Türkiye gündemi haber özetleri - 25 Ekim 2020 Pazar

25 EKİM 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) ABD'nin çıkışı sonrası Türkiye'den S-400 resti!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın Sözcüsü Yb. Şebnem Aktop, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman'ın açıklamalarına yanıt verdi. Aktop, "Geniş bir coğrafyada farklı risk ve tehditlere karşı salgına rağmen kesintisiz şekilde mücadele ederken, ittifak içerisindeki sorumluluklarını harfiyen yerine getiren Türkiye’nin NATO taahhütlerine aykırı hareket ettiğini iddia etmek tutarlı değildir. NATO müttefiklerinin kullanmakta olduğu S-300’ler gibi S-400 sistemi de müstakil olarak ve hiçbir NATO Komuta Kontrol sistemine entegre edilmeden kullanılacaktır" dedi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3026941-son-dakika-abdnin-cikisi-sonrasi-turkiyeden-s-400-resti

2) Numan Kurtulmuş’tan S-400 tepkisi: “Bize ‘Neden aldınız?' diyemezler”
“İşi bu noktaya getiren ABD'nin katı ve tutucu tavrıdır. Birileri şundan endişe ediyor olabilir. Türkiye milli savunma sanayiindeki çıkışı sürdürdükçe, Allah'ın izniyle hava savunma sistemleriyle ilgili orta vadede kendi savunma sistemlerini... Nasıl ATAK helikopterlerini, İHA ve SİHA'larını yapabildiyse, Türkiye hava savunma sistemi kurabilecek noktaya gelecek. Bunun vermiş olduğu bir telaş da mümkün.”
https://www.aydinlik.com.tr/haber/ak-partili-kurtulmus-tan-s-400-tepkisi-bize-neden-aldiniz-diyemezler-221566

3) Erdoğan: “Binlerce kilometre öteden gelip sınırlarımız dibinde terör koridoru kurmaya çalışanları elbette seyredecek değiliz”
“Hiç eğip bükmeden açıkça söylüyorum: Türkiye, sınırlarının dibinde böyle bir terör bataklığı, böyle bir terör devleti kurulmasına asla izin vermeyecektir. Ne gerekiyorsa onu yapacak ve bu terör bataklığını kurutacağız.”
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122472/-ulkemizi-afetlere-dayaniksiz-yapilarin-tamamindan-kurtaracagiz-

4) Erdoğan’ın sözleri sonrası Fransa Türkiye'deki Büyükelçisini geri çağırdı
Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında yaptığı açıklamanın kabul edilemez olduğu belirtildi. Erdoğan, “Macron denilen zatın İslam ile derdi nedir, Müslümanlarla derdi nedir? Macron'un zihinsel noktada bir tedaviye ihtiyacı var. İnanç hürriyetinden, inanç özgürlüğünden anlamayan, kendi ülkesinde yaşayan milyonlarca farklı inanç mensubu insanlara bu şekilde davranan bir devlet başkanına başka ne denilebilir, öncelikle akli noktadan kontrol” ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/son-dakika-haberleri-fransa-turkiyedeki-buyukelcisini-geri-cagirdi-3572261

5) Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Fransa'ya sert tepki!
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Hazreti Muhammed'i resmeden karikatürlerin Fransa'daki kamu binalarına yansıtılmasının, İslam düşmanlığının resmi makamlarca desteklendiğini gözler önüne serdiğini belirterek, uluslararası toplumu mücadeleye davet etti.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3027003-diyanet-isleri-baskani-erbastan-fransaya-sert-tepki

6) Fas ve Katar’da yaygın olarak Fransız mallarına boykot başladı. Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt vatandaşları Fransız ürünlerini, marketlerden çıkartıyor.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3026989-islam-ulkelerinden-fransiz-urunlerine-boykot-genisliyor/?detay=2

7) BAE'den Fransa'ya destek
Birleşik Arap Emirlikleri'nden, Fransa lideri Emmanuel Macron'a ve Fransa ekonomisine destek mesajı içeren bir paylaşım yapıldı. BAE Emiri Muhammed Bin Zayed'in, Fransa ekonomisi ve Macron'un yanında olup desteklerini sürdüreceğini bildiren paylaşım, resmi BAE Eğitim ve Medya Dairesi Başkanlığı hesabından paylaşıldı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/musluman-cografyada-yayilan-boykotunun-aksine-bae-den-fransa-ya-destek

