Türkiye gündemi haber özetleri - 26 Ekim 2020 Pazartesi

26 EKİM 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) ABD’den açıklandı: Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Stephen Biegun'un 24 Ekim'de Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile görüştüğü ve görüşmede iki ülkenin de "10 Ekim'de Moskova'da varılan insani ateşkesin uygulanmasına bağlılıklarını" yeniden dile getirdikleri kaydedildi. Bu bağlamda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki insani ateşkesin 26 Ekim günü yerel saatle 08:00'de başlayacağı belirtildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/26/son-dakika-haberi-azerbaycan-ermenistan-arasinda-insani-ateskes-baslar-baslamaz-ihlal-edildi?paging=4

2) Aliyev: “Minsk Grubu 28 yıldır bize vaatler veriyor, 'Ermenistan'a baskı yapacağız' diyor. Hepsi yalandı”
https://www.aa.com.tr/tr/azerbaycan-cephe-hatti/minsk-grubu-28-yildir-bize-vaatler-veriyor-ermenistana-baski-yapacagiz-diyor-hepsi-yalandi/2018848

3) ABD’li senatör Ermenistan’ı kurtarmak için yaptırım istedi.
ABD Kongre üyesi Frank Pallone, Azerbaycan’ı ateşkese uymaya zorlamak için ABD tarafından yaptırımların uygulanması gerektiğini açıkladı. Twitter üzerinden bir paylaşım yapan Pallone, “Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, yaptığımız görüşmede Artsakh çatışması ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. ABD, ciddi adımlar atmalı, Azerbaycan’ın, ateşkes rejimini korumasını ve yabancı teröristlerden vazgeçmesini sağlamak için yaptırımlar uygulamalı” ifadelerini kullandı.
https://www.ermenihaber.am/tr/news/2020/10/25/ABD-Azerbaycan-Frank-Pallone/196554

4) HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’dan Ayhan Bilgen’e yanıt
HDP’nin İmralı ve Kandil’e göre pozisyon belirlediğini söylemek haksızlıktır. İktidar bunu, bizi ve siyasal ortamı terörize etmek için zaten yapıyor. İyi niyetli yaklaşımlarda bu kadar muğlak bir ifadenin problem yarattığı kanaatindeyim… Sahici ittifakın ne olduğunu da bilmiyorum. Bir ittifak politikamız var, çeşitli ittifaklar da deniyoruz, üstelik bana göre bunlar sahicidir de. Biz, “demokrasi ittifakı”nı toplumsal bir zeminde kurmaya çabalıyoruz. Bu gidişattan rahatsız, derdi adalet, demokrasi, eşitlik, barış olan çevrelerin birlikte hareket etmenin bir yolunu bulabilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve biz bu yolları inşa etmek için çalışıyoruz. Partilerle ittifak meselesi, seçime yönelik bir meseledir. Bütün muhalefet partileriyle diyaloğa hazırız.”
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/hdpnin-es-genel-baskani-sancar-ayhan-bilgenin-tweetleri-ve-umit-ozdagin-iddiasina-cevap-verdi-1776074

5) ENSK Başkanlık Kurulu Üyesi Muhammed İsmail, Suriye’nin kuzeyindeki Peşmergelerin PKK’nın başında olduğu DSG’nin parçası olacağını söyledi.
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/241020207

6) Suriye’nin Deyri Zor bölgesinde Fransa’yı protesto eden halkın üzerine PKK’lı DSG güçleri ateş açtı. Siviller yaralandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/teror-orgutu-ypg-pkk-deyrizorda-fransayi-protesto-eden-halka-ates-acti-/2018519

7) Ermenistan, PKK'lılara Azerbaycan askeri üniforması giydirdi
Güvenlik kaynakları Ermenistan’ın bu yolla, gerçek Azerbaycan askerlerini şaşırtmayı amaçladıkları ayrıca, teröristler öldürüldüğünde, bunların Azerbaycan ordusu tarafından Suriye'den getirilen paralı askerler olduğunu öne süreceklerini vurguladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da PKK'lı teröristleri en ön safta kullandığını söylemişti.

