Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Ocak 2021 Cumartesi

23 OCAK 2021, CUMARTESİ

HABER ÖZETLERİ

 

 

GSS ve Bağ-Kur prim borçluları 31 Aralık'a kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sürdürecek
Bakan Selçuk, Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağ-Kur prim borcu olanların yıl sonuna kadar devlet hastaneleri ve devlet üniversitesi hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edeceğini bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/gss-ve-bag-kur-prim-borclulari-31-aralika-kadar-saglik-hizmetlerinden-yararlanmayi-surdurecek/2120067

 

Milli Eğitim Bakanı Selçuk: 15 Şubat'tan sonra kapsamlı bir telafi programına hazırlanıyoruz
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yarıyıl tatilinin sona ereceği 15 Şubat'tan sonra kapsamlı bir telafi programına hazırlandıklarını bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/egitim/milli-egitim-bakani-selcuk-15-subattan-sonra-kapsamli-bir-telafi-programina-hazirlaniyoruz/2119970

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Salgın çeşitli sıkıntılar getirse de iş dünyamızın önünde yeni fırsat pencereleri de açıyor
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgının beraberinde çeşitli zorluklar, sıkıntılar getirse de iş dünyasının önünde yeni fırsat pencereleri de açtığını belirterek, "Türk firmaları kaliteli ürünleri, rekabetçi fiyatları ve güvenilir oluşlarıyla rakiplerine adeta fark atıyor. Aşılamanın artmasıyla beraber dünya genelinde salgın geriledikçe taşlar yerine oturacak, ülkemizin yakaladığı ivme daha da artacaktır." dedi.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-salgin-cesitli-sikintilar-getirse-de-is-dunyamizin-onunde-yeni-firsat-pencereleri-de-aciyor/2119780

 

Mutasyonlu Kovid-19 kaynaklı vakaların arttığı Brezilya'dan Türkiye'ye uçuşlar geçici olarak durduruldu
Sağlık Bakanı Koca, mutasyonlu Kovid-19'dan kaynaklanan vakaların artması sebebiyle Brezilya'dan Türkiye'ye uçuşların geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/mutasyonlu-kovid-19-kaynakli-vakalarin-arttigi-brezilyadan-turkiyeye-ucuslar-gecici-olarak-durduruldu/2119774

 

Su krizi çatışma yaratır mı?
Anadolu Ajansı bu çalışmada konunun uzmanlarıyla konuşarak su stresi, hidro-politik ve su ihtilafları konularını ele alıyor.

https://www.aa.com.tr/tr/arastirma/su-krizi-catisma-yaratir-mi/2119785

 

Alman Anayasa Mahkemesi, İslam din dersi konusunda DİTİB lehine karar verdi
Almanya'da Anayasa Mahkemesi, Hessen eyaletinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) "İslam din dersi" konusunda hak ihlaline uğradığına karar verdi.

https://www.aa.com.tr/tr/dunya/alman-anayasa-mahkemesi-islam-din-dersi-konusunda-ditib-lehine-karar-verdi/2119942

 

Turizm sektörü bu sezon daha fazla turist bekliyor
"Turizmin başkenti" olarak nitelendirilen Antalya'da sektör temsilcileri, geçen yıla göre bu yıl daha fazla turisti ağırlamayı hedefliyor.

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turizm-sektoru-bu-sezon-daha-fazla-turist-bekliyor/2119027

 

Hayallerinin peşinden giderek Afganistan'ın ilk kadın animasyon sanatçısı oldu
Afganistan'ın ilk kadın animasyon sanatçısı ve illüstratörü unvanına sahip Sara Barackzay, Türkiye'den aldığı eğitimle de ülkesindeki yüzlerce kadına bu alanda öncülük ediyor.

https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sanat/hayallerinin-pesinden-giderek-afganistanin-ilk-kadin-animasyon-sanatcisi-oldu/2119121

 

Bağdat'taki saldırının arkasında ABD var iddiası
Aydınlık gazetesi Ankara temsilcisi İsmet Özçelik, CRI Türk'te "Güne Başlarken" programına konuk oldu ve dünya gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/bagdat-taki-saldirinin-arkasinda-abd-var-iddiasi-185477

