Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Aralık 2020 Çarşamba

23 ARALIK 2020, ÇARŞAMBA
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) Akar'dan ABD'nin yaptırım kararına tepki
“Şu anda muayene ve kontroller yapılmakta. Bizim siyasi, askeri, ekonomik ve teknolojik faktörler çerçevesinde yaptığımız planımız var. Bu plan çerçevesinde faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. Olaylara soğukkanlı şekilde baktığımızda ABD'nin bu aldığı kararın yanlış olduğunu görmesini ve bu karardan bir an önce dönmesini, bu kararın sadece Türkiye'yi değil aynı zamanda NATO ittifakını, aynı zamanda da ABD'nin buradaki birtakım çalışmalarını da olumsuz etkileyeceğini görmelerini bekliyoruz. Bu konuda biz aldığımız karar çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
https://www.haber7.com/siyaset/haber/3047919-akardan-abdnin-yaptirim-kararina-tepki-ortak-faaliyetleri-olumsuz-etkileyecek/?detay=2

2) ABD’den Hürmüz’de nükleer kışkırtma
ABD ve Suudi Arabistan Deniz ve Hava Kuvvetleri, Basra Körfezi'nde ortak tatbikat yaptı. Tatbikat için ilk kez bir nükleer kapasiteli güdümlü füze denizaltısı Hürmüz Boğazı'na girdi. Tatbikatın İran ile gerginliği artıracağı yorumları yapıldı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/abd-den-hurmuz-de-nukleer-kiskirtma-226635

3) Ömer Çelik’ten HDP’nin kapatılması konusunda önemli mesaj
Çelik, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, “HDP kapatılsın” açıklamasına ilişkin olarak, “Cumhur İttifakı içerisinde farklı bir yaklaşım yok. Parti kapatmaların zorlaştırılması sivil siyaseti güçlendirmek bakımından bizim getirdiğimiz bir düzenlemedir. Fakat burada esas olan vatandaş iradesinin siyasal katılım yollarına tam olarak sağlanması. Bir parti siyasi olarak terör örgütünün propagandasını yapıyor, hukukun dışına çıkıyor, hukuk devletini yok etmek için açıkça bir performans gösteriyor ve bunu açıkça söylüyorsa bu durumda demokratik sistem çaresiz değildir” değerlendirmesinde bulundu. Siyasi partilerin görevi demokrasiyi ve hukuk devletini korumaktır” diyen Çelik, şöyle devam etti. Bu misyonun dışına çıktığında demokrasi ve hukuk devleti çaresiz değildir. Numan Bey'in söylediği, bizim daha önce parti kapatmaların siyasi hayatta sonuç doğurmaması ve bunların sürekli olarak kendilerini yenilemesiyle ilgili. Sayın Bahçeli'nin de söylediği bunlara müsaade edilmemesi gerektiği. Bu tip terör örgütü propagandası yapanların, hazine yardımı alması engellemesi gibi örnekler var dünyada.”
https://www.rudaw.net/turkish/middleeast/turkey/221220204

4) Almanya’dan Yunanistan’ın Türkiye’ye yaptırım talebine ret
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, “Bir NATO ortağına bunu yapmak kolay değil” cevabını verdi. Anlaşmazlık için diplomatik yolları işaret eden Maas, “Türkiye’ye silah ambargosu talebini stratejik olarak doğru bulmuyorum. NATO ortağı Türkiye’nin ABD’den füze alamadığı için kolayca Rusya’dan aldığını gördük” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/nato-uyesine-ambargo-kolay-degil-yunanistanin-cagrisina-net-cevap-3590917

5) AK Parti Sözcüsü Çelik’ten ABD’ye PKK göndermesi
"Bazı dost ve müttefik ülkeler ne yazık ki PKK’yı kullanmaya devam ediyor. Teröristler Suriye'nin kuzeyinde güya DEAŞ'la mücadele adına yerleştiği yerlerden Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile çıkarılmıştı. Bu şekilde müdahale olmasaydı bir terör örgütü devletçiği kurulmuş olacaktı"
https://www.yenisafak.com/gundem/ak-parti-sozcusu-celik-partisinin-myk-gundemine-iliskin-aciklamalarda-bulunuyor-3590897


6) Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 15 Haziran 2021'e kadar sürecek yeni Navtex (denizcilere duyuru) ilan edildi.
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/oruc-reis-in-dogu-akdeniz-deki-calisma-suresi-uzatildi

7) Türkiye’nin gurur kaynağı: TCG Giresun, Akdeniz'de 182 gün kesintisiz hiç liman ziyaretinde bulunmadan seyir yaparak sabır ve dayanıklılık isteyen zor görevin üstesinden geldi.
https://www.yenisafak.com/foto-galeri/gundem/turkiyenin-gurur-kaynagi-barbarosun-torunlari-4-bin-368-saat-kesintisiz-seyir-yapti-2044326?page=1

8) Afganistan ve Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereler TBMM'de kabul edildi
Afganistan ve Libya'ya asker gönderilmesi için verilen iznin süresinin 18 ay uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
https://www.aa.com.tr/tr/libya/afganistan-ve-libyaya-asker-gonderilmesine-iliskin-tezkereler-tbmmde-kabul-edildi/2085422

 

9) Pompeo, Bölgesel Yönetimin Lideri Barzani ile telefonda görüştü
https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/2212202013

10) DSÖ'den Kovid-19'un mutasyon geçirmiş türü için üyelere toplantı çağrısı
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/dso-den-kovid-19-un-mutasyon-gecirmis-turu-icin-uyelere-toplanti-cagrisi

