Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Ocak 2021 Salı

26 OCAK 2021, SALI

HABER ÖZETLERİ

 

 

1. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ'da vatandaşlarımıza mutlu bir yaşam alanı hazırlamak nasip oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ'daki deprem konutlarıyla ilgili, "Okulları, camileri ve parklarıyla vatandaşlarımıza mutlu bir yaşam alanı hazırlamak nasip oldu." değerlendirmesinde bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-elazigda-vatandaslarimiza-mutlu-bir-yasam-alani-hazirlamak-nasip-oldu/2122638

 

2. Mozart gemisinde yaralanan Bahadır Yeşilalan tedavisinin ardından gemiye döndü

Nijerya açıklarında saldırıya uğrayan Mozart gemisinde yaralanan Bahadır Yeşilalan, Pont Gentil Hastanesindeki tedavisinin ardından Türkiye'nin Librevil Büyükelçisi Nilüfer Erdem Kaygısız tarafından gemiye uğurlandı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/mozart-gemisinde-yaralanan-bahadir-yesilalan-tedavisinin-ardindan-gemiye-dondu/2122644

 

3. ABD Senatosundan Biden'ın Hazine Bakanı adayı Janet Yellen'a onay

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden'ın Hazine Bakanlığına aday gösterdiği eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'a onay verdi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-senatosundan-bidenin-hazine-bakani-adayi-janet-yellena-onay/2122728

 

4. AB, Türkiye ile olumlu ivmeyi devam ettirmek istiyor

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun geçen hafta Brüksel'de yaptığı temaslardan sonra AB ve Türkiye'nin son haftalardaki olumlu ivmeyi devam ettirme konusunda anlaştığını bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-turkiye-ile-olumlu-ivmeyi-devam-ettirmek-istiyor/2122439

 

5. 2020'yi rekorlarla tamamlayan Gübretaş yine üreticinin yanında

Gübretaş, tarımsal faaliyetlerin yoğunlaştığı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde hem üretim hem de satışlarını artırarak 2020 yılını şirket tarihinin yeni rekorlarıyla tamamladı.

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/2020yi-rekorlarla-tamamlayan-gubretas-yine-ureticinin-yaninda/2122186

 

6. BM: Aşıya eşit erişim sağlanmazsa Kovid-19 mutasyona uğrayarak daha ölümcül olabilir

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, yeni tip koronavirüs aşısının gelişmekte olan ülkelere erişimi gecikirse virüsün mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı ve ölümcül olabileceği, mevcut aşının işe yaramayabileceği uyarısında bulundu.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-asiya-esit-erisim-saglanmazsa-kovid-19-mutasyona-ugrayarak-daha-olumcul-olabilir/2122553

 

7. Twitter 'gerçek dışı paylaşımlarla mücadele edecek' yeni uygulama geliştirdi

Sosyal paylaşım sitesi Twitter, üye paylaşımlarında rastlanan yanlış veya gerçek dışı bilgilerle mücadele etmek için yeni geliştirdiği "@Birdwatch" isimli ürününü tanıttı.

https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/twitter-gercek-disi-paylasimlarla-mucadele-edecek-yeni-uygulama-gelistirdi/2122647

 

8. Evlat nöbetindeki baba Diyarbakır annelerinin yaşadıklarını kitaplaştırdı

Dağa götürülen oğlu için HDP İl Başkanlığı binası önünde oturma eylemi yapan baba Altıntaş, evlat nöbetini sürdüren ailelerin yaşadıklarını anlatan "Diyarbakır Annelerinden Dünyaya" kitabını kaleme aldı.

https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/evlat-nobetindeki-baba-diyarbakir-annelerinin-yasadiklarini-kitaplastirdi/2122491

 

9. Beş ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda şahıs gözaltına alındı

İstanbul merkezli 5 ilde Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonda çok şahıs da şüpheli gözaltına alındı.

https://www.yenisafak.com/gundem/son-dakika-istanbul-merkezli-5-ilde-feto-operasyonu-3596118

 