 

2020-2021'in ekonomik göstergeleri: Çin ön sırada
Trump'ın Çin-karşıtı politikaları ve söylemleri üç aşamadan geçti. Önce bir ticaret savaşı başlattı; Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını çiğnedi; Çin'e karşı gümrük tarifelerini yükseltti. Sonra, ticaret savaşını ekonomik savaşa dönüştürdü. Çin'in teknolojik gelişimini baltalamaya öncelik verdi. Teknoloji alanında güçlü Çin şirketlerine ağır önlemler uyguladı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/2020-2021-in-ekonomik-gostergeleri-cin-on-sirada-185444

 

“Bağışıklık uçurumu” insanlığın utancı olabilir
İnsanların doğumuyla başlayan ölümüyle biten "temel insan haklarının" belki de en önemlisi "yaşama" ve "sağlık" hakkı. Bu hakların hiçbir din ya da ırka bağlı olmadan insanlara sunulması gerektiği uluslararası kamuoyu tarafından kabul edilse de bunun birçok örnekte kâğıt üzerinde kaldığı görülüyor. Yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşıların dağıtımında yaşanan sorunlar insanlığın karşı karşıya kaldığı adaletsizliğin son acı örneği oluşturmakta.

https://www.criturk.com/haber/ozel-haber/bagisiklik-ucurumu-insanligin-utanci-olabilir-185443

 

Çin-Filipinler ilişkisi ABD faktörünü yenebilir
Çin Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri bakanı Wang Yi, Filipinler'e yaptığı resmi ziyareti geçen hafta cumartesi günü tamamladı. Bu ziyaret iki ülke arasındaki karşılıklı güveni güçlendirdi.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cin-filipinler-iliskisi-abd-faktorunu-yenebilir-185441

 

Çin'in Trump'ın başkanlığından alacağı dersler
Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın dört yıllık görev dönemi ABD'nin toplumsal, ekonomik, siyasi ve dış politikası üzerinde derin izler bıraktı. ABD iç politikası açısından Trump'ın Joe Biden'a bıraktığı en büyük miras daha önce asla bu kadar bölünmemiş bir Amerika'dır. Trump ABD'deki siyasi partiler arasındaki sert mücadeleyi, demokratik sistemi ve ABD geleneksel siyasi sisteminde barışçı iktidar devrini büyük ölçüde bozarak ve dünyanın ABD siyasi sistemi ile ilgili görüşünü yenileyerek, daha da artırdı.

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/cin-in-trump-in-baskanligindan-alacagi-dersler-185438

 

Yeşil bir yenilenebilir sektör
Yenilenebilir Enerji Kanununun 2003 yılında yürürlüğe girmesinden ve ardından politika desteğinin güçlendirilmesinden bu yana, Çin'in yenilenebilir enerji sektörü hızlı bir gelişme kaydetti ve dikkate değer başarılar elde etti. Çin, 2019'da küresel yenilenebilir enerji tüketiminin yüzde 26,94'ünü oluşturdu

https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/yesil-bir-yenilenebilir-sektor-185435

 

İtalya'dan Tiktok'a yaşı doğrulanamayan kullanıcıların engellenmesi talimatı
İtalya'da bir kız çocuğunun sosyal medya uygulaması Tiktok'taki meydan okumada hayatını kaybettiği iddiaları nedeniyle İtalya Kişisel Verileri Koruma Kurumu (GPDP), Tiktok'a yaşı kesin olarak belirlenemeyen kullanıcılara ait hesapların engellenmesi talimatı verdi.

https://tr.sputniknews.com/avrupa/202101231043641078-italyadan-tiktoka-yasi-dogrulanamayan-kullanicilarin-engellenmesi-talimati/

 

Çin aşısının ikinci partisi hafta sonu Türkiye'de
Çin aşıları pazar sabahı Türkiye'ye geliyor. Teslimat gecikmezse 10 milyon doz aşı pazar sabahı Türkiye'de olacak

https://www.yenisafak.com/gundem/cin-asisinin-ikinci-partisi-hafta-sonu-turkiyede-3595701

