Türkiye gündemi haber özetleri - 23 Ağustos 2020 Pazar

23 AĞUSTOS 2020, PAZAR
HABER ÖZETLERİ



1) Giresun’da sel felaketi!
Giresun’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur nedeniyle bazı ilçelerde sel ve heyelan meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Vefat bilgisi veremiyorum şu an ama beşi jandarma 12 kişi kayıp" dedi. Son belirlemelere göre 1 askerimiz şehit, 2 vatandaşımız da hayatını kaybetti.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-giresunda-sel-felaketi-bakan-soylu-son-durumu-acikladi-6002071/

2) Hazar kadar zengin: Karadeniz’de ilk keşfin ardından bölgede araştırmalar derinleştirilecek
Türkiye’nin 320 milyar metreküplük gaz keşfettiği Tuna Bloku’nun yer aldığı Karadeniz’de, 9 trilyon metreküp doğalgaza sahip Hazar Denizi’ndeki kadar zengin enerji rezervi mevcut. Karadeniz’de halen 70 milyar dolarlık ekonomik büyüklükteki 2 bin kilometrekarelik saha tarandı, toplam 8 bin kilometrekarelik alanda sismik çalışma yapılacak.
https://www.yenisafak.com/gundem/hazar-denizi-kadar-zengin-turkiye-ilk-dogal-gaz-kesfinin-ardindan-bolgede-arastirmalar-derinlestirilecek-3554257

3) Bakan Dönmez: “Keşif ile birlikte ithalatımızda ciddi azalma bekliyoruz”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de doğal gaz rezervi keşfi ile birlikte ithalatta ciddi azalma beklediklerini belirterek, "Malın bol olduğu yerde fiyatların düşmesi kaçınılmaz. Her halükarda kendi üreteceğimiz gazın ithal edeceğimiz gaza göre daha ekonomik olacağını bugünden söyleyebiliriz. Vatandaşlarımız o konuda müsterih olsunlar." dedi.
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-donmez-kesif-ile-birlikte-ithalatimizda-ciddi-azalma-bekliyoruz/1950031

4) Doğalgaz sonrası petrol adımı: 5 ilimizde aranacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün Petrol Hakkına Müteallik Kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, TPAO'ya Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin ve Adıyaman'da, bazıları birden fazla ilin sınırlarında yer alan toplam 4 saha için petrol arama ruhsatı tahsis edildi. Yüzölçümleri 29 bin 634 hektarla 61 bin 55 hektar arasında değişen sahalar için verilen ruhsatlar 5 yıl süreyle geçerli olacak.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/dogalgaz-sonrasi-petrol-adimi-5-ilimizde-aranacak-216472

5) Akşener’den doğalgaz yorumu
Çorum Merkez esnafını ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Akşener, Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulunmasıyla ilgili “Türkiye’ye getireceği faydalardan elbette çok memnun oluruz. Hayırlı uğurlu olsun inşallah” dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5140410/meral-aksenerden-dogalgaz-hakkinda-ilk-aciklama

6) “320 milyar metreküp gazla eksen değişmez”
CHP’nin enerjiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın SÖZCÜ’ye konuştu. Keşiften sevinç duyduklarını belirten, “Ne Türkiye’nin uzun yıllar boyunca tüketimini karşılayacak büyüklükte ne cari açığın kapatılmasına imkan sağlayacak düzeyde. Eksen değişikliği gerçeklikten uzak” dedi.
https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/320-milyar-metrekup-gazla-eksen-degismez-6001958/

7) Amiral Cem Güdeniz: “Mütareke kafası devam ediyor”
“Türkiye’nin aşırı kutuplaşmış iç politika ortamında gazın Karadeniz’de mavi vatan sınırları içinde bulunmasını küçük gören, neredeyse üzülecek derecede duygularını ifade edenlerin de varlığı gerçektir….Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşma ile Doğu Akdeniz tezlerini Yunanistan ve GKRY gözlüğü ile eleştiren ve FETÖ/Soros tarafından fonlanan sosyal medya kanallarında anlatan Türk vatandaşlarının varlığı dikkat çekiyor. Ne yapalım. 100 yıl sonra mütareke dönemi tekrar ediyor.”
https://www.veryansintv.com/karadeniz-sakarya-ve-mavi-vatan

