Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Haziran 2020 Cuma

26 HAZİRAN 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) HDP-PKK’nın “Türkiye sivilleri ve çocukları öldürüyor provokasyonu”
Başta HDP milletvekilleri olmak üzere çok sayıda HDP-PKK’lı Türk ordusunun Süleymaniye’de yaptığı hava harekâtları için “Türkiye piknik yapan insanların olduğu bölgeye bomba attı, TSK parkları vuruyor” şeklinde ifadelerle kara propaganda yaptı. Kaynağı belli olmayan çocuk fotoğraflarıyla algı oluşturmaya çalıştı.

 

2) Milli Savunma Bakanı Akar, HDP-PKK’lıların provokasyonuna yanıt: “Türkler ve Kürtler et ve tırnak gibidir”

Akar, Mehmetçiğin gerek Suriye'nin gerekse Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonları bazı mihrakların "Türkler, Kürtlere saldırıyor" şeklinde lanse etmeye çalıştığına dikkati çeken Akar, şunları söyledi: "Bu kesinlikle doğru değil. Bu tamamen bir algı operasyonudur. Aldanmamak lazım. Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiçbir zaman hedefinde Kürt kardeşlerimiz yoktur, olmaz, olamaz. Türkler ve Kürtler et ve tırnak gibidir. Biz kardeşiz. Omuz omuza, birlikte, Çanakkale'yi, Milli Mücadele'yi yaptık, şimdi de hep birlikte ülkemizin ve milletimizin güvenliği ve refahı için çalışıyoruz. Bazı ahlaksızlar buradaki mücadeleyi, çarpıtmak ve bazı mihrakların heveslerini gerçekleştirmek için bir manivela olarak kullanıyorlar. Bu konuda herkesin çok dikkatli olması, bunlara pabuç bırakmaması lazım."

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/milli-savunma-bakani-akar-mehmetcik-yapilmasi-gereken-neyse-yapti-yapmaya-devam-ediyor/1890164

 

3) Hakkari'de PKK'lı teröristlerin saldırısında içme suyu çalışması yapan 2 işçi yaralandı
Alınan bilgiye göre, Hakkari'nin Çukurca ilçesinin Irak sınırına yakın bölgede içme suyu çalışması yürüten işçilere, PKK'lı teröristlerce uzun namlulu silah ve roketle saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralanan 2 işçi helikopterle kent merkezine getirildi. İşçiler Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/hakkaride-pkkli-teroristlerin-saldirisinda-icme-suyu-calismasi-yapan-2-isci-yaralandi-/1890206

4) Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ne Suriye'de ne Doğu Akdeniz'de ne de NATO'nun güney kanadı olan Kuzey Afrika'da, yahut Akdeniz'in kuzey bölgelerinde Türkiye'siz bir oyun kuramazsınız." dedi.

 

CNN Türk televizyonunda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kalın, “Türkiye'siz yapacağınız her tür plan, program akamete uğramaya mahkumdur. Türkiye gibi önemli bir aktörü yok sayarak orada atacağınız her adım eninde sonunda boşa çıkacaktır. Kıta sahanlığı açısından bakıldığı zaman Türkiye'nin bölgede haklı menfaatlerini savunmak için bu adımları atması son derece meşrudur. Bu bizim milli vazifemizdir. Bundan elbette geri adım atmayacağız ama bizim kimseyle çatışmak gerilimi arttırmak gibi bir niyetimiz, arzumuz söz konusu değil fakat karşımıza birtakım tehditlerle, şantajlarla gelirlerse gereken cevabı alırlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak biz bunu Suriye'de, Irak'ta, Libya'da başka yerlerde gösterdik ama bizim birinci tercihimiz hiçbir zaman bu olmaz." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskanligi-sozcusu-kalin-ne-suriyede-ne-dogu-akdenizde-turkiyesiz-bir-oyun-kuramazsiniz/1889978

5) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'dan ABD'nin “Terörizm 2019 Ülkeler” raporuna tepki
Sözcü Aksoy, ABD'nin "Terörizm 2019 Ülkeler Raporu"nda, "Raporda, ülkemizin YPG'yi PKK'nın Suriye'deki kolu olarak değerlendirdiği belirtilerek, YPG'nin PKK ile aynı terör örgütü olduğunun üstü örtülmeye çalışılmaktadır." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusu-aksoydan-abdnin-terorizm-2019-ulkeler-raporuna-tepki/1890003

 

6) Fransa’yı da yanına alarak Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi hedef alan Atina’ya çifte mesaj verildi. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a “Türkiye’yi kendi kıyılarına hapsedebileceğin rüyasından uyan” derken, donanma da Girit’in güneyinde yeni bir tatbikat için Navtex yayımladı.

https://www.yenisafak.com/dunya/mesaj-yine-giritten-yunanistan-ruyalardan-uyanmayi-bir-turlu-beceremiyor-3546744

 

