Türkiye gündemi haber özetleri - 22 Temmuz 2020 Çarşamba

22 TEMMUZ 2020, PERŞEMBE
HABER ÖZETLERİ

 

 

1) ABD ve Yunanistan Türkiye-Rusya-Çin’e karşı mutabık
ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, yaptıkları telefon görüşmesinde, Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika'da tüm tarafların uluslararası normlara uyması ve itidali sürdürmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı. Görüşmede, ABD ve Yunanistan arasındaki "güçlü savunma iş birliğinin" ele alındığına işaret edilen açıklamada, geçen ekim ayında ABD-Yunanistan Ortak Savunma İş Birliği Anlaşmasının güncellenmesinin iki ülke arasındaki ortaklık için yeni fırsatlar doğurduğu vurgulandı. İki bakanın, Avrupa'nın güneydoğusu, Rusya ve Çin'e ilişkin güvenlik endişelerini konuştuğuna işaret edilen açıklamada, "Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika konusunda Esper ve Panagiotopoulos, tüm tarafların uluslararası normlara uyması ve itidali sürdürmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı." ifadesine yer verildi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-ve-yunanistan-savunma-bakanlari-telefonda-gorustu/1918132

2) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Hakkını söke söke alan bir ülke olarak devam edeceğiz” Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz. Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz. Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz. Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-cumhurbaskani-erdogandan-onemli-aciklamalar-41569392

3) Türkiye'nin NAVTEX ilanı sonrasında Yunanistan Genelkurmay Başkanı acil ülkesine döndü
NAVTEX ilanını duyan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros acilen ülkesine döndü. NAVTEX ilanı, Türkiye tarafından Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis'in Meis Adası'nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini belirtmek için yapıldı. Rum medyası, Rum Başkanlık ofisi Dışişleri Bakanlığı'nın da Türkiye'nin NAVTEX ilanı sonrası konuyu yakından takip ettiğini yazdı.
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/turkiye-navtex-ilan-etti-yunanistan-genelkurmay-baskani-acil-ulkesine-dondu-41569627

4) AK Parti, MHP ve İYİ Parti’den Türkiye-Ermenistan sınırında ortak protesto Iğdır'da Türkiye-Ermenistan sınırında Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırılarına tepki gösteren AK Parti, MHP ve İYİ Parti teşkilatları ile 25 sivil toplum kuruluşu, kent merkezinde bir araya geldi. Ellerinde Türkiye ve Azerbaycan bayrakları taşıyan vatandaşlar, "Seninleyiz Azerbaycan", "Karabağ Türk'tür, Türk kalacak" ve "Ermeni işgaline son" sloganları attı. Tepki eyleminin yapılacağı alana ulaşan vatandaşlar, burada İstiklal Marşı ile Azerbaycan milli marşını okudu.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turkiye-ermenistan-sinirinda-azerbaycana-yonelik-saldirilara-tepkiler-suruyor/1917884

5) Azerbaycan, Ermenistan'a ait 2 İHA'yı düşürdü
Azerbaycan ordusunun, Ermenistan'a ait iki insansız hava aracını düşürdüğü bildirildi. Açıklama Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapıldı. Buna göre; Cephe hattının Ağdam bölgesi yönünde Azerbaycan mevzileri üzerinde keşif uçuşu yapan Ermenistan'a ait İHA tespit edildi. Açıklamada, sınır hattının Tovuz bölgesi yönünde keşif uçuşu yapan İHA'nın Azerbaycan askerlerince vurularak düşürüldüğü kaydedildi.
https://www.ulusal.com.tr/dunya/azerbaycan-ermenistan-a-ait-2-iha-yi-dusurdu-h265616.html

6) Meclis’te “kadın cinayetleri arttı” diyen HDP’liye AK Parti’den “tecavüzü unutma” tepkisi
TBMM Genel Kurulunda, hukuk davalarına ilişkin yargı paketinin görüşmeleri sırasında, AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Teklif üzerinde söz alan HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, "Son iki günde Fatma Altınmakas, Hamdiye Şık ve Pınar Gültekin adında 3 kadınımız daha cinayete, kadın katliamına kurban gittiler." dedi. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'ın, HDP'li Kaya'ya, Bağımsız Mardin Milletvekili Tuma Çelik'i kastederek, "Tecavüzü unutma" karşılığını vermesi üzerine, AK Parti ve HDP milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar yaşandı.
https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-genel-kurulunda-ak-parti-ile-hdp-milletvekilleri-arasinda-tartisma/1918129

7) Dernek ve platformlardan çağrı: “İstanbul Sözleşmesi iptal edilmeli!” 19 sivil demokratik kitle örgütü, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması için bir araya gelerek destek bildirisi yayımlandı. Bildiride, İstanbul Sözleşmesi’nin toplum üzerinde oluşturduğu sorunlar, yaşanan mağduriyetler, sözleşmenin iptal edilmesinin gerekçeleri ve sorunların çözümleri üzerinde duruldu. STK’lar tarafından yayımlanan ortak bildiride İstanbul Sözleşmesi’nin bir milli güvenlik sorunu olduğu dile getirildi.
https://www.milligazete.com.tr/haber/5038116/istanbul-sozlesmesi-iptal-edilmeli