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüksek faize kesinlikle karşıyım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vahdettin Köşkü’nde Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyeti kabulünde konuştu. Erdoğan burada gerçekleştirdiği konuşmasında, "2020 yılında kurulan şirket sayısı, salgına rağmen yüzde 20 artarak 101 bin 318'e ulaştı. Türkiye'ye güvenen yatırımcılar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazanmaya devam edecektir. Ekonomide bu sene temel hedeflerimizden birisi fiyat istikrarını sağlamak olacaktır. Yüksek faize kesinlikle karşıyım" ifadelerini kullandı.

https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-yuksek-faize-kesinlikle-karsiyim-3595715

 

Bakan Çavuşoğlu: AB ile diyaloğu devam ettirmek konusunda hemfikiriz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel'deki temaslarına ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, AB ile diyaloğu devam ettirmek konusunda hemfikir olunduğunu belirterek somut adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Çavuşoğlu ayrıca, Yunanistan ile istikşafi görüşmelerin pazartesi başlayacağını duyurdu.

https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-cavusoglu-ab-ile-diyalogu-devam-ettirmek-konusunda-hemfikiriz-3595705

 

Yetersiz miktar kriz yarattı: Avrupa’da aşı kaosu
AB ülkeleri, Koronavirüs aşısı tedarikinde sorunlar yaşıyor. AB Komisyonu erken aşı onayı alan BioNTech’le sözleşme imzalama konusunda çok yavaş davranmakla suçlanıyor. İtalya konuya ilişkin yasal sürece hazırlanırken, İspanya’da aşılar tükendi. Almanya ise 80 yaş üzerinin aşılanmasını 1 hafta erteledi. Sağlık personeline aşılamayı da durdurdu. Macaristan ise Rus ve Çin aşılarına yöneldi.

https://www.yenisafak.com/koronavirus/yetersiz-miktar-kriz-yaratti-avrupada-asi-kaosu-3595724

 

FETÖ bağlantılarını Cumhuriyet’e açıklayan gazi, ifadeye çağrıldı: Yegin’e soruşturma
Nebati, Kışla ve Erbaş’a yönelik “FETÖ’cü” dediği iddiasıyla ifadeye çağrılan Yegin, “Belgeler ortada. Geçmişte bu tür faaliyetlerde bulunanlar bugün bunun dile getirilmesinden neden bu kadar rahatsız” dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/15-temmuz-hakkaniyet-ocaklari-genel-baskani-aciklamalari-uzerine-ifade-verdi-yegine-sorusturma-1808149


ABD yeniden konumlanıyor
ABD’nin köklü düşünce kuruluşlarından RAND Corporation, ABD için yeni dönemde diplomasiyi ön plana çıkaran ve bölgesel güçler arasında denge kurmayı amaçlayan daha itidalli bir dış politika öneren bir rapor yayımladı.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/abd-yeniden-konumlaniyor-1808150

 

Numan Kurtulmuş'tan "Abdülhamit Gül ve Süleyman Soylu" açıklaması

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül arasında bir tartışma olmadığını ifade ederek, "Her iki bakanımız da siyasetin içinden yetişmiş, tecrübeli, devleti de tanımış olan iki değerli bakan arkadaşımızdır. Birbirleriyle çok yakın diyalog içinde olan iki bakanımızdır. Asla aralarında herhangi bir çekişmenin olması söz konusu değildir. Hele bunu sosyal medya üzerinden dile getirdikleri kanaati doğru değil" dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/numan-kurtulmustan-abdulhamit-gul-ve-suleyman-soylu-aciklamasi-1808140

 

Erdoğan: Yüksek faizle ülkenin kalkınacağına inanmıyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim arkadaşlar kızıyor biliyorum ama kusura bakmasınlar eğer ben bu ülkenin başkanıysam, cumhurbaşkanıysam, bunu anlatmaya devam edeceğim. Çünkü ben yüksek faizle ülkenin kalkınacağına inanmıyorum" dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/son-dakika-erdogan-yuksek-faizle-ulkenin-kalkinacagina-inanmiyorum-6223802/