10.Onay çıktı: ABD tarihinde Hazine Bakanlığı görevine gelen ilk kadın oldu

Joe Biden'ın Hazine Bakanlığına aday gösterdiği eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'a ABD Senatosu'ndan beklenen onay çıktı. Bu kararla birlikte Fed Eski Başkanı Yellen, ABD tarihinde Hazine Bakanlığı görevine gelen ilk kadın oldu

https://www.yenisafak.com/ekonomi/abd-senatosundan-hazine-bakani-adayi-janet-yellena-onay-3596115

 

11.Karantina eylemleri

Hollanda’da Kovid-19 tedbirleri ile sokağa çıkma kısıtlamalarına karşı çıkanlar Amsterdam ve Eindhoven’da protesto gösterileri düzenledi. Polis eylemcileri tazyikli suyla dağıtmaya çalıştı.

https://www.yenisafak.com/dunya/karantina-eylemleri-3596100

 

12.Tehlike büyüyor: Yüzde 57 daha hızlı eriyor

Avrupa merkezli bilim dergisi The Cryosphere tarafından yayınlanan raporda, Dünya'da 1990 yılından itibaren 28 trilyon metrik ton buzulun eridiğine ve buzulların 30 yıl öncesine kıyasla yüzde 57 oranında daha hızlı eridiğine dikkat çekildi.

https://www.yenisafak.com/foto-galeri/teknoloji/tehlike-buyuyor-yuzde-57-daha-hizli-eriyor-2045304

 

13.BOTAŞ Genel Müdürlüğü 268 personel alacak

BOTAŞ Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdürlüğü, İŞ-KUR üzerinden personel alımı yapacak.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/botas-genel-mudurlugu-268-personel-alacak-3595973

 

14.IMF'den Türkiye ekonomisi için 2021'de yüzde 6'lık büyüme beklentisi

IMF, Türkiye ekonomisinin 2021'de pozitif büyümeye devam etmesinin beklendiğini belirterek, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 6 oranında büyümesinin öngörüldüğünü bildirdi.

https://tr.sputniknews.com/ekonomi/202101261043657358-imfden-turkiye-ekonomisi-icin-2021de-yuzde-6lik-buyume-beklentisi/

 

15.Putin'den Duma'ya Sovyetler Birliği'ni Nazi Almanyasıyla özdeşleştirmeyi yasaklama teklifi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'ya, Sovyetler Birliği’ni Nazi Almanyasıyla açık bir şekilde özdeşleştirmeyi yasaklayan yasa tasarısını hazırlamayı ve kabul etmeyi önerdi.

https://tr.sputniknews.com/rusya/202101261043657166-putinden-dumaya-sovyetler-birligini-nazi-almanyasiyla-ozdeslestirmeyi-yasaklama-teklifi/

 

16.Zaharova: START-3 anlaşmasının uzatılması için çalışmalar başladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, iki ülke uzmanlarının Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın (START-3) uzatılması konusu üzerindeki çalışmalara başladığını belirtti.

https://tr.sputniknews.com/rusya/202101261043657345-zaharova-start-3-anlasmasinin-uzatilmasi-icin-calismalar-basladi/

 

17.Dünyadaki en büyük ticaret güçleri “Çin ve AB”

Hiç şüphesiz, salgının sebep olduğu küresel sağlık krizi, sadece çok önemli insani sıkıntılara yol açmadı, aynı zamanda ekonomilerimizin kırılganlıklarını açığa çıkararak ve bizim küreselleşmenin genel faydaları konusundaki şüphelerimizi güçlendirerek, küresel ticareti sekteye uğrattı. Bu durum ticareti etkiledi ve işsizliğe neden oldu. Hükümetlerin, ekonomiye öncülük etmesi ve insanlar ile mal ve hizmetlerin hareketine engeller konulmasında önemli rol üstlenmesini teşvik etti. Küreselleşmenin faydaları sorgulanıyor ve yeni bir dünya düzeni düşüncesi güvenilir olmaya başlıyor.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/dunyadaki-en-buyuk-ticaret-gucleri-cin-ve-ab-185924

 

18.Dünya Ticaret Örgütü'nün reforma ihtiyacı var

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki ilişkiler, eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin kışkırtmaları nedeniyle tüm zamanların en düşük seviyesinde olduğu için ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni yönetimi, Beijing yönetimiyle ilişkilerini nasıl sürdüreceği konusunda ciddi sorularla karşı karşıya bulunuyor. Çin, bununla birlikte bu ilişkilerin nasıl gelişeceğine dair gidişatı belirlemede ilk adımı attı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/joe-biden-in-beijing-yonetimi-ile-iliskilerini-nasil-olacak-185923

 

19.ABD'den İran'a 'fırsat dönemi' mesajı!