8) İstanbul için kritik karar: “Bütün hastaneler dahil edildi”
Koronavirüsün tekrardan zirveye tırmanması ve ardından Bakan Koca'nın İstanbul ile ilgili korkutan açıklaması üzerine İstanbul İl sağlık Müdürlüğü virüse karşı yeni bir plan hazırladığı ortaya çıktı. Bu gelişmelere üzerine İstanbul'da akşam saatlerinde bütün hastanelerde pandemi hastanesi olacakmış gibi planlama yapıldığı ortaya çıktı. Sağlık müdürlüğü İstanbul’da bulunan 161 hastanede 13 bin 288 yatak bulunduğunu bunlardan 10 bin 754’ünün klinik yatak olduğunu belirledi. Bunların yüzde 25’i olan 2 bin 689 yatağın pandemi hastaları için ayrılmasını planladı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5637084/istanbul-icin-flas-karar-tum-hastaneler-dahil-edildi

9) Ermeni iletişim hatları devre dışı
Azerbaycan Ordusu’nun, Dağlık Karabağ’daki ilerleyişi sürüyor. Büyük zayiat veren silah, mühimmat ve yakıt depoları imha edilen Ermenistan’ın önemli iletişim hatları kontrol altına alındı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/25/ermeni-iletisim-hatlari-devre-disi

10) Ermenistan çocukları asker saflarına katıyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hajiyev sosyal medya hesabından Ermenistan'ın çocukları asker saflarına kattığına dair video paylaşımı yaptı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3026957-ermenistan-cocuklari-asker-saflarina-katiyor

11) Türk ve Müslüman düşmanı Geert Wilders’ten skandal paylaşım!
Hollanda'da, İslam karşıtı nefret saçan açıklamalarıyla gündeme gelen Özgürlük Partisi (PVV) başkanı Geert Wilders, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef aldı. Wilders Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Başkan Erdoğan'ın bir karikatürüne yer vererek "Terrorist" sözleriyle alçakça saldırdı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/24/turk-ve-musluman-dusmani-geert-wildersten-skandal-paylasim-alcakca-baskan-erdogani-hedef-aldi

12) Soylu'dan ABD Büyükelçiliği'ne tepki: “Usul, adaptan yoksun”
Bakan Soylu, "Elbetteki istihbari bir takım değerlendirmeler söz konusu olabilir ama alınacak kararları kendi internet sitesinden duyurmak gibi bir başka ülkeyi töhmet altında bırakabilecek bir davranış yakışır bir davranış değildir" dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/soylu-dan-abd-buyukelciligi-ne-tepki-usul-adaptan-yoksun-221564

13) Doğu Akdeniz'de Oruç Reis’in yeni NAVTEX adresi: Rodos
Doğu Akdeniz'de yeni bir NAVTEX ilan edildi. Oruç Reis Rodos Adası'nın güneyinde 4 Kasım'a kadar görev yapacak.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/24/dogu-akdenizde-oruc-reis-icin-yeni-navtex-ilan-edildi

14) Fuat Oktay: “Maraş çocukların geleceği olsun”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: "Buradaki binaların halini düşünün, farelerin yurdu olmuş koca bir şehir. Buna gönül razı olmaz artık. Bu çocukların geleceği olsun burası, yani herkesin ekmeğini, işini bulacağı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de çocukların, gençlerin geleceği olan bir yere dönüşsün. Barışın da teminatı olsun" ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/25/maras-cocuklarin-gelecegi-olsun

15) Türkiye'den Mısır'a sert tepki!
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Mısır Dışişleri Bakanı’nın Suriye hakkında 'Küçük Grup' toplantısında ülkemizi hedef alan suçlamalarını reddediyoruz" dedi.
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3026988-turkiyeden-misira-sert-tepki

16) İspanya Büyükelçisi: “Biz yaptırımlara inanmıyoruz!”
İspanya’nın yeni Ankara Büyükelçisi Fransisco Javier Hergueta Garnica, Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıkların diğer ilişkileri zehirlememesi ve Türkiye-Yunanistan arasında ikili olarak müzakere edilmesi gerektiğini belirtti.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/biz-yaptirimlara-inanmiyoruz-6338416

17) Libya Ordu Sözcüsü: “Cellat ve kurbanın eşit tutulduğu hiçbir barış sürecine güvenmiyoruz”
Libya Ordusu Sözcüsü Albay Muhammed Kununu, Twitter hesabından, kurtuluşunun 9'uncu yılı dolayısıyla açıklama yaptı, müzakere masasında Hafter’e güvenmediklerini belirtti.