https://www.ortadoguhaber.com/haberler/ermenistan-pkk-lilara-azerbaycan-askeri-uniformasi-giydirdi

8) Diyarbakır annelerinden HDP’li Beştaş’a tepki: “Siz bizim vekilimiz olmazsınız”
Anne Ayşegül Biçer: "Siz bizim vekilimiz olamazsınız. Kandil'in seçtiği siyaset altında nereye vekillik yaptığınızı tüm Türkiye biliyor. En büyük zulmü Kürtlere zarar veren parti. Siz ancak çocuklarımızı kandile gönderirsiniz ama onları getiremezsiniz. Çünkü siz PKK'nın kuklasısınız. Siz kandilin emirlerini ancak yerine getirirsiniz. Kandil'in emri olmadan tek başınıza nefes bile alamasınız. Ama bunu iyi bilin ki Allah'ın izniyle, büyük devletimin kuvvetiyle o çocukları söke söke sizden alacağız."

https://www.aa.com.tr/tr/diyarbakir-annelerinin-evlat-nobeti/diyarbakir-annelerinden-hdp-milletvekili-bestasa-tepki-siz-bizim-vekilimiz-olamazsiniz/2018563


9) İYİ Parti Kurucusu Ali Türkşen’den Akşener’e tepki
Kendisi ve pek çok FETÖ mağduru isim üzerinden reklam yapıldığını belirten Türkşen, 'Biz FETÖ ile mücadele edecek partiyiz' deyip, FETÖ'den mağdur olanlardan birini bile Meclis'e sokmuyorsanız hikâye anlatıyorsunuz' ifadelerini kullandı.

https://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/iyi-partiye-feto-giremez-abla-diyen-turksenden-aksenere-salvo-bize-video-cektirip-meclise-sokmayan-masal-anlatmasin-2211573

 

10) AK Partili Mehmet Metiner’den partisine İYİ Parti uyarısı
“Dün MHP’ye/Bahçeli’ye FETÖ siyasi operasyon çekti mi çekmedi mi? Çekti diyorsanız kimin Cumhur İttifakı’na dahil olamayacağını da ilan etmiş oluyorsunuz. Çekmedi diyorsanız size çektirirler. Her yol mübah değildir. Siyasetin bir ilkesi ve ahlakı vardır.Derin bir bölünme ve çatışma yaşayan İYİ PARTİ’yi Cumhurbaşkanımızın ismi veya Cumhur İttifakı üzerinden bir arada tutma hesabı yapanların tuzağına düşmemek lazım. Akşener’in ne kendisinden ne de partisinden Cumhur İttifakı’na hayır gelmez.Cumhurbaşkanımız ve Cumhur İttifakımız Akşener’in partisinin OKSİJEN ÇADIRI değildir. İYİ PARTİ’nin içinde çok değerli isimler var.Sahiden milli ve yerli olanlar...Onlara MHP ve AK Parti kapılarını ardına kadar açmalı... Kurumsal olarak İYİ PARTİ ile ittifak ham hayalden ibaret. İYİ PARTİ’de kalarak siyaset yapma düşüncesi de o isimleri daha çok yıpratır.”

https://twitter.com/MetinerBasin/status/1320611030381350912?s=20


11) Enver Altaylı’nın FETÖ bağlantıları
“Hacıbey” diye hitap edilen Altaylı'nın ifadelerinin birçok FETÖ sanığının ve savcılığın ifadesi ile çeliştiği ortaya çıktı. İddianameye göre Altaylı, Gülen'e “muhterem efendim” hitabıyla başlayan birçok mektup yazdı. “Ellerinizden öper, önünüzde eğilirim” dedi. Gizli siyasi ve askeri bilgileri Gülen'e aktardı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/26/son-dakika-haberi-kod-adi-hacibey-enver-altaylinin-yaman-celiskilerini-sabahcomtr-desifre-ediyor-ne-soyledi-ne-yapti