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminin son günlerinde İran ile savaşın eşiğinden döndüklerini ancak artık yeni yönetimle ABD'nin eski politikasının geri geleceğini söyledi.

https://www.haber7.com/dunya/haber/3060784-abdden-irana-firsat-donemi-mesaji

 

20.Rusya ile imzalar atıldı! ''Türkiye ihracat üssü olabilir''
Rus aşısı Sputnik V'nin Türkiye'de üretimi için anlaşma imzalandı. Bu anlaşmayla birlikte Türkiye'nin ihracat üssü olabileceği ifade ediliyor.

https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3060705-rusya-ile-imzalar-atildi-turkiye-ihracat-ussu-olabilir

 

21.Muhalefetin ‘erken seçim’ öngörüsüne karşın iktidar kanadı, yeni sistemi işletmek istiyor
Cumhur İttifakı, SPY ve seçim yasalarında değişiklik yapmadan “erken seçime soğuk bakıyor”, Asiltürk ziyaretiyle SP’de ayrışma yaratan Erdoğan’ın başka siyasetçilerle de görüşebileceği belirtiliyor.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/muhalefetin-erken-secim-ongorusune-karsin-iktidar-kanadi-yeni-sistemi-isletmek-istiyor-1808809

 

22.2020’de İstanbul’da 9 bin 587, İzmir’de ise 6 bin 537 esnaf kepenk kapattı
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020’de her gün ortalama en az 273 esnaf iflas etti. 2019’da ise bu sayı 114 bindi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/2020de-istanbulda-9-bin-587-izmirde-ise-6-bin-537-esnaf-kepenk-kapatti-1808828

 

23.CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan ‘Tek adamcağız’ yanıtı: ‘yol arkadaşı arıyor’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tek adamlık” konusunda yol arkadaşı aradığını belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bunu yaparken de ‘Adamcağız’ diyerek beni aklınca küçümsüyor. Bu söylemler zavallılığın ve korkunun eseridir. Milleti, sorunlar karşısında çözüm üretemeyen Erdoğan’dan kurtaracağız” dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chp-lideri-kilicdaroglundan-tek-adamcagiz-yaniti-yol-arkadasi-ariyor-1808807

 

24.AB’den Türkiye açıklaması: Mesajı aldık
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası düzenlediği basın açıklamasında, Türkiye’nin verdiği mesajın alındığını ifade etti.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abden-turkiye-aciklamasi-mesaji-aldik-6228105/

 

25.ABD Adalet Bakanlığı, Başkanlık seçimleri hakkında soruşturma başlattı
ABD Adalet Bakanlığı Denetleme Dairesi Başkanı Michael E. Horowitz, ABD Başmüfettişliği’nin (OIG) eski veya görevine devam eden herhangi bir Adalet Bakanlığı (DOJ) memurunun geçen sene yapılan Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını değiştirmeye çalışıp çalışmadığını belirlemek için soruşturma başlatıldığını duyurdu.

https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abd-adalet-bakanligi-baskanlik-secimleri-hakkinda-sorusturma-baslatti-6228207/

 

26.HDP Esenyurt İlçe Eş Başkanları yeniden gözaltında
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Esenyurt İlçe Eş Başkanları Ercan Sağlam ve Dilan Kılıç’ın, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlaması ile polis ekiplerince gözaltına alındıkları belirtildi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/hdp-esenyurt-ilce-es-baskanlari-yeniden-gozaltinda-6228330/

 

27.En çok LGBTİ+ haberi yapan gazete Yeni Akit oldu
Kaos GL Derneği, LGBTİ+’larla ilgili haberleri inceledi ve bir medya izleme raporu yayımladı. Yayımlanan raporda dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. Buna göre, 2020 yılında LGBTİ+’larla ilgili en çok haber yapan gazete Yeni Akit oldu…
https://halktv.com.tr/en-cok-lgbti-haberi-yapan-gazete-yeni-akit-oldu-445557h