7) Komşudan dengeleri değiştirecek "petrol" hamlesi
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgesel gerginliklerin odağında olan Hürmüz Boğazı yerine Umman Körfezi kıyısında yer alan Cask Limanı'ndan petrol ihraç edeceklerini söyledi. Ruhani, "İran proje sayesinde artık Hürmüz Boğazı'na bağlı kalmayacak. İran tarihinde ilk defa böyle bir proje gerçekleştiriliyor" dedi.
https://www.yeniakit.com.tr/haber/komsudan-dengeleri-degistirecek-petrol-hamlesi-ulke-tarihinde-bir-ilk-1312533.html

 

8) Mağrip Arap Alimler Birliğinden “Sisi'nin Libya'ya müdahale” tehdidine kınama
Mağrip Arap Alimler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, "Mısır Cumhurbaşkanı'nın, ülkesinin ulusal güvenliğini koruma bahanesiyle Libya'ya askeri müdahale yapabilecekleri yönündeki sözlerini şiddetle kınıyoruz. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi, uluslararası normların da doğruladığı dini kurallara aykırı olan açıklamalarının kötü sonuçlarından dolayı uyarıyoruz ve komşu ülkelerin işlerine karışmamaya çağırıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/magrip-arap-alimler-birliginden-sisinin-libyaya-mudahale-tehdidine-kinama/1890320

 

9) ABD ve AB, “Çin'e karşı ortak bir masa” kuruyor
Pompeo, Çin'in özellikle Hindistan ve Güneydoğu Asya'daki Malezya, Endonezya, Vietnam ve Filipinler'i ciddi şekilde tehdit etmeye başladığını ve ABD'nin bu nedenle Avrupa'daki güçlerini o bölgeye kaydırmaya başladığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Geriye dönüp bu tehdidin nereden kaynaklandığına baktığımızda, kendi kaynaklarımızı nasıl kullanacağımızı değerlendirdik. Bu, gerek istihbari kuruluşlar gerek hava kuvvetleri veya gerekse deniz kuvvetlerini kapsayabilir. ABD ordusu, zamanımızın bu zorluklarıyla başa çıkmak için uygun adımları atacaktır. Zamanın zorluğunun bu olduğuna inanıyoruz ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile mücadelede yeterli hazırlıkları yaptığımıza ve kaynağımızın olduğuna emin olacağız." AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell'in, "Çin'e karşı resmi bir ABD-AB diyalog masası kurulması" teklifinde bulunduğunu ve ABD olarak bu teklifi kabul ettiklerini aktaran Pompeo, en kısa zamanda ilk görüşmeyi başlatmak adına Avrupa'ya geleceği bilgisini paylaştı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-ve-ab-cine-karsi-ortak-bir-masa-kuruyor/1890243

 

10) Hüseyin Aydın, TBB Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yeniden seçildi
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Hüseyin Aydın ve Başkan Vekilliği'ne Ümit Leblebici yeniden seçildi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/huseyin-aydin-tbb-yonetim-kurulu-baskanligina-yeniden-secildi/1889983

11) Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8,25'te sabit tuttu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 8,25'te sabit bıraktı.

https://www.yenisafak.com/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-kararini-acikladi-3546674

 

12) Uluslararası Finans Enstitüsü: “Türkiye pozitif ayrışıyor”

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün önceki gün yayınladığı “Gelişen Piyasa (EM) Ekonomilerinde Nicel Genişleme (QE)” başlıklı raporunda Türkiye, Nijerya’dan sonra en az mali teşvik açıklayan ülke olmasına rağmen bu yıl toplam üretimi - faktör maliyetleri üzerinden - Kore ve Hindistan’dan sonra en az daralan ülke olarak yer aldı.


IIF başekonomisti Robin Brooks, para birimindeki yüzde 30’luk değer kaybının ihracata olan katkısı ve bir emtia ihracatçısı olmaması nedeniyle Türkiye’nin COVID-19 döneminde diğer EM’lere göre daha iyi performans gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin en büyük güçlerinden birinin ihracat sektörü olduğunu belirten Brooks’un paylaşımı şöyle: “Türkiye’nin en güçlü yanlarından biri hacim olarak diğer EM’lerden pozitif ayrışan ihracat sektörü. Bunun nedeni, sektörün hakiki gücü ve inovasyonu, 2014’ten bu yana reel efektif bazda yüzde 30 değer kaybeden para birimi ve emtia ihracatçısı olmaması.”

https://www.dunya.com/ekonomi/iif-turkiye-pozitif-ayrisiyor-haberi-473616

13) ABD Başkanı, Çin’in seçimlere müdahale edebileceğini ileri sürdü
ABD’de 3 Kasım’daki seçimlerin “uzaktan oylama” ile yapılması fikrine karşı çıkan Trump, özelikle dış güçlerin bu yöntemle seçimlerde “hile” yapabileceğini kaydetti. Trump, “Çin ve Rusya bu konuda tehlike arz ediyor. Herkesin adresine pusula gönderirseniz, özellikle Çin bizim pusulalarımızdan milyonlarca basar ve seçime hile karıştırır. Sadece başvuran kişilerin adresine pusula göndererek oy kullandırtmak belki daha güvenlidir.” değerlendirmesinde bulundu.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trumptan-john-bolton-aciklamasi-ulkeyi-yonetirken-yanlis-secimler-yapabiliyorsunuz/1890393