12) Avustralya’da Türkler'e ait camiye saldırı
Avustralya’nın Sydney kentinde bulunan Auburn Gelibolu Camisi, bugün akşam saatlerinde kimliği açıklanmayan bir kişinin saldırısına uğradı.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/avustralya-da-turklere-ait-camiye-saldiri-/2018629


13) Sözcü manşeti - AKP’li Başkan: Milli Eğitim’de tuz koktu
AKP'nin Ankara Çamlıdere İlçe Kongresi'ne, Belediye Başkanı Hazım Caner Can'ın, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un emekli emniyet müdürü kardeşi Hamdi Selçuk'un atamalara karıştığını ve torpil yaptığını ileri sürdü.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bakanligi-ziya-selcuk-mu-yonetecek-kardesi-mi-6097590/

14) Cumhuriyet: Yeni istihdam paketinde kayıt dışı çalıştıran işverene ceza yerine teşvik geldi
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/yeni-istihdam-paketinde-kayit-disi-calistiran-isverene-ceza-yerine-tesvik-geldi-1776077

 

15) Kılıçdaroğlu’nun şaibeli il başkanı
Sabah Gazetesi: “Veysi Uyanık... Sahibi olduğu inşaat şirketi eliyle binlerce insanı mağdur etti, inşaatları yarım bıraktı. İhalelere girişi yasaklandı, tacizle suçlandı; Ancak Kılıçdaroğlu onu CHP il başkanı yaptı.”
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/26/kilicdaroglunun-saibeli-il-baskani

16) Dışişleri’nden Fransa’ya tepki
Dışişleri, Le Drian’ın Türkiye karşıtı ifadelerine tepki göstererek, "Açıklamada dile getirilen hususlar ne yazık ki Fransa’nın olaylara ve ikili ilişkilerimize tek yanlı ve ben merkezci yaklaşımının sürdüğünü göstermektedir." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/disisleri-le-drianin-aciklamasi-fransanin-olaylara-tek-yanli-yaklasiminin-surdugunu-gostermektedir/2018833

17) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisinin Başkanı Geert Wilders'in, Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan karikatür paylaşımına tepki gösterdi: “Avrupa bunları hücrelerinden söküp atmalıdır”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-yardimcisi-oktaydan-wildersa-tepki-avrupa-bunlari-hucrelerinden-sokup-atmalidir/2018668

18) Fahrettin Altun: “Avrupa'nın Müslüman düşmanlığı İslam, Türkiye ve Erdoğan düşmanlığından ayrılamaz”
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/fahrettin-altun-avrupanin-musluman-dusmanligi-islam-turkiye-ve-erdogan-dusmanligindan-ayrilamaz/2018471

19) Libyalı yetkililer, Cenevre'de varılan ateşkesin, Türkiye ile imzalanan askeri anlaşmaları etkilemeyeceğini duyurdu
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyali-yetkililer-cenevrede-varilan-ateskesin-turkiye-ile-imzalanan-askeri-anlasmalari-etkilemeyecegini-duyurdu-/2018967

20) Pakistan’a ihraç edilen MİLGEM korvetlerinin üçüncüsü Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistan Savunma Üretim Bakanı Zübeyde Celal Han’ın katıldığı törenle kızağa konuldu. Akar, son teknoloji ürünü MİLGEM’in Pakistan ordusunun gücüne güç katacağına vurgu yaptı.
https://www.yenisafak.com/dunya/milgem-pakistana-guc-katacak-3572403

 

21) Fransa’dan Arap ülkelerine: “Boykot kampanyalarını önleyin”
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54685049


22) Fransa'da Le Pen'den “başörtüsü yasaklansın” çağrısı
Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (FN) lideri Marine Le Pen, ülkede kamusal alanlarda başörtüsü takılmasının yasaklanmasını istedi.