Türkiye gündemi haber özetleri - 24 Ekim 2020 Cumartesi

24 EKİM 2020, CUMARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) İstihdam teşvikine ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/istihdam-tesvikine-iliskin-kanun-teklifi-tbmm-plan-ve-butce-komisyonunda-kabul-edildi/2017210

2) Pentagon Türkiye’yi kınadı: “S-400 Türkiye’yle diğer işbirliklerimizi engelleyecek, güvenlik ilişkilerimizde ciddi sorun yaratacak”
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, "Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da teyit ettiği üzere Türkiye'nin 16 Ekim'de yaptığı S-400 hava savunma sisteminin testini en güçlü şekilde kınıyor." açıklamasını yaptı. Hoffman, "Pozisyonumuz konusunda açık ve tereddütsüz olduk, operasyonel bir S-400 sistemi, Türkiye'nin müttefik olarak ABD ve NATO'ya olan bağlılığıyla örtüşmüyor… S-400 başka alanlardaki iş birlikleri konusunda engel olmaya devam ediyor. Güvenlik ilişkilerimiz için ciddi sorunlar teşkil etme riski taşıyan bu testlere itiraz ediyoruz." ifadelerini kullandı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3026744-abdyi-korku-sardi-turkiyenin-s-400-hamlesi-sonrasi-aciklama/?detay=2

3) Erdoğan’ın S-400 yanıtında Rusya vurgusu: “Özellikle Rusya'ya ait bir silah olması demek ki bu beyefendileri rahatsız ediyor. Biz kararlıyız, yolumuza da aynı şekilde devam ediyoruz.”
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122457/-libya-da-yapilan-ateskes-anlasmasi-en-ust-duzeyde-bir-ateskes-degil-

4) İsrail: “Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ı destekliyoruz”
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de attığı adımların bölgedeki gerginliği artırabileceğini iddia eden İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, "İsrail, deniz yetki alanı konusunda Yunanistan'a tam desteğinin ve güçlü dayanışmasını ifade etmenin yanı sıra bu hakları ihlal etmeye yönelik her türlü girişime de karşı olduğunu yineliyor." ifadelerini kullandı. Tel Aviv yönetiminin Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanı konusunda Yunanistan'ın yanında olduğunu yineledi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/israil-dogu-akdeniz-de-yunanistan-i-destekliyoruz

 

5) Trump Ermenistan’dan umutlu
"Ermenistan ile konuşuyoruz. Ermenistan ile çok iyi ilişkilerimiz var. Orada çok güzel insanlar yaşar. Çok adanmış, amaçlı, inanılmaz insanlar. ABD'de de çok sayıda Ermeni yaşıyor. Ne olacağını göreceğiz. Bu konuda iyi bir ilerleme olduğunu düşünüyorum ”dedi.
https://www.ermenihaber.am/tr/news/2020/10/23/Trump-Karabağ-Ermenistan/196480

 

6) Erdoğan’dan “Dağlık Karabağ’ı, Suriye’yi, Libya’yı Rusya ile birlikte çözeriz” mesajı
“Azerbaycan haklı talebini ortaya koyuyor diyor ki ‘Eğer Ermenistan Rusya'yı teklif ediyorsa biz de Türkiye'yi teklif ediyoruz. Dolayısıyla bu sınır güvenliklerinde, barış görüşmelerinde Türkiye de Rusya ile beraber bulunmalı.' Bu konuda Rusya'nın olumsuz bir yaklaşımı ve Türkiye ile ilgili olumsuz açıklamaları bulunmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kim 'Olumsuz açıklama var.' diyorsa onlar biraz da kendi kanaatlerini ortaya koyuyorlar. Şu ana kadar biz gerek Azerbaycan-Ermenistan konusunda, gerek diğer konularda, yani Suriye'de aynı şekilde müşterek bir çalışma içerisindeyiz. Libya ile ilgili müşterek birçok çalışmalarımız oldu, aynen devam ediyor. Temenni ederim ki bundan sonra da Suriye'deki çözüm, gerek Libya'daki çözümde gerekse Azerbaycan ve Ermenistan konusunda da başarılı adımlar atar ve buraları çözüme kavuştururuz” dedi.
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122457/-libya-da-yapilan-ateskes-anlasmasi-en-ust-duzeyde-bir-ateskes-degil-

7) İran’dan Azerbaycan sınırının işgalden kurtarılmasına yanıt: “Azerbaycan’ın sevincini paylaşıyoruz”
İran İslam Cumhuriyetinin Bakü büyükelçisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanının İran ile ortak sınır bölgelerinin işgalden kurtarılması konusundaki mesajına yanıt olarak iki komşu ülke sınırlarının her zaman "dostluk, barış ve güvenlik sınırları" kalacağını duyurdu.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i155139-İran_elçisi_aliyev'in_paylaşımına_yanıt_verdi