8) Pamir’den hükümete eleştiri: "6326 sayılı petrol kanunu niçin kaldırıldı, bu mu milli?"
Petrol Mühendisleri Odası Enerji Politikaları Başkanı Necdet Pamir, “Bütün kaliteli personelin yüzden 90’ı emekli edilmiştir. Türkiye Petrolleri 1954’te kuruldu beyefendi. O günden bu güne hiçbir şey yetişmedi de şimdi mi yeniden kuruluyor? Var olan personeli emekli ediyorsanız bu bir kusurdur. Özelleştirmeye hazırlıyorsanız, Varlık Fonu’na devrediyorsanız bu bir kusurdur. Sondaj ve kuyu tamamlama kuyuları niye kapatılır, bu mu millidir? 6326 sayılı petrol kanununa bakın, tüm yetkiler devlet adına Türkiye Petrollerine aittir. O madde niye kaldırılmıştır, bu mu millidir?” dedi.
https://halktv.com.tr/canli-yayinda-sondaj-tartismasi-bu-mu-milli-video-432488h

9) On sekiz adaya silah yığdılar: Yunan adaları Türkiye için tehdit oluşturuyor
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki adımlarını hazmedemeyen Yunanistan, Ege’deki adaları cephaneliğe çevirdi. 18 adayı 1960’tan bu yana silaha boğan Yunanlar, uluslararası hukuku tanımıyor. Prof. Mustafa Kaymakçı, Atina’nın Limni, Midilli, İstanköy ve Rodos adalarına savaş uçakları yerleştirdiğini söyledi. Prof. Sibel Turan ise, “Güvenliğimize tehdit” dedi.
https://www.yenisafak.com/dunya/on-sekiz-adaya-silah-yigdilar-yunan-adalari-turkiye-icin-tehdit-olusturuyor-3554267

10) AB, Libya'daki ateşkesten memnun
Avrupa Birliği (AB), Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Temsilciler Meclisi (Tobruk) Başkanı Akile Salih tarafından duyurulan ateşkes kararının memnuniyetle karşılandığını açıkladı. Borrell, "Libya'da sağlanan anlaşmayı, Berlin süreci çerçevesinde müzakerelerin başlatılması, tüm askeri faaliyetlere son verilmesi ve yabancı savaşçıların ülkeyi terk etmeleri prensipleri uyarınca destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/ab-libyadaki-ateskesten-memnun/1950045

11) Almanya’nın aşı denemeleri Türkiye’de yapılacak
Alman BioNTech ile ABD menşeli ilaç devi Pfizer ortaklağında geliştirilen Covid-19 aşısının gönüllü denemelerinin Türkiye’de de yapılacağı açıklandı.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5140111/almanyanin-gelistirdigi-koronavirus-asisi-turkiyede-de-denenecek

12) Bayraktar AKINCI TİHA kritik bir eşiği daha geçti
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) testleri başarıyla devam ediyor. PT-1 olarak adlandırılan ilk prototip, Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla tamamladı.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/bayraktar-akinci-tiha-kritik-bir-esigi-daha-gecti-h267407.html

13) “Maraş vakıf malıdır”
EVKAF Genel Müdürü İbrahim Benter, “Kapalı Maraş yüzde 100 vakıf arazisidir. Ümidimiz kapalı Maraş’ın kullanıma açılması ve vakıf arazisi olarak kullanılmasıdır. Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki idare, adanın güneyinde kalan vakıf mallarının kullanımına da izin vermiyor” dedi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5140582/maras-vakif-malidir

14) Yüzlerce kripto cezaevinde: “FETÖ'nün TSK yapılanmasına ağır darbe”
FETÖ’nün TSK’daki yapılanmasına yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen son operasyonda 37’si muvazzaf 47 şüpheli gözaltına alındı, bunlardan 36’sı tutuklandı. 19 Kasım 2019 ile 18 Ağustos 2020 tarihleri arasında düzenlenen 9 ayrı operasyonda yakalanan şüphelilerden 587’si tutuklandı.
https://www.yenisafak.com/gundem/yuzlerce-kripto-cezaevinde-fetonun-tsk-yapilanmasina-agir-darbe-3554264

