Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Temmuz 2020 Perşembe

23 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 


1) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden Yunanistan'a Doğu Akdeniz tepkisi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, Oruç Reis araştırma gemisinin, Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetine ilişkin yaptığı açıklama hakkındaki soruya yazılı yanıt verdi. Aksoy, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de devam eden hidrokarbon faaliyetleri çerçevesinde Oruç Reis araştırma gemisinin, 21 Temmuz'dan itibaren, Doğu Akdeniz'de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağının, ilgili makamlarca yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile kamuoyuna duyurulduğunu hatırlattı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/disisleri-bakanligi-sozcusunden-yunanistana-dogu-akdeniz-tepkisi/1918301

2) AK Parti Sözcüsü Çelik: Yunanistan boş hayallere kapılmasın
AK Parti Sözcüsü Çelik, Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakelaropulu'ya "Cumhurbaşkanı olduktan kısa süre sonra Eşek Adası provokasyonuna imza atarak barış yanlısı olmadığını dünyaya gösteren siyasetçinin kimseye vereceği ders yoktur." tepkisinde bulundu.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/ak-parti-sozcusu-celik-yunanistan-bos-hayallere-kapilmasin-h265665.html

3) “Oruç Reis korkusu nedeniyle Yunan ordusunda tatiller iptal edildi”
Türkiye, uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanarak Antalya’nın bin 300 metre uzağındaki Meis Adası civarında sismik araştırma yapmak için Navtex ilan edince Akdeniz’de tansiyon yükseldi. Lozan’a aykırı olarak Meis Adası’nı işgal edip silahlandıran Yunanistan, Türkiye’ye engel olmak için karşı Navtex yayınlayıp ordusunu alarm durumuna geçirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri, olası bir çatışma riskine karşı 15’e yakın savaş gemisi, SİHA’lar ve F16’larla bölgede bayrak gösterdi. Yunanistan’da tatilleri askıya alıp orduyu “kırmızı alarm” seviyesine geçiren Floros, “Kara, hava ve denizde gerektiğinde hakim olmayı hedefliyoruz” açıklaması yaptı.
https://www.yenisafak.com/gundem/on-bes-savas-gemisi-koruyor-oruc-reis-korkusu-nedeniyle-yunan-ordusunda-tatiller-iptal-edildi-3550305

 

4) “Türk milleti kardeş Azerbaycan'ın haklı davasında alacağı her türlü karara sahip çıkacak”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı'nın ardından yayımlanan bildiride, milli birlik ve beraberlik ile bekayı tehdit eden PKK/KCK-PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere, tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında Kurul'a bilgi sunulduğu, Türkiye'de ve bölgede teröre karşı yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/turk-milleti-kardes-azerbaycanin-hakli-davasinda-alacagi-her-turlu-karara-sahip-cikacak/1918994

 

5) Ermenistan'ın Türkiye korkusu: “Askeri müdahalede bulunmalarından endişe ediyoruz”
Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, France 24 kanalına mülakat verdi. "Bu çatışmaya, daha doğrudan olası Türk müdahalesi konusunda endişeleriniz mi var?" sorusu üzerine Mnatsakanyan, "Açıkçası buna kayıtsız kalamayız. Elbette bunu kayıtsız bir şekilde karşılayamayız. Tabii ki bu bir endişe konusu." ifadesini kullandı.
https://www.yenisafak.com/dunya/ermenistan-azerbaycan-catismasi-turkiye-ermenistana-mudahale-edecek-mi-3550268

 

6) Çözüm diplomaside: Türkiye Sisi'nin bölgeye asker göndermesi sonrasında harekete geçti
https://www.yenisafak.com/dunya/cozum-diplomaside-turkiye-sisinin-bolgeye-asker-gondermesi-sonrasinda-harekete-gecti-3550303

7) İran’dan ABD’ye sert uyarı: "Daha ağır intikam yolda"
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, ABD’nin Bağdat’ta düzenlediği saldırı sonucu öldürülen Kasım Süleymani’ye karşılık ABD’den alacakları intikamın çok daha ağır olacağını ifade etti. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile dün gerçekleştirdiği görüşmesinde, Kasım Süleymani’nin intikamını ABD’den alacaklarını vurgulayarak, “Onlar sizin misafirinizi sizin evinizde öldürdüler. Bu küçük bir olay değil kesinlikle karşılık vereceğiz” demişti.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/07/22/irandan-abdye-sert-uyari-daha-agir-intikam-yolda

 

8) Bahçeli: “İstanbul Sözleşmesini kaldırmayı iyi değerlendirmeliyiz”
Bahçeli, gündemde tartışılan ve Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırıp kaldırmamayı iyi değerlendirmek gerektiğini fade ederek, “Bu sözleşmeye ihtiyaç olup olmadığını, ne getirip ne götüreceğini objektif kriterler çerçevesinde ele almalıyız. Kadın cinayetini engelleyemezsek hepimiz sosyal maliyeti yüksek bir çığın altında kalırız. Duyarlı olmalıyız, empati yapmalıyız, suça çanak tutan, suçluyu imal eden her türlü ortam ve bahaneyi ortadan kaldırmalıyız” ifadelerini kullandı.
https://halktv.com.tr/gundem/bahceli-istanbul-sozlesmesini-savundu-429985h

 

9) CHP’li Özgür Özel: “Erdoğan ilk kez sistemin yürümediğini kabul etti”
“Ve ilk kez bugün Recep Tayyip Erdoğan bu sisteminin yürümediğini, revizyona, reforma muhtaç olduğunu, daha iyisi bulunursa da ona açık olduklarını söyledi. Bu, bizi haklı çıkarması açısından, bizim açımızdan gurur kaynağı ama Türkiye’ye kaybettirdiğiniz yıllar, zaman, emek ve kaynak açısından sizin için son derece sorunlu bir alan.”
https://halktv.com.tr/gundem/erdogan-ilk-kez-kabul-etti-429998h