8) Pompeo, Azerbaycanlı ve Ermeni mevkidaşlarıyla Dağlık Karabağ'ı görüştü
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, AGİT Minsk Grubu Eş Başkanları himayesinde müzakerelere girmelerinin önemini vurguladı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/10/23/pompeo-azerbaycanli-ve-ermeni-mevkidaslariyla-daglik-karabagi-gorustu

9) Irak Ordu Sözcüsü: Sincar'da artık Irak bayrağı dalgalanacak
Bağdat ile Erbil arasında statüsü tartışmalı bölgelerden biri olarak bilinen, terör örgütü PKK'nın varlık gösterdiği Sincar'daki sorunların çözümüyle ilgili 9 Ekim'de başkent Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/irak-ordu-sozcusu-sincar-da-artik-irak-bayragi-dalgalanacak

10) ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, İstanbul'da terör saldırısı olabileceği konusunda vatandaşlarını uyardı.
ABD, Türkiye’deki konsolosluklarını ve diplomatik temsilciliklerini geçici olarak askıya aldı.

11) BM: Libyalı taraflar kalıcı ateşkes için anlaşmaya vardı
Cenevre'deki 5+5 Ortak Askeri Komite toplantılarının dördüncü turunda, Libya hükümeti ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter heyetleri (LNA) arasında ateşkes anlaşması imzalandı. Ateşkese BM de "şahit" olarak imza attı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bm-libyali-taraflar-kalici-ateskes-icin-anlasmaya-vardi/2016420

12) Erdoğan’dan Libya anlaşması yorumu
“Yapılan ateşkes anlaşması en üst düzeyde bir ateşkes değil. Daha alt düzeyde bunun kalıcılığı ne kadar olur bunu zaman gösterecek” dedi.
https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/122457/-libya-da-yapilan-ateskes-anlasmasi-en-ust-duzeyde-bir-ateskes-degil-

13) Hafter'in çekilmesi ile Libya petrol üretimine yeniden başlıyor
Libya Ulusal Petrol Kurumu, Ras Lanuf ve Sidra petrol limanlarındaki mücbir sebep halinin kaldırıldığını duyurdu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/hafter-in-cekilmesi-ile-libya-petrol-uretimine-yeniden-basliyor

 

14) Türkiye'den yeni NAVTEX ilanı
Akdeniz'de 27-28-29 Ekim'de atış eğitimleri yapılacak. Türkiye, yeni NAVTEX yayınladı. Akdeniz'de 27-28-29 Ekim tarihleri arasında atış eğitimleri yapılacak. Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı'ndan (SHOD) yapılan açıklamada, Antalya İstasyonu'ndan yayınlanan üç yeni Navtex'e göre 27 - 28 – 29 Ekim tarihlerinde Doğu Akdeniz'de atış eğitimleri icra edilecek.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/23/son-dakika-turkiyeden-yeni-navtex-ilani

15) NATO: “Türkiye ve Yunanistan gelecek hafta yapılacak tatbikatları iptal etti”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın bitiminde basın toplantı düzenledi. Doğu Akdeniz'deki durumla ilgili bir soruyu yanıtlayan Stoltenberg, "Türkiye ve Yunanistan, her iki ülkenin de milli bayramlarının kutlanacağı gelecek hafta yapılması planlanan tatbikatları iptal etme kararı aldı. Bu kararı memnuniyetle karşılıyorum." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/nato-turkiye-ve-yunanistan-gelecek-hafta-yapilacak-tatbikatlari-iptal-etti/2016899

16) Türk ürünlerinin yerine Yunan bayrağı asıyorlar
Türkiye hükümetinden Suudi Arabistan’ın uyguladığı boykota dair halen bir açıklama gelmezken Riyad’daki süpermarketlerde Türk ürünlerinin bulunduğu raflar boşaldı. Aynı raflara Yunanistan bayrağı asılıp, “Yunan ürünleri gelmiştir” tabelası konuldu.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/turk-urunlerinin-yerine-yunan-bayragi-asiyorlar-6095389/

 

