Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Ekim 2020 Cuma

23 EKİM 2020, CUMA
HABER ÖZETLERİ



1) “Putin: Erdoğan bağımsız politika izliyor, Türk liderle çalışmak memnuniyet verici ve güvenli”
"Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'a eşit mesafededir. Güney Kafkasya'daki duruma ilişkin Türkiye ile olan görüş ayrılıklarından kaygı duymuyoruz. Ankara işbirliğinin sürdürülmesinden yana. Erdoğan'ın baskılara rağmen bağımsız politika izlediğini biliyorum. Her türlü baskıya rağmen, Türkakım projesini Erdoğan'la oldukça kısa süre içinde gerçekleştirdik. Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın S-400'leri aldığını anımsatarak Türk liderle çalışmanın memnuniyet verici ve güvenli olduğunu belirtti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010221043075437-putin-kovid-19-pandemisinin-insanoglunun-gelecegini-nasil-degistirecegi-uzerine-derinlemesine/

2) Putin’in Türkiye’nin Kırım politikasıyla ilgili yorumu
Rusya Devlet Başkanı, “(Erdoğan’ın) Kırım ile ilgili isteklerine gelince, bundan da habersizim. İlgimi çekmiyor, çünkü Rusya’nın çıkarları güvenilir bir şekilde korunuyor. Bundan bir an bile şüphe etmeyebilirsiniz” ifadesini kullandı.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010221043075437-putin-kovid-19-pandemisinin-insanoglunun-gelecegini-nasil-degistirecegi-uzerine-derinlemesine/

3) Rus milletvekili: “Rusya, Karabağ'da askeri operasyon planlamıyor”
Rus milletvekili Krasov, Rusya'nın Dağlık Karabağ’da askeri operasyon planlamadığını söyledi. Krasov, bu açıklamasının Rusya Savunma Bakanlığı'nın da onayını aldığını kaydetti.
https://tr.sputniknews.com/rusya/202010221043076171-rus-milletvekili-rusya-karabagda-askeri-operasyon-planlamiyor/

4) Dağlık Karabağ'ın İran sınırı Azerbaycan kontrolüne geçti
https://halktv.com.tr/aliyev-iran-siniri-tamamen-kontrol-altinda-437483h

5) Aliyev: “Minsk grubunun eşbaşkanı Türkiye olsun”
“Bugün eş başkanları seçersek, Azerbaycan kesinlikle Türkiye’nin adaylığını destekleyecektir ve eminim Türkiye eş başkan olmakta ısrar eder. Ne yazık ki bu 1992’de olmadı. Yani bu yasal taraf. Pratik açıdan bildiğiniz gibi Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanları, Dışişleri Bakanları, Savunma Bakanları bu konuyu görüştüler, konuştular ve tartıştılar.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/putin-turkiye-ile-anlasmazliklarimiz-var-6093743/

6) Türkiye'den sert tepki: “Bildiriyi reddediyoruz”
Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen Mısır-Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) zirvesi sonunda yayımlanan bildiriye tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bu üçlü oluşum tarafından yayımlanan bildirilerin her seferinde Türkiye'yi hedef almasının, bu ülkelerin asıl niyetlerini ortaya koyduğu vurgulandı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/turkiye-den-sert-tepki-bildiriyi-reddediyoruz-221377-1

7) Erdoğan Ruhani ile görüştü: “Yaptırımlara karşı İran’a desteğe devam”
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yapılan telefon görüşmesinde İran'ın iyi bir dost ve komşu ülke olduğunu belirterek, Amerika'nın tek yanlı yaptırımlarına karşı İran'a desteğe devam edeceklerini, ekonomi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için eskiden olduğu gibi çalışacaklarını ifade etti.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i155113-ruhani_ve_erdoğan_görüştü

 

8) İsmail Ok: "İYİ Parti'de operasyonun başı Akşener"
"İYİ Parti'de bir operasyon vardır. Operasyonun başı sayın Akşener'dir" açıklaması yapan İYİ Parti'den istifa eden Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, partideki operasyonu yapan kişinin Meral Akşener olduğunu ve İYİ Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen'in ise Sorosçu olduğunu iddia etti.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5630679/gundeme-bomba-gibi-dustu-iyi-partide-operasyonun-basi-aksener