11) “Mutasyondan korkmuyoruz”
Uzmanlar sözü edilen mutasyonun “ciddi hastalık veya ölüme” neden olduğuna dair kanıt olmadığını söylüyor. Aşıyı geliştiren BioNTech kurucusu Uğur Şahin de mutasyondan korkmadıklarını söyledi.
https://www.yenisafak.com/koronavirus/mutasyondan-korkmuyoruz-3590924

 

12) Arjantin'de koronavirüse karşı yeni tedavi
Arjantin Ulusal İlaç, Gıda ve Sağlık Teknoloji İdaresi (ANMAT), atların ürettiği antikorlara dayanan ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde etkili olduğu belirtilen "hiperimmün at serumu"nun Kovid-19'u sert ve orta şiddette geçiren hastalarda kullanımına onay verdi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3048121-arjantinde-koronaviruse-karsi-yeni-tedavi

13) Bakan Koca’dan önemli uyarı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüste (Kovid-19) ev içi bulaşma oranlarının yüzde 85'e kadar yükseldiğini bildirdi.
https://www.haber7.com/guncel/haber/3048053-bakan-kocadan-son-dakika-uyarisi-oranlar-yuzde-85e-kadar-yukseldi

14) Kılıçdaroğlu’nun “organ ticareti ve uyuşturucu mafyasından veri alınsın” önerisine her kesimden tepki yükseldi. Sosyal medyada dalga konusu oldu.

15) CHP'den TÜİK'in asgari geçim tutarı değerlendirmesi
Veli Ağbaba, TÜİK tarafından asgari ücrete yapılması önerilen zam oranlarının yüzde 7,8 ile yüzde 20 oranı arasında olduğunu aktardı. Ağbaba, TÜİK'in önerdiği bu rakamların kendi "makyajlı verileri"nden daha düşük olduğunu ileri sürdü.
https://www.dunya.com/ekonomi/chpden-tuikin-asgari-gecim-tutari-degerlendirmesi-haberi-604605

 

16) Altın sahasında kuşbakışı
Bilecik'in Söğüt ilçesinde Gübretaş'a ait maden sahasında 3.5 milyon onsluk altın varlığı tespit edilirken, alanda çalışmalar hız kazandı. Çalışmalar ve altının çıkarılacağı maden sahası havadan görüntülendi.
https://www.haber7.com/foto-galeri/66405-turkiye-orayi-konusuyor-dev-altin-rezervinin-bulundugu-saha-havadan-goruntulendi/p4

17) Milli yüzücüsü Merve Tuncel dünya gençler rekorunu kırdı
ENKA'nın milli yüzücüsü Merve Tuncel, kadınlar 1500 metre serbestte 15:45.29'luk derecesiyle kısa kulvar dünya gençler rekorunu kırdı.

https://www.aa.com.tr/tr/spor/milli-yuzucusu-merve-tuncel-dunya-gencler-rekorunu-kirdi/2085486

18) Rusya ve Çin’e ait bombardıman uçakları Pasifik Okyanusu’nda birlikte devriye uçuşu gerçekleştirdi.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3048059-iki-dev-ulkenin-bombardiman-ucaklari-pasifikte-devriye-yapti

19) Çin’den Türk SİHA’larına övgü
Pekin’de yayımlanan bir makalede, Çin ordusunun drone geliştirdiği ancak yeterli düzeye gelemediği vurgulanan yazıda Türk İHA'ları örnek gösterildi. Makalede İHA'ların savaş alanlarındaki etkisine vurgu yapılarak Çin'in bu stratejiye göre hareket etmesi tavsiye ediliyor.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3047905-simdi-de-cin-turk-ihalari-ile-ilgili-flas-oneri

20) Kısa çalışma ödeneği uzatıldı
https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3048135-kisa-calisma-odenegi-uzatildi

21) Bakan Koca güzel haberi paylaştı: Kızamıkçık Türkiye'de sorun olmaktan çıktı
https://www.yenisafak.com/hayat/kizamikcik-turkiyede-sorun-olmaktan-cikti-3590930

22) ABD'den Suriye Merkez Bankası ile Suriyeli kişi ve kuruluşlara yaptırım
https://www.ortadoguhaber.com/haberler/abd-den-suriye-merkez-bankasi-ile-suriyeli-kisi-ve-kuruluslara-yaptirim

23) Libya’da Hafter’i destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri’nin darbe hazırlığında olduğu iddiası
2019’da BAE’ye yerleşen Trablus Devrimci Tugayları’nın komutanı Heysem Tacuri, hakkındaki yakalama kararına rağmen ülkeye dönerek askeri liderlerle temasa başladı. UMH’nin Savunma Bakanı olduğu dönemde katliamdan sorumlu tutulan Mehdi Berğusi’nin de Trablus’a dönmesi kuşkulara neden oldu.
https://www.yenisafak.com/dunya/bae-libyada-darbe-planliyor-libyada-son-durum-ne-3590919

24) Rusya: “ABD’nin İran nükleer anlaşmasına dönmesini umuyoruz”
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012221043447864-rusya-abdnin-iran-nukleer-anlasmasina-donmesini-umuyoruz/

25) YouTube, Rusya'da en fazla yalan haber yayınlanan yabancı platform oldu
https://tr.sputniknews.com/rusya/202012221043446960-youtube-rusyada-en-fazla-yalan-haber-yayinlanan-yabanci-platform-oldu/

26) İsrail'de bütçe konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle parlamentonun feshedilmesinin ardından erken seçim kararı alındı.
https://www.haber7.com/dunya/haber/3048108-son-dakika-isgalci-israilde-erken-secim-karari

27) ABD'den İsrail ile füze savunma işbirliğine 500 milyon dolarlık tahsisat
https://tr.sputniknews.com/abd/202012231043448839-abdden-israil-ile-fuze-savunma-isbirligine-500-milyon-dolarlik-tahsisat/