Türkiye gündemi haber özetleri - 25 Temmuz 2020 Cumartesi

25 TEMMUZ 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ

 


1) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Ayasofya camiydi tekrar cami oldu”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 86 yıl sonra kılınan cuma namazının ardından, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile aynı araçla gelerek, ziyaret ettiği türbenin girişinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, 86 yıllık bir süreç sonunda, Cumhur İttifakı olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gayretleri neticesinde, yargının artık hakikatle görmesiyle Ayasofya-i Kebir Camii'nin aslına döndüğünü söyledi. Erdoğan, "Camiydi, tekrar cami oldu. Şimdi ilanihaye inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Ama bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer." diye konuştu.
https://www.aa.com.tr/tr/ayasofya-camii/cumhurbaskani-erdogan-ayasofya-camiydi-tekrar-cami-oldu/1921162


- Diyanet İşleri Başkanı’nın Atatürk’ü hedef alan sözlerine büyük tepki
Ayasofya’da camii olarak ilk namazın kılındığı dünkü törende Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın cuma hutbesinde "Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar" sözleriyle Atatürk’ü hedef almasına siyasetçi, tarihçi ve ilahiyatçılardan tepki geldi. Sosyal medyada da Erbaş’ın istifası için kampanya oluşturuldu.

https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/erbasin-ayasofya-hutbesindeki-sozleri-tepki-cekti-misriogluna-rahmet-ataturke-lanet-okundu-5951053/


2) Ayasofya’da kılınan namaz sonrası Miçotakis’ten skandal sözler
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, bugün kılınan cuma namazıyla birlikte ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ile ilgili TV'de küstah açıklamalarda bulundu. Miçotakis, "Bugün İstanbul'da gerçekleşen şey güç değil, zayıflık göstergesidir" ifadelerini kullanırken Türkiye'yi 'baş belası' olarak nitelendirerek skandal sözler sarfetti.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-haberi-ayasofyada-kilinan-namaz-sonrasi-micotakisten-skandal-sozler-41572299

3) Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Kılıç'tan ABD Başkan Yardımcısı Pence'e “Ayasofya” yanıtı
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Amerikan Ortodoks Başpiskoposu Elpidophoros ile yaptığı görüşme sonrası Twitter hesabından "Ayasofya'nın tüm inançlar için ilham ve tefekkür kaynağı olarak ulaşılabilir kalması" mesajının ardından, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'tan yanıt geldi.
Pence'in paylaşımına verdiği yanıtta, Kılıç, "Ayasofya, tüm inanç mensuplarının ziyaretine açık olacaktır. Son 500 yıldır olduğu şekilde, tarihi mozaikler korunacaktır." ifadesini kullandı.
Kılıç ayrıca, Pence'e "Başpiskopos Elpidophoros, aynı şeyi Yunanistan'daki Osmanlı Müslümanlarının mirası için söyleyebiliyor mu?" sorusunu yöneltti.
https://www.aa.com.tr/tr/ayasofya-camii/turkiyenin-washington-buyukelcisi-kilictan-abd-baskan-yardimcisi-pencee-ayasofya-i-kebir-cami-i-serifi-yaniti/1921288


4) TSK komuta kademesi güven tazeledi
Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK), 3 Kuvvet Komutanının da dolan görev süreleri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla uzatıldı.
Böylece TSK'nın komuta kademesinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Gerek yurt gerekse sınır ötesindeki harekatlarda görev alan, hudutların korunmasında başarılı çalışmalar yapan albay ve generaller de terfi eden isimler arasında dikkati çekti.
Yüksek Askeri Şura dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/tsk-komuta-kademesi-guven-tazeledi/1920719

 

5) KKTC Başbakanı Tatar: NAVTEX haklı bir adım, Türkiye sadece bölgenin değil, dünyanın lider ülkesi
"Rum-Yunan ikilisinin zaman zaman yaptıkları şımarıklıklara biz alışmış vaziyetteyiz. Türkiye'nin KKTC ve son dönemde Libya ile yaptığı anlaşmadan dolayı Doğu Akdeniz'deki ezber bozulmuştur. Rum-Yunan ikilisinin kendilerine göre düzenlediği haritaların artık bir geçerliliği yoktur. Bizim haritalarımız daha fazla geçerlidir. Biz bu bölgedeki petrol ve doğalgaz araştırmaları meselelerinde Türkiye ile beraber hareket etmekteyiz."
https://www.yenisafak.com/dunya/kktc-basbakani-tatar-navtex-hakli-bir-adim-turkiye-sadece-bolgenin-degil-dunyanin-lider-ulkesi-3550533

6) ABD'deki Azeri ve Türk vatandaşlardan Ermenistan'ı protesto: “BM harekete geçmeli”
Amerika'da bulunan Azerbaycan ve Türk vatandaşlar Ermenistan'ı protesto etmek için toplandı. Azerbaycan milli marşını söyleyerek eylemlerine başlayan kalabalık protesto grubu, ''Ermeni işgalini durdurun'', ''Karabağ Azerbaycanındır'', ''Ya Karabağ ya ölüm'', ''Bir millet iki devlet'' şeklinde sloganlar atarak, Ermenistan'ın son zamanlarda Azerbaycan sınır hattında geliştirdiği saldırgan tutumu kınadı.
https://www.yenisafak.com/dunya/abddeki-azeri-ve-turk-vatandaslardan-ermenistani-protesto-bm-harekete-gecmeli-3550561