15) EGM'den "takviye hazır kuvvet" açıklaması
Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Ankara'dan sonra İstanbul'da Takviye Hazır Kuvvet Müdürlüğünün kurulmasıyla toplumsal etkinlik ve olaylarda alınacak önlemler kapsamında il emniyet müdürlüklerinin çalışma koşullarının bozulmaması, personelin görevi dışında ek görev yüküyle performansının olumsuz etkilenmemesi ve aldığı çevik kuvvet ile diğer eğitimlerle profesyonelleşen personelin süratle sevk edilmesinin amaçlandığını bildirdi.
https://www.ulusal.com.tr/gundem/egmden-takviye-hazir-kuvvet-aciklamasi-h267419.html

16) 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinin yasaklanmasına CHP’den tepki
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinliklerinin yurt genelinde yasaklanmasına tepki gösterdi. Polat, yaptığı açıklamada Malazgirt, Ayasofya, 15 Temmuz gibi iktidarın organize ettiği birçok etkinliğin kolayca yapılabilmesine karşın, Zafer Bayramı'na yasaklar uygulanmasını sert sözlerle eleştirdi, pandeminin sadece bahane edildiğini ifade etti. Polat, yasakları koyanların da bu özgürlüğe meydan okuduğunu kaydetti.
https://halktv.com.tr/zafer-bayrami-yasaklarina-chpli-polattan-cok-sert-tepki-kazanilan-ozgurluge-bir-meydan-o-432486h

17) "Külünk'ün adamları Soylu'ya yakın derneği bastı" iddiası
Milli Beka Hareketi Genel Başkanı Murat Şahin, AK Partili Metin Külünk’e bağlı kişilerin dernek binasını bastığına dair görüntüleri paylaştı. Murat Şahin, AKP’nin eski milletvekili Metin Külünk’ün dernek binasını bastığını duyurdu. Şahin, Külünk’ün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik eleştirilerine karşı Soylu’nun yanında yer aldıkları için bu saldırının hedefi olduklarını iddia etti.
https://halktv.com.tr/akpliler-birbirine-girdi-kulunkun-adamlari-soyluya-yakin-dernegi-basti-iddiasi-video-432494h

18) RTÜK'ten Netflix ile ilgili çocukları koruyan açıklama
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Netflix'te yayınlanacak olan 11 yaşındaki bir çocuğu konu alan film ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için RTÜK'e talepte bulunulduğunu açıklanmasının ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin konuyla ilgili açıklama yaptı. Şahin açıklamasında, "Geleceğimizi sağlıkla şekillendirebilmek adına çocuklarımızı korumak için RTÜK olarak her yerde koşulsuz var olmaya devam edeceğiz" dedi.
https://www.yenisafak.com/hayat/rtukten-netflix-ile-ilgili-aciklama-cocuklarimizi-korumak-icin-her-turlu-tedbiri-alacagiz-3554251

19) Bakan Soylu'dan “fay yasası” açıklaması
Soylu, İstanbul Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Fay Yasası için çalışma ekibi oluşturulduğunu belirten Soylu, "Türkiye'de bir Fay Yasası çıkması zaruretini hep beraber değerlendirdik ve bu konuda bir çalışma ekibi oluşturduk. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile beraber ona nasıl bir şey sunabiliriz, bizim neye ihtiyacımız var, Fay Yasası itibarıyla ne murad ediyoruz, ne ortaya koymaya çalışıyoruz, İl Afet Risk Azaltma Planlarıyla Fay Yasası'nı bütünleştirmenin nasıl bir önemi var, bunu bir şekilde ortaya koyacağız" dedi.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bakan-soylu-dan-fay-yasasi-aciklamasi-216475-1