9) İmamoğlu’ndan Kavuncu’ya destek
“Benim gerçekten yol arkadaşı olmaktan gurur duyduğum, tanımaktan da keyif aldığım, farklı siyasi partilerde olsak da gerçekten dünyaya ve ülkemize aynı pencereden büyük oranda bakabildiğim bir insanla tanışmış olmanın büyük keyfini yaşadım. Hatta İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’e bana böyle bir siyasi yoldaş verdikleri için teşekkür bile ettim birkaç kez. Böyle iyi insanlar bazen iftiraya uğrarlar. Siyasette bu var.”
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/imamoglundan-kavuncuya-destek-6094026/

10) Akşener'den erken seçim açıklaması
Akşener, Kılıçdaroğlu'nun tebrik ederek şöyle konuştu: "Bu ülkenin kurtuluşu bir an önce seçime gitmektir. Bunu kime söylüyorum? Sayın Bahçeli'ye söylüyorum. Bu ülkeyi seviyorsan çık kardeşim yarın sabah de ki ‘Yeter artık'. Türkiye'yi seçime götür” dediğini anımsatarak, “Sayın Kılıçdaroğlu doğru yere ateş etti.
https://halktv.com.tr/aksenerden-erken-secim-aciklamasi-437524h

11) HDP il binasına polis operasyonu
Ailelerin PKK tarafından kaçırılan çocukları için önünde nöbet tuttuğu Diyarbakır'daki HDP il binasına polis operasyonu düzenlendi. Operasyon kapsamında Yenişehir ilçe binasında da polis ekiplerince arama yapıldı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/23/hdp-il-binasina-polis-operasyonu

12) Şırnaklı kadınlar yürüdü HDP çileden çıktı
Diyarbakır'daki evlat nöbeti devam ederken, Şırnaklı annelerin terör örgütü PKK'ya karşı her hafta düzenlediği tepki yürüyüşleri örgütün siyasi uzantısı HDP'yi de çileden çıkardı. Her hafta olduğu gibi kadınların teröre lanet okuduğu sırada HDP il binasındaki ses sisteminden yüksek sesle müzik açılması dikkatlerden kaçmadı.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/23/sirnakli-kadinlar-yurudu-hdp-cileden-cikti

13) Yerli ve milli silahlar tam isabetle vurdu
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ateş gücünün gösterildiği Ankara Polatlı'daki Ateş Serbest-2020 faaliyeti dün yapıldı. TSK envanterine yeni giren dört silah sisteminin de ilk defa yer aldığı faaliyette toplam 37 silah sistemi ile hedefler imha edildi.
https://www.sabah.com.tr/gundem/2020/10/23/yerli-ve-milli-silahlar-tam-isabetle-vurdu

14) Suriye’de Şam Müftüsü El-Afyuni’ye bombalı saldırı. Müftü hayatını kaybetti.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202010221043076162-suriyede-sam-muftusu-al-afyouniye-bombali-saldiri/

15) Katar'dan Türkiye'ye destek: “Sadece Türk ürünleri alın”
Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine yönelik uyguladığı 'yarı resmi boykot' çağrısına karşın Katar, Türk ürünlerine destek kampanyası başlattı.
https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202010221043071796-katardan-turkiyeye-destek-sadece-turk-urunleri-alin/

16) Moskova'da Libya ve Suriye zirvesi
Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Libya ve Suriye meselesini görüştü.
https://www.milliyet.com.tr/dunya/moskovada-libya-ve-suriye-zirvesi-6337067

