Türkiye gündemi haber özetleri - 24 Ağustos 2020 Pazartesi

24 AĞUSTOS 2020, PAZARTESİ
HABER ÖZETLERİ



1) Erdoğan: “Bakanlarımızın bana söylediği; ‘Biz bunu yaşamadık, o kadar ağır bir felaket’”
Erdoğan, Giresun'da yaşanan sel felaketi ile ilgili olarak, "İlk aldığımız haberlerde 5 ölümüz var. Yaralılarımızın sayısı 12 civarında. Kurtarılanlar 150'ye yakın. Aynı zamanda Rize'de de sel felaketi var, benim ilçem de dahil. Allah ölenlerimize rahmet eylesin, yaralılarımıza şifalar versin. Devlet olarak tahribatı hep birlikte aşarız. Bir taraftan yıkılan köprüler var, bir taraftan yıkılması gereken köprüler var. Bir an önce bunları aşalım. Bakanlarımızın bana söylediği; 'Biz bunu yaşamadık, o kadar ağır bir felaket" diye konuştu.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-cumhurbaskani-erdogandan-onemli-aciklamalar-41593738

2) AKP'li Özhaseki: “Bina yapılmaması gereken yerlere yapılan binalar var”
AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Giresun'daki sele ilişkin, "Herkes tabiatı tahrip ediyor. Tabiatı tahrip ettikçe tabiatın dengesi bozuluyor. Tabiat da dönüp insanoğlundan intikam alıyor" dedi.
https://haberglobal.com.tr/gundem/ozhaseki-den-giresun-daki-sele-iliskin-aciklama-yapilmamasi-gereken-yerlere-bina-yapiliyor-64951

3) MHP’li Belediye Başkanı’ndan afet bölgesi talebi
Dün sel felaketinin meydana geldiği Giresun'un Yağlıdere ilçesinin Belediye Başkanı Yaşar İbaş, "Bu felaketin altından belediye ve kaymakamlık imkanlarıyla kalkamayız. Burası bir an önce afet bölgesi ilan edilmeli" dedi.
https://halktv.com.tr/mhpli-yaglidere-belediye-baskani-altindan-kalkamayiz-giresun-afet-bolgesi-ilan-edilmeli-432536h

4) Rize’de yağmur nedeniyle yollar çöktü binalar boşaltıldı
Rize'de etkili yağış nedeniyle bazı yollarda çökmeler oldu. Rize-Güneysu ve ilçe merkezindeki yollarda meydana gelen çukurlar belediye ekipleri tarafından kapatıldı. İl genelinde 45 köy yolunun kapandığı ve 4 binanın boşaltıldığı açıklandı.

5) İçişleri Bakanlığı “30 Ağustos kutlaması yasaklandı” iddiasını yalanladı
Bakanlığın açıklamasında “Önümüzdeki günlerde 98 inci yıl dönümünü kutlayacağımız Zafer Bayramımızın da içerisinde bulunduğumuz salgın koşullarına göre kutlanması, çelenk sunma ve şehitlik ziyaretlerinin asgari katılımla gerçekleştirilmesi, bunun dışındaki etkinliklerin ise yüz yüze etkinlikler yerine özellikle dijital imkanların kullanılarak yapılması salgınla mücadelenin bir gereği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu doğrultuda resmi programlarda resepsiyonların yapılmaması da salgınla mücadele sürecinin bir gereğidir.” denildi.
https://www.icisleri.gov.tr/30-agustos-zafer-bayrami-kutlamalarina-iliskin-basin-aciklamasi

6) Bakan Kasapoğlu: “Zafer haftamızı her yıl olduğu gibi aynı heyecan ve gururla kutlayacağız”
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Zafer Bayramı'nın kutlanmayacağı iddialarıyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kutlamaların iptal edildiği yalanını yayanlara buradan ekmek çıkmaz. Zafer Haftamızı her yıl olduğu gibi aynı coşku, aynı heyecan ve gururla; gençlerimizle birlikte yine Dumlupınar'da kutlayacağız." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-kasapoglu-zafer-haftamizi-her-yil-oldugu-gibi-ayni-heyecan-ve-gururla-kutlayacagiz/1950972