 

28.Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 61. turu tamamlandı

Türkiye ile Yunanistan arasında deniz yetki alanlarında yaşanan sorunların çözümü için 61. tur istikşafi görüşmeler İstanbul’da gerçekleşti.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/250120219

 

29.AB'den seyahatleri zorlaştırma adımı

Avrupa Birliği, üye ülkelerde COVID-19 vaka sayılarındaki artış ve daha hızlı yayılan türlerin ortaya çıkması nedeniyle zorunlu olmayan iç ve dış seyahatlerin zorlaştırılmasını tavsiye etti.

https://www.dunya.com/dunya/abden-seyahatleri-zorlastirma-adimi-haberi-608361

 

30.Samsung ve Oppo’nun yatırımı öncesi üretimi kolaylaştıracak bir adım daha

Samsung ve Oppo’nun Türkiye’de cep telefonu üretimi yatırımı öncesinde, üretim faaliyetlerini kolaylaştırmak üzere ithalat ikincil mevzuatında bir adım daha atıldı.

https://www.dunya.com/ekonomi/samsung-ve-opponun-yatirimi-oncesi-uretimi-kolaylastiracak-bir-adim-daha-haberi-608431 

 

31.Borsanın yenileri fiyatta uçuyor

2020 yılı 8 halka arzla kapandı bu yıl ise şimdiden 20’den fazla şirket halka arz hazırlığında. Borsanın yenisi olan bu şirketlerde fiyat hareketleri ise oldukça hızlı. 9’a katlayan da var 3 ayda 5 katı değer kazanan da.

https://www.dunya.com/finans/haberler/borsanin-yenileri-fiyatta-ucuyor-haberi-608419

 

32.Gıda marketleri ‘bonmarşe’ oluyor

Gıda fiyatlarındaki artış, marketlerin konseptini değiştirdi. Ciro kaybını dengede tutmak için tekstil, züccaciye, halı ve sezonluk ürünlere ağırlık veren marketler, adeta bir bonmarşe havasına büründü.

https://www.dunya.com/sektorler/gida-marketleri-bonmarse-oluyor-haberi-608422

 

33.Muhsin Yazıcıoğlu davasında flaş gelişme: İlk hapis cezası çıktı

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne ilişkin eski emniyet amirine 2 yıl hapis cezası verildi

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/muhsin-yazicioglu-davasinda-flas-gelisme-ilk-hapis-cezasi-cikti-h30244.html

 

34.Fransız gazetesinde dikkat çeken manşet: Erdoğan Paris'e 3 saat uzaklıkta Osmanlı İmparatorluğu kuruyor

Fransız basını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yine manşetlerine taşıdı. Türkiye'nin Karabağ ve Libya'da egemenliğini artırdığını yazan Fransız haber sitesi "Erdoğan Paris'e 3 saat uzaklıkta Osmanlı İmparatorluğu kuruyor" ifadesini kullandı

https://www.ortadogugazetesi.com/dunya/fransiz-gazetesinde-dikkat-ceken-manset-erdogan-paris-e-3-saat-h30229.html

 

35.Amerika bölgeye Demir Kubbe sistemi konuşlandırıyor

36.Korsan İsrail medyasından Haaretz gazetesi, Amerika Fars körfezindeki askeri üslerine Demir Kubbe hava savunma sistemlerini konuşlandıracağını yazdı. 

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991105000896

 

37.İran ve Ermenistan arasında ticaret hacmi 1 milyar dolara yükseliyor

İran’ın İsfahan kentinde eyaletin valisi Abbas Rızai ile görüştükten sonra bir açıklama yapan Ermenistan Ekonomi Bakanı Kerubyan, İran ve Ermenistan ta eski çağlardan bu yana komşu ve dost ülke olduklarını, fakat ikili iktisadi ilişkileri bu dostane ilişkilerle orantılı olmadığını belirtti. 

https://tr.farsnews.ir/economy/news/13991105000898

 

38.Pakistan: İsrail’i asla tanımayız

Son dönemde bazı hain Arap liderlerin korsan İsrail’le normalleşme anlaşması imzalamasına bir tepki de Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Reşid Ahmed’den geldi.

https://tr.farsnews.ir/islam/news/13991105000889