 

10) Milli Eğitim Bakanı Selçuk: “Amacımız okulları açmak”
https://www.aa.com.tr/tr/politika/milli-egitim-bakani-selcuk-amacimiz-okullari-acmak/1919285

11) Ocak ayından itibaren ikna yoluyla teslim olan terörist sayısı 116'ya yükseldi
İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, emniyet ve jandarma kuvvetlerinin bölücü terör örgütü mensuplarının teslim olmasına yönelik yürüttüğü ikna çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtilerek, bu kapsamda Şırnak Jandarma Komutanlığınca yürütülen ikna çalışmaları sonucunda 4 teröristin daha Şırnak'ta güvenlik güçlerine teslim olduğu ifade edildi.
https://www.yenisafak.com/gundem/ocak-ayindan-itibaren-ikna-yoluyla-teslim-olan-terorist-sayisi-116ya-yukseldi-3550277

12) Darbe davasından müebbet alan erlere Yargıtay’dan beraat
Yargıtay TCK’nın 30/4 maddesindeki, “İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz” maddesini uygulayarak, beraate hükmetti.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/darbe-davasindan-muebbet-almislardi-yargitaydan-erlere-beraat-41570635

13) İletişim Başkanı Altun: “İletişim Başkanlığı tüm kurum ve kuruluşlarla basın mensuplarının yanında yer alacaktır”
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, basın mensuplarına hitaben, "İletişim Başkanlığı, haklarınızın iyileştirilmesi noktasında, tüm kurum ve kuruluşlarla oturduğunuz her masada yanınızda yer alacaktır, bundan en ufak bir kuşkunuz olmasın. Zira nasıl zor şartlar altında çalıştığınızı en iyi bizler biliyoruz. Salgın sürecinde milletimizin bilinçlenmesi, daha doğru şekilde bilgilendirilmesi için medya sektörümüz çok ciddi bir emek harcadı. Hakkınız ödenmez." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/iletisim-baskani-altun-iletisim-baskanligi-tum-kurum-ve-kuruluslarla-basin-mensuplarinin-yaninda-yer-alacaktir/1918633

14) Türk Tarih Kurumu'nun yeni başkanı belli oldu: Prof. Dr. Birol Çetin. Çetin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü.

https://halktv.com.tr/gundem/turk-tarih-kurumunun-yeni-baskani-belli-oldu-430007h

15) e-Tarım Portalı kullanıma açıldı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, e-Tarım Portalı'nın çiftçi, vatandaş ve firmalara yönelik tüm işlemleri tek çatı altında toplayan on-line bir sistem olduğunu belirterek "Her bir iş için il/ilçe müdürlüğüne gitmeden, her bir işlem için ayrı ayrı sistemlere girmeden, e-Tarım Portalı üzerinden yüzlerce hizmete tek çatıda ulaşabileceksiniz." dedi.
https://www.dunya.com/sektorler/teknoloji/e-tarim-portali-kullanima-acildi-haberi-475874

16) Yatırımın beşte biri Türkiye'ye!
Türkiye 2020'nin ilk yarısında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) toplam yatırımların beşte birini, yani yaklaşık 1 milyar euro alırken, Mısır ise 459 milyar euro ile en çok yatırım alan ikinci ülke oldu. EBRD, Estonya'dan Mısır'a ve Fas'tan Moğolistan'a kadar yatırım yapmış olduğu ve bu yıl ortalama yüzde 3.5 daralmasını beklediği 38 ekonominin pandemiden "ağır" etkilendiğini belirtti.
https://www.dunya.com/finans/haberler/yatirimin-beste-biri-turkiyeye-haberi-475883

17) ABD, Çin'in Houston'daki başkonsolosluğunun kapatılması talimatını verdi
ABD, başkonsolosluk binası dışında belge imha edildiği ihbarının ardından, Teksas eyaletinin Houston kentindeki Çin diplomatik misyonunun kapatılması talimatını verdi. Yerel basındaki haberlere göre, görgü tanıklarının başkonsolosluk binası dışında açık tenekelerde belgelerin yakıldığı ihbarı üzerine polis ve itfaiye ekipleri bölgeye geldi. Polis yetkilileri, ekiplerin giriş yetkisi bulunmayan başkonsolosluğun 24 Temmuz saat 16.00'ya kadar tahliye edilmesi talimatının verildiğini bildirdi.
https://www.yenisafak.com/dunya/abd-cinin-houstondaki-baskonsoloslugunun-kapatilmasi-talimati-verdi-3550206

18) Katar Savunma Bakanı ile ABD'li komutan askeri iş birliğini görüştü
Katar Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Atiyye ile ABD Merkez Hava Kuvvetleri Komutanı Guillot başkent Doha'da bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin boyutları ele alındı. Katar silahlı kuvvetlerinin bazı üst düzey subayları da toplantıda hazır bulundu.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/katar-savunma-bakani-ile-abd-li-komutan-askeri-is-birligini-gorustu-213961

19) Rusya'dan ABD Dışişleri’ne protesto notası
Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Büyükelçiliğin Portland kentindeki gösterileri takip eden Perviy Kanal televizyonunun çekim grubunun polisin saldırısına uğraması olayı ile ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı’na protesto notası gönderdiğini belirtti.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/rusya-dan-abd-disisleri-ne-protesto-notasi-213989-1