 

Çavuşoğlu açıkladı! Yunanistan’la görüşmeler başlıyor
AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "AB ile Türkiye arasında yeni bir yol haritası belirlenmesi üzerinde mutabık kaldık" dedi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/son-dakika-cavusoglu-acikladi-yunanistanla-gorusmeler-basliyor-6223673/

 

İstinaf Mahkemesi Osman Kavala’nın beraat kararını bozdu
İstinaf Mahkemesi, Gezi eylemlerine yönelik aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu 9 sanığın tüm suçlardan beraatine ilişkin verilen kararı oy birliği ile bozdu. Dosya hükmü bozulan yerel mahkemeye gönderildi.

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/osman-kavalanin-beraat-karari-bozuldu-6223617/

 

Özlem Gürses, askeri vesayet için "Demokrasinin sibobu" dedi
Halk TV sunucusu Özlem Gürses, katıldığı bir TV programında askeri vesayet için "Demokrasinin sibobu" ifadelerini kullandı.

https://video.haber7.com/video-galeri/179046-ozlem-gurses-askeri-vesayet-icin-demokrasinin-sibobu-dedi

 

Başkan Erdoğan'ın imzasıyla atama kararları yayımlandı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atama ve görevden alma kararları açıklandı. Karar Resmi Gazetede yayınlandı

https://www.haber7.com/guncel/haber/3059737-son-dakika-baskan-erdoganin-imzasiyla-atama-kararlari-yayimlandi

 

İYİ Parti'li Erdem'den canlı yayında skandal 'Demirtaş' açıklaması!
Katıldığı bir televizyon kanalında Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini savunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem'in ifadeleri sosyal medyada tepki topladı. Erdem, "Ben bir hukukçu olarak diyorum ki Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalı.'' açıklamalarında bulundu. Kısa süre içinde sosyal medyada yankı bulan bu açıklamalar sonrası kullanıcılar Bahadır Erdem'e sert tepki gösterdi.

https://video.haber7.com/video-galeri/179068-iyi-partili-erdemden-canli-yayinda-skandal-demirtas-aciklamasi

 

Bahçeli'den erken seçim açıklaması: Sayıları yetersiz
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, erken seçim ve güçlendirilmiş parlamenter sistem tartışmalarına ilişkin; muhalefet partilerinin Meclis'teki sayılarının yetersiz olduğunu söyledi.

https://halktv.com.tr/bahceliden-erken-secim-aciklamasi-sayilari-yetersiz-445303h

 

Koca'dan mutasyon açıklaması
"Mutasyon sebebi ile İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştı. Bu ülkelere bugün itibariyle artan mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya da eklenmiştir."

https://halktv.com.tr/kocadan-mutasyon-aciklamasi-445311h

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı: Milyonları ilgilendiren karar Resmi Gazete'de yayımlandı
GSS ve Bağ-Kur prim borçluları 31 Aralık'a kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sürdürecek

https://www.ortadogugazetesi.com/saglik/cumhurbaskani-erdogan-imzaladi-milyonlari-ilgilendiren-karar-resmi-h30092.html

 

'Provakasyon sayacağım' demişti: Bakan Soylu'nun annesine küfreden Erdal Erbaş başka suçtan tutuklandı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun annesine küfrettiği gerekçesiyle hakkındaki "Kamu Görevlisine Hakaret" suçundan soruşturması süren Erdal Erbaş yine sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/provakasyon-sayacagim-demisti-bakan-soylu-nun-h30082.html

 

HSK'dan 13 hakim ve savcı için flaş karar: Meslekten ihraç edildiler
HSK Genel Kurulu FETÖ ile iltisak ve irtibatı saptanan 9 hakim ve savcının meslekten çıkarılmasına, 4 hakim ve savcının uzaklaştırılmasına karar verdi

https://www.ortadogugazetesi.com/gundem/hsk-dan-13-hakim-ve-savci-icin-flas-karar-meslekten-ihrac-edildiler-h30085.html

 