17) NATO'da Türkiye-Yunanistan mekanizmasına güçlü destek
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bakanların gerginliği artıracak söylem ve eylemlerden kaçınmanın önemi üzerinde mutabık kaldığını kaydederek, şöyle devam etti: "NATO Savunma Bakanları ayrıca Doğu Akdeniz'de olayların ve kazaların önlenmesini amaçlayan NATO'daki çatışmaların önlenmesine yönelik mekanizmaya güçlü destek verdi. Havada ve denizde can kayıplarının önlenmesi ağır bir sorumluluktur. Bunu sadece gemilerimizin kaptanlarının ve uçaklarımızın pilotlarımızın omuzlarına yüklememeliyiz. Siyasetçiler olarak bizler anlaşmazlıklarımızı çözmek için yapabileceğimiz her şeyi yapmalıyız."
https://www.dunya.com/gundem/natoda-turkiye-yunanistan-mekanizmasina-guclu-destek-haberi-486347

18) Türkiye Berlin'deki camiye yapılan polis baskınını şiddetle kınadı
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, caminin kentteki en eski ve merkezi ibadethanelerden biri olduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Mevlana Camisi'ne polis tarafından yapılan baskını şiddetle kınıyoruz. Bu çirkin eylemle ibadet yerlerinin kutsallığına gösterilmesi gereken hassasiyet hiçe sayılmıştır." ifadeleri kullanıldı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiye-berlindeki-camiye-yapilan-polis-baskinini-siddetle-kinadi/2015810

19) Katar: Atılan bazı askeri ve siyasi adımlar sayesinde ablukayı aştık
Bazı Arap ülkelerinin ülkesine uyguladığı ablukayı değerlendiren Hatır, "atılan bazı askeri, siyasi ve alternatif tedarik zincirlerine doğru atılan hızlı hamleler ile" ablukayı aştıklarını belirtti. Hatır, söz konusu adımlar sayesinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın 2017'de uyguladığı ablukaya Katar'ın boyun eğmediğini vurguladı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/katar-atilan-bazi-askeri-ve-siyasi-adimlar-sayesinde-ablukayi-astik/2015899

20) Dünya Bankası: “Kovid-19'un emtia piyasasındaki etkisi en ağır enerji fiyatlarında hissediliyor”
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/dunya-bankasi-kovid-19un-emtia-piyasasindaki-etkisi-en-agir-enerji-fiyatlarinda-hissediliyor/2015719

21) Hamaney’den Şii milislere “ABD üslerine saldırıları durdurun” talimatı iddiası
Middle East Eye internet sitesi, İran lideri Ali Hamaney'in, ABD yönetiminden gelen tehditler üzerine İran destekli silahlı milis gruplara Irak'taki ABD üslerine saldırıların durdurulması talimatı verdiğini öne sürdü.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/hamaney-den-sii-milislere-talimat-abd-uslerine-saldirilari-durdurun

22) Trump ve Biden arasındaki münazarada Rusya ve Çin polemiği
Biden, Trump'ı Rusya ve İran konusunda yeterince adım atmamakla suçlarken, Trump da "Joe, Rusya'dan 3,5 milyon dolar aldı bense tek kuruş almadım." ifadesini kullandı. Biden, buna karşılık olarak, "Ben hayatım boyunca hiçbir ülkeden tek kuruş para almadım." dedi. Trump, Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın iş ortağının Çin ile ilgili iddialarının üzerine giderek, "Biden'ın Amerikan halkına bir açıklama borcu var." değerlendirmesinde bulundu.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/trump-ile-biden-karsilasmasinda-rusya-ve-cin-gerilimi

23) Amerika Hazine Bakanlığı bu sabah İran'ın Bağdat büyükelçisi ve 5 kurumuna yaptırım kararı aldığını duyurdu.
https://parstoday.com/tr/news/iran-i155107-amerika_İran_büyükelçisine_yaptırım_kararı_aldı

24) İngiltere'den Rus Askeri İstihbaratı'na yaptırım kararı
İngiltere, 2015'te Almanya Parlamentosu'na siber saldırı düzenledikleri gerekçesiyle 2 Rus Askeri İstihbarat (GRU) görevlisine ve saldırılardan sorumlu tutulan GRU'nun 26165 No'lu birimine "varlıkların dondurulması ve seyahat yasağı" yönünde yaptırım kararı aldı.
https://www.criturk.com/haber/haber-lokasyon/ingiltereden-rus-askeri-istihbaratina-yaptirim-karari-172506