17) Eski İYİ Partili isimden canlı yayında suç duyurusu! "Masadakilerin FETÖ'cü olduğunu bildiğin halde niye oturursun?"
İYİ Parti içerisinde yaşanan FETÖ tartışmaları sürerken İYİ Parti Medyadan Sorumlu eski Başkan yardımcısı Adem Taşkaya A Haber ekranlarında yayınlanan Memleket Meselesi programında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun babası Orhan Kavuncu'nun bir yemekte çoğu FETÖ'cü olan grupla yemek yemesine ilişkin A Haber ekranlarında suç duyurusunda bulundu. "Masadaki herkesin FETÖ'cü olduğunu bildiğiniz halde neden oturursunuz?" diyen Taşkaya, Buğra Kavuncu'nun Meral Akşener'in parti içindeki prensi olduğunu ifade etti.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/23/iyi-partili-isimden-canli-yayinda-suc-duyurusu-masadakilerin-fetocu-oldugunu-bildigin-halde-niye-oturursun

18) Enis Berberoğlu’nun itirazı reddedildi
Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığı hükmüne yapılan itiraz, üst mahkeme sayılan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelendi. Mahkeme heyeti, 8 gün süren incelemesinin ardından "karar verilmesine yer olmadığına" yönelik hüküm kurdu ve itirazı reddetti. Heyet, dava dosyasının İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'ne gönderilmesine ve Anayasa Mahkemesi kararının gereğinin yapılması hususunda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nden talepte bulunabilmeleri konularında ilgililerin muhtariyetine de karar verdi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/24/enis-berberoglunun-itirazi-reddedildi

19) TBMM Başkanı Şentop: “Anayasa Mahkemesinin kararı bağlayıcıdır”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enis Berberoğlu ile ilgili karara ilişkin sorulan soruya Şentop, hukuki zeminden siyasi zemine çekilen tartışmalarda sürecin sağlıklı yürümediği cevabını verdi.
https://www.yenisafak.com/gundem/enis-berberoglu-karari-mustafa-sentoptan-aciklama-3572152

20) Kumpasçılar Yüce Divan’da yargılanacak
FETÖ kumpasıyla önü kesilmek istenen dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kurtoğlu hakkındaki mahkumiyet kararlarını onayan eski Yargıtay 14. Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak Yüce Divan’da yargılanacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/kumpascilar-yuce-divanda-yargilanacak-3572164

21) Cumhuriyet’in manşeti: “Satmaya doyamayan iktidar, kamu malını ‘arsa’ yapacak”
2021 Bütçesi’nde, kent merkezlerindeki Hazine adına tescil edilen kamu taşınmazlarından “büyük ölçekli yatırımlar, yüksek katma değerli projeler” için “arsa” üretileceği belirtildi.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/satmaya-doyamayan-iktidar-kamu-malini-arsa-yapacak-1775669

22) Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Sağlık Bakanı’na grip aşısıyla ilgili soruları sordu.
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/osman-muftuoglu/ben-sordum-bakan-anlatti-adan-zye-grip-asisi-41644568

 

23) DSÖ'den flaş açıklama! Aşı için tarih verildi
DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, "Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir" dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5634107/dsoden-flas-aciklama-asi-icin-tarih-verildi

 

24) Katar'da Fransa'ya yönelik boykot büyüyor
Katar'da devlete bağlı faaliyet gösteren Al Meera marketler zincirinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Milli bir şirket olarak bizler, ülkemize, inancımıza ve müşterilerimizin arzularına hizmet eden köklü geleneğimiz, adetlerimiz ve Hanif dinimizle uyumlu bir vizyon içinde çalışıyoruz." ifadesi kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/katarda-fransaya-yonelik-boykot-buyuyor/2017310

25) İran'dan Amerika'ya yaptırım misillemesi
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Amerika'nın Bağdat büyükelçisi Matthew Toller ve İslam inkılabı muhafızlar ordusu Kudüs gücü komutanı şehit Kasım Süleymani'nin terör olayına karışan, bölgede ve Irak'ta terör saldırılarında bulunan ve İran'a karşı yaptırımlarda rolü olan iki Amerikalıyı daha yaptırım listesine alındıklarını belirtti.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i155141-İran'dan_amerika'ya_yaptırım_misillemesi

26) ABD ve AB, Çin'e karşı ortak politika üretmek için ilk adımı attı
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Çin ile ilgili meselelerin daha yakından takip edilmesini ve bu konuda ortak politikalar geliştirilmesini öngören bir diyalog sürecinin ilk adımını attı.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-ve-ab-cin-e-karsi-ortak-politika-uretmek-icin-ilk-adimi-atti

 

27) Trump, Sudan ve İsrail'in ilişkilerini normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump-sudan-ve-israilin-iliskilerini-normallestirme-konusunda-anlasmaya-vardigini-acikladi/2016894