20) Türk müteahhitler yine ikinci
Dünyanın en büyük uluslararası müteahhitler listesini açıklayan ABD’li Engineering News Record’a (ENR) göre Türkiye, geçtiğimiz senelere göre yine damga vuran ülkelerden biri oldu. Listede en fazla müteahhit veren ülke yine Çin. 74 şirketle birinci olan Çin’i, 44 şirket ile Türkiye takip etti. 3’üncü olan ABD merkezli şirketlerin sayısı ise 35. Dördüncü Japonya 13, beşinci Güney Kore ise 12 şirket listeye verdi.
https://www.dunya.com/sektorler/emlak/turk-muteahhitler-yine-ikinci-haberi-478851

21) Otomotivin 7 aylık karnesi belli oldu
Yılın ilk 7 ayında toplam araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 azalarak 636 bin 757 adet, otomobil üretimi yüzde 24 azalarak 440 bin 103 adet oldu.
https://www.dunya.com/ekonomi/otomotivin-7-aylik-karnesi-belli-oldu-haberi-478845

22) Venezuella’dan sıfır gümrük vergisiyle peynir ithal edilecek
Türkiye, Venezüella’dan sıfır gümrükle tarım ürünleri ithalatı yapacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun birkaç gün önce ziyaret ettiği Venezüella’dan ithal edilebilecek ürünler arasında taze peynirden pirince, yulaftan ayçiçeği tohumuna kadar çok sayıda ürün var.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5138313/venezuelladan-sifir-gumruk-vergisiyle-peynir-ithal-edilecek

23) Trump'tan derin devlet suçlaması
ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinde (FDA) "derin devlet" için çalışan bazı kişilerin, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı yürütülen aşı çalışmalarını yavaşlattığını öne sürdü.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trumptan-fdadaki-derin-devlet-asi-calismalarini-yavaslatiyor-suclamasi/1950323

24) ABD'den İran, Rusya ve Çin'e tehdit!
Bakan Pompeo, İran'a yönelik uygulanan yaptırımlara uymamaları halinde Rusya ve Çin'e karşı her şeyi yapacaklarını dile getirdi. Pompeo, "Birleşmiş Milletler'in yaptırımları geri geldiğinde sizi temin ederim ki ABD, Çinlilerin ve Rusların İran'a bizi tehdit eden silahı teslim etmek için cephaneliğindeki her şeyi kullanacak. Ayrıca küresel silah tedarikçisi olma amacıyla para alamamaları için de elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/23/son-dakika-haberi-abdden-irana-bir-tehdit-daha-pompeo-elimizden-gelen-her-seyi-yapacagiz

25) Rusya: “ABD belgelerinde somut kanıtlar yok”
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova yaptığı açıklamada, "Komite'nin son yayımladığı raporda, daha önceki raporlarda da olduğu gibi, somut kanıtlar bulunmuyor." diyen Zaharova ekledi, "Yetkililerin, Rusya'nın 'entrikalarının' en ayrıntılı olarak incelendiği iddia edilen belgelerin, Rusya'yı kötü gösterme çabalarına yeni bir soluk getirmiyor." dedi.
https://www.dunya.com/dunya/rusya-abd-belgelerinde-somut-kanitlar-yok-haberi-478855

26) Ukrayna: “Türk Konseyi'nde olmak istiyoruz”
Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım'ın Rusya tarafından gayrimeşru ilhakını gündeme getirmek için Türk Konseyinde gözlemci ülke olmak istediklerini açıkladı. Ceppar, Türk Konseyinin, Kırım ve Kırım Tatarları konusunu gündeme taşıyabilecekleri uluslararası bir platform olduğuna dikkati çekti.
https://www.sabah.com.tr/dunya/2020/08/23/son-dakika-haberi-o-ulkeden-flas-talep-turk-konseyinde-olmak-istiyoruz

27) BM’den Yunanistan’a sığınmacı uyarısı
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yunanistan’ın sığınmacıları taşıyan şişme botları engellediği ve hatta kendi toprakları ya da sularına ulaşan botları geri ittiğine dair haberlerden “derin endişe” duyduğunu açıkladı.
https://www.aydinlik.com.tr/haber/bm-den-yunanistan-a-siginmaci-uyarisi-216480