Bomba iddia: ABD istihbarat birimleri herkesin akıllı telefonlarını kullanıyor!
ABD'de istihbarat birimlerinin akıllı telefonlardaki konum bilgilerini izinsiz kullandığı iddia edildi

https://www.ortadogugazetesi.com/dunya/bomba-iddia-abd-istihbarat-birimleri-herkesin-akilli-telefonlarini-h30097.html

 

Dolar mı? Yoksa TL mevduat mı?
Türkiye’de birikimi olanların yarısından fazlası parasını Türk Lirası ve döviz mevduatta değerlendiriyor. Faiz artışları ve stopaj indirimlerinin ardından vadeli TL mevduatın cazibesi arttı. Mevduatların büyük bölümü ise döviz hesaplarında. Peki bu seviyeden dolar mı almalı, yoksa TL mevduat mı tercih edilmeli?

https://www.dunya.com/finans/haberler/dolar-mi-yoksa-tl-mevduat-mi-haberi-608078

 

S&P, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti
S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B+", görünümünü ise "durağan" olarak teyit etti.

https://www.dunya.com/finans/haberler/sp-turkiyenin-kredi-notunu-teyit-etti-haberi-608097

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüksek faize kesinlikle karşıyım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faize kesinlikle karşı olduğunu belirterek, "Bizim arkadaşlar kızıyor biliyorum ama kusura bakmasınlar eğer ben bu ülkenin cumhurbaşkanıysam, bunu anlatmaya devam edeceğim. Çünkü ben yüksek faizle ülkenin kalkınacağına inanmıyorum" ifadelerini kullandı.

https://www.dunya.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-yuksek-faize-kesinlikle-karsiyim-haberi-608081

 

Brezilya'dan Türkiye'ye uçuşlar durduruldu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya'dan Türkiye'ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

https://www.dunya.com/gundem/brezilyadan-turkiyeye-ucuslar-durduruldu-haberi-608079

 

İsrail’n hava saldırısında Suriyeli bir aile şehit düştü
Suriye resmi haber ajansı SANA askeri bir kaynaktan naklen, korsan İsrail’in bu sabah düzenlediği hava saldırısında bir ailenin tüm fertleri şehit düştüğünü duyurdu. SANA, siyonist düşmanın Hama eyaletine düzenlediği saldırıda bir ailenin anne, baba ve iki çocuğu şehit düştüğünü belirtti. SANA ayrıca saldırıda, biri kadın, biri yaşlı ve ikisi çocuk olmak üzere dört kişi de yaralandığını, saldırıda üç ev de tahrip olduğunu kaydetti.

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991103000434

 

Suud rejimi de Trump’ı sildi/petrol fiyatları artabilir
Amerika’nın anarşist Başkanı Trump son dört yılda dünya piyasalarında petrol fiyatlarının yükselmesine engel oluyor ve tüm gücünü bu fiyatların 40 ila 50 dolar arasında kalması için bastırıyordu.

https://tr.farsnews.ir/economy/news/13991103000432

 

Korsan İsrail Hama eyaletine saldırdı
SANA Cuma günü sabah saatlerinde Suriye hava savunmasının korsan İsrail’in Hama eyaletine saldırısına karşılık verdiğini duyurdu.

https://tr.farsnews.ir/defence/news/13991103000433

 

‘Biden, Kürtlerin hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edecek’
Washington'daki düşünce kuruluşu Demokrasileri Savunma Vakfı'nın Türkiye programı Direktörü Doç. Dr. Aykan Erdemir, ABD’nin 46’ıncı başkanı seçilen ve geçtiğimiz gün yemin ederek göreve başlayan Joe Biden’ın Ankara-Washington ilişkilerini kişisel ilişkiler üzerinden değil de kurumları esas alarak yeniden dizayn edeceğini söyledi.

https://www.rudaw.net/turkish/interview/22012021

 

Kazımi: Bağdat'taki saldırıda güvenlik zafiyeti vardı
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, başkent Bağdat’taki saldırıda güvenlik zafiyeti bulunduğunu tekrarlayarak bir daha bunun yaşanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/iraq/22012021