7) Oruç Reis için yeni Navtex
Oruç Reis sismik araştırma gemisinin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına 27 Ağustos'a kadar devam edeceği bildirildi.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/oruc-reis-icin-yeni-navtex-h267476.html

8) Yunanistan savaş jeti ve fırkateyn istedi
Yunanistan'ın çok okunan gazetelerinden Kathimerini, Atina yönetiminin geçen haftalarda bölgeye 2 savaş jeti ve fırkateyn gönderen Fransa'dan savaş jeti almak istediğini yazarken, İspanya ve Birleşik Krallık'ın da bölgeye fırkateyn göndermeye hazır olduğunu öne sürdü.

https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-yunanistandan-flas-turkiye-hamlesi-savas-jeti-ve-firkateyn-istedi-6003313/,

9) Doğu Akdeniz'de kritik hafta
Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın tahrikleri sürüyor. Yunanistan-Mısır arasındaki sözde deniz sınırı anlaşması bugün Yunan parlamentosuna geliyor. Almanya Dışişleri Bakanı ise yarın hem Atina’yı hem de Ankara’yı ziyaret edecek.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/dogu-akdenizde-kritik-hafta-41593875

10) Akdeniz’e lojistik liman
Oruç Reis ve Yavuz gemileri Doğu Akdeniz’deki araştırmalarını sürdürürken Türkiye, savaş gemilerinin ihtiyaçları için KKTC’de “lojistik liman” kuracak. Gazimağusa veya İskele’de liman için çalışmaların etüt aşamasında olduğu belirtiliyor. Etüt çalışmalarından sonra adımlar hızlanacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/akdenize-lojistik-liman-3554363

11) Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye, dünyada kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen 10 ülkeden birisidir"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hedefimiz, kritik hiçbir alanda dışarıdan ihtiyaç duymayacak bir savunma sanayi geliştirme ve üretim altyapısı inşa etmektir." ifadelerini kullandı. Savunma sanayinde, takip eden değil takip edilen, tüketen değil üreten, yeniye öncülük eden bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor. Hedefimiz İHA, SİHA, TİHA yanında insansız ve otonom deniz araçlarının da dahil olduğu kara, hava ve deniz unsurlarımızın müşterek görev icra edeceği seviyeye ulaşmaktır." dedi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-turkiye-dunyada-kendi-savas-gemisini-tasarlayip-uretebilen-10-ulkeden-birisidir-h267457.html

12) KKTC Başbakanı Tatar: 'Fransa senin bu bölgede ne ilişkin ne işin var?'
KKTC Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakanı Ersin Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de söz sahibi olduğuna vurgu yaparak “Türkiye Kıbrıs'ta garantördür, İngiltere ve Yunanistan’da. Fransız donanmasının burada hala ne işi olduğunu çözmüş değiliz. Fransa’ya soruyorum senin bu bölgede ne ilişkin var?" dedi
https://www.aydinlik.com.tr/haber/fransa-senin-bu-bolgede-ne-iliskin-ne-isin-var-216529

13) Turizmdeki gelir beklentisi
Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Akman, Türkiye'nin yabancı turisti çekme konusunda güven kazandığını belirterek, 2020 yılı sonunda turizmde 15 milyar dolara kadar gelir elde edebileceğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/turizmden-yil-sonunda-15-milyar-dolar-gelir-beklentisi-/1950551

14) TESK'ten tarlada kalan ürünler için ihracat önerisi
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde tarlada kalan sebze ve meyvelerin kurutulup ihraç edilerek ekonomiye kazandırılması önerisinde bulundu. Palandöken, yazılı açıklamasında, çiftçilerin alın terinin boşa gitmemesi için tarlada kalan sebze ve meyvelerin yeni yöntemler geliştirilerek yurt dışına satılmasının önemine işaret etti. Türkiye'de geçen yıl 119,2 milyon ton olan temel tarım üretiminin 10,7 milyon tonunun sofraya ulaşmadan kaybedildiğini belirten Palandöken, bu kayıpların çiftçilerin alın terinin ve milli servetin boşa gitmesi anlamına geldiğini bildirdi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/teskten-tarlada-kalan-urunler-kurutulup-ihrac-edilsin-onerisi/1