8) Terör soruşturmasında görevden uzaklaştırılmıştı! HDP'li Belediye Başkanı gözaltına alındı
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca 9 Ekim 2018 tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan, görevinden uzaklaştırılan Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir, HDP il binasından çıkarken İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. Gözaltına alınan Mehmet Demir'in Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri sürüyor.
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-teror-sorusturmasinda-gorevden-uzaklastirilmisti-hdpli-belediye-baskani-gozaltina-alindi-41569671

 

9) Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Libya ve Suriye'deki gelişmeler değerlendirildi, ekonomi ve turizm başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik adımlar ele alındı.
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/cumhurbaskani-erdogan-almanya-basbakani-merkel-ile-gorustu/1918094,

 

10) Bakan Çavuşoğlu: "Libya’da yenildiler, başaramayacaklar"
"Libya'da tek çözüm, siyasi çözümdür. Başından beri bunu söylüyoruz. Bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Bugüne kadar askeri çözümü tercih edenler, sahada yenilgiye uğradılar, başaramadılar, başaramayacaklar. Libya'da tek çözüm yolunun, siyasi çözüm olduğunu içlerine sindirsinler. Başka çıkar yolu yok. Başka bir yolla da herhangi bir amaca ulaşamayacaklarını bilsinler."
https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-cavusoglu-sahada-yenilgiye-ugradilar-basaramadilar-basaramayacaklar-3550101

11) Libya İçişleri Bakanı Başağa: Mısır Meclisinin kararı savaş ilanıdır
Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, "Mısır Meclisinin, silahlı kuvvetlerini batı sınırının dışına göndermek için dün verdiği onay, Libya'ya savaş ilanıdır ve Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmalarının ihlalidir. Sınırlarımızın içindeki yabancı bir gücü düşman güç sayarız. Milletimizin egemenliğini, güvenliğimizi ve hürriyetimizi savunmaktan tereddüt etmeyeceğimizi ilan ediyoruz." ifadelerini kullandı. Mısır Meclisi, dün Sisi’ye, "ülkenin ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi verilmesi" yönündeki tasarıyı onaylamıştı.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libya-icisleri-bakani-basaga-misir-meclisinin-karari-savas-ilanidir/1918012

 

12) BM'den İsrail ve Filistin'e müzakerelere başlama çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, İsrail ve Filistin'in artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları, giderek büyüyen ekonomik kriz ve Batı Şeria'nın ilhak edilmesi tehdidi karşısında diplomasi ile müzakerele yeniden başlaması gerektiğini söyledi.
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/bmden-saglik-ve-ekonomik-kriz-ile-karsi-karsiya-olan-israil-ile-filistine-muzakerelere-baslama-cagrisi-/1917930

13) İsrail, ilhakı pratiğe döküyor
Hamas, Kudüs ve Batı Şeria’da Filistinlilerin evlerinin yıkılmasında yaşanan artışı, İsrail’in “ilhak” planının pratiğe dökülmesi olarak değerlendirdi. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Kudüs ve Batı Şeria’da son dönemde artan Filistinlilere ait evleri yıkım operasyonlarının, bu toprakların demografik yapısını değiştirme ve Filistin halkını göç ettirme amacı taşıdığı belirtildi.
https://www.yenisafak.com/dunya/ilhaki-pratige-dokuyorlar-isgalci-israilden-zoraki-goc-saldirisi-3550149

14) İsrail Şam’da İran’ı vurdu: Bir İranlı general öldürüldü
İran’ın Suriye topraklarına yeni bir hava savunma sistemi sevk ettiği haberlerinden günler sonra İsrail’den hava saldırısı geldi. https://www.yenisafak.com/dunya/israil-samda-irani-vurdu-bir-iranli-general-olduruldu-3550147

 

15) Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bizim de uçak gemimiz olacak”
Savunma sanayisine yönelik yaptığı açıklamalarda yerli ve milli uçak gemisiyle ilgili heyecanlandıran açıklamalarda bulunan Erdoğan "Şu anda tam olmasa da, yarım da olsa bizim de bir uçak gemimiz var. Şimdi bunun tamamını yapacağız. İnşallah bizim de uçak gemimiz olacak. Şimdi bununla başlıyoruz, denize indi. Şimdi bir, iki tane daha alma gayretinde olacağız" ifadelerini kullandı.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/cumhurbaskani-erdogan-bizim-de-ucak-gemimiz-olacak-3550096

16) Doğalgaz depolamada büyük yatırım: “Depolama kapasitesi 4,6 milyar metreküpe çıkacak”
Türkiye’nin doğal gaz depolama altyapısına 495 milyon dolarlık yatırım geliyor. Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacak bu stratejik yatırımı Koloğlu Holding yapıyor. Hali hazırda 2,8 milyar metreküp depolama hacmi olan tesise yapılacak 495 milyon dolarlık yatırımla hacim 4,6 milyar metreküpe çıkacak. Tesisi 2022’nin ortasında devreye almayı planlanıyor.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/dogal-gaz-depolamada-buyuk-yatirim-depolama-kapasitesi-46-milyar-metrekupe-cikacak-3550007

17) Bakanlık Pakdemirli duyurdu: “Kırsal kalkınma için 71 projeye 71 milyon lira hibe”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı (IPARD-II) çerçevesinde, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 71 projeye 71 milyon lira hibe desteği sağlanacağını bildirdi.
https://www.yenisafak.com/ekonomi/bakanlik-pakdemirli-duyurdu-kirsal-kalkinma-icin-71-projeye-71-milyon-lira-hibe-3550051