18) Enver Altaylı ByLock'tan çıktı
Sabah'ın haberine göre, iddianamede Enver Altaylı'nın Bylock yerine "Signal" adlı bir uygulama kullandığı yer alıyor. Ancak neden bu programı kullandığını açıklamıyor. Savcılık bugüne kadar elde edilen Bylock içerikleri üzerinde Altaylı'nın adını anahtar kelime olarak kullanıp araştırma yaptı. 21 Mayıs 2019 tarihli savcılık talimatıyla yapılan bu araştırma sonucunda Altaylı'nın adının geçtiği Bylock içerikleri tespit edildi. Bu tespitlerden birinde Bylock yazışmasındaki "Şayet ben Enver Altaylı ile H.E'yi (Hocaefendi-Gülen) görüştürme noktasında bir kanal olabilecek isem buna söz verirsem, bu cumartesi (27 Haziran 2015) MÖ (Mustafa Özcan) ile ABD'de görüştüğümde MÖ'den H.E. ile randevu konusunda ısrar etmeyecek. Yoksa orada olduğu zaman diliminde görüşmek istiyor" ifadeleri yer alıyor.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/enver-altayli-bylock-tan-cikti-221571

19) Yerli ve milli 5G ağında önemli gelişme: Kritik bileşen olarak kendisini gösteren radyolink için test başarılı oldu.
https://www.haber7.com/teknoloji/haber/3027054-yerli-ve-milli-5g-aginda-onemli-gelisme

20) Bir Türk şirketin Hayfa Limanı’nı satın almaya çalıştığı iddiası
https://turkish.aawsat.com/home/article/2583101/ankara-bae-i̇srail-anlaşmasına-karşı-çıkarken-bir-türk-şirket-hayfa-limanı’nı

21) Gazetecilerin 5 yıl erken emekli olmalarını sağlayan yıpranma payına yalnızca basın kartı sahiplerinin yararlanması için kanun teklifi hazırladı. AKP’nin teklifinin yasalaşması durumunda AYM’nin kararının fiilen tanınmadığı gözler önüne serilecek.

https://www.milligazete.com.tr/haber/5636275/aym-iptal-etti-ama-torbaya-girdi

22) İstanbul'da Ak Parti’nin 22 ilçe başkanı görevden alındı

https://www.milligazete.com.tr/haber/5636179/ak-partide-deprem-istanbulda-22-ilce-baskani-gorevden-alindi


23) Afganistan El Kaide liderinden Ebu Muhsin el-Masri’nin öldürüldüğünü duyurdu

https://turkish.aawsat.com/home/article/2584831/afganistan-el-kaide-liderinden-ebu-muhsin-el-masri’nin-öldürüldüğünü-duyurdu

24) Hamaney Ruhani’ye sahip çıktı: “Kameralar önünde hakaret ABD tarzıdır”
İran siyasi ve dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, kendisine yakınlığıyla bilinen bazı muhafazakâr milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye yönelik hakaret boyutuna varan eleştirilerine tepki gösterdi: "Hakaret ve saygısızlık haramdır. Doğru bir eleştiri yapıyor olabilirsiniz, eleştirebilirsiniz ancak eleştiri ile hakaret birbirinden farklıdır. Bu tarz hakaret ve saygısızlıklar münazaralarda ve basın karşısında kendilerini dünyaya rezil eden Amerikalıların tarzıdır."
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/kameralar-onunde-hakaret-abd-tarzidir-172776

25) Birleşik Krallık ilk Serbest Ticaret Anlaşmasını Japonya ile imzaladı
https://www.dunya.com/dunya/birlesik-krallik-ilk-serbest-ticaret-anlasmasini-japonya-ile-imzaladi-haberi-486459