15) 14 milyon vatandaşa 30.8 milyarlık koruma
Pandemi süreciyle başlatılan sosyal yardımlarda 14 milyon kişiye 30.8 milyar liralık koruma sağlandı. 157 bin ihtiyaç sahibine 90.1 milyon TL destek verilmesi öngürülen ağustos ayı ödemeleri de bugün başlıyor
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2020/08/24/14-milyon-vatandasa-308-milyarlik-koruma

16) Macron Libya Başbakanı Serrac'ı Paris'e davet etti
https://www.aydinlik.com.tr/haber/macron-libya-basbakani-serrac-i-paris-e-davet-etti-216549-1

17) Lukaşenko, elinde silahla başkanlık konutuna geldi
Belarus'ta protestocular başkanlık konutunun çevresinde toplanmaya başlayınca Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, helikopterle geldiği başkanlık konutuna elinde silahla indi.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/gerilim-tirmaniyor-lukasenko-elinde-silahla-baskanlik-konutuna-geldi-41593867

18) ABD'de polis yine siyahi bir vatandaşı öldürdü
ABD’de siyahi George Floyd’un, 25 Mayıs’ta katledilmesine yönelik protestolar sürerken polis bu kez Louisiana eyaletinde Trayford Pellerin’i vurarak öldürdü. Cuma gecesi Lafayette’de yaşanan olayın videosu ortaya çıktıktan sonra bölgede eylemler başladı. Polis kalabalığı dağıtmak için sis bombası kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/abdde-polis-yine-siyahi-oldurdu-3554360

19) ABD Irak'tan adım adım çekiliyor
Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafaci, yaptığı basın açıklamasında, "Koalisyon güçleri, Taci Askeri Üssü'ndeki 8 numaralı mevziyi Irak güçlerine teslim etti." dedi. Teslim edilen mevzide ABD, Avustralya ve Yeni Zelandalı güçlerin Irak askerlerini eğittiğini ifade eden Hafaci, buranın Iraklı güçler tarafından kullanılacağını kaydetti. Irak'ta bulunan koalisyon güçleri, daha önce de bazı askeri üsleri ülke güçlerine teslim etmişti.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/abd-irak-tan-adim-adim-cekiliyor-h267466.html

20) Irak'ın Halepçe kentinde göstericiler hükümet binalarını ateşe verdi
Göstericilerin, taşlı saldırı sonrası ateşe verdiği belediye binası ve trafik müdürlüğüne ait binalarda büyük hasar meydana geldi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/irakin-halepce-kentinde-gostericiler-hukumet-binalarini-atese-verdi-/1950589

21) İsrail ve ABD’den Sudan çıkarması
BAE’nin Filistin’e ihanet ederek İsrail ile “normalleşmesi”ne tepkiler sürerken diğer Müslüman ülkeleri anlaşmaya dahil etme çabası yoğunlaştı. İsrail’in Washington’daki adamı olarak bilinen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bu amaçla İsrail ve BAE’den sonra Bahreyn, Umman, Katar ve Sudan’a da uğraması bekleniyor.
https://www.yenisafak.com/dunya/israil-ve-abdden-sudan-cikarmasi-pompeo-orgutluyor-3554361

22) İran: "Natanz nükleer tesisindeki patlamanın nedeni, sabotaj"
İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, geçen ay, İsfahan'ın Natanz kentindeki nükleer tesiste meydana gelen patlamanın nedeninin sabotaj olduğunu söyledi.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/23/iran-natanz-nukleer-tesisindeki-patlamanin-nedeni-sabotaj

23) Yemen'de hükümet yanlısı direniş güçlerinin komutanı Haseni: “BAE, Libya'ya Yemenli paralı askerler gönderdi”
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemende-hukumet-yanlisi-direnis-guclerinin-komutani-haseni-bae-libyaya-yemenli-parali-askerler-gonderdi/1951091

24) Kaşıkçı cinayetinde adı geçen İsrailli firma Körfez ülkelerine casusluk programı satmış
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kasikci-cinayetinde-adi-gecen-israilli-firma-korfez-ulkelerine-casusluk-programi-satmis-/1950754