libya-basbakani-abdulhamid-dibeybe-den-cok-onemli-turkiye-aciklamasi-h32561.html

 

4) Kovid-19 salgınına rağmen küresel askeri harcamalar arttı
Küresel askeri harcamalar, yeni tip koronavirüsün sebep olduğu ekonomik krize rağmen reel olarak 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 3,9 artışla 1,83 trilyon dolara yükseldi.
https://tr.sputniknews.com/savunma/202102251043901790-kovid-19-salginina-ragmen-kuresel-askeri-harcamalar-artti

 

5) “Türkiye Çinli yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor”
Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye arasında yatırım iş birlikleri giderek artıyor. İki ülke arasındaki yıllık ticaret hacmi 2020 yılında pozitif büyüme kaydederken, Çinli yatırımcıların Türkiye pazarına girişi hızlanmış durumda. Çinli cep telefonu üreticileri OPPO ve Xioami’nin Türkiye’de üretim üssü için kolları sıvaması Türkiye’nin Kuşak Yol İnisiyatifi üzerindeki önemini bir kez daha gündeme taşımıştı.
https://www.criturk.com/turkiye-cinli-yatirimcilar-icin-onemli-firsatlar-sunuyor

 

6) Çin: Xinjiang’da soykırım iddiası asılsızdır
Çin, bazı Batılı ülkelerin, Çin’in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde “soykırım” yaptığı yönündeki iddialarının asılsız olduğunu açıkladı. Bazı Batılı ülkeler Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 46. Üst Düzey Oturumu’nda Çin’in Xinjiang’da insan hakları ihlalinde bulunduğunu iddia etti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian bugün Beijing’de düzenlenen olağan basın toplantısında iddiayı değerlendirdi.
https://www.criturk.com/cin-xinjiangda-soykirim-iddiasi-asilsizdir

 

7) CHP’nin fezleke çıkmazı: İttifak ortağıyla ayrışıyor
HDP’li milletvekillerinin Meclis’e gönderilen dokunulmazlık fezlekeleri, ittifak ortakları CHP ve İYİ Parti’yi zorda bıraktı. İYİ Parti’nin, fezlekelere ‘evet’ oyu vereceğini açıklamasının ardından CHP çıkış yolu arıyor. Formül arayışındaki CHP’de, fezleke terörle ilgiliyse ‘evet’ terör dışındaysa ‘hayır’ oyu üzerinde duruluyor.
https://www.yenisafak.com/gundem/chpnin-fezleke-cikmazi-ittifak-ortagiyla-ayrisiyor-3601051

 

8) İsrail, savunma ittifakı kurmak için Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn ile görüşüyor
I24News kanalında yer alan haberde, İsrail'in İran'a karşı 'dörtlü savunma' kurmak için Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn ile müzakereler yürüttüğü belirtildi. Kanala konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, habere ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken, Tel Aviv'in Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için çalıştığını ifade etti.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202102261043902915-israil-savunma-ittifaki-kurmak-icin-suudi-arabistan-bae-ve-bahreyn-ile-gorusuyor

 

9) Dedeağaç ABD üssü istemiyor: Halkımız hedef haline geldi
Yunanistan’ın ortak tatbikat sonrası, ABD kuvvetlerinin Batı Trakya’daki Dedeağaç’a yığınak yapmasına tepkiler sürüyor. Dedeağaç Barış Komitesi, “ABD-NATO-AB ülkemizi ölüm saldırı mevzii haline, halkımızı da olası bir savaşta hedef haline getiriyorlar” sözleriyle protesto çağrısı yaptı.
https://www.yenisafak.com/dunya/dedeagac-abd-ussu-istemiyor-halkimiz-hedef-haline-geldi-3601053

 

10) İş Bankası Genel Müdürü Bali: Türkiye ekonomisi kendisini tamir edebilen bir ekonomidir
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, "Türkiye ekonomisi kendisini tamir edebilen bir ekonomidir. Bunun çok önemli bir hadise olduğunu düşünüyorum. Her durumda sorunlar olabilir. Önemli olan sorunlar çıktığında çözebilme kabiliyetinin, çözebilme dinamizminin olmasıdır. Türkiye’de bu dinamizm vardır" ifadesini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202102261043902528-is-bankasi-genel-muduru-bali-turkiye-ekonomisi-kendisini-tamir-edebilen-bir-ekonomidir

 

11) Eski ABD Başkanı Trump'ın vergi kayıtları savcılıkta
ABD Yüksek Mahkemesi'nin eski Başkan Donald Trump'ın vergi kayıtlarına erişebilme onayının ardından ilgili belgelerin New York Bölge Savcılığı tarafından edinildiği belirtildi.
https://www.dunya.com/dunya/eski-abd-baskani-trumpin-vergi-kayitlari-savcilikta-haberi-612365


 

12) ABD Başkanı Biden ile Suudi Kralı Selman arasında telefon görüşmesi
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri bildirildi. İki liderin, bölgesel güvenliği ele aldığına işaret edilen açıklamada, bu kapsamda Yemen'e yönelik askeri müdahalenin sonlandırılması için Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından yürütülen yenilenmiş diplomatik çabaların ve 'Husiler' olarak anılan Ensarullah hareketinin 'saldırılarına karşı Suudi Arabistan'ın korunması' konusunda ABD'nin kararlılığının vurgulandığı aktarıldı.
https://tr.sputniknews.com/abd/202102261043902664-abd-baskani-biden-ile-suudi-krali-selman-arasinda-telefon-gorusmesi