 

7) Terör örgütü PKK/KCK'nın HDP ve DBP ilişkisi iddianamede
Gaziantep'te bölücü terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik, aralarında HDP ve DBP yöneticilerinin de yer aldığı 23'ü tutuklu 61 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, örgütün siyasi partiyle iç içe geçtiği belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/teror-orgutu-pkk-kcknin-hdp-ve-dbp-iliskisi-iddianamede/1920834

8) Sağlık Bakanı makasa dikkat çekti
Bakan Koca tabloyu şu mesajla paylaştı:
Toplam test sayımız 4,5 Milyona yaklaştı. İyileşen hasta sayımızla yeni vaka sayımız arasındaki fark, DÜNE KIYASLA AZALDI. Yoğun bakım ve entübe hasta sayımız; erken tanı, yaş, kronik hastalık ve benzeri durumlara bağlı olarak düşüş ve yükseliş gösteriyor. Kaynak: Tablo yayınlandı: Sağlık Bakanı makasa dikkat çekti.
https://halktv.com.tr/gundem/tablo-yayinlandi-saglik-bakani-makasa-dikkat-cekti-430135h

 

9) Halkbank'tan ABD'de açılan davaya ilişkin açıklama
Halkbank, ABD'de bazı müştekilerce "İran'dan alacaklarını tahsil edemedikleri gerekçesiyle" banka aleyhine dava açıldığını, geçmişte buna benzer davaların başarısızlıkla sonuçlandığını bildirdi.
https://www.dunya.com/ekonomi/halkbanktan-abdde-acilan-davaya-iliskin-aciklama-haberi-476149

10) Bakan Albayrak: “Duruşumuzdan asla geri adım atmadık”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Halkbank aleyhine ABD'de açılan davaya ilişkin, "Hukuksuz yaptırımlardan, tiyatro yargılamalardan sonra böyle gülünç davaları da gördük. Bunların hangi amaçla, hangi gündemlerin üzerine yapıldığını, ne anlama geldiğini biz de biliyoruz, milletimiz de artık çok iyi biliyor." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bakan-albayrak-durusumuzdan-asla-geri-adim-atmadik-3550551

11) İsrail güçlerinden, Batı Şeria'da Yahudi yerleşim birimleri protestosuna müdahale
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine tepki için düzenlenen gösteriye müdahale etti.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre onlarca Filistinli, Selfit kentine bağlı Haris köyünde topraklarının Yahudi yerleşim birimi inşası için el konulma tehdidini protesto etmek amacıyla bir araya geldi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/israil-guclerinden-bati-seriada-yahudi-yerlesim-birimleri-protestosuna-mudahale/1921420

12) AB'den ABD'ye ilave gümrük vergilerini kaldırma çağrısı
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Phil Hogan, Airbus'ın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kararlarına tamamen uygun şekilde davranmaya başladığını bildirmesinin ardından açıklamalarda bulundu.ABD'nin Airbus nedeniyle Avrupa ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerinin "kabul edilemez" olduğunu belirten Hogan, "ABD'nin haksız gümrük vergilerini derhal kaldırması konusunda ısrar ediyoruz." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abden-abdye-ilave-gumruk-vergilerini-kaldirma-cagrisi/1921418

 

13) Twitter artık paralı mı olacak?
Sosyal medya platformu Twitter’ın kurucusu ve CEO’su Jack Dorsey merakla beklenen ücretli üyelik modeline ilişkin açıklama yaptı. Reklam gelirleri ciddi oranda düşen şirketin CEO’su Dorsey birkaç farklı model üzerinde durduklarını belirtti. Dorsey modellere ilişkin detay vermekten kaçınsa da yıl sonuna kadar farklı üyelik modellerine ilişkin birkaç deneme gerçekleştireceklerini söyledi.
https://www.yenisafak.com/teknoloji/twitter-artik-parali-mi-olacak--3550569

14) Çin, İngiliz Ulusal Denizaşırı pasaportunu tanımayacak
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, İngiltere'nin, Çin’in itirazlarına rağmen BNO pasaportunu siyasi manipülasyon için kullandığını, taahhütlerini açıkça çiğnediğini söyledi. Vang, bu ülkenin uluslararası hukuk ve uluslararası ilişkilerin temel normlarını ihlal ettiğini açıkladı.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/cin-ingiliz-ulusal-denizasiri-pasaportunu-tanimayacak-h265695.html


15) Beyaz Saray'dan Çin'e 'misilleme' uyarısı
Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany, "Çin'e bize misilleme yapmak yerine, kendi kötü niyetli eylemlerine bakma çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu
https://www.dunya.com/dunya/beyaz-saraydan-cine-misilleme-uyarisi-haberi-476151

16) Finansal hizmetlere güven temmuzda arttı
Finansal sektörde faaliyet gösteren 159 kuruluşun yanıtları ile Merkez Bankası tarafından hazırlanan Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi verilerine göre, temmuz ayında FHGE, bir önceki aya göre 12,7 puan artarak 159,4’e yükseldi.
https://www.dunya.com/finans/haberler/finansal-hizmetlere-guven-temmuzda-artti-haberi-476116